Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Falva_Equa Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
Postano: 19:12 sub, 22. 11. 2008 Naslov: |
|
|
ja sam to ovako zamislio...
trazimo tako sto postavimo glavu negdje... i ako je x zabiljezit ce ga sa A, i trazit drugi x... trazit ce tako sto ce sva prazna polja popunjavat sa y... i ici ce malo ljevo malo desno... nadam se da je jasno sta sam mislio na koncu ce izbrisat visak (eventualni) y-na... mozda(najvjerojatnije) sam fulao pa bi i meni dobro doslo da me netko ispravi...
[latex]\delta \left(q_0,b\rigrt)=\left(q_L,y,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_0,x\rigrt)=\left(w_L,A,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_L,b\rigrt)=\left(q_D,y,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_L,x\rigrt)=\left(w_L,A,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_D,y\rigrt)=\left(q_D,y,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_D,b\rigrt)=\left(q_L,y,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_D,x\rigrt)=\left(w_L,A,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_L,y\rigrt)=\left(q_L,y,L\right)[/latex]
sad sam ja se nadam sigorno nasao prvi x... i prebrisao i napisa a...
[latex]\delta \left(w_L,b\rigrt)=\left(w_D,y,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_L,y\rigrt)=\left(w_L,y,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_L,x\rigrt)=\left(z_D,x,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_L,A\rigrt)=\left(w_L,A,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_D,A\rigrt)=\left(w_D,A,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_D,b\rigrt)=\left(w_L,y,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_D,y\rigrt)=\left(w_D,y,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(w_D,x\rigrt)=\left(z_L,x,L\right)[/latex]
i sad bi trebao imat i drugi x
[latex]\delta \left(z_L,y\rigrt)=\left(z_L,y,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(z_L,A\rigrt)=\left(b_L,x,L\right)[/latex]
sad jos trba obrisat visak y-na
[latex]\delta \left(b_L,y\rigrt)=\left(b_L,b,L\right)[/latex]
[latex]\delta \left(b_L,b\rigrt)=\left(g_f,b,S\right)[/latex]
[latex]\delta \left(z_D,y\rigrt)=\left(z_D,y,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(z_D,A\rigrt)=\left(b_D,x,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(b_D,y\rigrt)=\left(b_D,b,D\right)[/latex]
[latex]\delta \left(b_D,b\rigrt)=\left(q_f,b,S\right)[/latex]
nadam se da je ok
ja sam to ovako zamislio...
trazimo tako sto postavimo glavu negdje... i ako je x zabiljezit ce ga sa A, i trazit drugi x... trazit ce tako sto ce sva prazna polja popunjavat sa y... i ici ce malo ljevo malo desno... nadam se da je jasno sta sam mislio na koncu ce izbrisat visak (eventualni) y-na... mozda(najvjerojatnije) sam fulao pa bi i meni dobro doslo da me netko ispravi...
sad sam ja se nadam sigorno nasao prvi x... i prebrisao i napisa a...
i sad bi trebao imat i drugi x
sad jos trba obrisat visak y-na
nadam se da je ok
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Falva_Equa Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
bimar Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:42 ned, 23. 11. 2008 Naslov: |
|
|
nama asistent Doko reko da možmo radit kak god oćemo, mislim, funkcijski ili crtežom il kak god se to sve može zapisivat, sam da se vidi i da je naznačeno šta koje stanje radi. a iskreno, crtat ni ne znam još :) mislim da lakše funkcijski pisat. možd ovo neće zvučat logično, al, funkcijski je malo preglednije od crtanja. bar men tak izgleda
nama asistent Doko reko da možmo radit kak god oćemo, mislim, funkcijski ili crtežom il kak god se to sve može zapisivat, sam da se vidi i da je naznačeno šta koje stanje radi. a iskreno, crtat ni ne znam još mislim da lakše funkcijski pisat. možd ovo neće zvučat logično, al, funkcijski je malo preglednije od crtanja. bar men tak izgleda
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
mycky1111 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:36 ned, 23. 11. 2008 Naslov: |
|
|
ovisi o tome kako se na vjezbama radilo. mi u šege radimo uglavnom samo crtanje i to mi je odlicno jer sve skuzim, ali u drugu stranu nije tako dobro jer kada mi u kolokviju dode zadatak koji se lakse rijesi funkcijskim zapisom, e onda... :cry: ali, ja cu se potrudit naucit i funkcijski zapis, pa cemo vidit. :D iako, turing na kolokviju nece bit lak i toga sam vec svjesna
ovisi o tome kako se na vjezbama radilo. mi u šege radimo uglavnom samo crtanje i to mi je odlicno jer sve skuzim, ali u drugu stranu nije tako dobro jer kada mi u kolokviju dode zadatak koji se lakse rijesi funkcijskim zapisom, e onda... ali, ja cu se potrudit naucit i funkcijski zapis, pa cemo vidit. iako, turing na kolokviju nece bit lak i toga sam vec svjesna
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
bimar Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
kakt00s Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 1:53 pon, 24. 11. 2008 Naslov: |
|
|
ja sam riješio ovaj prvi. mislim da valja, sad ću ga vamo stavit, pa nek me raja ispravlja:)
zadatak je između druge i treće znamenke n-teroznamenkastog broja u bazi 14 zapisat znak "*". onda, ak nisam krivo shvatio, treba tu treću znamenku pomaknuti jedno mjesto ulijevo i tako svaku iduću sve dok ne naiđem na trojku, nju onda treba zbrisat, upisat onu prethodnu znamenku, i tu je onda kraj rada stroja.
da, glava mi je na prvoj desnoj znamenci broja (oliti, zadnja slijeva)
mislim da bi stanja trebala biti ova
q0=početno stanje, a, možem ga uzet i za stanje traženja prve lijeve znamenke, nikom ništa. dakle, očitam znamenku "z",zje iz skupa {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D} i pomaknem se jedno mjesto ulijevo, sve dok ne očitam prazno polje, blank="b". čitam blank, prelazim u stanje q2 i mičem se jedno polje desno
q2=čitam prve tri znamenke broja. tu mi smije bit trojka jer piše prvu IDUĆU trojku nakon znaka"*". stajem na trećoj i prelazim u stanje q*
q*=stanje zapisivanja zvjezdice, traženja trojke i prijenosa znamenki za polje udesno. dakle, čitam znamenku z. nju pamtim, brišem i upisujem "*" te se pomičem jedno polje udesno. (nisam siguran što ako mi je trojka treća znamenka, ova sada zapamćena, al mislim da je ona onda prva iduća trojka i da nju treba obrisat). ako je prva pročitana znamenka trojka, onda stajem sa radom i prelazim u završno stanje. ukoliko treća znamenka broja nije trojka, tj, ukoliko je nešto različito od nje, pamtim ju i zapisujem na iduće mjesto desno od trenutnog položaja. postupak ponavljam sve dok ne naiđem na trojku
qf=završno stanje. našo sam trojku, zapiso prethodnu znamenku (ili zvjezdicu ako je treća znamenka trojka), ostajem na mjestu
pošto je jasno naglašeno u zadatku da je broj znamenaka n-teroznamenkastog broja veći od tri, mogu izostaviti situaciju kad u stanju q2 očitam blank.
funkcijski zapis bi bilo nešt ovako:
z su znamenke iz skupa {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D}
z3=z\{3}
d=oznaka za delta funkciju
b=blank
d(q0,z)=(q0,z,l)
d(q0,b)=(q2,b,r)
d(q2,z)=(q2,z,r) 1, znamenka očitana
d(q2,z)=(q2,z,r) 2, znammenka očitana
d(q2,z3)=(q*,*,r) očito sam treću znamenku i zapiso zvjezdicu
d(q2,3)=(qf,*,s)
d(q*,z3)=(q*,z3,r)
d(q*,3)=(qf,z3,s)
mislim da bi to tak trebalo ić. al opet, ništ nije sigurno:)
[i]
Dodano nakon što je autor pročitao rješenje u PDF formatu sličnog zadatka ovome:[/i]
može neko reć dali je i ovaj princip valjal? men djeluje dobro, je da je stanje q* malo komplicirano, sve je sažeto u jedno, al......
ja sam riješio ovaj prvi. mislim da valja, sad ću ga vamo stavit, pa nek me raja ispravlja:)
zadatak je između druge i treće znamenke n-teroznamenkastog broja u bazi 14 zapisat znak "*". onda, ak nisam krivo shvatio, treba tu treću znamenku pomaknuti jedno mjesto ulijevo i tako svaku iduću sve dok ne naiđem na trojku, nju onda treba zbrisat, upisat onu prethodnu znamenku, i tu je onda kraj rada stroja.
da, glava mi je na prvoj desnoj znamenci broja (oliti, zadnja slijeva)
mislim da bi stanja trebala biti ova
q0=početno stanje, a, možem ga uzet i za stanje traženja prve lijeve znamenke, nikom ništa. dakle, očitam znamenku "z",zje iz skupa {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D} i pomaknem se jedno mjesto ulijevo, sve dok ne očitam prazno polje, blank="b". čitam blank, prelazim u stanje q2 i mičem se jedno polje desno
q2=čitam prve tri znamenke broja. tu mi smije bit trojka jer piše prvu IDUĆU trojku nakon znaka"*". stajem na trećoj i prelazim u stanje q*
q*=stanje zapisivanja zvjezdice, traženja trojke i prijenosa znamenki za polje udesno. dakle, čitam znamenku z. nju pamtim, brišem i upisujem "*" te se pomičem jedno polje udesno. (nisam siguran što ako mi je trojka treća znamenka, ova sada zapamćena, al mislim da je ona onda prva iduća trojka i da nju treba obrisat). ako je prva pročitana znamenka trojka, onda stajem sa radom i prelazim u završno stanje. ukoliko treća znamenka broja nije trojka, tj, ukoliko je nešto različito od nje, pamtim ju i zapisujem na iduće mjesto desno od trenutnog položaja. postupak ponavljam sve dok ne naiđem na trojku
qf=završno stanje. našo sam trojku, zapiso prethodnu znamenku (ili zvjezdicu ako je treća znamenka trojka), ostajem na mjestu
pošto je jasno naglašeno u zadatku da je broj znamenaka n-teroznamenkastog broja veći od tri, mogu izostaviti situaciju kad u stanju q2 očitam blank.
funkcijski zapis bi bilo nešt ovako:
z su znamenke iz skupa {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D}
z3=z\{3}
d=oznaka za delta funkciju
b=blank
d(q0,z)=(q0,z,l)
d(q0,b)=(q2,b,r)
d(q2,z)=(q2,z,r) 1, znamenka očitana
d(q2,z)=(q2,z,r) 2, znammenka očitana
d(q2,z3)=(q*,*,r) očito sam treću znamenku i zapiso zvjezdicu
d(q2,3)=(qf,*,s)
d(q*,z3)=(q*,z3,r)
d(q*,3)=(qf,z3,s)
mislim da bi to tak trebalo ić. al opet, ništ nije sigurno:)
Dodano nakon što je autor pročitao rješenje u PDF formatu sličnog zadatka ovome:
može neko reć dali je i ovaj princip valjal? men djeluje dobro, je da je stanje q* malo komplicirano, sve je sažeto u jedno, al......
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
umpa_lumpa Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
JANKRI Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:44 pon, 24. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="umpa_lumpa"]jel mozda netko zna kako ide onaj zadatak iz vjezbi 3.15...
jel se da automatnim? ja probala ali se ne znam izvuci kad imam vise od 2 b-a za redom.. pooommmooooozzziiitttteeee.... :? :? :? :neznam:[/quote]
Nađeš prvi [b]b[/b], ispred njega staviš [b]x[/b], a taj prvi [b]b[/b] zamjeniš s [b]d[/b], ostala slova pomakneš normalno... Zatim se vratiš na početak, dođeš do prvog [b]b[/b] i ispred njega isto staviš [b]x[/b], te i njega zamjeniš s [b]d[/b] i radiš sve isto... Kad više ne bude slova [b]b[/b] jednostavno pređeš cijeli niz i sva slova [b]d[/b] zamjeniš slovom [b]b[/b].
[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]
a možeš i ići od kraja rječi, pa jednostavno nakon svakog [b]b[/b]-a staviti [b]x[/b] i onda se "vratiti" do tog [b]x[/b]-a i smatrati kao da je to kraj rječi... :-)
umpa_lumpa (napisa): | jel mozda netko zna kako ide onaj zadatak iz vjezbi 3.15...
jel se da automatnim? ja probala ali se ne znam izvuci kad imam vise od 2 b-a za redom.. pooommmooooozzziiitttteeee.... |
Nađeš prvi b, ispred njega staviš x, a taj prvi b zamjeniš s d, ostala slova pomakneš normalno... Zatim se vratiš na početak, dođeš do prvog b i ispred njega isto staviš x, te i njega zamjeniš s d i radiš sve isto... Kad više ne bude slova b jednostavno pređeš cijeli niz i sva slova d zamjeniš slovom b.
Added after 1 minutes:
a možeš i ići od kraja rječi, pa jednostavno nakon svakog b-a staviti x i onda se "vratiti" do tog x-a i smatrati kao da je to kraj rječi...
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:16 pon, 24. 11. 2008 Naslov: |
|
|
Milojko, odlicna ti je zamisao.. jedino sto je gino zamjetio ona f-ja ce ti vratit glavu na kraj broja.. ali to jednostavno rjesis.
Ako se moras pomaknut tocno dvije znamenke onda nemozes koristit isto stanje za pomicanje... jer turing nezna koliko si se ti mjesta pomaknuo (traka nije numerirana). jednostavno moras koristit vise stanja..
npr. ako si na zadnjoj lijevoj znamenci i trebas se pomaknut dvije u desno.
imas dva stanja q_1, q_2.
(q_1, x) --> (q_2, x, D)
(q_2, x) --> (q_f, x, D)
sad se nalazis iza druge znameneke...
Ti si vise puta definirao f-je koje rade jedno te isto.. ako si definirao sta radi u stanju q2 kada cita z a z je iz skupa svih znamenki.. onda ne mozes ponovno definirat sta radi kada cita 3 kada je to vec definirano sa z-om.
umpa_lumpa ako mi objasnist sta je automatni zapis mozda ti i pomognem :D
[size=9][color=#999999]Added after 30 minutes:[/color][/size]
Evo mog rješenja na tvoj način :D
(q_p, x) --> (q_p, x, L) ovo je početno stanje i pomiće glavu na početak niza.
(q_p, b) --> (q_pz, b, D) sad sam na prvoj znamenci.
(q_pz, x) --> (q_dz, x, D) sad sam na drugoj znamenci.
(q_dz, x) --> (q_tz, x, D) sad sam na trecoj znamenci.
Normalno x je iz skupa znamenki. Primjeti da sam indexsirao stanja sa slovima jer ce mi trebat stanja sa brojevima za pomicanje znamenki, mislim da nemozes stanje nazvat q_0 i onda koristit negdje q_x gdje je u skupu x i 0, ispravite me ako griješim :D)
(q_tz, y) --> (q_y, *, D) y je iz skupa svih znamenki bez 3.
(q_tz, 3) --> (q_f, *, S) q_f je završno stanje.
(q_y, a) --> (g_a, y, D) a je također iz skupa znamenki bez 3.
(q_y, 3) --> (q_f, y, S) ako čita 3 onda zapiše preko trojke y i stane.
(q_y, b) --> (q_f, y, S) isto tako i ako čita blank.. znaci da nije bila niti jedna trojka poslje druge znamenke.
Nadam se da je to to.. slobodno pitaj ako nesto nije jasno.
Milojko, odlicna ti je zamisao.. jedino sto je gino zamjetio ona f-ja ce ti vratit glavu na kraj broja.. ali to jednostavno rjesis.
Ako se moras pomaknut tocno dvije znamenke onda nemozes koristit isto stanje za pomicanje... jer turing nezna koliko si se ti mjesta pomaknuo (traka nije numerirana). jednostavno moras koristit vise stanja..
npr. ako si na zadnjoj lijevoj znamenci i trebas se pomaknut dvije u desno.
imas dva stanja q_1, q_2.
(q_1, x) → (q_2, x, D)
(q_2, x) → (q_f, x, D)
sad se nalazis iza druge znameneke...
Ti si vise puta definirao f-je koje rade jedno te isto.. ako si definirao sta radi u stanju q2 kada cita z a z je iz skupa svih znamenki.. onda ne mozes ponovno definirat sta radi kada cita 3 kada je to vec definirano sa z-om.
umpa_lumpa ako mi objasnist sta je automatni zapis mozda ti i pomognem
Added after 30 minutes:
Evo mog rješenja na tvoj način
(q_p, x) → (q_p, x, L) ovo je početno stanje i pomiće glavu na početak niza.
(q_p, b) → (q_pz, b, D) sad sam na prvoj znamenci.
(q_pz, x) → (q_dz, x, D) sad sam na drugoj znamenci.
(q_dz, x) → (q_tz, x, D) sad sam na trecoj znamenci.
Normalno x je iz skupa znamenki. Primjeti da sam indexsirao stanja sa slovima jer ce mi trebat stanja sa brojevima za pomicanje znamenki, mislim da nemozes stanje nazvat q_0 i onda koristit negdje q_x gdje je u skupu x i 0, ispravite me ako griješim )
(q_tz, y) → (q_y, *, D) y je iz skupa svih znamenki bez 3.
(q_tz, 3) → (q_f, *, S) q_f je završno stanje.
(q_y, a) → (g_a, y, D) a je također iz skupa znamenki bez 3.
(q_y, 3) → (q_f, y, S) ako čita 3 onda zapiše preko trojke y i stane.
(q_y, b) → (q_f, y, S) isto tako i ako čita blank.. znaci da nije bila niti jedna trojka poslje druge znamenke.
Nadam se da je to to.. slobodno pitaj ako nesto nije jasno.
_________________ reductio ad absurdum
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
Postano: 12:33 pon, 24. 11. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="markotron"]Primjeti da sam indexsirao stanja sa slovima jer ce mi trebat stanja sa brojevima za pomicanje znamenki, mislim da nemozes stanje nazvat q_0 i onda koristit negdje q_x gdje je u skupu x i 0, ispravite me ako griješim :D[/quote]
sigurna greska na kolokviju... nisam nikad vodio racuna o tome
zasto mi to nisi prije rekao??? al dobro sad znam
dal je ovo ok za [latex]3.17[/latex].... nalazim se na najdesnijem simbolu niza
[latex]n==blank[/latex]
[latex]\delta \left(q_p,x\rigrt)=\left(q_x,n,\textrm{L}\right) x\in \{ a,c\}[/latex]
[latex]\delta \left(q_x,y\rigrt)=\left(q_y,x,\textrm{L}\right) x,y\in \{ a,c\}[/latex]
[latex]\delta \left(q_p,b\rigrt)=\left(q_p,n,\textrm{L}\right)[/latex]
[latex]\delta \left(q_x,b\rigrt)=\left(\overrightarrow{q},x,\textrm{D}\right) x\in \{ a,c\}[/latex]
[latex]\delta \left(\overrightarrow{q},x\rigrt)=\left(\overrightarrow{q},x,\textrm{D}\right) x\in \{ a,c\}[/latex]
[latex]\delta\left(\overrightarrow{q},n\rigrt)=\left(q_p,n,\textrm{L}\right)[/latex]
[latex]\delta\left(q_x,n\rigrt)=\left(q_f,n,\textrm{S}\right) x\in \{ a,c\}[/latex]
markotron (napisa): | Primjeti da sam indexsirao stanja sa slovima jer ce mi trebat stanja sa brojevima za pomicanje znamenki, mislim da nemozes stanje nazvat q_0 i onda koristit negdje q_x gdje je u skupu x i 0, ispravite me ako griješim |
sigurna greska na kolokviju... nisam nikad vodio racuna o tome
zasto mi to nisi prije rekao??? al dobro sad znam
dal je ovo ok za .... nalazim se na najdesnijem simbolu niza
|
|
[Vrh] |
|
|