| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| bucko Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| goranm Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 23:52 pon, 20. 10. 2008    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Moraš provjeriti da li su konjunkcija, disjunkcija ili implikacija istinite ili lažne. Konjunkciju prepoznaješ po vezniku [b]i[/b], disjunkciju po vezniku [b]ili[/b], a implikaciju po [b]ako[/b] nešta [b]onda[/b] nešta.
Moraš provjeriti da li su konjunkcija, disjunkcija ili implikacija istinite ili lažne. Konjunkciju prepoznaješ po vezniku i, disjunkciju po vezniku ili, a implikaciju po ako nešta onda nešta.
 Dvije tvrdnje, koje su vezane konjunkcijom, disjunkcijom ili implikacijom su istinite samo u nekim slučajevima. Npr. konjunkcija [tt]P i Q[/tt] je istinita samo ako su i P i Q istiniti. Tako će izjava u npr. 2.a) zadatku biti istinita ako su P="Sava utječe u Dunav" i Q="broj 8 je paran" oba istiniti.

Sada ti preostaje pogledati u bilješke s vježbi ili predavanja kada su disjunkcija i implikacija istinite i to primijeniti na ostatak zadatka. :)

Btw. baš me zanima da li je asistent koji je slagao pitanja uzimao u obzir da Dnevnik nije samo jedan, barem je na tri različita televizijska programa i jednom radijskom. :P  :twisted:  :lol:

Dvije tvrdnje, koje su vezane konjunkcijom, disjunkcijom ili implikacijom su istinite samo u nekim slučajevima. Npr. konjunkcija P i Q je istinita samo ako su i P i Q istiniti. Tako će izjava u npr. 2.a) zadatku biti istinita ako su P="Sava utječe u Dunav" i Q="broj 8 je paran" oba istiniti.

Sada ti preostaje pogledati u bilješke s vježbi ili predavanja kada su disjunkcija i implikacija istinite i to primijeniti na ostatak zadatka.

Btw. baš me zanima da li je asistent koji je slagao pitanja uzimao u obzir da Dnevnik nije samo jedan, barem je na tri različita televizijska programa i jednom radijskom.

| [Vrh] |  | 

| bucko Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 15:27 uto, 21. 10. 2008    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| ma jasno je meni šta su konjukcija, disjunkcija, implikacija i ekvivalencija, i  kako odrediti istinitost rečenice kao što je: "Sava utječe u Dunav i broj 8 je paran", budući da tu znam jel sava utječe u dunav i jel 8 parni broj.  ali šta je istina, a što laž u rečenici "ako mi vratiš šiljilo, posudit ću ti gumicu"ma jasno je meni šta su konjukcija, disjunkcija, implikacija i ekvivalencija, i  kako odrediti istinitost rečenice kao što je: "Sava utječe u Dunav i broj 8 je paran", budući da tu znam jel sava utječe u dunav i jel 8 parni broj.  ali šta je istina, a što laž u rečenici "ako mi vratiš šiljilo, posudit ću ti gumicu" 

Zadnja promjena: bucko; 16:32 sri, 22. 10. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
 |  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 16:01 uto, 21. 10. 2008    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Izjava "ako mi vratiš šiljilo, posudit ću ti gumicu" se može napisati kao: "šiljilo je vraćeno -> gumica je posuđena". To je naravno implikacija i ona je lažna samo ako je prvi dio istina, a drugi laž. U svim ostalim slučajevima je istinita.
Izjava "ako mi vratiš šiljilo, posudit ću ti gumicu" se može napisati kao: "šiljilo je vraćeno → gumica je posuđena". To je naravno implikacija i ona je lažna samo ako je prvi dio istina, a drugi laž. U svim ostalim slučajevima je istinita.
 A koji od zadataka ti točno nije jasan?
 Jer koliko vidim [url=http://web.math.hr/nastava/em/zadace/dz-logika.pdf]TU[/url], sve je dosta jasno kad je istina, a kad laž.

A koji od zadataka ti točno nije jasan?
 Jer koliko vidim TU, sve je dosta jasno kad je istina, a kad laž.
 _________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine

"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy   |  | 

| [Vrh] |  | 

| bucko Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Gino Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  |