Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vedraf Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:24 čet, 13. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.[/quote]
E ovak:
nacrtat to, i nek su A,B točke u kojima normala i tang sijeku os x. Dobije se pravokutan trokut sa vrhom u T koja je na krivulji.
Sad imamo da je |AT|*|BT|/2 = ctg(fi).
znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga -> fi=arctg(y'(x0)).
Vratimo to nazad i zapišemo ctg(fi) kao 1/tg(fi).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... :D
Anonymous (napisa): | Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa. |
E ovak:
nacrtat to, i nek su A,B točke u kojima normala i tang sijeku os x. Dobije se pravokutan trokut sa vrhom u T koja je na krivulji.
znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga → fi=arctg(y'(x0)).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti...
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
sun Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:02 pet, 14. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"][quote="Anonymous"]Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa.[/quote]
E ovak:
znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga -> fi=arctg(y'(x0)).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... :D[/quote]
ne tg(fi) nego tg(180-fi) pa je y(x0)=-tg(fi)
pa je ctg(fi)=-1/y(x0)
jer se gleda onaj vanjski kut za koef.smjera tang, a ne onaj unutar trokuta (kojeg smo mi oznacili sa fi)
tako nam je rekao asis.velcic :)
Luuka (napisa): | Anonymous (napisa): | Odredi jednadžbu svih krivulja kod kojih tangenta i normala u svakj točki krivulje s osi apscisa čine trokut kojem je površina jednaka kotangesu kuta kojeg tangenta čini s osi apscisa. |
E ovak:
znamo da je koef smjera tang y'(x0), no koeficijent je i tg(fi). iz toga → fi=arctg(y'(x0)).
Sad se dobije jednadžba, samo se trebaju izračunat duljine onih stranica, a točke znamo jer su na normali, tj tangenti... |
ne tg(fi) nego tg(180-fi) pa je y(x0)=-tg(fi)
pa je ctg(fi)=-1/y(x0)
jer se gleda onaj vanjski kut za koef.smjera tang, a ne onaj unutar trokuta (kojeg smo mi oznacili sa fi)
tako nam je rekao asis.velcic
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
stuey Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:14 pon, 17. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="desire"]Jel netko rijesio onaj iz kolokvija sa cilindricnom posudom?[/quote]
Ja sam probao, nekako ovako mi dođe:
prvo, onaj alfa*a*sqrt(2gh) cu označit sa recimo z da se ne vuče po rješenju.
znači pratimo što se događa sa visinom h u vremenu od delta t.
voda koja je ušla je k*delta t, ali nas zanima visina a ne volumen pa to podijelimo sa konstantnim presjekom A da dobijemo koliko je visina vode narasla.
voda koja je izašla je z*delta t, a to isto moramo podijeliti sa A, da bi dobili za koliko se smanjila visina.
znači [i]h(t + delta t) = h(t) + k*delta t/A - z*delta t/A[/i],
tj. [i]h'(t) = [ k - alfa*a*sqrt(2*g*h(t)) ] / A[/i], za alfa iz [0.5,1]
jedino što nam ostane je taj h(t) unutar korijena, a to mislim da smije tako ostati.
ako netko vidi grešku, nek me ispravi :)
desire (napisa): | Jel netko rijesio onaj iz kolokvija sa cilindricnom posudom? |
Ja sam probao, nekako ovako mi dođe:
prvo, onaj alfa*a*sqrt(2gh) cu označit sa recimo z da se ne vuče po rješenju.
znači pratimo što se događa sa visinom h u vremenu od delta t.
voda koja je ušla je k*delta t, ali nas zanima visina a ne volumen pa to podijelimo sa konstantnim presjekom A da dobijemo koliko je visina vode narasla.
voda koja je izašla je z*delta t, a to isto moramo podijeliti sa A, da bi dobili za koliko se smanjila visina.
znači h(t + delta t) = h(t) + k*delta t/A - z*delta t/A,
tj. h'(t) = [ k - alfa*a*sqrt(2*g*h(t)) ] / A, za alfa iz [0.5,1]
jedino što nam ostane je taj h(t) unutar korijena, a to mislim da smije tako ostati.
ako netko vidi grešku, nek me ispravi
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|