Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
MB Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:52 ned, 14. 12. 2008 Naslov: ctanje rjesenja dif. jedbi u Mathematici |
|
|
zelim crtati rjesenja dif. jednadzbe pomocu ParametricPlot3D (rjesenje je krivulja (x[t], y[t], z[t])). DSolve daje rjesenje u obliku {x[t]->nesto1, y[t]->nesto2, z[t]->nesto3}, a ParametricPlot3D kao svoje ulaze treba eksplicitno zadane fje varijable t.
moj problem je kako doci do liste koja bi sadrzavala samo {nesto1, nesto2, nesto3} (bez onih "x[t]->") koja bi bila argument za plotanje.
(ako copy-paste-am za neko odredjeno rjesenje sve ispadne dobro, ali ako ubacim rjesenje u obliku koji daje DSolve nista se ne nacrta. zelim napraviti program koji crta rjesenja ovisno o poc. uvjetima i sl, pa mi copy-paste nije prihvatljiv)
zelim crtati rjesenja dif. jednadzbe pomocu ParametricPlot3D (rjesenje je krivulja (x[t], y[t], z[t])). DSolve daje rjesenje u obliku {x[t]→nesto1, y[t]→nesto2, z[t]→nesto3}, a ParametricPlot3D kao svoje ulaze treba eksplicitno zadane fje varijable t.
moj problem je kako doci do liste koja bi sadrzavala samo {nesto1, nesto2, nesto3} (bez onih "x[t]→") koja bi bila argument za plotanje.
(ako copy-paste-am za neko odredjeno rjesenje sve ispadne dobro, ali ako ubacim rjesenje u obliku koji daje DSolve nista se ne nacrta. zelim napraviti program koji crta rjesenja ovisno o poc. uvjetima i sl, pa mi copy-paste nije prihvatljiv)
|
pero Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:49 ned, 14. 12. 2008 Naslov: |
|
|
Kako MB ima x, y i z, [tt]x/.rje[/tt] mu neće pokupit y i z. Može se ovako: ako je zadnji output
[code:1]{x[t]->nesto1, y[t]->nesto2, z[t]->nesto3}[/code:1]
tada će
[code:1]{x[t] /. %[[1]], y[t] /. %[[2]], z[t] /. %[[3]]}[/code:1]
imati output {nesto1, nesto2, nesto3}.
Ako zadnji output nije {x[t]->nesto1, y[t]->nesto2, z[t]->nesto3}, tada se napravi slično kao što je pero opisao,
[code:1]
rj=DSolve[....];
{x[t] /. rj[[1]], y[t] /. rj[[2]], z[t] /. rj[[3]]}
[/code:1]
Kako MB ima x, y i z, x/.rje mu neće pokupit y i z. Može se ovako: ako je zadnji output
Kod: | {x[t]->nesto1, y[t]->nesto2, z[t]->nesto3} |
tada će
Kod: | {x[t] /. %[[1]], y[t] /. %[[2]], z[t] /. %[[3]]} |
imati output {nesto1, nesto2, nesto3}.
Ako zadnji output nije {x[t]→nesto1, y[t]→nesto2, z[t]→nesto3}, tada se napravi slično kao što je pero opisao,
Kod: |
rj=DSolve[....];
{x[t] /. rj[[1]], y[t] /. rj[[2]], z[t] /. rj[[3]]}
|
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
MB Forumaš(ica)

Spol: 
|