Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Smisao bolonje (ponovo)
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
5ra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
10 = 31 - 21

PostPostano: 1:12 pet, 21. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]gle ne mora svima biti sve superzanimljivo, ali ovdje se radi o tome da bi neke stvari ipak mogle funkcionirati bolje. unaprijed odlučiti ne boriti se za bolju situaciju, tj. ne težiti napretku je i dovelo hrvatski sustav visokog obrazovanja i znanosti do ovakvog stanja u kakvom je, a to ti je otprilike srednja žalost. [/quote]

ne kažem da ne treba težiti prema boljem, ali sam realist i zato ću prije gledati kako jedan kolegij popraviti da bude bolji nego popraviti sustav školovanja kod nas ili promjeniti cijeli smisao bolonje.
nemo (napisa):
gle ne mora svima biti sve superzanimljivo, ali ovdje se radi o tome da bi neke stvari ipak mogle funkcionirati bolje. unaprijed odlučiti ne boriti se za bolju situaciju, tj. ne težiti napretku je i dovelo hrvatski sustav visokog obrazovanja i znanosti do ovakvog stanja u kakvom je, a to ti je otprilike srednja žalost.

ne kažem da ne treba težiti prema boljem, ali sam realist i zato ću prije gledati kako jedan kolegij popraviti da bude bolji nego popraviti sustav školovanja kod nas ili promjeniti cijeli smisao bolonje.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 17:36 pet, 21. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="nemo"]s obzirom da se radi o potpuno generalnoj pojavi donekle se može smatrati i nemoralnim rušiti ocjene svojim učenicima zato jer ih samo dovodiš u loš položaj.[/quote]
Sto znaci "rusiti ocjene"? Ne mislis valjda da po defaultu svi imaju 5? Ocjene treba zaraditi, onome tko nista ne radi ne mozes nista ni srusiti. Ne slazem se da korektnim ocjenjivanjem nekog dovodis u los polozaj. U losem su polozaju oni koji imaju garantiran prolaz jer nista nece nauciti.[/quote]

ne mislim da svi moraju imati 5. ja sam se htio samo ubaciti u kožu nekoga tko to radi. možeš rezonirati da ako svi svojim učenicima daju 5ice (što bi i bila ova inflacija ocjena) onda je vrlo nezgodno da ti svojim učenicima daješ realne ocjene zato jer će zbog svojih realnim ocjenama biti u nepovoljnijem položaju (npr. za upis na faks) od onih kojima su ocjene nerealno visoke.

[quote="krcko"]Sumnjam. Drzavna matura dovest ce do kampanjskog ucenja samo onih dijelova gradiva koje ce se ispitivati i zanemarivanja svega ostalog.[/quote]

sad se na ovom testnom hodu uočilo da to baš i nije tako nerealno za očekivati prema tome kako su svi šiznuli oko loših rezultata. moglo se uspoređivati ocjene među školama čime se zaobišlo ovaj sistem napuhivanja. jedino za što nisam siguran koliko je realno moguće zamjeniti prijemne ispite sa rezultatom mature.
krcko (napisa):
nemo (napisa):
s obzirom da se radi o potpuno generalnoj pojavi donekle se može smatrati i nemoralnim rušiti ocjene svojim učenicima zato jer ih samo dovodiš u loš položaj.

Sto znaci "rusiti ocjene"? Ne mislis valjda da po defaultu svi imaju 5? Ocjene treba zaraditi, onome tko nista ne radi ne mozes nista ni srusiti. Ne slazem se da korektnim ocjenjivanjem nekog dovodis u los polozaj. U losem su polozaju oni koji imaju garantiran prolaz jer nista nece nauciti.

ne mislim da svi moraju imati 5. ja sam se htio samo ubaciti u kožu nekoga tko to radi. možeš rezonirati da ako svi svojim učenicima daju 5ice (što bi i bila ova inflacija ocjena) onda je vrlo nezgodno da ti svojim učenicima daješ realne ocjene zato jer će zbog svojih realnim ocjenama biti u nepovoljnijem položaju (npr. za upis na faks) od onih kojima su ocjene nerealno visoke.

krcko (napisa):
Sumnjam. Drzavna matura dovest ce do kampanjskog ucenja samo onih dijelova gradiva koje ce se ispitivati i zanemarivanja svega ostalog.

sad se na ovom testnom hodu uočilo da to baš i nije tako nerealno za očekivati prema tome kako su svi šiznuli oko loših rezultata. moglo se uspoređivati ocjene među školama čime se zaobišlo ovaj sistem napuhivanja. jedino za što nisam siguran koliko je realno moguće zamjeniti prijemne ispite sa rezultatom mature.

Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 17:45 pet, 21. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]
[/quote]

Da, ali zamisli situaciju:

Osoba1 zaslužuje 3 iz matematike, ali ima 5 iz matematike.
Osoba2 zaslužuje 3 iz matematike i ima 3 iz matematike.
Osoba3 zaslužuje 5 iz matematike i ima 5 iz matematike.

Osoba1 nema realnu predodžu o vlasitom znanju, sposobnostima i težini predmeta, upisuje matematiku, shvaća da je na krivom faksu, gubi godinu.
Osoba2 ima realnu predodžbu o tim stvarima i ne upisuje matematiku.
Osoba3 ima realnu predodžbu i upisuje matematiku te mu na faksu dobro ide jer ga je srednja na to pripremila.
nemo (napisa):

Osoba1 zaslužuje 3 iz matematike, ali ima 5 iz matematike.
Osoba2 zaslužuje 3 iz matematike i ima 3 iz matematike.
Osoba3 zaslužuje 5 iz matematike i ima 5 iz matematike.

Osoba1 nema realnu predodžu o vlasitom znanju, sposobnostima i težini predmeta, upisuje matematiku, shvaća da je na krivom faksu, gubi godinu.
Osoba3 ima realnu predodžbu i upisuje matematiku te mu na faksu dobro ide jer ga je srednja na to pripremila.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:48 pet, 21. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]jedino za što nisam siguran koliko je realno moguće zamjeniti prijemne ispite sa rezultatom mature.[/quote]

U to ne sumnjam. Testovi iz matematike na DM su bolji nego testovi koje imamo na prijemnom. Radili su ih dijelom isti ljudi, ali uz bolju suradnju sa srednjoskolskim nastavnicima pa su prilagodjeniji srednjoskolskom gradivu. Ne znam zasto su fizicari tako skepticni prema DM kao zamjeni za prijemni.

[quote="Atomised"]Osoba1 nema realnu predodžu o vlasitom znanju, sposobnostima i težini predmeta, upisuje matematiku, shvaća da je na krivom faksu, gubi godinu.
Osoba3 ima realnu predodžbu i upisuje matematiku te mu na faksu dobro ide jer ga je srednja na to pripremila.[/quote]

Nije sve u predznanju. IMO kljucno je imati interes i volju pa se uz malo vise truda nadoknadi. A kako ces razviti interes ako je nastavnik isao linijom manjeg otpora?
nemo (napisa):
jedino za što nisam siguran koliko je realno moguće zamjeniti prijemne ispite sa rezultatom mature.

U to ne sumnjam. Testovi iz matematike na DM su bolji nego testovi koje imamo na prijemnom. Radili su ih dijelom isti ljudi, ali uz bolju suradnju sa srednjoskolskim nastavnicima pa su prilagodjeniji srednjoskolskom gradivu. Ne znam zasto su fizicari tako skepticni prema DM kao zamjeni za prijemni.

Atomised (napisa):

Nije sve u predznanju. IMO kljucno je imati interes i volju pa se uz malo vise truda nadoknadi. A kako ces razviti interes ako je nastavnik isao linijom manjeg otpora?

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 22:42 pet, 21. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam ni htio reći da je ključno predznanje, nego da ljudi ne steknu pravi dojam o predmetu. Možda netko dobije petice na temelju toga što malo pogleda gradivo prije sata pa zaključi da mu to ide, da voli to (a voli jer mu je lagano) i da to želi studirati. Onda dođe na studij i vidi da to nije to; ima slabije predznanje, i može on to nadoknaditi, ali nema volje.

Po ovom tvom bi se interes mogao razviti i na faksu, ako tamo profesori ne idu linijom manjeg otpora, pa je zapravo nebitno jesu li studentu ocjene u srednjoj poklonjene, samo će mu biti malo teže ako jesu.
Ili misliš da je interes za neki predmet nešto što se mora izgrađivati duže vrijeme?
Nisam ni htio reći da je ključno predznanje, nego da ljudi ne steknu pravi dojam o predmetu. Možda netko dobije petice na temelju toga što malo pogleda gradivo prije sata pa zaključi da mu to ide, da voli to (a voli jer mu je lagano) i da to želi studirati. Onda dođe na studij i vidi da to nije to; ima slabije predznanje, i može on to nadoknaditi, ali nema volje.

Po ovom tvom bi se interes mogao razviti i na faksu, ako tamo profesori ne idu linijom manjeg otpora, pa je zapravo nebitno jesu li studentu ocjene u srednjoj poklonjene, samo će mu biti malo teže ako jesu.
Ili misliš da je interes za neki predmet nešto što se mora izgrađivati duže vrijeme?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:56 sub, 22. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eto, Krcko me proglasio fizicarem... :roll: :P
Eto, Krcko me proglasio fizicarem... Rolling Eyes Razz

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 12:22 sub, 22. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Po zakljucivanju bi se reklo da jesi (implikacija je isla u ovom smjeru: ako si fizicar, onda si DM-skeptican) :P :P
Po zakljucivanju bi se reklo da jesi (implikacija je isla u ovom smjeru: ako si fizicar, onda si DM-skeptican) Razz Razz

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 11:32 ned, 23. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]Da, ali zamisli situaciju:
...[/quote]

sve je to jasno, no ja nisam ni rekao da bi onaj scenarij koji sam naveo trebao biti u uporabi. no to ne znači da ljudi neće tako rezonirati, nažalost ;)

[quote="krcko"]U to ne sumnjam. Testovi iz matematike na DM su bolji nego testovi koje imamo na prijemnom. Radili su ih dijelom isti ljudi, ali uz bolju suradnju sa srednjoskolskim nastavnicima pa su prilagodjeniji srednjoskolskom gradivu. Ne znam zasto su fizicari tako skepticni prema DM kao zamjeni za prijemni.[/quote]

iirc matematiku polažu svi na DM, dakle ona je sasvim sigurno kvalitetno standardizirana. isto to vrijedi i za hrvatski. no što sa ostalim stvarima koje ljudi ugravnom biraju ponaosob?

mislim da su fizičari primarno skeptični zato jer se boje da mnogo ljudi naprosto neće birati fiziku na DM, pa će već u tom stadiju izgubiti većinu potencijalnih studenata.

no čisto s praktične strane mislim da je to lako rješivo - ne bi trebali zahtjevati ništa osim matematike :) ja mislim da ti na prijemnom za fiziku niti ne treba fizika kao takva. i do sada je veći dio prijemnog bio matematika, a fiziku sačinjavaju uglavnom zadatci tipa uvrsti u formulu. s obzirom da se fizika za fakultetske potrebe ionako ne prolazi u svim školama kako bi se trebalo mislim da bi naši profesori mogli biti sretni kad bi dobili "tabule rase" što se fizike tiče. no objasni ti to njima :)
Atomised (napisa):
...

sve je to jasno, no ja nisam ni rekao da bi onaj scenarij koji sam naveo trebao biti u uporabi. no to ne znači da ljudi neće tako rezonirati, nažalost Wink

krcko (napisa):

iirc matematiku polažu svi na DM, dakle ona je sasvim sigurno kvalitetno standardizirana. isto to vrijedi i za hrvatski. no što sa ostalim stvarima koje ljudi ugravnom biraju ponaosob?

mislim da su fizičari primarno skeptični zato jer se boje da mnogo ljudi naprosto neće birati fiziku na DM, pa će već u tom stadiju izgubiti većinu potencijalnih studenata.

no čisto s praktične strane mislim da je to lako rješivo - ne bi trebali zahtjevati ništa osim matematike Smile ja mislim da ti na prijemnom za fiziku niti ne treba fizika kao takva. i do sada je veći dio prijemnog bio matematika, a fiziku sačinjavaju uglavnom zadatci tipa uvrsti u formulu. s obzirom da se fizika za fakultetske potrebe ionako ne prolazi u svim školama kako bi se trebalo mislim da bi naši profesori mogli biti sretni kad bi dobili "tabule rase" što se fizike tiče. no objasni ti to njima Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum