Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Laplaceov model (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
gaston
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 20:52 sub, 4. 10. 2008    Naslov: Laplaceov model Citirajte i odgovorite

Na predavanju prof. Basraka imali smo primjer slučajnog pokusa koji se sastojao od bacanja dva novčića. Definirali smo tri proizvoljna skupa elementarnih događaja [latex]\Omega[/latex] i zanimala nas je vjerojatnost da se dogodi događaj [latex]A[/latex]={palo je bar jedno pismo}.

a) [latex]\Omega[/latex]={palo je bar jedno pismo, nije palo niti jedno pismo}

b) [latex]\Omega[/latex]={P i P , P i G , G i G}

c) [latex]\Omega[/latex]={(P,P),(P,G),(G,P),(G,G)}

Profesor je rekao da su sva tri izbora za [latex]\Omega[/latex] dobra, ali ako su novčići simetrični, prema Laplaceovom modelu (gdje se podrazumijeva da su svi elementarni događaji iz [latex]\Omega[/latex] jednako vjerojatni) za izbor [latex]\Omega[/latex] iz b) vrijedi [latex]P(A)=\frac{2}{3}[/latex], ali ako uzmemo [latex]\Omega[/latex] iz primjera c), što je isto dobar odabir, onda je [latex]P(A)=\frac{3}{4}[/latex].

:zbunjen:

Zanima me koja je na kraju vjerojatnost da, ako bacamo dva simetrična novčića, padne bar jedno pismo, tj. da se dogodi [latex]A[/latex] [color=gray](i možemo li u cijeloj priči uopće primijeniti Laplaceov model)[/color]?

Hvala :)
Na predavanju prof. Basraka imali smo primjer slučajnog pokusa koji se sastojao od bacanja dva novčića. Definirali smo tri proizvoljna skupa elementarnih događaja i zanimala nas je vjerojatnost da se dogodi događaj ={palo je bar jedno pismo}.

a) ={palo je bar jedno pismo, nije palo niti jedno pismo}

b) ={P i P , P i G , G i G}

c) ={(P,P),(P,G),(G,P),(G,G)}

Profesor je rekao da su sva tri izbora za dobra, ali ako su novčići simetrični, prema Laplaceovom modelu (gdje se podrazumijeva da su svi elementarni događaji iz jednako vjerojatni) za izbor iz b) vrijedi , ali ako uzmemo iz primjera c), što je isto dobar odabir, onda je .

Zbunjen

Zanima me koja je na kraju vjerojatnost da, ako bacamo dva simetrična novčića, padne bar jedno pismo, tj. da se dogodi (i možemo li u cijeloj priči uopće primijeniti Laplaceov model)?

Hvala Smile

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

211 = 217 - 6

PostPostano: 21:14 sub, 4. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Realistično je primijetiti Laplaceov model na prostor elem. događaja c), tako da je tražena vjerojatnost 3/4. Možete probati bacati dva novčića 100 puta pa bi trebali dobiti da se u oko 75 puta dogodilo da je palo barem jedno pismo. Na druga dva prostora elementarnih događaja se također može primijeniti Laplaceov model, ali onda situacija neće biti realna. Primjena Laplaceovog modela na prostor elem. događaja b) je kroz povijest stvorila dosta zabuna.
Realistično je primijetiti Laplaceov model na prostor elem. događaja c), tako da je tražena vjerojatnost 3/4. Možete probati bacati dva novčića 100 puta pa bi trebali dobiti da se u oko 75 puta dogodilo da je palo barem jedno pismo. Na druga dva prostora elementarnih događaja se također može primijeniti Laplaceov model, ali onda situacija neće biti realna. Primjena Laplaceovog modela na prostor elem. događaja b) je kroz povijest stvorila dosta zabuna.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
gaston
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 21:32 sub, 4. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zahvaljujem na objašnjenju!
Zahvaljujem na objašnjenju!

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
30 = 47 - 17

PostPostano: 20:46 uto, 25. 11. 2008    Naslov: 1.16 Citirajte i odgovorite

Imam i ja jedno pitanje u vezi La Placeova modela.
Zadatak 1.16 (ako nije mijenjano) o igri Čovjece ne ljuti se.
U skripti je pod b, ali kod asistenta mimice smo ga napravili pod c, dakle, [b]koja je vjerojatnost da ce nam trebati vise od 3 bacanja da dobijemo 6?[/b]

As.Mimica kaze da je tu La Placeov model neupotrebljiv, i onda smo definirali pomocni dogadaj koji opisuje dobivanje šestice u 4 i 5 itd bacanju, mene zanima [b]zasto je La place neupotrebljiv[/b]?

Jer ja sam koristeci la placea, razmisljajuci na ovaj nacin dobila isti rezultat, dakle, da prebrojimo od svih dogadaja koji se mogu dogoditi u 3 bacanja, ona bacanja u kojima se šestica ne pojavljuje.
I to je 5^3/6^3

I to je to, vjerojatnost da nam treba vise od 3 bacanja, jednaka je [b]vjerojatnosti da u prva tri ne dobijemo 6[/b]? Ili ne?
Imam i ja jedno pitanje u vezi La Placeova modela.
Zadatak 1.16 (ako nije mijenjano) o igri Čovjece ne ljuti se.
U skripti je pod b, ali kod asistenta mimice smo ga napravili pod c, dakle, koja je vjerojatnost da ce nam trebati vise od 3 bacanja da dobijemo 6?

As.Mimica kaze da je tu La Placeov model neupotrebljiv, i onda smo definirali pomocni dogadaj koji opisuje dobivanje šestice u 4 i 5 itd bacanju, mene zanima zasto je La place neupotrebljiv?

Jer ja sam koristeci la placea, razmisljajuci na ovaj nacin dobila isti rezultat, dakle, da prebrojimo od svih dogadaja koji se mogu dogoditi u 3 bacanja, ona bacanja u kojima se šestica ne pojavljuje.
I to je 5^3/6^3

I to je to, vjerojatnost da nam treba vise od 3 bacanja, jednaka je vjerojatnosti da u prva tri ne dobijemo 6? Ili ne?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum