Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadaća 4.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ToMeK
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-12 = 17 - 29

PostPostano: 15:53 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Zadaća 4. Citirajte i odgovorite

Dakle ako je netko rješio, bio bih jako zahvalan kada bi netko dao rješenja koja je dobio... kako bi usporedili svi skupa :D unaprijed hvala...
Dakle ako je netko rješio, bio bih jako zahvalan kada bi netko dao rješenja koja je dobio... kako bi usporedili svi skupa Very Happy unaprijed hvala...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 16:54 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam rješio 4 zadatka, tolko ih treba i predati, pa evo:

[b]7. zadatak[/b], inf S = -13/2, postiže se npr. za m=1 i n=3
sup S = 15/2, postiže se npr. za m=1, n=2

[b]8. zadatak[/b], inf S = 0, postiže se npr. za n=1 i m-->+beskonačno
sup S = 1/5, postiže se npr. za m=1 i n-->+beskonačno

[b]13. zadatak[/b], inf S = 1/3, npr. za m=n=1
sup S ne postoji, staviš m=n^n i n-->+beskonačno, onda cijeli izraz teži u +beskonačno

[b]14. zadatak[/b], inf S = 1, npr. za a-->0, b=1, c-->+beskonačno
sup S = 2, npr. za a=1, b-->0, c-->+beskonačno

naravno, sve to imam dokazano da je tako, pa ako nekog zanima postupak napisati ću ga... :-)
Ja sam rješio 4 zadatka, tolko ih treba i predati, pa evo:

7. zadatak, inf S = -13/2, postiže se npr. za m=1 i n=3
sup S = 15/2, postiže se npr. za m=1, n=2

8. zadatak, inf S = 0, postiže se npr. za n=1 i m→+beskonačno
sup S = 1/5, postiže se npr. za m=1 i n→+beskonačno

13. zadatak, inf S = 1/3, npr. za m=n=1
sup S ne postoji, staviš m=n^n i n→+beskonačno, onda cijeli izraz teži u +beskonačno

14. zadatak, inf S = 1, npr. za a→0, b=1, c→+beskonačno
sup S = 2, npr. za a=1, b→0, c→+beskonačno

naravno, sve to imam dokazano da je tako, pa ako nekog zanima postupak napisati ću ga... Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Anna Lee
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 9

PostPostano: 20:46 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

1.a inf A = sin (5/2)
sup A = sin 4
1.b inf A = 0
sup A = 1

2. inf S = -1
sup S = 16/3

3. sup = 3+cos(-18 )
inf = -2+cos(-20)
za ovaj sup nisam sigurna...ak mi netko moze potvrdit bilo bi zakon

4.a sup = 2-cos(1/4)
inf = -2 + cos (1/8 )
4.b sup = 3
inf = 1/4

6. onaj sinus me muci...al mislim da je rjesenje
sup = 1/5
inf = -4/5

JANKRI, jel bi mogao pliz napisat bar neku skracenu verziju rjesavanja 14. zad.?
1.a inf A = sin (5/2)
sup A = sin 4
1.b inf A = 0
sup A = 1

2. inf S = -1
sup S = 16/3

3. sup = 3+cos(-18 )
inf = -2+cos(-20)
za ovaj sup nisam sigurna...ak mi netko moze potvrdit bilo bi zakon

4.a sup = 2-cos(1/4)
inf = -2 + cos (1/8 )
4.b sup = 3
inf = 1/4

6. onaj sinus me muci...al mislim da je rjesenje
sup = 1/5
inf = -4/5

JANKRI, jel bi mogao pliz napisat bar neku skracenu verziju rjesavanja 14. zad.?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 23:08 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može :)

evo ga 7. i 14.

[b]7.[/b] označimo

[latex]A_{m,n} = \frac{12m + n - 3mn +7}{5m - 2n - 2mn + 5} = \frac{\left(5m-2mn\right)+\left(7m+7\right)-\left(n+mn\right) + \left(2n-5\right) + 5}{\left(m+1\right)\left(5-2n\right)}=[/latex]

[latex]=\frac{\left(m-1\right)\left(5-2n\right) + \left(7-n\right)\left(m+1\right) + 5}{\left(m+1\right)\left(5-2n\right)} = \frac{3}{2} - \frac{2}{m+1} + \frac{5}{\left(m+1\right)\left(5-2n\right)} + \frac{9}{10-4n}[/latex].

Dalje, uvodimo sljedeću oznaku, za [latex]n \in \mathbb{N}[/latex] (fiksni), neka je [latex]S_n=\left\{A_{m,n} \colon m \in \mathbb{N}\right\}[/latex]. Dalje, očito je da postoje i [latex]\inf{S}[/latex] i [latex]\sup{S}[/latex], tada vidimo da je
[latex]\inf{S}=\min{\left\{\inf{S_n} \colon n \in \mathbb{N}\right\}}[/latex] i [latex]\sup{S}=\max{\left\{\sup{S_n} \colon n \in \mathbb{N}\right\}}[/latex].

Promotrimo tri slučaja:

[b]1°[/b] [latex]n=1[/latex], vrijedi [latex]A_{m,1}=3-\frac{1}{3\left(m+1\right)}[/latex], odmah vidimo da je [latex]\inf{S_1}=\frac{17}{6}[/latex], za [latex]m=1[/latex], a [latex]\sup{S_1}=3[/latex], kada [latex]m \to +\infty[/latex].

[b]2°[/b] [latex]n=2[/latex], vrijedi [latex]A_{m,2}=6+\frac{3}{m+1}[/latex], odmah vidimo da je [latex]\inf{S_2}=6[/latex], kada [latex]m \to +\infty[/latex], te [latex]\sup{S_2}=\frac{15}{2}[/latex], za [latex]m=1[/latex].

[b]3°[/b] [latex]n \geq 3[/latex], tada je [latex]A_{m,n}=\frac{3}{2}-\left(\underbrace{\frac{2}{m+1}+\frac{5}{\left(m+1\right)\left(2n-1\right)}+\frac{9}{4n-10}}_{B_{m,n}}\right)[/latex], očito je [latex]B_{m,n}>0[/latex], [latex]\forall n \in \mathbb{N} \setminus \left\{1,2\right\}[/latex], stoga je [latex]A_{m,n}<\frac{3}{2}[/latex], [latex]\forall m,n \in \mathbb{N}, n \geq 3[/latex]. Zbog svega ovoga je očito da je [latex]\sup{S_n} \leq \frac{3}{2}[/latex], [latex]\forall n \in \mathbb{N} \setminus \left\{1,2\right\}[/latex].

Sada lako zaključujemo da je [b][latex]\sup{S}=\frac{15}{2}[/latex][/b], te da se postiže za [latex]m=1[/latex] i [latex]n=2[/latex].

Dalje, očito vrijede sljedeće nejednakosti (uz [latex]m,n \in \mathbb{N}, n \geq 3[/latex])

[latex]\frac{2}{m+1} \leq \frac{2}{1+1} = 3[/latex], [latex]\frac{5}{\left(m+1\right)\left(2n-5\right)} \leq \frac{5}{\left(1+1\right)\left(6-5\right)}=\frac{5}{2}[/latex], [latex]\frac{9}{4n-10} \leq \frac{9}{12-10} = \frac{9}{2}[/latex]. Zato je [latex]B_{m,n} \leq 8[/latex], a zbog svega toga [latex]A_{m,n} \geq \frac{3}{2} - 8 = \frac{-13}{2}[/latex], [latex]\forall m,n \in \mathbb{N}, n\geq 3[/latex].

Konačno zaključujemo da je [latex]\inf{S}=\frac{-13}{2}[/latex], te da se postiže za [latex]m=1[/latex] i [latex]n=3[/latex].

[b]14.[/b] Očito je ispunjena nejednakost
[latex]\frac{a}{a+b} + \frac{b}{b+c} + \frac{c}{c+a} > \frac{a}{a+b+c} + \frac{b}{b+c+a} + \frac{c}{c+a+b} = 1[/latex], sada je još dovoljno pokazati da se dani izraz može po volji približiti jedinici i time smo pokazali da je [latex]\inf{S}=1[/latex]. To lako vidimo da se dešava za [latex]a \to 0[/latex], [latex]b=1[/latex] i [latex]c \to + \infty[/latex], tada

[latex]\frac{a}{a+b} = \frac{a}{a+1} \to 0[/latex], [latex]\frac{b}{b+c}=\frac{1}{1+c} \to 0[/latex], [latex]\frac{c}{c+a}=\frac{1}{1+\frac{a}{c}} \to 1[/latex]. Dakle, [latex]\frac{a}{a+b} + \frac{b}{b+c} + \frac{c}{c+a} \to 0 + 0 + 1 = 1[/latex].

Također, očito vrijedi [latex]\frac{b}{a+b} + \frac{c}{b+c} + \frac{a}{c+a} > \frac{b}{a+b+c} + \frac{c}{b+c+a} + \frac{a}{c+a+b} = 1[/latex], a kako je [latex]\left(\frac{a}{a+b} + \frac{b}{b+c} + \frac{c}{c+a}\right) + \left(\frac{b}{a+b} + \frac{c}{b+c} + \frac{a}{c+a}\right)=3[/latex], vidimo da vrijedi da je [latex]\frac{a}{a+b} + \frac{b}{b+c} + \frac{c}{c+a} < 2[/latex].
Sada je dovoljno pokazati da se dani izraz može po volji približiti dvojci i dokazali smo da je [latex]\sup{S}=2[/latex].

Zaista, stavimo li [latex]a=1[/latex], [latex]b \to 0[/latex] i [latex]c \to +\infty[/latex] imamo [latex]\frac{a}{a+b}=\frac{1}{1+b} \to 1[/latex], [latex]\frac{b}{b+c} \to 0[/latex], [latex]\frac{c}{c+a} = \frac{1}{1+\frac{1}{c}} \to 1[/latex]. Dakle, [latex]\frac{a}{a+b} + \frac{b}{b+c} + \frac{c}{c+a} \to 1 + 0 + 1 = 2[/latex].
Može Smile

evo ga 7. i 14.

7. označimo

.

Dalje, uvodimo sljedeću oznaku, za (fiksni), neka je . Dalje, očito je da postoje i i , tada vidimo da je
i .

Promotrimo tri slučaja:

, vrijedi , odmah vidimo da je , za , a , kada .

, vrijedi , odmah vidimo da je , kada , te , za .

, tada je , očito je , , stoga je , . Zbog svega ovoga je očito da je , .

Sada lako zaključujemo da je , te da se postiže za i .

Dalje, očito vrijede sljedeće nejednakosti (uz )

, , . Zato je , a zbog svega toga , .

Konačno zaključujemo da je , te da se postiže za i .

14. Očito je ispunjena nejednakost
, sada je još dovoljno pokazati da se dani izraz može po volji približiti jedinici i time smo pokazali da je . To lako vidimo da se dešava za , i , tada

, , . Dakle, .

Također, očito vrijedi , a kako je , vidimo da vrijedi da je .
Sada je dovoljno pokazati da se dani izraz može po volji približiti dvojci i dokazali smo da je .

Zaista, stavimo li , i imamo , , . Dakle, .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Anna Lee
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 9

PostPostano: 23:40 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

omg, hvala puno puno!

:thankyou:
omg, hvala puno puno!

Thank you

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum