Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

kako spremiti formu u .txt

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
76 = 86 - 10

PostPostano: 23:27 čet, 11. 12. 2008    Naslov: kako spremiti formu u .txt Citirajte i odgovorite

Zainteresirao sam se za html, ali malo me muci nedostatak znanja iz iz jave i php. Dakle, ovako sam složio formu:
[code:1]<form method="post" action="save.php">
<ul type="circle">
<li>Ime, prezime: <input type="text" size="30" maxlength="50" name="ime"></li>
<li>E-mail: <input type="text" size="30" maxlength="50" name="email"></li>
<li><textarea rows="5" cols="20" name="quote" wrap="physical">Komentar...</textarea></li>
<li>Spol: <input type="radio" name="spol" value="muški"> muški <input type="radio" name="spol" value="ženski"> ženski</li>
<li><input type="reset" value="Reset"><input type="submit" value="Submit" name="submit"></ul>
</form>
[/code:1]

Može li mi netko pomoći, kako sad napisati ovaj "save.php", tako da sve podatke iz forme spremi u vec postojecu .txt datoteku na serveru. Npr. da sve zapise u prvi red u kojem nije ništa pisano? Da li je to moguće i sa C-om?
Zainteresirao sam se za html, ali malo me muci nedostatak znanja iz iz jave i php. Dakle, ovako sam složio formu:
Kod:
<form method="post" action="save.php">
  <ul type="circle">
  <li>Ime, prezime: <input type="text" size="30" maxlength="50" name="ime"></li>
  <li>E-mail: <input type="text" size="30" maxlength="50" name="email"></li> 
  <li><textarea rows="5" cols="20" name="quote" wrap="physical">Komentar...</textarea></li>
  <li>Spol: <input type="radio" name="spol" value="muški"> muški <input type="radio" name="spol" value="ženski"> ženski</li>
  <li><input type="reset" value="Reset"><input type="submit" value="Submit" name="submit"></ul>
</form>

Može li mi netko pomoći, kako sad napisati ovaj "save.php", tako da sve podatke iz forme spremi u vec postojecu .txt datoteku na serveru. Npr. da sve zapise u prvi red u kojem nije ništa pisano? Da li je to moguće i sa C-om?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:58 čet, 11. 12. 2008    Naslov: Re: kako spremiti formu u .txt Citirajte i odgovorite

[quote="rafaelm"]Zainteresirao sam se za html, ali malo me muci nedostatak znanja iz iz jave i php.[/quote]
Za PHP mi je jasno (nazalost ne znam PHP), ali sto ce ti Java? :-k
rafaelm (napisa):
Zainteresirao sam se za html, ali malo me muci nedostatak znanja iz iz jave i php.

Za PHP mi je jasno (nazalost ne znam PHP), ali sto ce ti Java? Think

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 0:22 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Re: kako spremiti formu u .txt Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Za PHP mi je jasno (nazalost ne znam PHP), ali sto ce ti Java? :-k[/quote]
Mislio reci javascript. Nije da sam na 'ti' s terminima i mogucnostima istih. :oops:
mdoko (napisa):
Za PHP mi je jasno (nazalost ne znam PHP), ali sto ce ti Java? Think

Mislio reci javascript. Nije da sam na 'ti' s terminima i mogucnostima istih. Embarassed

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:35 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

JavaScript nema veze s time jer je on client-side. :)

Evo samo za ime i e-mail:

[code:1]<?php

$f = fopen("file.txt", "a");
fputs($f, $_POST["ime"].";".$_POST["email"]."\n");
fclose($f);

?><html>
...
<body>

<p>GotoFo!</p>
...[/code:1]

Pametno bi bilo staviti i lockanje filea, no to pogledaj u PHP manualu; trivijalno je (ima primjer koji copy/paste-as i malo prilagodis). 8)

I, da, moze i u C-u, PERLu, bashu,... cemu te volja, dok god je dozvoljen CGI. 8) Ipak, PHP je vjerojatno najpogodniji. :)
JavaScript nema veze s time jer je on client-side. Smile

Evo samo za ime i e-mail:

Kod:
<?php

fputs($f, $_POST["ime"].";".$_POST["email"]."\n");
fclose($f);

?><html>
...
<body>

<p>GotoFo!</p>
...

Pametno bi bilo staviti i lockanje filea, no to pogledaj u PHP manualu; trivijalno je (ima primjer koji copy/paste-as i malo prilagodis). Cool

I, da, moze i u C-u, PERLu, bashu,... cemu te volja, dok god je dozvoljen CGI. Cool Ipak, PHP je vjerojatno najpogodniji. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gogs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 0:40 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pomoću javascripta to nećeš uspjeti napraviti jer je to skriptni jezika na klijentoskoj strani, tj. u browseru posjetitelja stranice.

PHP će to lako riješiti...
Pogledaj po internetu PHP tutoriale....
I neophodan izvor informacija je www.php.net
Primjerice ako te zanima funkcija fwrite samo upišeš u address bar sljdeće:

www.php.net/fwrite

Kod bi išao ovako nekako (ako imaš podešen php ispravno na serveru):
[code:1]
<?

$fields = array();
foreach($_REQUEST as $key => $val)
$fields[] = $key." = ".$val;

$txt = implode(', ', $fields)."\n";

$fp = fopen('/putanja_do_fajla/imefajla.txt', 'a');
fwrite($fp, $txt);
fclose($fp);

?>
[/code:1]

Ugrubo bi to bilo to... s time da apache mora imati mogućnost zapisivanja u datoteku na serveru, a on se obično izvršava pod zasebnim korisnikom...

Probaj pa javi jel prošlo...
Pomoću javascripta to nećeš uspjeti napraviti jer je to skriptni jezika na klijentoskoj strani, tj. u browseru posjetitelja stranice.

PHP će to lako riješiti...
Pogledaj po internetu PHP tutoriale....
I neophodan izvor informacija je www.php.net
Primjerice ako te zanima funkcija fwrite samo upišeš u address bar sljdeće:

www.php.net/fwrite

Kod bi išao ovako nekako (ako imaš podešen php ispravno na serveru):
Kod:

<?

$fields = array();
foreach($_REQUEST as $key => $val)
        $fields[] = $key." = ".$val;

$txt = implode(', ', $fields)."\n";

$fp = fopen('/putanja_do_fajla/imefajla.txt', 'a');
fwrite($fp, $txt);
fclose($fp);

?>

Ugrubo bi to bilo to... s time da apache mora imati mogućnost zapisivanja u datoteku na serveru, a on se obično izvršava pod zasebnim korisnikom...

Probaj pa javi jel prošlo...

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 1:29 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Vsego & Gogs: [code:1]Warning: fopen(/student1/rafaelm/public_html/komentari.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/student1/rafaelm/public_html/save.php on line 3[/code:1] ista greška, samo na razlicitoj liniji. Datoteku sam prije napravio, komentari.txt, u public_html, prazna stoji..
Radim na web.studenti.math.hr. Sve ima ovlastenje 755. Koji sam jos previd mogao napraviti, zasto je nemoze otvoriti... :depra:
@Vsego & Gogs:
Kod:
Warning: fopen(/student1/rafaelm/public_html/komentari.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /srv/student1/rafaelm/public_html/save.php on line 3
ista greška, samo na razlicitoj liniji. Datoteku sam prije napravio, komentari.txt, u public_html, prazna stoji..
Radim na web.studenti.math.hr. Sve ima ovlastenje 755. Koji sam jos previd mogao napraviti, zasto je nemoze otvoriti... Pere me depresija

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:34 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

PHP vrti apache pod svojim userom; pod tobom bi se vrtilo da je kao CGI, sto nije (i danas se rijetko radi). :?

1. Obrisi file: [tt]rm /student1/rafaelm/public_html/komentari.txt[/tt]
2. Otvori direktorij za pisanje svima: [tt]chmod 777 /student1/rafaelm/public_html/[/tt]
3. Izvrsi skriptu jednom, da kreira file u vlasnistvu usera apache, www-data ili kako se vec zove
4. Natrag onemoguci pisanje svima osim sebi: [tt]chmod 755 /student1/rafaelm/public_html/komentari.txt[/tt] (ili, bolje, 701).

8)

@Gogs: Tvoje rjesenje nije dobro, jer previse vjerujes inputu usera. :ccc: Ja ti u [tt]$_REQUEST[/tt] naguram kakvo god smece hocu i ti ces to sve pustiti u file. :? Nije niti moje puno bolje, jer ne radi kontrole, ali barem skuplja samo polja koja su predvidjena da ih se skupi. :)
PHP vrti apache pod svojim userom; pod tobom bi se vrtilo da je kao CGI, sto nije (i danas se rijetko radi). Confused

1. Obrisi file: rm /student1/rafaelm/public_html/komentari.txt
2. Otvori direktorij za pisanje svima: chmod 777 /student1/rafaelm/public_html/
3. Izvrsi skriptu jednom, da kreira file u vlasnistvu usera apache, www-data ili kako se vec zove
4. Natrag onemoguci pisanje svima osim sebi: chmod 755 /student1/rafaelm/public_html/komentari.txt (ili, bolje, 701).

Cool

@Gogs: Tvoje rjesenje nije dobro, jer previse vjerujes inputu usera. Ccc.... Sram te bilo... Ja ti u $_REQUEST naguram kakvo god smece hocu i ti ces to sve pustiti u file. Confused Nije niti moje puno bolje, jer ne radi kontrole, ali barem skuplja samo polja koja su predvidjena da ih se skupi. Smile

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 2:04 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zapne mi na koraku broj 4. Kaze:
chmod: can't change /student1/..../komentari.txt: Not owner
Zapne mi na koraku broj 4. Kaze:
chmod: can't change /student1/..../komentari.txt: Not owner

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:06 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sorry, moja greska (copy/paste): ovlasti vratis samo direktoriju:
[tt]chmod 755 /student1/rafaelm/public_html/[/tt]
;)

Ako ikad pozelis pobrisati file, to mozes, jer je brisanje filea izmjena direktorija (koji pripada tebi), a ne filea (koji pripada Apacheju). :D Jedino ne mozes editirati file (tj. mozes, ali treba malo truda ;)).
Sorry, moja greska (copy/paste): ovlasti vratis samo direktoriju:
chmod 755 /student1/rafaelm/public_html/
Wink

Ako ikad pozelis pobrisati file, to mozes, jer je brisanje filea izmjena direktorija (koji pripada tebi), a ne filea (koji pripada Apacheju). Very Happy Jedino ne mozes editirati file (tj. mozes, ali treba malo truda Wink).

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 2:13 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jep, sve regularno. Hvala ti. Samo još jednu stvar bih htio napraviti, djeluje mi moguće. Kako bi sakrio 'komentari.txt' od znatiželjnih pogleda? Da mu se nemože pristupiti baš iz browsera...
Jep, sve regularno. Hvala ti. Samo još jednu stvar bih htio napraviti, djeluje mi moguće. Kako bi sakrio 'komentari.txt' od znatiželjnih pogleda? Da mu se nemože pristupiti baš iz browsera...

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:18 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nikako, jer on pripada tom istom web serveru od kojeg browseri traze file. :? No, ako file nazoves dovoljno kripticno i onemogucis listanje direktorija, nitko mu nece moci pristupati. 8)

Ako te bas pere jaka paranoja, mozes podatke kriptirati i tako ih snimati, no mislim da je to pretjerano. :?

Inace, na production serveru bi file drzao izvan web treeja, no na Studentu to nije moguce jer se Apache vrti u safe modeu. :)

Mislim da bi se moglo rijesiti i preko [tt].htaccess[/tt] (re)definicija, no te ovlasti gotovo sigurno nemas na Studentu. :?

Za ozbiljno ucenje, preporucam dici doma svoj web server, po mogucnosti na Linuxu. 8)
Nikako, jer on pripada tom istom web serveru od kojeg browseri traze file. Confused No, ako file nazoves dovoljno kripticno i onemogucis listanje direktorija, nitko mu nece moci pristupati. Cool

Ako te bas pere jaka paranoja, mozes podatke kriptirati i tako ih snimati, no mislim da je to pretjerano. Confused

Inace, na production serveru bi file drzao izvan web treeja, no na Studentu to nije moguce jer se Apache vrti u safe modeu. Smile

Mislim da bi se moglo rijesiti i preko .htaccess (re)definicija, no te ovlasti gotovo sigurno nemas na Studentu. Confused

Za ozbiljno ucenje, preporucam dici doma svoj web server, po mogucnosti na Linuxu. Cool

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 2:30 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ako te bas pere jaka paranoja, mozes podatke kriptirati i tako ih snimati, no mislim da je to pretjerano. :?[/quote]
Nije paranoja :D, zanimalo moze li se to elegantno tu napraviti. Nista strasno. O kriptiranju drugi put :wink:

[quote="vsego"]Za ozbiljno ucenje, preporucam dici doma svoj web server, po mogucnosti na Linuxu. 8)[/quote]

Heh, kazu da studentskom domu nam radi takvih stvari trajno isljuce net :shock:

Tnx jos jednom.
vsego (napisa):
Ako te bas pere jaka paranoja, mozes podatke kriptirati i tako ih snimati, no mislim da je to pretjerano. Confused

Nije paranoja Very Happy, zanimalo moze li se to elegantno tu napraviti. Nista strasno. O kriptiranju drugi put Wink

vsego (napisa):
Za ozbiljno ucenje, preporucam dici doma svoj web server, po mogucnosti na Linuxu. Cool

Heh, kazu da studentskom domu nam radi takvih stvari trajno isljuce net Shocked

Tnx jos jednom.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:39 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="rafaelm"][quote="vsego"]Za ozbiljno ucenje, preporucam dici doma svoj web server, po mogucnosti na Linuxu. 8)[/quote]
Heh, kazu da studentskom domu nam radi takvih stvari trajno isljuce net :shock:[/quote]

Svasta. :lol: Nisam rekao da dignes web server koji das svima na koristenje; dapace, pomocu iptables-a (ili, ako nisi na Linuxu, nekog drugog firewalla) zatvoris pristup portovima 80 i 443 izvana i nitko ne moze niti znati da vrtis webserver (niti ga se tice). :) Takva upotreba vlastitog racunala garantirano nikome ne radi nista lose niti ti ju itko ima pravo zabraniti. :) Dom moze reci kako smijes koristiti mrezu, ali ne i kako smijes koristiti svoje racunalo. ;)
rafaelm (napisa):
vsego (napisa):

Heh, kazu da studentskom domu nam radi takvih stvari trajno isljuce net Shocked

Svasta. Laughing Nisam rekao da dignes web server koji das svima na koristenje; dapace, pomocu iptables-a (ili, ako nisi na Linuxu, nekog drugog firewalla) zatvoris pristup portovima 80 i 443 izvana i nitko ne moze niti znati da vrtis webserver (niti ga se tice). Smile Takva upotreba vlastitog racunala garantirano nikome ne radi nista lose niti ti ju itko ima pravo zabraniti. Smile Dom moze reci kako smijes koristiti mrezu, ali ne i kako smijes koristiti svoje racunalo. Wink

[Vrh]
MKova
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 45

PostPostano: 11:06 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
@Gogs: Tvoje rjesenje nije dobro, jer previse vjerujes inputu usera. :ccc: Ja ti u [tt]$_REQUEST[/tt] naguram kakvo god smece hocu i ti ces to sve pustiti u file. :? Nije niti moje puno bolje, jer ne radi kontrole, ali barem skuplja samo polja koja su predvidjena da ih se skupi. :)[/quote]

POST je isto ranjiv kao i REQUEST kako kazes.. a u ostalom u txt file se nema sto zlocudno zapisati, zapravo sve ovisi kako se podaci citaju kasnije (da li ce se ucitati na web stranici i izvrsiti direktno). Jedino sto REQUEST ce u tom slucaju pokupiti sve nezeljene podatke, npr. iz cookie-a ako je postavljen.
vsego (napisa):

@Gogs: Tvoje rjesenje nije dobro, jer previse vjerujes inputu usera. Ccc.... Sram te bilo... Ja ti u $_REQUEST naguram kakvo god smece hocu i ti ces to sve pustiti u file. Confused Nije niti moje puno bolje, jer ne radi kontrole, ali barem skuplja samo polja koja su predvidjena da ih se skupi. Smile

POST je isto ranjiv kao i REQUEST kako kazes.. a u ostalom u txt file se nema sto zlocudno zapisati, zapravo sve ovisi kako se podaci citaju kasnije (da li ce se ucitati na web stranici i izvrsiti direktno). Jedino sto REQUEST ce u tom slucaju pokupiti sve nezeljene podatke, npr. iz cookie-a ako je postavljen.

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 11:17 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="MKova"][quote="vsego"]@Gogs: Tvoje rjesenje nije dobro, jer previse vjerujes inputu usera. :ccc: Ja ti u [tt]$_REQUEST[/tt] naguram kakvo god smece hocu i ti ces to sve pustiti u file. :? Nije niti moje puno bolje, jer ne radi kontrole, ali barem skuplja samo polja koja su predvidjena da ih se skupi. :)[/quote]
POST je isto ranjiv kao i REQUEST kako kazes.. a u ostalom u txt file se nema sto zlocudno zapisati, zapravo sve ovisi kako se podaci citaju kasnije (da li ce se ucitati na web stranici i izvrsiti direktno). Jedino sto REQUEST ce u tom slucaju pokupiti sve nezeljene podatke, npr. iz cookie-a ako je postavljen.[/quote]

Upravo to. :) Nisam niti mislio na razliku [tt]$_POST[/tt]/[tt]$_REQUEST[/tt] (iako [tt]$_POST[/tt] neznatno otezava pravljenje gluposti), nego na cinjenicu da Gogs pokupi sve sto unutra pise, a ne samo polja sa zadanim imenima. ;)

Dodatno, njemu se i redoslijed polja moze raspasti. :(
MKova (napisa):
vsego (napisa):

Upravo to. Smile Nisam niti mislio na razliku $_POST/$_REQUEST (iako $_POST neznatno otezava pravljenje gluposti), nego na cinjenicu da Gogs pokupi sve sto unutra pise, a ne samo polja sa zadanim imenima. Wink

Dodatno, njemu se i redoslijed polja moze raspasti. Sad

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 11:48 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

fyi nedavno nađoh ekstenziju za firefox koja u firefox ugrađuje jednostavni web server :D zove se Plain Old Webserver, dolazi sa ugrađenom podrškom za server sided javascript (lako se doda i vrćenje skripti u PHPu, Pythonu, Rubyu, Perlu itd.) i sqlite (jednostavne baza podataka ;)). možete ga paliti/gasiti po potrebi, zaštititi ga šifrom, a i vrti se na čudnom portu po defaultu (nije 80).

imho idealna stvar za eksperimentiranje sa izradom web aplikacija, čisto zato jer se ima manje petljanja ;) dakako ne bih prepporučio za ozbiljno vrćenje web stranica.
fyi nedavno nađoh ekstenziju za firefox koja u firefox ugrađuje jednostavni web server Very Happy zove se Plain Old Webserver, dolazi sa ugrađenom podrškom za server sided javascript (lako se doda i vrćenje skripti u PHPu, Pythonu, Rubyu, Perlu itd.) i sqlite (jednostavne baza podataka Wink). možete ga paliti/gasiti po potrebi, zaštititi ga šifrom, a i vrti se na čudnom portu po defaultu (nije 80).

imho idealna stvar za eksperimentiranje sa izradom web aplikacija, čisto zato jer se ima manje petljanja Wink dakako ne bih prepporučio za ozbiljno vrćenje web stranica.

Gogs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 12:36 pet, 12. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Nikako, jer on pripada tom istom web serveru od kojeg browseri traze file. :? No, ako file nazoves dovoljno kripticno i onemogucis listanje direktorija, nitko mu nece moci pristupati. 8)

Ako te bas pere jaka paranoja, mozes podatke kriptirati i tako ih snimati, no mislim da je to pretjerano. :?

Inace, na production serveru bi file drzao izvan web treeja, no na Studentu to nije moguce jer se Apache vrti u safe modeu. :)

Mislim da bi se moglo rijesiti i preko [tt].htaccess[/tt] (re)definicija, no te ovlasti gotovo sigurno nemas na Studentu. :?

Za ozbiljno ucenje, preporucam dici doma svoj web server, po mogucnosti na Linuxu. 8)[/quote]

Ne bi se slozio da je nikako, moze jednostavno zapisivati u datoteku koja nije unutar public_html direktorija nego u neki poseban direktorij izvan publica...

Tada nece biti vidljiv putem weba....

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

[quote="vsego"]

@Gogs: Tvoje rjesenje nije dobro, jer previse vjerujes inputu usera. :ccc: Ja ti u [tt]$_REQUEST[/tt] naguram kakvo god smece hocu i ti ces to sve pustiti u file. :? Nije niti moje puno bolje, jer ne radi kontrole, ali barem skuplja samo polja koja su predvidjena da ih se skupi. :)[/quote]

Mislim da u ovom jednostavnom primjeru nije bilo potrebe za kontrolom korisničkog inputa pa stoga to nisam ni stavljao...

Isto tako ako ćemo cjepidlačiti onda bi napomenuo da je kod konstantih stringova bolje koristiti jednostruke navodnike od dvostrukih jer se oni ne parsiraju u potrazi za varijablama pa se stoga i brže izvršavaju :P
vsego (napisa):
Nikako, jer on pripada tom istom web serveru od kojeg browseri traze file. Confused No, ako file nazoves dovoljno kripticno i onemogucis listanje direktorija, nitko mu nece moci pristupati. Cool

Inace, na production serveru bi file drzao izvan web treeja, no na Studentu to nije moguce jer se Apache vrti u safe modeu. Smile

Mislim da bi se moglo rijesiti i preko .htaccess (re)definicija, no te ovlasti gotovo sigurno nemas na Studentu. Confused

Ne bi se slozio da je nikako, moze jednostavno zapisivati u datoteku koja nije unutar public_html direktorija nego u neki poseban direktorij izvan publica...

Tada nece biti vidljiv putem weba....

Added after 2 minutes:

vsego (napisa):

Mislim da u ovom jednostavnom primjeru nije bilo potrebe za kontrolom korisničkog inputa pa stoga to nisam ni stavljao...

Isto tako ako ćemo cjepidlačiti onda bi napomenuo da je kod konstantih stringova bolje koristiti jednostruke navodnike od dvostrukih jer se oni ne parsiraju u potrazi za varijablama pa se stoga i brže izvršavaju Razz

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 18:02 čet, 25. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam još jedno pitanje, ne mogu naći rješenje na netu. U ovaj kod [quote="vsego"][code:1]<?php

fputs($f, $_POST["ime"].");
fclose($f);

?><html>
...
<body>

<p>GotoFo!</p>
...[/code:1][/quote]
bih želio modificirati tako da ime sprema na npr. 30 mjesta. Ako je npr. ime=="frane", da se u file.txt napravi 25 razmaka i onda napiše frane.
Imam još jedno pitanje, ne mogu naći rješenje na netu. U ovaj kod
vsego (napisa):
Kod:
<?php

fputs($f, $_POST["ime"].");
fclose($f);

?><html>
...
<body>

<p>GotoFo!</p>
...

bih želio modificirati tako da ime sprema na npr. 30 mjesta. Ako je npr. ime=="frane", da se u file.txt napravi 25 razmaka i onda napiše frane.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:24 čet, 25. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Identicno C-u, pomocu [url=http://www.php.net/manual/en/function.fprintf.php][tt]fprintf()[/tt][/url]:
[tt]fprintf($f, "%30s\n", $_POST["ime"]);[/tt]
:)
Identicno C-u, pomocu fprintf():
fprintf($f, "%30s\n", $_POST["ime"]);
Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum