Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
baky0905 Forumaš(ica)
|
Postano: 18:05 pon, 5. 1. 2009 Naslov: Pomoc oko 2 zadatka. |
|
|
1.U igri igrač baci 4 novčića i osvaja 2 boda za pismo i -1 bod za glavu u ishodu bacanja. Za slučajnu varijablu zadanu kao broj bodova koje osvoji odredi: razdiobu i funkciju razdiobe.
2.Odredi vjerojatnost da se u 300 bacanja kocke broj 4 pojavi 40 puta.(to znam-aproksimiram normalnom razdiobom). Koliko najviše a koliko najmanje ponavljanja broja 4 je realno očekivati u tih 300 bacanja? - To ne kužim, da li samo koristim onu 3sigma pravilo (u-3*sigma,u+3*sigma), bilo mi je čudno jer sam negdje vidio da je napisano (u-2*sigma,u+2*sigma) ili (u-sigma,u+sigma) za takav zadatak.
Puno vam hvala na pomoći!
1.U igri igrač baci 4 novčića i osvaja 2 boda za pismo i -1 bod za glavu u ishodu bacanja. Za slučajnu varijablu zadanu kao broj bodova koje osvoji odredi: razdiobu i funkciju razdiobe.
2.Odredi vjerojatnost da se u 300 bacanja kocke broj 4 pojavi 40 puta.(to znam-aproksimiram normalnom razdiobom). Koliko najviše a koliko najmanje ponavljanja broja 4 je realno očekivati u tih 300 bacanja? - To ne kužim, da li samo koristim onu 3sigma pravilo (u-3*sigma,u+3*sigma), bilo mi je čudno jer sam negdje vidio da je napisano (u-2*sigma,u+2*sigma) ili (u-sigma,u+sigma) za takav zadatak.
Puno vam hvala na pomoći!
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
Postano: 20:26 pon, 5. 1. 2009 Naslov: Re: Pomoc oko 2 zadatka. |
|
|
[quote="baky0905"]1.U igri igrač baci 4 novčića i osvaja 2 boda za pismo i -1 bod za glavu u ishodu bacanja. Za slučajnu varijablu zadanu kao broj bodova koje osvoji odredi: razdiobu i funkciju razdiobe.
[/quote]
Gledaj jedna novcic, i napisi distribuciju te slucajne varijable. Ona je ( surprise, surprise ) transformirana Bernulijeva slucajna varijabla, pa je suma tih 4 sl.var transformirana binomna sl.varijabla. Evo vec rekao sam ti njenu distribuciju, samo moras naci koje vrijednosti ona poprima.
[quote="baky0905"]
...je realno očekivati u tih...
[/quote]
Ovo nista ne znaci :roll:. Inace za ovako nesta kod nas padas na usmenom, u najmanju ruku te profesor cudno gleda.
Kladim se u rucak u menzi, da si to dobio za zadacu ( pucam na ekonomiju/strojarstvo/fer ), i moras je predati u srijedu, pa si mislio zasto se muciti sa ovako jednostavnim zadacima, neka mi ih matematicari rijese [size=7]oni ionako nista pametno ne rade[/size]. Jesam li u pravu? :lol:
baky0905 (napisa): | 1.U igri igrač baci 4 novčića i osvaja 2 boda za pismo i -1 bod za glavu u ishodu bacanja. Za slučajnu varijablu zadanu kao broj bodova koje osvoji odredi: razdiobu i funkciju razdiobe.
|
Gledaj jedna novcic, i napisi distribuciju te slucajne varijable. Ona je ( surprise, surprise ) transformirana Bernulijeva slucajna varijabla, pa je suma tih 4 sl.var transformirana binomna sl.varijabla. Evo vec rekao sam ti njenu distribuciju, samo moras naci koje vrijednosti ona poprima.
baky0905 (napisa): |
...je realno očekivati u tih...
|
Ovo nista ne znaci . Inace za ovako nesta kod nas padas na usmenom, u najmanju ruku te profesor cudno gleda.
Kladim se u rucak u menzi, da si to dobio za zadacu ( pucam na ekonomiju/strojarstvo/fer ), i moras je predati u srijedu, pa si mislio zasto se muciti sa ovako jednostavnim zadacima, neka mi ih matematicari rijese oni ionako nista pametno ne rade. Jesam li u pravu?
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
Postano: 21:06 pon, 5. 1. 2009 Naslov: |
|
|
Ma prijatelju neces dobiti matematicare sa ruckom, trebas im dati cevape :pc: ( i to one prave iz Rubelja )!
Dakle, neka su Bernulijeve sl. varijable [latex]X_1,\dots,X_4[/latex], dakle one poprimaju vrijednosti 0 i 1, sa jednakom vjerojatnoscu. Pogledaj slucajnu varijablu [latex]3X_i-1[/latex], ona poprima vrijednosti -1 i 2 ( dakle ono sto ti trebas ) sa jednakom vjerojatnoscu. Sada sumiras te 4 slu. varijable, dobijes [latex]3X_1-1+\dots 3X_4-1=3(X_1+\dots+X_4)-4[/latex]. [latex]X_1+\dots+X_4[/latex] poprima vrijednosti u skupu [latex]\{0,1,\dots,4\}[/latex] pa [latex]3(X_1+\dots+X_4)[/latex] poprima vrijednosti u skupu [latex]\{0,3,6,9,12\}[/latex], sada im oduzmes vrijednost 4, pa ono sto ti trebas poprima vrijednosti u skupu [latex]\{-4,-1,2,5,8\}[/latex]. Sada jos trebas vjerojatnosti, ponovno se vratis na [latex]X_1+\dots+X_4[/latex], vjerojatnosti su dane na sljedeci nacin [latex]\mathbb{P}(X_1+\dots+X_4=i)={4\choose i}\big(\frac{1}{2}\big)^4,i=0,\dots 4 [/latex]. To sto si kasnije transformirao te sl.varijable uopce ne utjece na vjerojatnosti.
Puno srece na kolokviju i neka bude petica!!!
Ma prijatelju neces dobiti matematicare sa ruckom, trebas im dati cevape ( i to one prave iz Rubelja )!
Dakle, neka su Bernulijeve sl. varijable , dakle one poprimaju vrijednosti 0 i 1, sa jednakom vjerojatnoscu. Pogledaj slucajnu varijablu , ona poprima vrijednosti -1 i 2 ( dakle ono sto ti trebas ) sa jednakom vjerojatnoscu. Sada sumiras te 4 slu. varijable, dobijes . poprima vrijednosti u skupu pa poprima vrijednosti u skupu , sada im oduzmes vrijednost 4, pa ono sto ti trebas poprima vrijednosti u skupu . Sada jos trebas vjerojatnosti, ponovno se vratis na , vjerojatnosti su dane na sljedeci nacin . To sto si kasnije transformirao te sl.varijable uopce ne utjece na vjerojatnosti.
Puno srece na kolokviju i neka bude petica!!!
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
Postano: 22:43 pon, 5. 1. 2009 Naslov: |
|
|
Sori na gnjavaži, samo me zanima kako smo došli do te slučajne varijable 3*Xi-1 koja baš prima te vrijedonosti 2 i -1... Našao sam negdje da je netko napisao za ovaj zadatak razdiobu Z=5*X-4.
Z-sl. var. koja broji bacanja, X-broj pisama.
Ja ti ne znam baš puno iz vjerojatnosti. Muči me to što nismo ni jedan zadatak imali sa postavljanjem razdiobi, a rješavali smo binomne, poissonove i normalne raz i onda nam u kolokviju da da napravimo razdiobu:) Sigurno misliš da imam neka debila pitanja (a i imam:) )
Ali nekako moram naučiti, pa ako ne pitam neću nikad dobiti odgovor:)
I jel ono onda dobro kada tražim raspon najmanjeg i najvećeg ponavljanja broja 4 - (u-3*sigma, u+3*sigma) ?
Baš mi je drago da netko hoće pomoći.
Hvala još jednom.
Sori na gnjavaži, samo me zanima kako smo došli do te slučajne varijable 3*Xi-1 koja baš prima te vrijedonosti 2 i -1... Našao sam negdje da je netko napisao za ovaj zadatak razdiobu Z=5*X-4.
Z-sl. var. koja broji bacanja, X-broj pisama.
Ja ti ne znam baš puno iz vjerojatnosti. Muči me to što nismo ni jedan zadatak imali sa postavljanjem razdiobi, a rješavali smo binomne, poissonove i normalne raz i onda nam u kolokviju da da napravimo razdiobu:) Sigurno misliš da imam neka debila pitanja (a i imam:) )
Ali nekako moram naučiti, pa ako ne pitam neću nikad dobiti odgovor:)
I jel ono onda dobro kada tražim raspon najmanjeg i najvećeg ponavljanja broja 4 - (u-3*sigma, u+3*sigma) ?
Baš mi je drago da netko hoće pomoći.
Hvala još jednom.
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
Postano: 23:53 pon, 5. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="baky0905"]Sori na gnjavaži, samo me zanima kako smo došli do te slučajne varijable 3*Xi-1 koja baš prima te vrijedonosti 2 i -1... Našao sam negdje da je netko napisao za ovaj zadatak razdiobu Z=5*X-4.
Z-sl. var. koja broji bacanja, X-broj pisama.[/quote]
Sigurno nije napisao [latex]Z=5\cdot X-4[/latex], pretpostavi da je bilo 2 pisma, onda bi trebao dobiti 6 boda, a to nije u skladu sa zadatkom, naime ako je bilo 2 pisma onda treba dobiti 2 boda ( provjeri to ). Dakle, treba biti [latex]Z=3\cdot X-4[/latex], gdje su Z i X kao sto si naveo. Ako malo bolje pogledas to je upravo ono sto sam ja napisao, samo sto sam ja "gradio" slucajnu varijablu Z ispocetka. Naime, broj pisama ( kod tebe X ) nije nista drugo nego [latex]X_1+\dots+X_4[/latex] ( dakle u svakom bacanju gledas da li je palo pismo, i u tom slucaju pridodas jedinicu, ono uspjeh u tom bacanju, i te fore ).
E sad, kako sam dosao do [latex]3X_i-1[/latex]?! Samo sam trazio slucajnu varijablu koja poprima dvije vrijednosti i da su te dvije vrijednosti su -1 i 2. Nista specijalno, samo se treba malo snaci. A buduci da su Bernulijeve sl.varijable najjednostavnije ( i najvaznije! ), isao sam njih transformirati.
[quote="baky0905"]
[/quote]
Kao sto rekoh, prvi put cujem za termin "realno", bolje da to pitas ekipu sa svojeg faksa. Ako netko zna sta to znaci neka gukne!
baky0905 (napisa): | Sori na gnjavaži, samo me zanima kako smo došli do te slučajne varijable 3*Xi-1 koja baš prima te vrijedonosti 2 i -1... Našao sam negdje da je netko napisao za ovaj zadatak razdiobu Z=5*X-4.
Z-sl. var. koja broji bacanja, X-broj pisama. |
Sigurno nije napisao , pretpostavi da je bilo 2 pisma, onda bi trebao dobiti 6 boda, a to nije u skladu sa zadatkom, naime ako je bilo 2 pisma onda treba dobiti 2 boda ( provjeri to ). Dakle, treba biti , gdje su Z i X kao sto si naveo. Ako malo bolje pogledas to je upravo ono sto sam ja napisao, samo sto sam ja "gradio" slucajnu varijablu Z ispocetka. Naime, broj pisama ( kod tebe X ) nije nista drugo nego ( dakle u svakom bacanju gledas da li je palo pismo, i u tom slucaju pridodas jedinicu, ono uspjeh u tom bacanju, i te fore ).
E sad, kako sam dosao do ?! Samo sam trazio slucajnu varijablu koja poprima dvije vrijednosti i da su te dvije vrijednosti su -1 i 2. Nista specijalno, samo se treba malo snaci. A buduci da su Bernulijeve sl.varijable najjednostavnije ( i najvaznije! ), isao sam njih transformirati.
baky0905 (napisa): |
|
Kao sto rekoh, prvi put cujem za termin "realno", bolje da to pitas ekipu sa svojeg faksa. Ako netko zna sta to znaci neka gukne!
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
Postano: 19:41 pet, 9. 1. 2009 Naslov: |
|
|
Oznacimo sa [latex]X_1,X_2[/latex] slucajne varijable koje ce respektivno, oznacavati bacanje 1, odnosno 2 ( simetricne ) kocke. Njihova distribucija je sljedeca;
[latex]X_i\sim \left(\begin{array}{ccc}
1 & \dots & 6 \\
\frac{1}{6} & \dots & \frac{1}{6} \\
\end{array}\right), i=1,2[/latex]. Pogledajmo prvo razliku ishoda bacanja te dvije kocke, tj pogledajmo koje vrijednosti mogu poprimiti, ocigledno je ( provjeri ) [latex]\big( X_1-X_2 \big)(\Omega)=\{-5,\dots, 5\}[/latex]. Treba jos samo odrediti vjerojatnosti, i to vjerojatnosti da [latex]X_1-X_2[/latex] poprimi vrijednosti [latex]-5,\dots,0[/latex] jer ostale vrijednosti ide po analogiji. Dakle, sljedece su oznake [latex](i,j)[/latex] znaci da je na prvoj koci pao broj i a na kocki 2 broj j.
[latex]X_1-X_2[/latex] moze poprimiti vrijednost -5 samo ako je [latex](1,6)[/latex], vrijednost -4 samo ako je [latex](2,6),(1,5)[/latex], vrijednost -3 samo ako je [latex](3,6),(2,5),(1,4)[/latex], vrijednost -2 samo ako je [latex](4,6),(3,5),(2,4),(1,3)[/latex], vrijednost -1 samo ako je [latex](5,6),(4,5),(3,4),(2,3),(1,2)[/latex], te vrijednost 0 samo ako je [latex](i,i), i=1,\dots 6[/latex]. Vrijednosti 1,...,5 idu po analogiji, samo vrijednost [latex](i,j)[/latex] zamijenis sa [latex](j,i)[/latex]. Sada jos samo treba naci vjerojatnost [latex]\mathbb{P}(X_1=i,X_2=j)[/latex], no buduci da se kocke bacaju nezavisno ( inace ovo nista ne ide ), ta vjerojatnost je ocigledno 1/36. Napisimo sada razdiobu od X_1-X_2
[latex]X_1-X_2\sim \left(\begin{array}{ccccccccccc}
- 5 & -4 & -3 & -2 & -1 & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 \\
\frac{1}{36} & \frac{2}{36} & \frac{3}{36} & \frac{4}{36} & \frac{5}{36} & \frac{6}{36} & \frac{5}{36} & \frac{4}{36} & \frac{3}{36} & \frac{2}{36} & \frac{1}{36} \\
\end{array}\right) [/latex].
Zadatak necu zavrsiti jer cevape nisam dobio!!!!
Oznacimo sa slucajne varijable koje ce respektivno, oznacavati bacanje 1, odnosno 2 ( simetricne ) kocke. Njihova distribucija je sljedeca;
. Pogledajmo prvo razliku ishoda bacanja te dvije kocke, tj pogledajmo koje vrijednosti mogu poprimiti, ocigledno je ( provjeri ) . Treba jos samo odrediti vjerojatnosti, i to vjerojatnosti da poprimi vrijednosti jer ostale vrijednosti ide po analogiji. Dakle, sljedece su oznake znaci da je na prvoj koci pao broj i a na kocki 2 broj j.
moze poprimiti vrijednost -5 samo ako je , vrijednost -4 samo ako je , vrijednost -3 samo ako je , vrijednost -2 samo ako je , vrijednost -1 samo ako je , te vrijednost 0 samo ako je . Vrijednosti 1,...,5 idu po analogiji, samo vrijednost zamijenis sa . Sada jos samo treba naci vjerojatnost , no buduci da se kocke bacaju nezavisno ( inace ovo nista ne ide ), ta vjerojatnost je ocigledno 1/36. Napisimo sada razdiobu od X_1-X_2
.
Zadatak necu zavrsiti jer cevape nisam dobio!!!!
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
Postano: 12:19 ned, 11. 1. 2009 Naslov: |
|
|
ispala mi je razdioba 0,1,2,3,4,5
A vjerovatnosti formulom P(Xi)=(5 povrh i) * (1/6)^2 ; i=0....5
Jel dobro?
Ne štima ova formula za vjerovatnost jel da...hmm
ispala mi je razdioba 0,1,2,3,4,5
Jel dobro?
Ne štima ova formula za vjerovatnost jel da...hmm
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:55 ned, 11. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="baky0905"]ispala mi je razdioba 0,1,2,3,4,5
Jel dobro?
Ne štima ova formula za vjerovatnost jel da...hmm[/quote]
Da, ne štima ovo za vjerojatnosti jer suma vjerojatnosti mora bit 1.
Ja bi reko da | X1-X2| može poprimit 0,1,2,3,4,5 i sad samo pozbrajaj kaj dolje piše... otprilike bi trebalo bit:
[latex]| X_1-X_2| \sim \left(\begin{array}{ccccccccccc}
0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 \\
\frac{6}{36} & \frac{10}{36} & \frac{8}{36} & \frac{6}{36} & \frac{4}{36} & \frac{2}{36} \\
\end{array}\right) [/latex]
baky0905 (napisa): | ispala mi je razdioba 0,1,2,3,4,5
Jel dobro?
Ne štima ova formula za vjerovatnost jel da...hmm |
Da, ne štima ovo za vjerojatnosti jer suma vjerojatnosti mora bit 1.
Ja bi reko da | X1-X2| može poprimit 0,1,2,3,4,5 i sad samo pozbrajaj kaj dolje piše... otprilike bi trebalo bit:
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:06 pon, 12. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="baky0905"]znam da mora biti jedan, a kak si došao do tih vjerojatnosti?
Hvala![/quote]
Kako je Atomised rekao :D
A inače, prebrojiš slučajeve...
recimo slučaj kad je |X1-X2|=4. Tu su slučajevi:
(1,5), (5,1), (6,2), (2,6). Njih je 4, svaki je vjerojatan sa vjerojatnošću 1/36 -> P (|X1-X2|=4) = 4/36.
8)
baky0905 (napisa): | znam da mora biti jedan, a kak si došao do tih vjerojatnosti?
Hvala! |
Kako je Atomised rekao
A inače, prebrojiš slučajeve...
recimo slučaj kad je |X1-X2|=4. Tu su slučajevi:
(1,5), (5,1), (6,2), (2,6). Njih je 4, svaki je vjerojatan sa vjerojatnošću 1/36 → P (|X1-X2|=4) = 4/36.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
Postano: 20:39 pon, 12. 1. 2009 Naslov: |
|
|
Može još ako vam se da ovo:
1.Šiffra se sastoji od 3 brojke izabrane između 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9.
a)Koliko je različitih šifri moguće sastaviti? dobio sam 1000
b)koliko od tih šifri ima 3 različita broja? izračunao sam 720
c)Kolika je vjerovatnost da nasumce izabrana šifra ima 2 ili 3 broja međusobno jednaka? to ne znam:) molim pomoć
d) ako je izabrana šifra s 3 različite brojke, kolika je vjerovatnost da je jedna od tih brojki brojka 9? izračunao sam 3/10
Možete samo provjerit jel sam ovo dobro rješio:
2.
Oznaka na knjizi sastoji se od bilo koje neparne tri brojke i 2 različita samoglasnika.
a)Koliko se knjiga može na taj način označiti različitim oznakama? dobio sam 125*20* 5 povrh 2 = 25 000
b)Koliko od tih knjiga u toj oznaci ima 3 različita broja?
5*4*3*5*4* 5 povrh 2= 12 000
c)Kolika je vjerovatnost da nasumce izabrana knjiga u oznaci ima 2 ili sva 3 broja jednaka? ne znam ,molim pomoc
d)Ako je izabrana knjiga sa 3 različita broja kolika je vjerovatnost da sadrži slovo a? dobio sam 2/5
hvala
Može još ako vam se da ovo:
c)Kolika je vjerovatnost da nasumce izabrana šifra ima 2 ili 3 broja međusobno jednaka? to ne znam:) molim pomoć
d) ako je izabrana šifra s 3 različite brojke, kolika je vjerovatnost da je jedna od tih brojki brojka 9? izračunao sam 3/10
2.
Oznaka na knjizi sastoji se od bilo koje neparne tri brojke i 2 različita samoglasnika.
a)Koliko se knjiga može na taj način označiti različitim oznakama? dobio sam 125*20* 5 povrh 2 = 25 000
c)Kolika je vjerovatnost da nasumce izabrana knjiga u oznaci ima 2 ili sva 3 broja jednaka? ne znam ,molim pomoc
d)Ako je izabrana knjiga sa 3 različita broja kolika je vjerovatnost da sadrži slovo a? dobio sam 2/5
hvala
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:50 pon, 12. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="baky0905"]Može još ako vam se da ovo:
2.
hvala[/quote]
1.
a) 10*10*10 = 1000 ;)
b) 10*9*8=720 ;)
c) ovako... tu ide malo kombinatorike... tražena vjer je broj_povoljnih_šifri/sve šifre.
povoljne šifre su one koje imaju 3 broja ista ili 2 broja ista. (primjeti ili)
2 broja: biramo taj broj na (10 povrh 1) načina i još jedan broj izaberemo na 9 načina (jer ne smijemo onaj koji smoo uzeli da bude dupli). I sad je ukupan broj načina (10 povrh 1)*9*3!/2! (ove faktorijele jer gledamo broj permutacija s ponavljanjem skupa od 3 elementa, i imamo ponavljanja (permutacije multiskupa)).
Ovo nam je prebrojalo sve šifre oblika aab,aba,baa.
kad su sve brojke iste onda je broj povoljnih 10.
Ukupno: 10+(10 povrh 1)*9*3!/2! = 280.
pa je tražena vjerojatnost 280/1000.
(primjeti, ovo su nam svi slučaji različiti od onog u b) )
d) tražena vjer je : 3*9*8/720 = 3/10 ;)
2. slično. Samo pazi kad prebrojavaš slučajeve :D
baky0905 (napisa): | Može još ako vam se da ovo:
2.
hvala |
1.
a) 10*10*10 = 1000
b) 10*9*8=720
c) ovako... tu ide malo kombinatorike... tražena vjer je broj_povoljnih_šifri/sve šifre.
povoljne šifre su one koje imaju 3 broja ista ili 2 broja ista. (primjeti ili)
2 broja: biramo taj broj na (10 povrh 1) načina i još jedan broj izaberemo na 9 načina (jer ne smijemo onaj koji smoo uzeli da bude dupli). I sad je ukupan broj načina (10 povrh 1)*9*3!/2! (ove faktorijele jer gledamo broj permutacija s ponavljanjem skupa od 3 elementa, i imamo ponavljanja (permutacije multiskupa)).
Ovo nam je prebrojalo sve šifre oblika aab,aba,baa.
kad su sve brojke iste onda je broj povoljnih 10.
Ukupno: 10+(10 povrh 1)*9*3!/2! = 280.
pa je tražena vjerojatnost 280/1000.
(primjeti, ovo su nam svi slučaji različiti od onog u b) )
d) tražena vjer je : 3*9*8/720 = 3/10
2. slično. Samo pazi kad prebrojavaš slučajeve
|
|
[Vrh] |
|
baky0905 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|