Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kako u LaTeX-u pretvoriti .dvi u pdf

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Grotessque
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 21:54 pon, 29. 12. 2008    Naslov: Kako u LaTeX-u pretvoriti .dvi u pdf Citirajte i odgovorite

Pozdrav imam neka pitanja oko LaTeX-a

Ovako, zanima me jel mogu u dokument staviti /umetnuti kao sliku(objekt) u .pdf formatu ili to baš mora biti .eps format.

Jel mogu jednu cijelu stranicu umetnuti kao pdf. ili eps., npr. ako želim u LaTeX dokumentu naslovnu stranicu koju sam napravio u Adobe Ilustratoru ili nekom drugom grafičkom programu umetnuti na mjesto naslovne stranice u svojem dokumentu.

Ili mi je jedina alternativa program kao što je PDF marge, http://www.a-pdf.com/ Combine two or more image files or Acrobat PDF files into a single PDF document....

I ako imam neke slike u dokumentu, jel moram prvo stvoriti .dvi dokument i što onda, koji program konverter preporučujete za pretvorbu u PDF, tako da dobijem kao krajnji dokument PDF sa što većom rezolucijom i kvalitetom. Molim Vas jel mi možete detaljnije objasniti pretvorbu nekog .dvi file u .pdf , tj. u osnovnim koracima kako Vi to radite. Naime ako u svojem dokumentu imam slike, onda moram prvo stvoriti .dvi , a potom .pdf

Zanima me file dvi2pdf.exe, kako on točno funkcionira. Je li se on otvori kao aplikacija u Windowsima i onda mu kažem koji .dvi fajl želim konvertirati u .pdf i on mi to učini i spremi mi ga na željenu lokaciju. Jer ja sam na kompu pronašao dvipdfm.exe, dvipdfmx.exe i dvipdft.exe, ali nisam pronašao dvi2pdf.exe...

Osim toga ti exe fajlovi nisu ni namjenjeni da se mogu otvoirti u Wndowsima jer mi se pokaže crni MS DOS prozor i odmah mi se zatvori nako nekoliko sek.

Nešto sam guglao, ali nisam pronašao neko rješenje i postupak: http://mintaka.sdsu.edu/GF/bibliog/l...l#trad_details

Naime na tim stranicama se navodi da moram neku naredbu http://www.maths.ox.ac.uk/help/faqs/latex/conversions - Using dvipdfm

The command dvipdfm will convert the ordinary dvi file (output by the latex command) into a pdf file, e.g.

dvipdfm file[.dvi]

This approach is useful if the original document contains postscript figures.

Pako mi možete detaljnije objasniti malo pretvorbu, tj. zanima me jel moram upisivati neke kodove ili samo koristiti taj program dvi2pdf.exe, i ako nije problem da mi ga pošaljete jer ja ga kao takvog nema s Mixtexom 2.7....

Zanima me gdje mogu na web-u pronaći neku stranice sa grafičkim elemntima za dizajn ovitka i naslovne stranice neke knjige.

I u prošlom mailu pitali ste me za što želim koristiti onu opciju za promjenu fonta u verbatim okruženju, naime u svojem radu imat ću prikaz nekih računalnih kodova pa jedino preko verbatim-a mogu prikazati te kodove, u onom obliku kko bi oni bili prikazani na računalu kao što ste rekli:

Ovaj kod:

> {\small
>
> \begin{verbatim}
>
> Neki tekst....
> .....
> .....
>
> \end{verbatim}
> }
>
>

ce sloziti sve sto je stavljeno u 'verbatim' okruzenje onako kako je
napisano, ukljucujuci razmake i prazne retke, i to ce biti u
typewriter fontu ('cmtt' ako koristite defaultne Knuthove fontove), i
to u velicini 'small', dakle malo smanjeno u odnosu na okolni tekst.

pa bih ja tako u tom obliku mogao napisati neki kod...
A htio bi još samo napraviti da kod bude podebljan i da bude plave boje... Pa koje je okruženje za moje želje najprikladnije
Pozdrav imam neka pitanja oko LaTeX-a

Ovako, zanima me jel mogu u dokument staviti /umetnuti kao sliku(objekt) u .pdf formatu ili to baš mora biti .eps format.

Jel mogu jednu cijelu stranicu umetnuti kao pdf. ili eps., npr. ako želim u LaTeX dokumentu naslovnu stranicu koju sam napravio u Adobe Ilustratoru ili nekom drugom grafičkom programu umetnuti na mjesto naslovne stranice u svojem dokumentu.

Ili mi je jedina alternativa program kao što je PDF marge, http://www.a-pdf.com/ Combine two or more image files or Acrobat PDF files into a single PDF document....

I ako imam neke slike u dokumentu, jel moram prvo stvoriti .dvi dokument i što onda, koji program konverter preporučujete za pretvorbu u PDF, tako da dobijem kao krajnji dokument PDF sa što većom rezolucijom i kvalitetom. Molim Vas jel mi možete detaljnije objasniti pretvorbu nekog .dvi file u .pdf , tj. u osnovnim koracima kako Vi to radite. Naime ako u svojem dokumentu imam slike, onda moram prvo stvoriti .dvi , a potom .pdf

Zanima me file dvi2pdf.exe, kako on točno funkcionira. Je li se on otvori kao aplikacija u Windowsima i onda mu kažem koji .dvi fajl želim konvertirati u .pdf i on mi to učini i spremi mi ga na željenu lokaciju. Jer ja sam na kompu pronašao dvipdfm.exe, dvipdfmx.exe i dvipdft.exe, ali nisam pronašao dvi2pdf.exe...

Osim toga ti exe fajlovi nisu ni namjenjeni da se mogu otvoirti u Wndowsima jer mi se pokaže crni MS DOS prozor i odmah mi se zatvori nako nekoliko sek.

Nešto sam guglao, ali nisam pronašao neko rješenje i postupak: http://mintaka.sdsu.edu/GF/bibliog/l...l#trad_details

Naime na tim stranicama se navodi da moram neku naredbu http://www.maths.ox.ac.uk/help/faqs/latex/conversions - Using dvipdfm

The command dvipdfm will convert the ordinary dvi file (output by the latex command) into a pdf file, e.g.

dvipdfm file[.dvi]

This approach is useful if the original document contains postscript figures.

Pako mi možete detaljnije objasniti malo pretvorbu, tj. zanima me jel moram upisivati neke kodove ili samo koristiti taj program dvi2pdf.exe, i ako nije problem da mi ga pošaljete jer ja ga kao takvog nema s Mixtexom 2.7....

Zanima me gdje mogu na web-u pronaći neku stranice sa grafičkim elemntima za dizajn ovitka i naslovne stranice neke knjige.

I u prošlom mailu pitali ste me za što želim koristiti onu opciju za promjenu fonta u verbatim okruženju, naime u svojem radu imat ću prikaz nekih računalnih kodova pa jedino preko verbatim-a mogu prikazati te kodove, u onom obliku kko bi oni bili prikazani na računalu kao što ste rekli:

Ovaj kod:

> {\small
>
> \begin{verbatim}
>
> Neki tekst....
> .....
> .....
>
> \end{verbatim}
> }
>
>

ce sloziti sve sto je stavljeno u 'verbatim' okruzenje onako kako je
napisano, ukljucujuci razmake i prazne retke, i to ce biti u
typewriter fontu ('cmtt' ako koristite defaultne Knuthove fontove), i
to u velicini 'small', dakle malo smanjeno u odnosu na okolni tekst.

pa bih ja tako u tom obliku mogao napisati neki kod...
A htio bi još samo napraviti da kod bude podebljan i da bude plave boje... Pa koje je okruženje za moje želje najprikladnije

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:38 uto, 30. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Puno toga pitas... :)

PDF se moze includeati, ali onda se procesira [tt]pdflatex[/tt]-om. :) Ne koristim, pa ne znam detalje. :|

[tt]dvipdf[/tt] i slicni programi koji "nisu ni namjenjeni da se mogu otvoirti u Wndowsima jer mi se pokaže crni MS DOS prozor i odmah mi se zatvori nako nekoliko sek" rade tako da ih pozoves iz Command prompta (ili, bolje, iz Linuxa gdje je to prirodnije), pa ti objasne kako se pozivaju. 8) Npr, odseces u direktorij gdje ti je [tt].dvi[/tt] file i onda napises
[tt]dvipdf ime_fajla.dvi[/tt]
i kad on odradi svoje, u istom diru nadjes [tt]ime_fajla.pdf[/tt]. :D Jasno, [tt]dvipdf.exe[/tt] ti mora biti u [tt]PATH[/tt]-u (sto ne znam kako se na Win radi, no mislim da je u Control Panelu, pod System ili tako negdje). :)

Za programske kodove, potrazi paket [tt]listings[/tt] ili, preciznije, pogledaj environment [url=http://www3.ntu.edu.sg/home5/pg04878518/LatexTips.html#q1][tt]lstlisting[/tt][/url]. :D S njim su radjene vjezbe iz Programiranja 1 i 2. 8)

Ako mi je stogod promaklo, vec ce netko odgovoriti. ;)

:w
Puno toga pitas... Smile

PDF se moze includeati, ali onda se procesira pdflatex-om. Smile Ne koristim, pa ne znam detalje. Neutral

dvipdf i slicni programi koji "nisu ni namjenjeni da se mogu otvoirti u Wndowsima jer mi se pokaže crni MS DOS prozor i odmah mi se zatvori nako nekoliko sek" rade tako da ih pozoves iz Command prompta (ili, bolje, iz Linuxa gdje je to prirodnije), pa ti objasne kako se pozivaju. Cool Npr, odseces u direktorij gdje ti je .dvi file i onda napises
dvipdf ime_fajla.dvi
i kad on odradi svoje, u istom diru nadjes ime_fajla.pdf. Very Happy Jasno, dvipdf.exe ti mora biti u PATH-u (sto ne znam kako se na Win radi, no mislim da je u Control Panelu, pod System ili tako negdje). Smile

Za programske kodove, potrazi paket listings ili, preciznije, pogledaj environment lstlisting. Very Happy S njim su radjene vjezbe iz Programiranja 1 i 2. Cool

Ako mi je stogod promaklo, vec ce netko odgovoriti. Wink

Wave

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum