Hmm... the way I see it... ili radis u Flash-u (za sto ti onda treba [b]ActionScript[/b]) ili radis u C-u, low-level so to speak.
Ako radis u Flash-u... eh sad... Flash koliko je meni poznato ne moze direktno spojiti dva klijenta (osim ako nisu nesto opako smislili od kad sam se ja time bavio, ali sumnjam, jer bi to veoma unezgodilo sigurnost), pa se takve stvari rijesavaju zaobilaznim putevima.
Da idem to raditi... hmm... proucio bih ECMAscript (aka javascript), konkretno [url=http://en.wikipedia.org/wiki/AJAX]AJAX[/url] koji ima zgodne metode koje bi te mogle interesirati. Naime, moguce je ostvariti komunikaciju izmedu klijenta i servera (putem xml-a); to bi onda mozda mogao prosiriti na komunikaciju izmedju klijenta i klijenta, ali za to trebas dobar server... mozda bi php bio dovoljan (u svakom slucaju da izbjegnes ColdFusion).
Takva paradigma komunikacije se najvjeroatnije (sto znaci nisam bas 100%, al bas nema puno nacina da se to izvede) koristi u facebook chat-u. Ok, los primjer, ali inace radi... tj. izvedivo je.
EDIT: sad pogledao, actionscript3.0 ima neke veoma zgodne mogucnosti, tako da AJAX koristi izravno (ne moras proucavati ECMAu), a podrzava i [u]socket[/u] komunikaciju. Ako zelis sockete koristiti, trebao bi napisati svoj server (savjetujem posjet materijalima kolegija [url=http://web.math.hr/nastava/mreze]mreze racunala[/url]). Ako te ne zanima raditi preko socketa, onda prouci php, tako da docekas AJAX s druge strane (ako se ne ocekuje da s druge strane stoji ColdFusion).
No... s druge strane... ako namjeravas raditi u Cu... za to bi trebao znati ponesto o programiranju, mrezama, grafici... Ali to mi zvuci prekomplicirano... Mozda bi u Javi bilo jednostavnije.
Naime, programiranje s prozorima pod windozama je pustolovina, a u to bi vjeroatno upleo i openGL da se karte lijepo pomicu i sve...
U Javi bi jeftinije prosao, ali o tome ti malo mogu reci, jer Javu jednostavno ne znam.
Eto... toliko od mene...
Hope helped..
Hmm... the way I see it... ili radis u Flash-u (za sto ti onda treba ActionScript) ili radis u C-u, low-level so to speak.
Ako radis u Flash-u... eh sad... Flash koliko je meni poznato ne moze direktno spojiti dva klijenta (osim ako nisu nesto opako smislili od kad sam se ja time bavio, ali sumnjam, jer bi to veoma unezgodilo sigurnost), pa se takve stvari rijesavaju zaobilaznim putevima.
Da idem to raditi... hmm... proucio bih ECMAscript (aka javascript), konkretno AJAX koji ima zgodne metode koje bi te mogle interesirati. Naime, moguce je ostvariti komunikaciju izmedu klijenta i servera (putem xml-a); to bi onda mozda mogao prosiriti na komunikaciju izmedju klijenta i klijenta, ali za to trebas dobar server... mozda bi php bio dovoljan (u svakom slucaju da izbjegnes ColdFusion).
Takva paradigma komunikacije se najvjeroatnije (sto znaci nisam bas 100%, al bas nema puno nacina da se to izvede) koristi u facebook chat-u. Ok, los primjer, ali inace radi... tj. izvedivo je.
EDIT: sad pogledao, actionscript3.0 ima neke veoma zgodne mogucnosti, tako da AJAX koristi izravno (ne moras proucavati ECMAu), a podrzava i socket komunikaciju. Ako zelis sockete koristiti, trebao bi napisati svoj server (savjetujem posjet materijalima kolegija mreze racunala). Ako te ne zanima raditi preko socketa, onda prouci php, tako da docekas AJAX s druge strane (ako se ne ocekuje da s druge strane stoji ColdFusion).
No... s druge strane... ako namjeravas raditi u Cu... za to bi trebao znati ponesto o programiranju, mrezama, grafici... Ali to mi zvuci prekomplicirano... Mozda bi u Javi bilo jednostavnije.
Naime, programiranje s prozorima pod windozama je pustolovina, a u to bi vjeroatno upleo i openGL da se karte lijepo pomicu i sve...
U Javi bi jeftinije prosao, ali o tome ti malo mogu reci, jer Javu jednostavno ne znam.
Eto... toliko od mene...
Hope helped..
|