Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Problem konstante

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
StateOfConsciousness
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Sarma = la pohva - posuda
-37 = 11 - 48

PostPostano: 20:06 čet, 24. 7. 2008    Naslov: Problem konstante Citirajte i odgovorite

Do ove slutnje sam došao prije nekoliko mjeseci i uspio sam ju dokazati a ovdje je dajem vama kao izazov, ako se želite "zabavljati" sa zadacima:
Funkcija je konstanta ako i samo ako je skup njenih perioda otvoren skup.
Do ove slutnje sam došao prije nekoliko mjeseci i uspio sam ju dokazati a ovdje je dajem vama kao izazov, ako se želite "zabavljati" sa zadacima:
Funkcija je konstanta ako i samo ako je skup njenih perioda otvoren skup.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 20:18 čet, 24. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

A koji prostor je domena funkcije i koju topologiju ima? Npr. ako radimo u [latex]\mathbb{R}[/latex] sa diskretnom topologijom (svi podskupovi su otvoreni), tada je skup perioda funkcije sinus otvoren, no sinus nije konstantna funkcija.
A koji prostor je domena funkcije i koju topologiju ima? Npr. ako radimo u sa diskretnom topologijom (svi podskupovi su otvoreni), tada je skup perioda funkcije sinus otvoren, no sinus nije konstantna funkcija.

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 20:27 čet, 24. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne poznam matematiku koliko i ti pa nisam uočio nepotpunost u postaavljanju pitanja... Prostor realnih brojeva je u pitanju. Topologija-kakve to ima veze? Pojasni. Znam što je zopologija no nije mi sasvim jasan tvoj upit.

[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]

Uglavnom,nije diskretna topologija.
Ne poznam matematiku koliko i ti pa nisam uočio nepotpunost u postaavljanju pitanja... Prostor realnih brojeva je u pitanju. Topologija-kakve to ima veze? Pojasni. Znam što je zopologija no nije mi sasvim jasan tvoj upit.

Added after 1 minutes:

Uglavnom,nije diskretna topologija.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 21:11 čet, 24. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Topologija-kakve to ima veze? Pojasni. Znam što je zopologija no nije mi sasvim jasan tvoj upit. [/quote]
Da li je podskup nekog skupa otvoren ili ne ovisi o topologiji koju smo za taj skup odabrali. U tvrdnji nisi napisao koja je domena funkcije pa se (greškom ili namjerno) može pretpostaviti da je domena bilo koji (topološki) prostor, no tvrdnja ne vrijedi u diskretnim topološkim prostorima.

Da si (u početku) napisao da je domena [latex]\mathbb{R}[/latex], ne bi bilo problema jer se obično podrazumijeva da za [latex]\mathbb{R}[/latex] uzimamo standardnu topologiju (otvoreni skupovi su otvoreni intervali).

Ja sam tu tvrdnju nekoć vidio zapisanu kao: funkcija je konstantna ako i samo ako joj je skup perioda jednak [latex]\mathbb{R}[/latex]. Zbog toga što je np period (n cijeli broj) ako je p period, lako se sa otvorenog intervala cijela priča proširi na [latex]\mathbb{R}[/latex].:)
StateOfConsciousness (napisa):
Topologija-kakve to ima veze? Pojasni. Znam što je zopologija no nije mi sasvim jasan tvoj upit.

Da li je podskup nekog skupa otvoren ili ne ovisi o topologiji koju smo za taj skup odabrali. U tvrdnji nisi napisao koja je domena funkcije pa se (greškom ili namjerno) može pretpostaviti da je domena bilo koji (topološki) prostor, no tvrdnja ne vrijedi u diskretnim topološkim prostorima.

Da si (u početku) napisao da je domena , ne bi bilo problema jer se obično podrazumijeva da za uzimamo standardnu topologiju (otvoreni skupovi su otvoreni intervali).

Ja sam tu tvrdnju nekoć vidio zapisanu kao: funkcija je konstantna ako i samo ako joj je skup perioda jednak . Zbog toga što je np period (n cijeli broj) ako je p period, lako se sa otvorenog intervala cijela priča proširi na .Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum