Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Redovi
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Izgubljen u prijevodu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 0 - 1

PostPostano: 15:23 sri, 25. 6. 2008    Naslov: Redovi Citirajte i odgovorite

Evo muci me dvije stvari kod redova, gledao sam pretproslogodisnji kolokvij i molim pomoc

suma sin( korijen(n3 + 1 ) - korijen(n3))

kako provjeriti apsolutnu konvergenciju ovog reda, dakle, kad nemamo onaj (-1)pn ispred

suma (-1)n korijen(n) * (1-cos(1/n))

kako rijesiti ovaj zadatak, i dali kad imamo (-1)pn ispred se mozemo sluziti samo leibnitzovim kriterijom ili postoje i druge mogucnosti??
unaprijed hvala[img][/img]
Evo muci me dvije stvari kod redova, gledao sam pretproslogodisnji kolokvij i molim pomoc

suma sin( korijen(n3 + 1 ) - korijen(n3))

kako provjeriti apsolutnu konvergenciju ovog reda, dakle, kad nemamo onaj (-1)pn ispred

suma (-1)n korijen(n) * (1-cos(1/n))

kako rijesiti ovaj zadatak, i dali kad imamo (-1)pn ispred se mozemo sluziti samo leibnitzovim kriterijom ili postoje i druge mogucnosti??
unaprijed hvala[img][/img]

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 15:49 sri, 25. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vidi [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=10335]TU[/url], možda ti štogod od toga pomogne... ;)
Vidi TU, možda ti štogod od toga pomogne... Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 17:38 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

1.ispitati konvergenciju reda

suma(n=5 do beskonacno) ln [1/cos(2pi/n)

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 17:44 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

D'Alembertov kriterij + ln i limes komutiraju jer je ln neprekidna fja daju da red aps konvergira... (ako nisam krivo izračuno limes je ln1=0) :D
D'Alembertov kriterij + ln i limes komutiraju jer je ln neprekidna fja daju da red aps konvergira... (ako nisam krivo izračuno limes je ln1=0) Very Happy

vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 17:59 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

je li ovako ako nije pomozi mi

kad dobijem po dalamberu
cos(2pi/n)/cos(2pi/n+1)=
n tezi u beskonacno pa je 2pi/n=0 i 2pi /n+1=0
a cos o =1

i onda imam ln 1 =0
je li ovako ako nije pomozi mi

kad dobijem po dalamberu
cos(2pi/n)/cos(2pi/n+1)=
n tezi u beskonacno pa je 2pi/n=0 i 2pi /n+1=0
a cos o =1

i onda imam ln 1 =0

Zadnja promjena: vriskica; 18:11 čet, 13. 11. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:09 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

tu imaš limes od toga, a kad n ide u besk, taj razlomak unutar kosinusa ide u nulu, a cos0=1. pa imaš na kraju ln1=0. :D
tu imaš limes od toga, a kad n ide u besk, taj razlomak unutar kosinusa ide u nulu, a cos0=1. pa imaš na kraju ln1=0. Very Happy

vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 18:25 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

e luka hvala ti

[size=9][color=#999999]Added after 12 minutes:[/color][/size]

e pomocu kojeg kriterija cu ovaj zadatak dokazat da konvergira

suma(n=1 do beskonacno)(cos n)/n=
e luka hvala ti

Added after 12 minutes:

e pomocu kojeg kriterija cu ovaj zadatak dokazat da konvergira

suma(n=1 do beskonacno)(cos n)/n=

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:31 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Usporedni kriterij.

-1 <= cosn <= 1.

pa red divergira ;)
Usporedni kriterij.

-1 <= cosn <= 1.

pa red divergira Wink

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 18:47 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako sam dobro shvatio treba ispitati konvergenciju reda :
[latex]\displaystyle \sum_{n=5}^{\infty} ln(\frac{1}{\cos(\frac{2 \pi}{n})})[/latex]
D'Alembertov kriterij + sve sto je Luuka rekao, bi funkcioniralo kada bi bilo [latex]\frac{ln x}{ln y}=ln{\frac{x}{y}}[/latex], e buduci da nije tako moramo se drugacije snaci...

Prvo uocimo da je [latex]\displaystyle ln(\frac{1}{\cos(\frac{2 \pi}{n})})=-ln(\cos{\frac{2\pi}{n}})[/latex].

Nadalje;
[latex]\cos{x}=1-\mathcal{O}_0(x^3)(*) \newline
\ln (1-x)=-\mathcal{O}_0(x)[/latex].

I sada prepustam Luuki da zavrsi zadatak :D... ( nije tako tesko dobiti cete da je [latex]\displaystyle \sum_{n=5}^{\infty} ln(\frac{1}{\cos(\frac{2 \pi}{n})})=\sum_n \mathcal{O}_0(n^{-p})[/latex] gdje ce [latex]p[/latex] biti veci od 1 :wink: )

[size=9][color=#999999]Added after 12 minutes:[/color][/size]

[quote="Luuka"]Usporedni kriterij.

-1 <= cosn <= 1.

pa red divergira ;)[/quote]

E moj Luuka, danas nesta nisi u formi... Uzmimo neki [latex]c\in \mathbb{R}[/latex] dovoljno velik, tada je [latex]-1\leq\sin{\frac{c}{n}}\leq 1,\forall n[/latex] ( ovo radim samo da ima negativnih clanova, pa da bude slicnost sa orginalnim problemom ), a red [latex]\displaystyle \sum_n \frac{\sin{\frac{c}{n}}}{n}[/latex] konvergira ( jer je opci clan oblika [latex]\mathcal{O}_0(n^{-2})[/latex] )

Edit: ako ste procitali moj zadnji posta onda kuzite da sam kod (*) pogrijesio, naime treba biti;
[latex]\cos{x}=1-\mathcal{O}_0(x^2)[/latex]
Ako sam dobro shvatio treba ispitati konvergenciju reda :

D'Alembertov kriterij + sve sto je Luuka rekao, bi funkcioniralo kada bi bilo , e buduci da nije tako moramo se drugacije snaci...

Prvo uocimo da je .

Nadalje;
.

I sada prepustam Luuki da zavrsi zadatak Very Happy... ( nije tako tesko dobiti cete da je gdje ce biti veci od 1 Wink )

Added after 12 minutes:

Luuka (napisa):
Usporedni kriterij.

-1 ⇐ cosn ⇐ 1.

pa red divergira Wink

E moj Luuka, danas nesta nisi u formi... Uzmimo neki dovoljno velik, tada je ( ovo radim samo da ima negativnih clanova, pa da bude slicnost sa orginalnim problemom ), a red konvergira ( jer je opci clan oblika )

Edit: ako ste procitali moj zadnji posta onda kuzite da sam kod (*) pogrijesio, naime treba biti;

Zadnja promjena: Mr.Doe; 19:32 čet, 13. 11. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 18:48 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa ja trebam dokazat da konvergira
pa ja trebam dokazat da konvergira

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:07 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bolje da više niš ne pišem danas... :oops: :oops: :oops:

Čak sam i dokazo da je onaj prvi red divergentan, očito sam fulo negdje u koracima...

A kaj ti to koristiš za te redove? Nisam nikad vidio te oznake...
Bolje da više niš ne pišem danas... Embarassed Embarassed Embarassed

Čak sam i dokazo da je onaj prvi red divergentan, očito sam fulo negdje u koracima...

A kaj ti to koristiš za te redove? Nisam nikad vidio te oznake...

vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 19:10 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa Mr.Doe ja ovaj tvoj nacin skroz salabo kontam..
pa Mr.Doe ja ovaj tvoj nacin skroz salabo kontam..

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 19:29 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma nije bed Luuka, samo ti pisi, bolje ti je da vjezbas, a uostalom i najbolji ponekad pogrijese...

Cudno da niste culi za Landau-ove simbole, mi smo to jos radili na Analizi, ako ne tamo onda ziher na Numerickoj. Uostalom poanta ti je u ovome, ja imam neku ful tesku funkciju, npr. kao ova u prvom zadatku, a sada ja bi je na nekoj okolini tocke htio kontrolirati sa nekom drugom funkcijom, ali naravno zahtjevam da je ta funkcija puno jednostavnija ( kao sta vidis ja stalno lupam neke polinome ). Sada formalna definicija ti je;
[latex]f(x)=\mathcal{O}_{x_0}(g(x))[/latex], ako na nekoj okolini tocke [latex]x_0[/latex] vrijedi [latex]|f(x)|\leq C|g(x)|[/latex] gdje je C neka pozitivna konstanta .
Nadam se da vidis u cemu je stos; mene uopce ne zanima kolika je ta konstanta! I upravo kod redova i limesa ove stvari dolaze do izrazaja.
Na primjer, promotrimo limes [latex]\lim_{x\rightarrow 0}\frac{\sin x}{x}[/latex] ( ovo je ful jednostavno ).
Sta je znam;
[latex]\sin x=x-\mathcal{O}_0(x^3})[/latex], sada to podijelim sa x i dobijem [latex]\lim_{x\rightarrow 0}1-\mathcal{O}_0(x^2})[/latex], i ja sada moram ustanoviti nesta ful jednostavno, a to je da [latex]C|x^2|[/latex] tezi ka nuli, kada x ide u nulu bez obzira na konstantu C.
Naravno ti se mozes zapitati od kuda ja znam da je [latex]\sin x=x-\mathcal{O}_0(x^3})[/latex], no to nije nesta drugo nego Taylorov teorem ! ( samo ti Taylorov teorem kaze kolika je ta konstanta ).

Kao sto vidis ovo moze jako pojednostaviti neke probleme, samo treba biti spretan sa tim manipulacijama i ne moze fulati.
Imas na wikipediji o tome, korisno je pogledati, ali ful me cudi da vam to nisu pokazali na analizi ( sjecam se da je Ilja to pokazivao... )

Edit: samo da jos nadodam, ove stvari se mogu takoder koristit kod redova, a klasicna je primjena sljedeca, imas neku funkciju [latex]f[/latex], na skupu prirodnih brojeva ( no ti je tretiras kao da je definirana na R ), nekim manipulacijama, npr razvijanjem u red, dobijes
[latex]\sum_nf(n)=\sum_n \mathcal{O}_0(n^{-p})[/latex] i ako je p veci od jedan gotov si, red konvergira, jer [latex]\sum_nn^{-p}[/latex] konvergira za p veci o jedan, i nema nikakve veze sa kakvom si konstantom pomozio taj red.
Ma nije bed Luuka, samo ti pisi, bolje ti je da vjezbas, a uostalom i najbolji ponekad pogrijese...

Cudno da niste culi za Landau-ove simbole, mi smo to jos radili na Analizi, ako ne tamo onda ziher na Numerickoj. Uostalom poanta ti je u ovome, ja imam neku ful tesku funkciju, npr. kao ova u prvom zadatku, a sada ja bi je na nekoj okolini tocke htio kontrolirati sa nekom drugom funkcijom, ali naravno zahtjevam da je ta funkcija puno jednostavnija ( kao sta vidis ja stalno lupam neke polinome ). Sada formalna definicija ti je;
, ako na nekoj okolini tocke vrijedi gdje je C neka pozitivna konstanta .
Nadam se da vidis u cemu je stos; mene uopce ne zanima kolika je ta konstanta! I upravo kod redova i limesa ove stvari dolaze do izrazaja.
Na primjer, promotrimo limes ( ovo je ful jednostavno ).
Sta je znam;
, sada to podijelim sa x i dobijem , i ja sada moram ustanoviti nesta ful jednostavno, a to je da tezi ka nuli, kada x ide u nulu bez obzira na konstantu C.
Naravno ti se mozes zapitati od kuda ja znam da je , no to nije nesta drugo nego Taylorov teorem ! ( samo ti Taylorov teorem kaze kolika je ta konstanta ).

Kao sto vidis ovo moze jako pojednostaviti neke probleme, samo treba biti spretan sa tim manipulacijama i ne moze fulati.
Imas na wikipediji o tome, korisno je pogledati, ali ful me cudi da vam to nisu pokazali na analizi ( sjecam se da je Ilja to pokazivao... )

Edit: samo da jos nadodam, ove stvari se mogu takoder koristit kod redova, a klasicna je primjena sljedeca, imas neku funkciju , na skupu prirodnih brojeva ( no ti je tretiras kao da je definirana na R ), nekim manipulacijama, npr razvijanjem u red, dobijes
i ako je p veci od jedan gotov si, red konvergira, jer konvergira za p veci o jedan, i nema nikakve veze sa kakvom si konstantom pomozio taj red.

[Vrh]
vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 19:56 čet, 13. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako to da je cosx=1-Q(x^3) zar nije
cosx=1-1/2(x^2)+Q(x^2)
kako to da je cosx=1-Q(x^3) zar nije
cosx=1-1/2(x^2)+Q(x^2)

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 16:44 pet, 14. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ispravio sam jos pola sata prije nego sto si postavila pitanje :D .
Inace, ovo sto si napisala je ( skoro ) tocno no krajnje nekorisno. Dakle, sta Taylorov teorem kaze;
ako imam funkciju [latex]f[/latex] klase [latex]C^n[/latex], onda na okolini tocke [latex]x[/latex]
[latex]f(x+h)=f(x)+f'(x)h+\dots+\frac{f^{(n)}(\xi)}{n!}h^n[/latex], necu ulaziti u to gdje je tocno [latex]\xi[/latex] nije bitno u ovom trenutku.
Naime, vrijedi sljedece; [latex]x^n=\mathcal{O}_0(x^m)[/latex] za [latex]m<n[/latex], to se lako vidi, npr. [latex]x^2[/latex] brze tezi k nuli nego [latex]x[/latex] na nekoj okolini od nule. Sada, cosinus je analiticka funkcija, ma nemamo nikakvih problema; pa slijedi
[latex]\cos{x}=1-\frac{x^2}{2!}+\frac{\cos^{(4)}{(\xi)}}{4!}x^4[/latex], odnosno
[latex]\cos{x}=1-\frac{x^2}{2!}+\mathcal{O}_0(x^4)[/latex], naravno ti sada mozes napisati [latex]\cos{x}=1-\frac{x^2}{2!}+\mathcal{O}_0(x^2)[/latex], no tebi nije poanta kontrolirati taj ostatak sa proizvoljnom funkcijom, nego sa najboljom mogucom. Na primjer;
Zamisli da te upitam da li red [latex]\sum_n n^{-2}[/latex] konvergira, u analogiji sa tvojim komentarom, ti bi mi rekla da [latex]n^{-2}\leq n^{-1}[/latex], no nazalost ta informacija mi nista ne govori ( jer harmonijski red divergira ), korisnija bi informacija bila [latex]n^{-2}\leq n^{-p},2\geq p>1[/latex], i da zatim pokazes da red [latex]\sum_n n^{-p},~p>1[/latex] konvergira.
Ispravio sam jos pola sata prije nego sto si postavila pitanje Very Happy .
Inace, ovo sto si napisala je ( skoro ) tocno no krajnje nekorisno. Dakle, sta Taylorov teorem kaze;
ako imam funkciju klase , onda na okolini tocke
, necu ulaziti u to gdje je tocno nije bitno u ovom trenutku.
Naime, vrijedi sljedece; za , to se lako vidi, npr. brze tezi k nuli nego na nekoj okolini od nule. Sada, cosinus je analiticka funkcija, ma nemamo nikakvih problema; pa slijedi
, odnosno
, naravno ti sada mozes napisati , no tebi nije poanta kontrolirati taj ostatak sa proizvoljnom funkcijom, nego sa najboljom mogucom. Na primjer;
Zamisli da te upitam da li red konvergira, u analogiji sa tvojim komentarom, ti bi mi rekla da , no nazalost ta informacija mi nista ne govori ( jer harmonijski red divergira ), korisnija bi informacija bila , i da zatim pokazes da red konvergira.

[Vrh]
vriskica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-10 = 7 - 17

PostPostano: 18:05 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

e mozel se ovaj zadatak uradit bez Taylorove teoreme jer je nisam radila

e mozel se ovaj zadatak uradit bez Taylorove teoreme jer je nisam radila

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum