Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:24 uto, 28. 10. 2008 Naslov: |
|
|
Lijepi matematički dokazi nemaju veće šanse da budu točni od ružnih. Dokaz je dokaz. Ako nije točan, onda nije dokaz. Što se tiče fizike, baš me zanima tko Standardni model smatra lijepom i elegantnom fizikalnom teorijom. :)
Ali na stranu to. Uopće nisam tvrdio da se ti ili bilo tko drugi ne bi trebao voditi ljepotom u duhovnosti. Samo hoću reći da ljepota nikako ne povlači istinitost.
S druge strane, iako mi ljepota nije na prvom mjestu kad razmišljam i kreiram si sliku stvarnosti u glavi (jer bih u tom slučaju najradije vjerovao da sam elf), puno mi je ljepši svijet bez Boga, nego svijet s Bogom. Jedna ružna, komplicirana i neobjašnjiva pretpostavka manje. :)
Lijepi matematički dokazi nemaju veće šanse da budu točni od ružnih. Dokaz je dokaz. Ako nije točan, onda nije dokaz. Što se tiče fizike, baš me zanima tko Standardni model smatra lijepom i elegantnom fizikalnom teorijom.
Ali na stranu to. Uopće nisam tvrdio da se ti ili bilo tko drugi ne bi trebao voditi ljepotom u duhovnosti. Samo hoću reći da ljepota nikako ne povlači istinitost.
S druge strane, iako mi ljepota nije na prvom mjestu kad razmišljam i kreiram si sliku stvarnosti u glavi (jer bih u tom slučaju najradije vjerovao da sam elf), puno mi je ljepši svijet bez Boga, nego svijet s Bogom. Jedna ružna, komplicirana i neobjašnjiva pretpostavka manje.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:50 uto, 28. 10. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Melkor"]
S druge strane, iako mi ljepota nije na prvom mjestu kad razmišljam i kreiram si sliku stvarnosti u glavi (jer bih u tom slučaju najradije vjerovao da sam elf), puno mi je ljepši svijet bez Boga, nego svijet s Bogom. Jedna ružna, komplicirana i neobjašnjiva pretpostavka manje. :)[/quote]
Moje iskustvo je da su ateisti upravo oni ljudi kojima je svijet bez Boga ljepsi, a vjernici oni kojima je svijet s Bogom ljepsi. Nije li to jednostavno prirodno?
Melkor (napisa): |
S druge strane, iako mi ljepota nije na prvom mjestu kad razmišljam i kreiram si sliku stvarnosti u glavi (jer bih u tom slučaju najradije vjerovao da sam elf), puno mi je ljepši svijet bez Boga, nego svijet s Bogom. Jedna ružna, komplicirana i neobjašnjiva pretpostavka manje. |
Moje iskustvo je da su ateisti upravo oni ljudi kojima je svijet bez Boga ljepsi, a vjernici oni kojima je svijet s Bogom ljepsi. Nije li to jednostavno prirodno?
|
|
[Vrh] |
|
zeix Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:37 sri, 29. 10. 2008 Naslov: |
|
|
a vec sam mislio kako se necu mjesati :)
[quote="Braslav"]Moje iskustvo je da su ateisti upravo oni ljudi kojima je svijet bez [b][color=red]Boga[/color][/b] ljepsi, a vjernici oni kojima je svijet s [b][color=red]Bogom[/color][/b] ljepsi. Nije li to jednostavno prirodno?[/quote]
definiraj [color=red]B[/color]og? to znaci da samo [color=red]B[/color]og moze nesto uciniti lijepim, dok [color=violet]b[/color]og nemoze?
sad me nemoj hvatat za sve sto sam napisao nego se koncentriraj na ovo farbano, to je bit mog pitanja...
ja osobno mislim da nije ok nekome nametati(!) nesto svoje i pogotovo ga vrijedati zbog nekog valstitog uvjerenja (konkretno mislim na onog svecenika od prije), a ja znam dosta takvih ljudi (svi mahom svecenikove desne ruke i sl)
moj zakljucak, ako hoces vjeruj; vjeruj u sta hoces ali ne nameci drugima svoja vjerovanja [size=5](pogotovo ako nemas dokaza za to :lol: )[/size]
a vec sam mislio kako se necu mjesati
Braslav (napisa): | Moje iskustvo je da su ateisti upravo oni ljudi kojima je svijet bez Boga ljepsi, a vjernici oni kojima je svijet s Bogom ljepsi. Nije li to jednostavno prirodno? |
definiraj Bog? to znaci da samo Bog moze nesto uciniti lijepim, dok bog nemoze?
sad me nemoj hvatat za sve sto sam napisao nego se koncentriraj na ovo farbano, to je bit mog pitanja...
ja osobno mislim da nije ok nekome nametati(!) nesto svoje i pogotovo ga vrijedati zbog nekog valstitog uvjerenja (konkretno mislim na onog svecenika od prije), a ja znam dosta takvih ljudi (svi mahom svecenikove desne ruke i sl)
moj zakljucak, ako hoces vjeruj; vjeruj u sta hoces ali ne nameci drugima svoja vjerovanja (pogotovo ako nemas dokaza za to )
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:24 čet, 30. 10. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="zeix"][quote="Braslav"]
Einstein je vjerovao da u pozadini te nedeterminističke teorije lezi teorija skrivenih varijabli koja bi ipak bila deterministička i zamislio je nekoliko misaonih pokusa koji bi pokazali točnost njegovih slutnji. Tada su matematičari pokazali da iz teorije skrivenih varijabli slijede neke nejednakosti koje bi pokusi morali pokazati. Kada su pokusi provedeni te nejednakosti su bile narušene i teorija skrivenih varijabli je napuštena. To znaci da zakoni koji vladaju našim svemirom nisu samo prividno nedeterministički kako je to mislio Einstein nego stvarno nedeterministički.
Braslav Rabar[/quote]
Samo mala napomena. Te nejednakosti koje su narusene su izvedene uz pretpostavku da je svijet LOKALAN, a da li je, jos se ne zna. Tako da ne mozes bas odmah rec da je svijet sigurno nedeterministicki.[/quote]
Zivac na jednom drugom forumu kaze:
Lokalnost se, po meni, nikako ne bi smjela žrtvovati u znanosti, jer onda svaki znanstveni zaključak pada u vodu. Naime, na rezultat bilo kojeg eksperimenta koji radiš onda možda ne utječu uvjeti koje si namjestio, nego nešto sa drugog kraja svemira. I astrologija može tako postati ozbiljna znanost.
[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]
[quote="fireball"]a vec sam mislio kako se necu mjesati :)
[quote="Braslav"]Moje iskustvo je da su ateisti upravo oni ljudi kojima je svijet bez [b][color=red]Boga[/color][/b] ljepsi, a vjernici oni kojima je svijet s [b][color=red]Bogom[/color][/b] ljepsi. Nije li to jednostavno prirodno?[/quote]
definiraj [color=red]B[/color]og? to znaci da samo [color=red]B[/color]og moze nesto uciniti lijepim, dok [color=violet]b[/color]og nemoze?
moj zakljucak, ako hoces vjeruj; vjeruj u sta hoces ali ne nameci drugima svoja vjerovanja [size=5](pogotovo ako nemas dokaza za to :lol: )[/size][/quote]
Ja se ispricavam, ali ne mogu odgovoriti dok ne shvatim sto zelis reci. Mozes li drugim rijecima reci sto mislis. Inace ne mogu definirati Boga, ali ti mogu reci njegovo Ime - osoba Isusa Krista. Bozje ime tako nije rijec koju mozes izgovoriti vec Logos=Rijec koja je tijelom postala.
Inace na koje vredjanje svecenika mislis? Ja nisam dozivio da je bilo vrjedjenja. Mislis li kada sam rekao da nije dobro upoznat s naukom KC? To je samo cinjenica.
zeix (napisa): | Braslav (napisa): |
Einstein je vjerovao da u pozadini te nedeterminističke teorije lezi teorija skrivenih varijabli koja bi ipak bila deterministička i zamislio je nekoliko misaonih pokusa koji bi pokazali točnost njegovih slutnji. Tada su matematičari pokazali da iz teorije skrivenih varijabli slijede neke nejednakosti koje bi pokusi morali pokazati. Kada su pokusi provedeni te nejednakosti su bile narušene i teorija skrivenih varijabli je napuštena. To znaci da zakoni koji vladaju našim svemirom nisu samo prividno nedeterministički kako je to mislio Einstein nego stvarno nedeterministički.
Braslav Rabar |
Samo mala napomena. Te nejednakosti koje su narusene su izvedene uz pretpostavku da je svijet LOKALAN, a da li je, jos se ne zna. Tako da ne mozes bas odmah rec da je svijet sigurno nedeterministicki. |
Zivac na jednom drugom forumu kaze:
Lokalnost se, po meni, nikako ne bi smjela žrtvovati u znanosti, jer onda svaki znanstveni zaključak pada u vodu. Naime, na rezultat bilo kojeg eksperimenta koji radiš onda možda ne utječu uvjeti koje si namjestio, nego nešto sa drugog kraja svemira. I astrologija može tako postati ozbiljna znanost.
Added after 1 minutes:
fireball (napisa): | a vec sam mislio kako se necu mjesati
Braslav (napisa): | Moje iskustvo je da su ateisti upravo oni ljudi kojima je svijet bez Boga ljepsi, a vjernici oni kojima je svijet s Bogom ljepsi. Nije li to jednostavno prirodno? |
definiraj Bog? to znaci da samo Bog moze nesto uciniti lijepim, dok bog nemoze?
moj zakljucak, ako hoces vjeruj; vjeruj u sta hoces ali ne nameci drugima svoja vjerovanja (pogotovo ako nemas dokaza za to ) |
Ja se ispricavam, ali ne mogu odgovoriti dok ne shvatim sto zelis reci. Mozes li drugim rijecima reci sto mislis. Inace ne mogu definirati Boga, ali ti mogu reci njegovo Ime - osoba Isusa Krista. Bozje ime tako nije rijec koju mozes izgovoriti vec Logos=Rijec koja je tijelom postala.
Inace na koje vredjanje svecenika mislis? Ja nisam dozivio da je bilo vrjedjenja. Mislis li kada sam rekao da nije dobro upoznat s naukom KC? To je samo cinjenica.
Zadnja promjena: Braslav; 13:28 pet, 31. 10. 2008; ukupno mijenjano 2 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
frni Forumaš(ica)
|
Postano: 16:31 čet, 30. 10. 2008 Naslov: |
|
|
Osobno se ne slažem u potpunosti s [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche]gospodinom[/url], no donosim vam njegov tekst iz [url=http://en.wikipedia.org/wiki/The_Antichrist_(book)]Antikrista[/url]:
[quote]
Prva odredba. Poročne su sve vrste protuprirode. Najporočnija vrsta čovjeka jest svećenik: on poučava protuprirodnost. Protiv svećenika ne postoje razlozi, postoji kaznionica.
Druga odredba. Svako sudjelovanje na službi Božjoj atentat je na javno ćudoređe. Treba biti okrutniji prema protestantima negoli prema katolicima, okrutniji prema liberalnim protestantima negoli prema strogim vjernicima. Zločinstvo što smo kršćani raste za onoliko koliko smo bliži znanosti. Stoga je filozof zločinac nad zločincima.
Treća odredba. Prokleto mjesto, na kojemu kršćanstvo liježe baziliskova jaja, treba sravniti sa zemljom i kao zloglasno mjesto treba biti prepast svekolikom potomstvu. Na njemu treba uzgajati zmije otrovnice.
Četvrta odredba. Propovijedanje nevinosti javno je poticanje protuprirodnosti. Svako preziranje spolnoga života, svako onečišćenje toga života pojmom "nečist" pravi je grijeh prema duhu života.
Peta odredba. Treba prognati onoga tko jede sa svećenikom za istim stolom: čovjek se time ekskomunicira iz časnog društva. Svećenik je naš čandala - treba ga izopćiti, izgladniti i otjerati ga u pustinju bilo koje vrste.
Šesta odredba. "Svetu" povijest treba nazvati imenom koje zaslužuje. Nazvati je prokletom poviješću; riječ "bog", "otkupitelj", "spasitelj", "svetac" treba rabiti kao psovke, kao zločinačke znakove.
Sedma odredba. Ostalo slijedi iz toga.
[/quote]
Osobno se ne slažem u potpunosti s gospodinom, no donosim vam njegov tekst iz Antikrista:
Citat: |
Prva odredba. Poročne su sve vrste protuprirode. Najporočnija vrsta čovjeka jest svećenik: on poučava protuprirodnost. Protiv svećenika ne postoje razlozi, postoji kaznionica.
Druga odredba. Svako sudjelovanje na službi Božjoj atentat je na javno ćudoređe. Treba biti okrutniji prema protestantima negoli prema katolicima, okrutniji prema liberalnim protestantima negoli prema strogim vjernicima. Zločinstvo što smo kršćani raste za onoliko koliko smo bliži znanosti. Stoga je filozof zločinac nad zločincima.
Treća odredba. Prokleto mjesto, na kojemu kršćanstvo liježe baziliskova jaja, treba sravniti sa zemljom i kao zloglasno mjesto treba biti prepast svekolikom potomstvu. Na njemu treba uzgajati zmije otrovnice.
Četvrta odredba. Propovijedanje nevinosti javno je poticanje protuprirodnosti. Svako preziranje spolnoga života, svako onečišćenje toga života pojmom "nečist" pravi je grijeh prema duhu života.
Peta odredba. Treba prognati onoga tko jede sa svećenikom za istim stolom: čovjek se time ekskomunicira iz časnog društva. Svećenik je naš čandala - treba ga izopćiti, izgladniti i otjerati ga u pustinju bilo koje vrste.
Šesta odredba. "Svetu" povijest treba nazvati imenom koje zaslužuje. Nazvati je prokletom poviješću; riječ "bog", "otkupitelj", "spasitelj", "svetac" treba rabiti kao psovke, kao zločinačke znakove.
Sedma odredba. Ostalo slijedi iz toga.
|
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 10:44 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Ja se ispricavam, ali ne mogu odgovoriti dok ne shvatim sto zelis reci. Mozes li drugim rijecima reci sto mislis. Inace ne mogu definirati Boga, ali ti mogu reci njegovo Ime - osoba Isusa Krista. Bozje ime tako nije rijec koju mozes izgovoriti vec Logos=Rijec koja je tijelom postala.[/quote]Ako ne možeš definirati Boga onda ne možeš niti reći da on postoji niti da on ne postoji. Postojanje nije smisleno svojstvo nedefiniranog koncepta.
Isus Krist može biti ime stvarno osobe ili ime fikcijske osobe. U prvom postoji na isti način kao ti, u drugom postoji kao što postoji i Batman.
Drugim riječima, ako ne možeš reći što Bog [i]jest[/i] (kao što je stolica, što je ekspolzija ili broj 4) onda postojanje nije neko svojstvo koje je uopće relevantno. To je kao da raspravljamo da li je zeleno jutro viskozno 8)
Braslav (napisa): | Ja se ispricavam, ali ne mogu odgovoriti dok ne shvatim sto zelis reci. Mozes li drugim rijecima reci sto mislis. Inace ne mogu definirati Boga, ali ti mogu reci njegovo Ime - osoba Isusa Krista. Bozje ime tako nije rijec koju mozes izgovoriti vec Logos=Rijec koja je tijelom postala. | Ako ne možeš definirati Boga onda ne možeš niti reći da on postoji niti da on ne postoji. Postojanje nije smisleno svojstvo nedefiniranog koncepta.
Isus Krist može biti ime stvarno osobe ili ime fikcijske osobe. U prvom postoji na isti način kao ti, u drugom postoji kao što postoji i Batman.
Drugim riječima, ako ne možeš reći što Bog jest (kao što je stolica, što je ekspolzija ili broj 4) onda postojanje nije neko svojstvo koje je uopće relevantno. To je kao da raspravljamo da li je zeleno jutro viskozno
_________________ -- space available for rent --
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:33 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="pecina"][quote="Braslav"]Ja se ispricavam, ali ne mogu odgovoriti dok ne shvatim sto zelis reci. Mozes li drugim rijecima reci sto mislis. Inace ne mogu definirati Boga, ali ti mogu reci njegovo Ime - osoba Isusa Krista. Bozje ime tako nije rijec koju mozes izgovoriti vec Logos=Rijec koja je tijelom postala.[/quote]Ako ne možeš definirati Boga onda ne možeš niti reći da on postoji niti da on ne postoji. Postojanje nije smisleno svojstvo nedefiniranog koncepta.
Drugim riječima, ako ne možeš reći što Bog [i]jest[/i] (kao što je stolica, što je ekspolzija ili broj 4) onda postojanje nije neko svojstvo koje je uopće relevantno. To je kao da raspravljamo da li je zeleno jutro viskozno 8)[/quote]
Ja postojim opet cini mi se da nepostoji definicija Braslava. Bog nije neki pojam On je osoba, a valjda je ocito da osobe ne mozemo definirati. Razlog tome je sto osobe imaju slobodu pa kako god ih definirao one mogu postupiti suprotno definiciji, pa je to kontradikcija sa time da za osobu postoji definicija. Inace najblize definicji Boga bi bilo to da je on Ljubav no time nisam nista definrao jer je ljubav isto nemoguce definirati, kao sto je i nada i vjera isto izvan dosega definicija.
Isus je povijesno gledano stvarno postojao. Ako hoces potrazi na netu. Lee Strobel je o tome je pisao u knjizi Slučaj Isus. Zapravo ni jedan ozbiljan povjesnicar ne dovodi u pitanje Isusovo postojanje. Ono sto se dovodi u pitanje je njegovo uskrsnuce koje je ako procitas knjigu bolje povijesno utemeljeno nego da su Antonio i Kleopatra bili u vezi. Samo da napomenem da Lee Strobel nije bio vjernik kada je poceo istrazivanja.
pecina (napisa): | Braslav (napisa): | Ja se ispricavam, ali ne mogu odgovoriti dok ne shvatim sto zelis reci. Mozes li drugim rijecima reci sto mislis. Inace ne mogu definirati Boga, ali ti mogu reci njegovo Ime - osoba Isusa Krista. Bozje ime tako nije rijec koju mozes izgovoriti vec Logos=Rijec koja je tijelom postala. | Ako ne možeš definirati Boga onda ne možeš niti reći da on postoji niti da on ne postoji. Postojanje nije smisleno svojstvo nedefiniranog koncepta.
Drugim riječima, ako ne možeš reći što Bog jest (kao što je stolica, što je ekspolzija ili broj 4) onda postojanje nije neko svojstvo koje je uopće relevantno. To je kao da raspravljamo da li je zeleno jutro viskozno |
Ja postojim opet cini mi se da nepostoji definicija Braslava. Bog nije neki pojam On je osoba, a valjda je ocito da osobe ne mozemo definirati. Razlog tome je sto osobe imaju slobodu pa kako god ih definirao one mogu postupiti suprotno definiciji, pa je to kontradikcija sa time da za osobu postoji definicija. Inace najblize definicji Boga bi bilo to da je on Ljubav no time nisam nista definrao jer je ljubav isto nemoguce definirati, kao sto je i nada i vjera isto izvan dosega definicija.
Isus je povijesno gledano stvarno postojao. Ako hoces potrazi na netu. Lee Strobel je o tome je pisao u knjizi Slučaj Isus. Zapravo ni jedan ozbiljan povjesnicar ne dovodi u pitanje Isusovo postojanje. Ono sto se dovodi u pitanje je njegovo uskrsnuce koje je ako procitas knjigu bolje povijesno utemeljeno nego da su Antonio i Kleopatra bili u vezi. Samo da napomenem da Lee Strobel nije bio vjernik kada je poceo istrazivanja.
Zadnja promjena: Braslav; 12:29 sub, 1. 11. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:26 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Ja postojim opet cini mi se da nepostoji definicija Braslava.[/quote]Promiče ti bit, stvarne stvari postoje bez definicije jer definicija stvarnih stvari nije niti potrebna. Ne treba ti definicija šalice da bi znao da to postoji. Što u slučaju da ti dođe netko i kaže da je tamo na brdu vidio psa, ti dođeš i skužiš da je on zapravo vidio mačku ali je zbog udaljenosti krivo pretpostavio što je to. Zar to povlači da to što je on nije vidio ne postoji samo zato jer nije točno imenovao da je mačka a ne pas? A da i ne duljim da sa biološkog aspekta mačka nije jednostavno definirana ;)
[quote]Bog nije neki pojam On je osoba, a valjda je ocito da osobe ne mozemo definirati.[/quote]Definirati u kom smislu? Gore sam naglasio da njih ne treba definirati jer ih možemo neposredno iskusiti, dok Boga ne možemo pa zato trebamo definiciju toga.
[quote]Razlog tome je sto osobe imaju slobodu pa kako god ih definirao one mogu postupiti suprotno definiciji, pa je to kontradikcija sa time da za osobu postoji defincija. [/quote]Ovo je netočno, kako znaš da osoba može postupiti suprotno definiciji (što god to bilo)? To nema nikakvog logičkog smisla jer je onda logička posljedica da je osoba jedna grana nedeterminističkog algoritma. Što je kontradikcija sa pojmom osobe kao nekoga tko postoji prije samo odluke, u tom slučaju je osoba suma tih odluka, ne netko tko konkretno postoji.
[quote]Inace najblize definicji Boga bi bilo to da je on Ljubav no time nisam nista definrao jer je Ljubav isto nemoguce definirati, kao sto je i nada i vjera isto izvan dosega defincija. [/quote]Da, razbacuješ se epitetima sa velikim početnim slovom. Ljubav je osjećaj koji ljudi imaju i očituje se kroz ljudske misli i akcije (kao rezultat tih misli). Teško je uhvatiti definiciju i uzrok iako stanje neurohormonalne juhe ima praktički jedini utjecaj na ljubav i nadu. Vjera je već nešto drugo, to je uzimanje premise kao istinite bez/sa opravdanjem.
[quote]Isus je povijesno gledano stvarno postaojao. Ako hoces potrazi na netu. Lee Strobel je o tome je pisao u knjizi Slučaj Isus. Zapravo ni jedan povjesnicar ne dovodi u pitanje Isusovo postojanje. Ono sto se dovodi u pitanje je njegovo uskrsnuce koje je ako procitas knjigu bolje povijesno utemeljeno nego da su Antonio i Kleopatra bili u vezi. Samo da napomenem da Lee Strobel nije bio vjernik kada je poceo istrazivanja.[/quote]Znači povijesno je postojao Isus Krist, sin Boga jedinoga koji je nahranio 5000 ljudi sa dva kruha i pet riba, uskrsnuo Lazara te i sam uskrsnuo 3 dana poslije smrti pa uzašao na nebo i sjedi s desna ocu?
Ili postoji osoba u tom periodu koja je normalna ljudska osoba koja se zove Isus i nema veze sa ovom zombi fikcijom?
Braslav (napisa): | Ja postojim opet cini mi se da nepostoji definicija Braslava. | Promiče ti bit, stvarne stvari postoje bez definicije jer definicija stvarnih stvari nije niti potrebna. Ne treba ti definicija šalice da bi znao da to postoji. Što u slučaju da ti dođe netko i kaže da je tamo na brdu vidio psa, ti dođeš i skužiš da je on zapravo vidio mačku ali je zbog udaljenosti krivo pretpostavio što je to. Zar to povlači da to što je on nije vidio ne postoji samo zato jer nije točno imenovao da je mačka a ne pas? A da i ne duljim da sa biološkog aspekta mačka nije jednostavno definirana
Citat: | Bog nije neki pojam On je osoba, a valjda je ocito da osobe ne mozemo definirati. | Definirati u kom smislu? Gore sam naglasio da njih ne treba definirati jer ih možemo neposredno iskusiti, dok Boga ne možemo pa zato trebamo definiciju toga.
Citat: | Razlog tome je sto osobe imaju slobodu pa kako god ih definirao one mogu postupiti suprotno definiciji, pa je to kontradikcija sa time da za osobu postoji defincija. | Ovo je netočno, kako znaš da osoba može postupiti suprotno definiciji (što god to bilo)? To nema nikakvog logičkog smisla jer je onda logička posljedica da je osoba jedna grana nedeterminističkog algoritma. Što je kontradikcija sa pojmom osobe kao nekoga tko postoji prije samo odluke, u tom slučaju je osoba suma tih odluka, ne netko tko konkretno postoji.
Citat: | Inace najblize definicji Boga bi bilo to da je on Ljubav no time nisam nista definrao jer je Ljubav isto nemoguce definirati, kao sto je i nada i vjera isto izvan dosega defincija. | Da, razbacuješ se epitetima sa velikim početnim slovom. Ljubav je osjećaj koji ljudi imaju i očituje se kroz ljudske misli i akcije (kao rezultat tih misli). Teško je uhvatiti definiciju i uzrok iako stanje neurohormonalne juhe ima praktički jedini utjecaj na ljubav i nadu. Vjera je već nešto drugo, to je uzimanje premise kao istinite bez/sa opravdanjem.
Citat: | Isus je povijesno gledano stvarno postaojao. Ako hoces potrazi na netu. Lee Strobel je o tome je pisao u knjizi Slučaj Isus. Zapravo ni jedan povjesnicar ne dovodi u pitanje Isusovo postojanje. Ono sto se dovodi u pitanje je njegovo uskrsnuce koje je ako procitas knjigu bolje povijesno utemeljeno nego da su Antonio i Kleopatra bili u vezi. Samo da napomenem da Lee Strobel nije bio vjernik kada je poceo istrazivanja. | Znači povijesno je postojao Isus Krist, sin Boga jedinoga koji je nahranio 5000 ljudi sa dva kruha i pet riba, uskrsnuo Lazara te i sam uskrsnuo 3 dana poslije smrti pa uzašao na nebo i sjedi s desna ocu?
Ili postoji osoba u tom periodu koja je normalna ljudska osoba koja se zove Isus i nema veze sa ovom zombi fikcijom?
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:13 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Ako Bog postoji onda je on stvaran, a sam kazes da definicija onoga sto je stvarno nije potrebna da to postoji. Jedino sto bi ti htio definiciju da meni dokazes da Bog ne postoji, sto je lijepo od tebe jer me zelis dovesti na put istine barem kako je ti vidis. [/quote]Ne želim ja dokazati niti sugerirati da Bog ne postoji, ja želim ukazati da je "postojanje Boga" besmislena fraza odvojena od realnosti jer ako mi ne možeš reći što je Bog niti što znači postojanje Boga, ja ne vidim značenje tih dviju riječi zajedno. Isto kao i viskozno jutro. Nema smisla.
[quote]Nije tocno da Boga ne mozemo direktno iskustiti. Ja znam nekoliko osoba koje su ga direktno iskusile, ukljucujuci sebe. No zbog intimnih sadrzaja nisam spreman to stavljati na forum. No mogu ukazati na Savla koji je bio zaduzen da sljedbenike Isusa dovede u lancima u Jeruzalem da bi kako je to On sam rekao iskusio Boga i postao sljedbenik Isusov sv Pavao. Mogao bih staviti primjer i Zdravka Tomca kojega su neki dan na promociji njegove knjige "Od komunista do vjernika" oslovili kao suvremenog Pavla, on je isto govorio o iskustvu Boga. [/quote]Osim što je to anegdota to ni blizu nije dokaz niti argument za išta. Postoje ljudi koji su iskusili i Ivanu Orleansku, kako misliš nedvosmisleno pokazati da si iskusio Boga i to samo njega ako mi ne možeš niti reći što je to Bog kojeg si iskusio. Ovo je petitio principi, ilitiga begginng the question. Na nedefiniranom pojmu gradiš daljenje tvrdnje, apsurd!
[quote]Isus je postojao kao covijek sigurno. A da li je uskrsnuo o tome govori knjiga Slucaj Isus autora koji nije bio vjernik kada je krenuo dokazati da uskrsnuca nije bilo da bi na kraju rada rezimirao da je ono bolje potvrdjena povjesna cinjenica nego neke koje uzimamo zadravo za gotovo.[/quote]Ne želim ulaziti dalje u debatu ali ovo je stvarno jak mamac. Kako možeš na osnovu priča zaključiti da je istina da je čovjek umro i nakon tri dana ponovo oživio. Reanimacija je činjenica ali reanimacija nije moguća nakon 3 dana i bez medicinskih činjenica ova priča nije ništa drugo doli rekla kazala [i]identična[/i] priči da se princ pretvorio u žabu. Gramatički točno, čak možemo i zamisliti/opisati takav događaj ali on je odvojen od realnosti.
Braslav (napisa): | Ako Bog postoji onda je on stvaran, a sam kazes da definicija onoga sto je stvarno nije potrebna da to postoji. Jedino sto bi ti htio definiciju da meni dokazes da Bog ne postoji, sto je lijepo od tebe jer me zelis dovesti na put istine barem kako je ti vidis. | Ne želim ja dokazati niti sugerirati da Bog ne postoji, ja želim ukazati da je "postojanje Boga" besmislena fraza odvojena od realnosti jer ako mi ne možeš reći što je Bog niti što znači postojanje Boga, ja ne vidim značenje tih dviju riječi zajedno. Isto kao i viskozno jutro. Nema smisla.
Citat: | Nije tocno da Boga ne mozemo direktno iskustiti. Ja znam nekoliko osoba koje su ga direktno iskusile, ukljucujuci sebe. No zbog intimnih sadrzaja nisam spreman to stavljati na forum. No mogu ukazati na Savla koji je bio zaduzen da sljedbenike Isusa dovede u lancima u Jeruzalem da bi kako je to On sam rekao iskusio Boga i postao sljedbenik Isusov sv Pavao. Mogao bih staviti primjer i Zdravka Tomca kojega su neki dan na promociji njegove knjige "Od komunista do vjernika" oslovili kao suvremenog Pavla, on je isto govorio o iskustvu Boga. | Osim što je to anegdota to ni blizu nije dokaz niti argument za išta. Postoje ljudi koji su iskusili i Ivanu Orleansku, kako misliš nedvosmisleno pokazati da si iskusio Boga i to samo njega ako mi ne možeš niti reći što je to Bog kojeg si iskusio. Ovo je petitio principi, ilitiga begginng the question. Na nedefiniranom pojmu gradiš daljenje tvrdnje, apsurd!
Citat: | Isus je postojao kao covijek sigurno. A da li je uskrsnuo o tome govori knjiga Slucaj Isus autora koji nije bio vjernik kada je krenuo dokazati da uskrsnuca nije bilo da bi na kraju rada rezimirao da je ono bolje potvrdjena povjesna cinjenica nego neke koje uzimamo zadravo za gotovo. | Ne želim ulaziti dalje u debatu ali ovo je stvarno jak mamac. Kako možeš na osnovu priča zaključiti da je istina da je čovjek umro i nakon tri dana ponovo oživio. Reanimacija je činjenica ali reanimacija nije moguća nakon 3 dana i bez medicinskih činjenica ova priča nije ništa drugo doli rekla kazala identična priči da se princ pretvorio u žabu. Gramatički točno, čak možemo i zamisliti/opisati takav događaj ali on je odvojen od realnosti.
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:50 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Postojanje Boga je jednako smislena fraza kao i postojanje Piceka gdje je Picek moj prijatelj koji je eto mozda moja halucinacija. [/quote]Da ali Picek kao tvoj prijatelj je čovjek, pripadnik vrste Homo Sapiens Sapiens, ima vjerojatno dvije ruke i dvije noge, oca i majku (ne nužno žive), govori vjerojatno hrvatskim, on je čovjek.
O Bogu još uvijek ništa ne znam, jel to pas, čovjek, ptica, supermen, etc. Kako ne kužiš da pričaš o nečemu i koristiš riječ Bog a ja nemam pojma o čemu pričamo?
[quote]Postojanje Boga je za tebe besmislena fraza , ali ne zelis sugerirati da Bog ne postoji. Logicki gledano lazes samom sebi. [/quote]Za nekoga tko studira matematiku logika ti nije jača strana. Ako "Bog postoji" nema smisla tj. ne nosi nikakve konotacije zbog nedefiniranosti prvog pojma i općeg problema definicije postojanja onda ja ne mogu niti reći da je ta tvrdnja istinita niti lažna jer nemam pojma što to uopće znači.
[quote]Znam covjeka kojem se ukazao "Isus" i rekao njemu da mu se pokloni. Na sto je ovaj odgovorio da je Isus nas brat i da nikada ne bi rekao takvo nesto. Na te rijeci prilika "Isusa" je nestala. On je znao da je Bog drugaciji jer se on u Isusu Kristu objavio kao Bog koji zeli pokazati da je sluga svima kao najmanji i najponizniji u zajdnistvu trojstvene ljubavi. Pavao se najblize priblizio dozivljaju ljubavi kada kaze.
Ljubav je strpljiva,
ljubav je dobrostiva;
ljubav ne zavidi,
ne razmeće se,
ne oholi se,
Ne radi nepristojno,
ne traži svoje,
ne razdražuje se,
zaboravlja i prašta zlo.
Ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini.
Sve ispričava,
sve vjeruje,
svemu se nada,
svemu odolijeva.[/quote]Poanta?
[quote]Po mojoj vjeri nije on bio reanimiran nego je uskrsnuo. Prvo bi znacilo da ce ipak umrjeti jednoga dana, a drugo da zivi u vjecnost. Sto se tice istine uskrsnuca procitaj knjigu.[/quote]Koju knjigu? Bibliju? Been there done that. Što misliš koji je moj izvor inspiracije protiv ovakvih teza? Uostalom, ako uskrsnuće znači da živi u vječnost onda se moram opet pitati što znači da Isus živi u vječnosti? Gdje on to živi? Kako mu se tijelo samoobnavlja? Magija?
Braslav (napisa): | Postojanje Boga je jednako smislena fraza kao i postojanje Piceka gdje je Picek moj prijatelj koji je eto mozda moja halucinacija. | Da ali Picek kao tvoj prijatelj je čovjek, pripadnik vrste Homo Sapiens Sapiens, ima vjerojatno dvije ruke i dvije noge, oca i majku (ne nužno žive), govori vjerojatno hrvatskim, on je čovjek.
O Bogu još uvijek ništa ne znam, jel to pas, čovjek, ptica, supermen, etc. Kako ne kužiš da pričaš o nečemu i koristiš riječ Bog a ja nemam pojma o čemu pričamo?
Citat: | Postojanje Boga je za tebe besmislena fraza , ali ne zelis sugerirati da Bog ne postoji. Logicki gledano lazes samom sebi. | Za nekoga tko studira matematiku logika ti nije jača strana. Ako "Bog postoji" nema smisla tj. ne nosi nikakve konotacije zbog nedefiniranosti prvog pojma i općeg problema definicije postojanja onda ja ne mogu niti reći da je ta tvrdnja istinita niti lažna jer nemam pojma što to uopće znači.
Citat: | Znam covjeka kojem se ukazao "Isus" i rekao njemu da mu se pokloni. Na sto je ovaj odgovorio da je Isus nas brat i da nikada ne bi rekao takvo nesto. Na te rijeci prilika "Isusa" je nestala. On je znao da je Bog drugaciji jer se on u Isusu Kristu objavio kao Bog koji zeli pokazati da je sluga svima kao najmanji i najponizniji u zajdnistvu trojstvene ljubavi. Pavao se najblize priblizio dozivljaju ljubavi kada kaze.
Ljubav je strpljiva,
ljubav je dobrostiva;
ljubav ne zavidi,
ne razmeće se,
ne oholi se,
Ne radi nepristojno,
ne traži svoje,
ne razdražuje se,
zaboravlja i prašta zlo.
Ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini.
Sve ispričava,
sve vjeruje,
svemu se nada,
svemu odolijeva. | Poanta?
Citat: | Po mojoj vjeri nije on bio reanimiran nego je uskrsnuo. Prvo bi znacilo da ce ipak umrjeti jednoga dana, a drugo da zivi u vjecnost. Sto se tice istine uskrsnuca procitaj knjigu. | Koju knjigu? Bibliju? Been there done that. Što misliš koji je moj izvor inspiracije protiv ovakvih teza? Uostalom, ako uskrsnuće znači da živi u vječnost onda se moram opet pitati što znači da Isus živi u vječnosti? Gdje on to živi? Kako mu se tijelo samoobnavlja? Magija?
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:51 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
Ispricavam se, uvidio sam da govorim gluposti pa sam izbrisao vecinu svog posta. :oops: No ne dovoljno brzo, u svakom slucaju moj bed.
Mislio sam na knjigu Slucaj Isus od Lee Strobela.
[quote]Za nekoga tko studira matematiku logika ti nije jača strana. Ako "Bog postoji" nema smisla tj. ne nosi nikakve konotacije zbog nedefiniranosti prvog pojma i općeg problema definicije postojanja onda ja ne mogu niti reći da je ta tvrdnja istinita niti lažna jer nemam pojma što to uopće znači. [/quote]
Slazem se, sada vidim da sam krivo rezonirao.
Hm. definicija Boga... Morat cu ispravljat tokom razgovora
Poceo bih sa ...
Bog je svaki covjek koji ne zivi uopce radi sebe vec u potpunosti radi drugih, koji nikad ne laze, nikog ne osudjuje po ni kojem kriteriju i sluzi svim ljudima bili oni dobri ili zli, voli svakoga cak i one koji ga preziru i to ljubavlju bez rezerva te onaj koji zna da sve postoji radi njega i radi toga on sluzi svemu.
Mozda...
Bog je jedina osoba koja je dobra iz sebe, sve druge osobe su dobre onoliko koliko je Bog prisutan u njima. S time da nije vise ili manje prisutan u vjernicima nego u nevjernicima.
Ajme Boga je nemoguce definirati...
Bog je ono sto je nemoguce definirati. :) Stvarno Boga je tesko definirati.
Ako Bog postoji:
On je onda stvoritelj - sve postoji po njemu.
Ako covjek spozna da mu je potrebno spasenje od smrti nistavila:
On je onaj tko garantira zivot vjecni u radosti. Drugim rjecima bajke...
Ali ja vjerujem u bajke, cine mi se stvrnijima od stvrnosti bez Boga.
Ispricavam se, uvidio sam da govorim gluposti pa sam izbrisao vecinu svog posta. No ne dovoljno brzo, u svakom slucaju moj bed.
Mislio sam na knjigu Slucaj Isus od Lee Strobela.
Citat: | Za nekoga tko studira matematiku logika ti nije jača strana. Ako "Bog postoji" nema smisla tj. ne nosi nikakve konotacije zbog nedefiniranosti prvog pojma i općeg problema definicije postojanja onda ja ne mogu niti reći da je ta tvrdnja istinita niti lažna jer nemam pojma što to uopće znači. |
Slazem se, sada vidim da sam krivo rezonirao.
Hm. definicija Boga... Morat cu ispravljat tokom razgovora
Poceo bih sa ...
Bog je svaki covjek koji ne zivi uopce radi sebe vec u potpunosti radi drugih, koji nikad ne laze, nikog ne osudjuje po ni kojem kriteriju i sluzi svim ljudima bili oni dobri ili zli, voli svakoga cak i one koji ga preziru i to ljubavlju bez rezerva te onaj koji zna da sve postoji radi njega i radi toga on sluzi svemu.
Mozda...
Bog je jedina osoba koja je dobra iz sebe, sve druge osobe su dobre onoliko koliko je Bog prisutan u njima. S time da nije vise ili manje prisutan u vjernicima nego u nevjernicima.
Ajme Boga je nemoguce definirati...
Bog je ono sto je nemoguce definirati. Stvarno Boga je tesko definirati.
Ako Bog postoji:
On je onda stvoritelj - sve postoji po njemu.
Ako covjek spozna da mu je potrebno spasenje od smrti nistavila:
Ali ja vjerujem u bajke, cine mi se stvrnijima od stvrnosti bez Boga.
Zadnja promjena: Braslav; 20:40 sub, 1. 11. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:39 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Hm. definicija Boga...[/quote]
Ako sa Bog oslovljavamo entitet koji je stvorio svemir i sve u njemu, uključujući jezik, pismo, logiku i logičke paradokse, nije li moguće da tada Bog ne podliježe logici i definiciji jer je on sam iznad logičkog sustava kojim mi baratamo, a koji je on stvorio?
Braslav (napisa): | Hm. definicija Boga... |
Ako sa Bog oslovljavamo entitet koji je stvorio svemir i sve u njemu, uključujući jezik, pismo, logiku i logičke paradokse, nije li moguće da tada Bog ne podliježe logici i definiciji jer je on sam iznad logičkog sustava kojim mi baratamo, a koji je on stvorio?
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:56 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="Braslav"]Hm. definicija Boga...[/quote]
Ako sa Bog oslovljavamo entitet koji je stvorio svemir i sve u njemu, uključujući jezik, pismo, logiku i logičke paradokse, nije li moguće da tada Bog ne podliježe logici i definiciji jer je on sam iznad logičkog sustava kojim mi baratamo, a koji je on stvorio?[/quote]
Da ali Bog nije stvorio logiku (matematiku), ona je dio Boga kao sto su pluca dio mene. Ni Bog ne moze napraviti da 2+2=0 u smislu prirodnih brojeva.
goranm (napisa): | Braslav (napisa): | Hm. definicija Boga... |
Ako sa Bog oslovljavamo entitet koji je stvorio svemir i sve u njemu, uključujući jezik, pismo, logiku i logičke paradokse, nije li moguće da tada Bog ne podliježe logici i definiciji jer je on sam iznad logičkog sustava kojim mi baratamo, a koji je on stvorio? |
Da ali Bog nije stvorio logiku (matematiku), ona je dio Boga kao sto su pluca dio mene. Ni Bog ne moze napraviti da 2+2=0 u smislu prirodnih brojeva.
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:25 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Bog je ono sto je nemoguce definirati. :) Stvarno Boga je tesko definirati. [/quote]Odluči se, nemoguće ili samo teško :P
Je li odmah jedinstven ako ga definiramo sa "ono što je nedefinirano" jer mora biti srednji rod, ne muški...
[quote]Ako Bog postoji:
On je onda stvoritelj - sve postoji po njemu. [/quote]Ne slijedi. Iz Boga koji je definiran kao "onaj kojeg je nemoguće definirati ili samo jako teško" ne slijedi Bog stvara tj. sve postoji po njemu. Bog stvara je besmislena tvrdnja bez uporišta u našoj realnosti a drugo je besmislena tvrdnja bez značenja.
Igraš se pjesničkom slobodom, možeš slobodno pisati i "jklfglaskjdfhlkasdhf", dođe na isto.
[quote]Ako covjek spozna da mu je potrebno spasenje od smrti nistavila:
Ali ja vjerujem u bajke, cine mi se stvrnijima od stvrnosti bez Boga. [/quote]Super za tebe, ali nekima se čini da su upravo oni Napoleon. :?
Braslav (napisa): | Bog je ono sto je nemoguce definirati. Stvarno Boga je tesko definirati. | Odluči se, nemoguće ili samo teško
Je li odmah jedinstven ako ga definiramo sa "ono što je nedefinirano" jer mora biti srednji rod, ne muški...
Citat: | Ako Bog postoji:
On je onda stvoritelj - sve postoji po njemu. | Ne slijedi. Iz Boga koji je definiran kao "onaj kojeg je nemoguće definirati ili samo jako teško" ne slijedi Bog stvara tj. sve postoji po njemu. Bog stvara je besmislena tvrdnja bez uporišta u našoj realnosti a drugo je besmislena tvrdnja bez značenja.
Igraš se pjesničkom slobodom, možeš slobodno pisati i "jklfglaskjdfhlkasdhf", dođe na isto.
Citat: | Ako covjek spozna da mu je potrebno spasenje od smrti nistavila:
Ali ja vjerujem u bajke, cine mi se stvrnijima od stvrnosti bez Boga. | Super za tebe, ali nekima se čini da su upravo oni Napoleon.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:27 sub, 1. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Da ali Bog nije stvorio logiku (matematiku), ona je dio Boga kao sto su pluca dio mene. Ni Bog ne moze napraviti da 2+2=0 u smislu prirodnih brojeva.[/quote]
"Stvoriti" je preneseno značenje. Ono na što sam ciljao je da li su naša logika i naš jezik uopće dovoljno snažni da mogu u svojim okvirima opisati taj entitet?
Nitko ne može garantirati da onu logiku koju smo otkrili i onaj jezik koji poznajemo su stvarno ona logika i onaj jezik kojim Bog razmišlja i govori, a nisu aproksimacije (sve radnje koje u mom tekstu Bog obavlja, poput govora i razmišljanja, su, naravno, preneseno značenje).
I uostalom, da li je sama logika dovoljna (kako opisati što su pluća, ako ne znamo što je krv ili srce ili dušnik?)?
Braslav (napisa): | Da ali Bog nije stvorio logiku (matematiku), ona je dio Boga kao sto su pluca dio mene. Ni Bog ne moze napraviti da 2+2=0 u smislu prirodnih brojeva. |
"Stvoriti" je preneseno značenje. Ono na što sam ciljao je da li su naša logika i naš jezik uopće dovoljno snažni da mogu u svojim okvirima opisati taj entitet?
Nitko ne može garantirati da onu logiku koju smo otkrili i onaj jezik koji poznajemo su stvarno ona logika i onaj jezik kojim Bog razmišlja i govori, a nisu aproksimacije (sve radnje koje u mom tekstu Bog obavlja, poput govora i razmišljanja, su, naravno, preneseno značenje).
I uostalom, da li je sama logika dovoljna (kako opisati što su pluća, ako ne znamo što je krv ili srce ili dušnik?)?
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|