Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Najljepse rjesenje 2. zad (18.2.2004.)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  

Koje je najljepse?
Virtualne surjekcije
45%
 45%  [ 5 ]
Prebrojavanje parova
9%
 9%  [ 1 ]
Indukcija po m
9%
 9%  [ 1 ]
Indukcija po n
0%
 0%  [ 0 ]
Sinisino deriviranje
9%
 9%  [ 1 ]
Deriviranje i mnozenje s x
27%
 27%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 11

Autor/ica Poruka
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 23:25 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Najljepse rjesenje 2. zad (18.2.2004.) Citirajte i odgovorite

Vrlo raznolika rjesenja bila su na drugom zadatku ([url=http://web.math.hr/nastava/komb/pismeni/komb04-02-18.pdf]ovdje[/url]). Neka su stvarno lijepa i originalna. Izjasnite se koje vam se najvise svidja!

1. Lijeva strana je do na predznak jednaka broju surjekcija sa m-clanog u n-clani skup. U formuli dokazanoj na predavanjima treba iskoristiti simetricnost binomnih koeficijenata, promijeniti redoslijed sumacije i pomnoziti s (-1)^n. To je nula jer surjekcije ne postoje kad domena ima manje elemenata od kodomene. Autori: Petra Rkman i Vedran Rumenovic :navijacica: (meni je ovo najljepse)

2. Promotrimo lijevu stranu bez (-1)^k. Izmislit cemo objekte kojih ima tocno toliko i pokazati da ih ima jednako za parne i neparne k-ove. Neka je |S|=m, |T|=n. Objekti su parovi (K,f), gdje je K podskup od T, a f:S->K funkcija. Prebrojavamo na dva nacina: sumu dobijemo ako prvo biramo K, pa onda f. Drugi puta prvo biramo funkciju f:S->T, pa prosirujemo njezinu sliku na sve nacine do podskupa od T. Ocito Im(f) ima jednako mnogo nadskupova s parnim i neparnim brojem elemenata. Luda ideja je od Nesi :wacky: (uz malo Krckovo usminkavanje). Slicno je razmisljala Marija Zoldin (ali je malo manje raspisala).

3. Indukcija po m uz koristenje svojstva "apsorpcije" (jel se to tako zove?). To je bilo sluzbeno rjesenje. Jelena Poljak i Tomislav Beric (i mozda jos netko) elegantnije su izjednacili indekse k i k-1 (pomocu Pascalove formule) =D> Ja sam raspisao (k-1)^m po binomnom teoremu pa mi je trebala pretpostavka indukcije za sve eksponente manje od m.

4. Nekoliko studenata je islo indukcijom po n, ali nitko nije raspisao do kraja. Moglo se proci samo s Pascalovom formulom (bez apsorpcije).

5. Najljepsi dokaz pomocu deriviranja binomne formule ima Sinisa Milicic. On je m puta derivirao (1-x)^n bez mnozenja s x. S desne strane je raspisao k(k-1)(k-2)(k-m+1) i ubio nize potencije od k po pretpostavci indukcije.

6. Grdi dokaz ide tako da se m puta derivira i mnozi s x binomni razvoj (1-x)^n. S lijeve strane se dobije gnjusoba koja je jednaka 0 kad se uvrsti x=1. Nisam davao sve bodove bez pravog objasnjenja zasto je tako. Koliko se sjecam jedino je Leo Boroje posteno objasnio (drugi su uglavnom raspisali za nekoliko m-ova i rekli "analogno dalje").
Vrlo raznolika rjesenja bila su na drugom zadatku (ovdje). Neka su stvarno lijepa i originalna. Izjasnite se koje vam se najvise svidja!

1. Lijeva strana je do na predznak jednaka broju surjekcija sa m-clanog u n-clani skup. U formuli dokazanoj na predavanjima treba iskoristiti simetricnost binomnih koeficijenata, promijeniti redoslijed sumacije i pomnoziti s (-1)^n. To je nula jer surjekcije ne postoje kad domena ima manje elemenata od kodomene. Autori: Petra Rkman i Vedran Rumenovic Go go go!!! (meni je ovo najljepse)

2. Promotrimo lijevu stranu bez (-1)^k. Izmislit cemo objekte kojih ima tocno toliko i pokazati da ih ima jednako za parne i neparne k-ove. Neka je |S|=m, |T|=n. Objekti su parovi (K,f), gdje je K podskup od T, a f:S→K funkcija. Prebrojavamo na dva nacina: sumu dobijemo ako prvo biramo K, pa onda f. Drugi puta prvo biramo funkciju f:S→T, pa prosirujemo njezinu sliku na sve nacine do podskupa od T. Ocito Im(f) ima jednako mnogo nadskupova s parnim i neparnim brojem elemenata. Luda ideja je od Nesi Tup, tup, tup,... (uz malo Krckovo usminkavanje). Slicno je razmisljala Marija Zoldin (ali je malo manje raspisala).

3. Indukcija po m uz koristenje svojstva "apsorpcije" (jel se to tako zove?). To je bilo sluzbeno rjesenje. Jelena Poljak i Tomislav Beric (i mozda jos netko) elegantnije su izjednacili indekse k i k-1 (pomocu Pascalove formule) Applause Ja sam raspisao (k-1)^m po binomnom teoremu pa mi je trebala pretpostavka indukcije za sve eksponente manje od m.

4. Nekoliko studenata je islo indukcijom po n, ali nitko nije raspisao do kraja. Moglo se proci samo s Pascalovom formulom (bez apsorpcije).

5. Najljepsi dokaz pomocu deriviranja binomne formule ima Sinisa Milicic. On je m puta derivirao (1-x)^n bez mnozenja s x. S desne strane je raspisao k(k-1)(k-2)(k-m+1) i ubio nize potencije od k po pretpostavci indukcije.

6. Grdi dokaz ide tako da se m puta derivira i mnozi s x binomni razvoj (1-x)^n. S lijeve strane se dobije gnjusoba koja je jednaka 0 kad se uvrsti x=1. Nisam davao sve bodove bez pravog objasnjenja zasto je tako. Koliko se sjecam jedino je Leo Boroje posteno objasnio (drugi su uglavnom raspisali za nekoliko m-ova i rekli "analogno dalje").

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.

Zadnja promjena: krcko; 23:52 čet, 19. 2. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Void
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 23:30 čet, 19. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam glasao za indukciju po m... bas sam egoistican, ali jako mi je lijepo rjesenje.
Ja sam glasao za indukciju po m... bas sam egoistican, ali jako mi je lijepo rjesenje.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
davi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 3 - 1

PostPostano: 0:54 pet, 20. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Glasam za surjekcije jer mi se svida ideja iako mi je indukcija po m donjela 20 bod :slonic:
Glasam za surjekcije jer mi se svida ideja iako mi je indukcija po m donjela 20 bod Rozi slonic

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 13:15 pet, 20. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja glasam za hansa. hans rula. jednom ce biti kao ja. :))
ja glasam za hansa. hans rula. jednom ce biti kao ja. :))

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum