Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Debla Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:30 uto, 18. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]e beba, beba, imaš slično u vježbama... ;)
Uglavnom, fja distribucije od y je:
Fy(Y) = P (Y<=y) = P(1/X<=y)
sad posebno slučajevi pozitivno i negativno pa sve svest na X za kojeg znamo i distribuciju i gustoću... toliko ukratko, pa pitaj ak ne uspiješ ;)[/quote]
ja ne uspjevam i gotovo... :( porjesavala sam hrpu zadataka i ovdje blokirala... help.... :pray:
[size=7]znam da ima slicno na vjezbma, ali ja ne znam kaj bi s ovim (mogu se kladit da je neka glupost, al dobro)... [/size] :D
Luuka (napisa): | e beba, beba, imaš slično u vježbama...
Uglavnom, fja distribucije od y je:
Fy(Y) = P (Y⇐y) = P(1/X⇐y)
sad posebno slučajevi pozitivno i negativno pa sve svest na X za kojeg znamo i distribuciju i gustoću... toliko ukratko, pa pitaj ak ne uspiješ  |
ja ne uspjevam i gotovo... porjesavala sam hrpu zadataka i ovdje blokirala... help....
znam da ima slicno na vjezbma, ali ja ne znam kaj bi s ovim (mogu se kladit da je neka glupost, al dobro)...
|
tihana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Debla Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Manny Callavera Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:18 sri, 19. 11. 2008 Naslov: Mala pomoc |
|
|
Poz, Debla
(Zad 2.22) glasi:
X ~N(mi,sigma^2). Odredite funkciju distribucije Y = alfa*X+beta,tj.
P(Y<x) za proizv. x neki.
rj.
P(Y<x)=P(alfa*X+beta < x)={Dogadjaj alfaX+beta < x je jednak dogadjaju X <(x-beta)/alfa, pa zato imamo..}=P(X < (x-beta)/alfa )={ ako sada na obje strane nejednakosti oduzmem 'mi' i obje strane podijelim sa 'sigma' i sve sredim da nemam dvojnih razlomaka, nejednakost se opet nije promijenila,novi dogadjaj je opet analogan pocetnom} =
P([X -mi]/[sigma] < [x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'])={samo sto je sada sl. varijabla
[X -mi]/[sigma]~N(0,1)a njenu fju distribucije znamo, pa sada trebaš izračunati F_x([x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'])}.
Imaš sada:
fju distribucije od jedinične normalne samo što u gornjoj granici piše
[x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'], a ti zelis da u gornjoj granici pise samo x.
Recimo da integriras svoj integral po varijabli t, uzmi supstituciju
t=(1/sigma*alfa)U-(alfa*mi+beta), pa kada t->-beskonacno onda u-> -beskonacno, a kada t->[x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'] tvoj u->x.
Imas jos dt=(1/sigma*alfa)du.
Nakon toga dobijes integral koji odgovara funkciji distribucije sl. varijable Y~N(alfa*mi+beta, sigma^2 *alfa^2).
Mozda pomogne ;)
Poz, Debla
(Zad 2.22) glasi:
X ~N(mi,sigma^2). Odredite funkciju distribucije Y = alfa*X+beta,tj.
P(Y<x) za proizv. x neki.
rj.
P(Y<x)=P(alfa*X+beta < x)={Dogadjaj alfaX+beta < x je jednak dogadjaju X <(x-beta)/alfa, pa zato imamo..}=P(X < (x-beta)/alfa )={ ako sada na obje strane nejednakosti oduzmem 'mi' i obje strane podijelim sa 'sigma' i sve sredim da nemam dvojnih razlomaka, nejednakost se opet nije promijenila,novi dogadjaj je opet analogan pocetnom} =
P([X -mi]/[sigma] < [x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'])={samo sto je sada sl. varijabla
[X -mi]/[sigma]~N(0,1)a njenu fju distribucije znamo, pa sada trebaš izračunati F_x([x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'])}.
Imaš sada:
fju distribucije od jedinične normalne samo što u gornjoj granici piše
[x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'], a ti zelis da u gornjoj granici pise samo x.
Recimo da integriras svoj integral po varijabli t, uzmi supstituciju
t=(1/sigma*alfa)U-(alfa*mi+beta), pa kada t→-beskonacno onda u→ -beskonacno, a kada t→[x-('alfa'*'mi'+beta)]/['sigma'*'alfa'] tvoj u→x.
Imas jos dt=(1/sigma*alfa)du.
Nakon toga dobijes integral koji odgovara funkciji distribucije sl. varijable Y~N(alfa*mi+beta, sigma^2 *alfa^2).
Mozda pomogne
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Debla Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:58 sri, 19. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="desire"]Jel mi moze netko objasniti zadatak 2.11. Odakle oni (4-2x)(3-2x)??
I jel rijesio netko 6. zadatak iz kolokvija?[/quote]
2.11: nacrtaš si taj pravokutnik i one pravce za koje je udaljenost =x0 (sad samo oznaka, to je onaj naš x u zad). To su pravci x=x0, x=4-x0, y=x0 i y=3-x0. Nama treba udaljenost bit >=x0, a ta udaljenost se postiže da one točke unutar tog malog pravokutnika... i sad je naša vjerojatnost površina_malog/površina_velikog.
U 6.zad u kolokviju odrediš C t.d je dvostr integral fje gustoće =1, paziš na granice, di ti je fja gustoće različita od 0...
a pod b) (prva grupa) trebaš nać fju gustoće od Y (marginalnu gustoću) i onda E[Y^2]- (E[Y])^2.
desire (napisa): | Jel mi moze netko objasniti zadatak 2.11. Odakle oni (4-2x)(3-2x)??
I jel rijesio netko 6. zadatak iz kolokvija? |
2.11: nacrtaš si taj pravokutnik i one pravce za koje je udaljenost =x0 (sad samo oznaka, to je onaj naš x u zad). To su pravci x=x0, x=4-x0, y=x0 i y=3-x0. Nama treba udaljenost bit >=x0, a ta udaljenost se postiže da one točke unutar tog malog pravokutnika... i sad je naša vjerojatnost površina_malog/površina_velikog.
U 6.zad u kolokviju odrediš C t.d je dvostr integral fje gustoće =1, paziš na granice, di ti je fja gustoće različita od 0...
a pod b) (prva grupa) trebaš nać fju gustoće od Y (marginalnu gustoću) i onda E[Y^2]- (E[Y])^2.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:30 sri, 19. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"][quote="desire"]Jel mi moze netko objasniti zadatak 2.11. Odakle oni (4-2x)(3-2x)??
I jel rijesio netko 6. zadatak iz kolokvija?[/quote]
a pod b) (prva grupa) trebaš nać fju gustoće od Y (marginalnu gustoću) i onda E[Y^2]- (E[Y])^2.[/quote]
Hvala Luuka. A sto se tice 6. iz kolokvija, znam ja kak se odredjuje C, al se ne mogu isprtljat iz integrala... :D
Luuka (napisa): | desire (napisa): | Jel mi moze netko objasniti zadatak 2.11. Odakle oni (4-2x)(3-2x)??
I jel rijesio netko 6. zadatak iz kolokvija? |
a pod b) (prva grupa) trebaš nać fju gustoće od Y (marginalnu gustoću) i onda E[Y^2]- (E[Y])^2. |
Hvala Luuka. A sto se tice 6. iz kolokvija, znam ja kak se odredjuje C, al se ne mogu isprtljat iz integrala...
|
stuey Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:31 sri, 19. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Debla"]hvala ,hvala :D
e sad bi mi trebali 2.20. 2.22.
ako bi mozda bilo dobrih ljudi koji bi mogli stavit rješenje za te zadatke pliz..[/quote]
jel 2.20 onaj s beta-distribucijom? moram pitat jer izgleda da svatko ima neki drugi materijal :)
ako se radi o tome, onda kod EX izvučeš 1/B(p,q) van integrala, a taj integral će ti biti B(p+1,q) pa to izraziš pomoću formule iz prethodnog zadatka (pomoću lambda fje), i pokrati se dosta toga :)
a E[X^n] se indukcijom može pokazati da je [latex]\frac{(p+n-1)(p+n-2)...(p+1)p}{(p+q+n-1)(p+q+n-2)...(p+q+1)(p+q)}[/latex], što se da ljepše zapisat pomoću faktorijela, ali tko će to sad :D
Debla (napisa): | hvala ,hvala
e sad bi mi trebali 2.20. 2.22.
ako bi mozda bilo dobrih ljudi koji bi mogli stavit rješenje za te zadatke pliz.. |
jel 2.20 onaj s beta-distribucijom? moram pitat jer izgleda da svatko ima neki drugi materijal
ako se radi o tome, onda kod EX izvučeš 1/B(p,q) van integrala, a taj integral će ti biti B(p+1,q) pa to izraziš pomoću formule iz prethodnog zadatka (pomoću lambda fje), i pokrati se dosta toga
a E[X^n] se indukcijom može pokazati da je , što se da ljepše zapisat pomoću faktorijela, ali tko će to sad
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
shimija Forumaš(ica)

Spol: