Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zatvorenost na V^2(O)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 16:44 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Zatvorenost na V^2(O) Citirajte i odgovorite

Ako je skalar L iz polja,a vektor a iz V^2(O) i vrijedi L*a@V^2(O) zašto onda to ne zovemo svojstvo zatvorenosti na V^2(O)?Zar zato što objekti u operaciji(množenja) nisu iste vrste?
Ako je skalar L iz polja,a vektor a iz V^2(O) i vrijedi L*a@V^2(O) zašto onda to ne zovemo svojstvo zatvorenosti na V^2(O)?Zar zato što objekti u operaciji(množenja) nisu iste vrste?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:51 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

još nešto:
+ : V^2(O) x V^2(O) -> V^2(O)

čitam li dobro gornju simboliku:operacija ''zbrajanje'' je funkcija koja uređeni par radij vektora preslikava u radij vektor.
Mislim da taj par ne mora ni biti uređen zbog komutativnosti zbrajanja u V^2(O),dakle svejedno je tko je prvi,a tko drugi.
još nešto:

čitam li dobro gornju simboliku:operacija ''zbrajanje'' je funkcija koja uređeni par radij vektora preslikava u radij vektor.
Mislim da taj par ne mora ni biti uređen zbog komutativnosti zbrajanja u V^2(O),dakle svejedno je tko je prvi,a tko drugi.

[Vrh]
koryanshea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
17 = 27 - 10

PostPostano: 17:40 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

...gledam ovo i malo sam zbunjena... zasto V^2? :? R^2 bi mi imalo smisla, ali V je onako... opcenito oznaka za bilo koji vektorski prostor... barem koliko ja znam...
ne kuzim sto ti nije jasno sto se zatvorenosti na mnozenje skalarom tice.
sto se zbrajanja tice, (V,+) je abelova grupa, dakle zbrajanje je komutativno. ovo +:VxV->V samo hoce rec da kad nesto zbrojis, jos uvijek si u prostoru V, sto je nuzno da bio to uopce bio vektorski prostor.
...gledam ovo i malo sam zbunjena... zasto V^2? Confused R^2 bi mi imalo smisla, ali V je onako... opcenito oznaka za bilo koji vektorski prostor... barem koliko ja znam...
ne kuzim sto ti nije jasno sto se zatvorenosti na mnozenje skalarom tice.
sto se zbrajanja tice, (V,+) je abelova grupa, dakle zbrajanje je komutativno. ovo +:VxV->V samo hoce rec da kad nesto zbrojis, jos uvijek si u prostoru V, sto je nuzno da bio to uopce bio vektorski prostor.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:55 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Re: Zatvorenost na V^2(O) Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ako je skalar L iz polja,a vektor a iz V^2(O) i vrijedi L*a@V^2(O) zašto onda to ne zovemo svojstvo zatvorenosti na V^2(O)?Zar zato što objekti u operaciji(množenja) nisu iste vrste?[/quote]

Naravno. Zatvorenost skupa s obzirom na operaciju upravo znači: ako su operandi iz tog skupa, tada je i rezultat operacije otamo. Primijeti množinu: operand_i_. :-)
Anonymous (napisa):

Naravno. Zatvorenost skupa s obzirom na operaciju upravo znači: ako su operandi iz tog skupa, tada je i rezultat operacije otamo. Primijeti množinu: operand_i_. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:00 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]još nešto:

čitam li dobro gornju simboliku:operacija ''zbrajanje'' je funkcija koja uređeni par radij vektora preslikava u radij vektor.[/quote]

Dobro je.

[quote]Mislim da taj par ne mora ni biti uređen zbog komutativnosti zbrajanja u V^2(O),dakle svejedno je tko je prvi,a tko drugi.[/quote]

Jest, ali uobičajeno se operacije definiraju kao funkcije više varijabli, dakle funkcije kojima je domena Kartezijev produkt, a on sa sobom nosi uređene parove. Također, bilo bi malo nespretno napisati skup svih neuređenih parova s elementima od V^2(O) (zapravo ne bi, ali kad bih ti rekao kako, vjerojatno bi me čudno pogledao; ), a onda bi imao i probleme sa zbrajanjem vektora sa samim sobom (je li to par, singleton, ili što?: )... itd. Radije ovako. :-)
Anonymous (napisa):
još nešto:
+ : V^2(O) x V^2(O) → V^2(O)

Dobro je.

Citat:

Jest, ali uobičajeno se operacije definiraju kao funkcije više varijabli, dakle funkcije kojima je domena Kartezijev produkt, a on sa sobom nosi uređene parove. Također, bilo bi malo nespretno napisati skup svih neuređenih parova s elementima od V^2(O) (zapravo ne bi, ali kad bih ti rekao kako, vjerojatno bi me čudno pogledao; ), a onda bi imao i probleme sa zbrajanjem vektora sa samim sobom (je li to par, singleton, ili što?: )... itd. Radije ovako. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:05 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="koryanshea"]...gledam ovo i malo sam zbunjena... zasto V^2? :? R^2 bi mi imalo smisla, ali V je onako... opcenito oznaka za bilo koji vektorski prostor... barem koliko ja znam...[/quote]

Fora je u tome da "2" u V^2 ne znači (bar intencionalno) isto što i "2" u |R^2 ... ne radi se o Kartezijevom kvadratu (iako se kasnije pokazuje izomorfizam s time), već o dimenziji. Dakle, kao što je "V" generička oznaka za bilo koji vektorski prostor, tako je i "V^2" generička oznaka za bilo koji dvodimenzionalni vektorski prostor. Inače, svi dvodimenzionalni vektorski prostori (nad istim poljem) su izomorfni, pa je dovoljno gledati samo jedan (nad |R ). U tom viewu, "standardni" V^2 je kvocijentni skup skupa svih orijentiranih dužinâ u ravnini, po relaciji: AB^strelica ~ CD^strelica :<=> dužine AD i BC imaju isto polovište.

HTH,
koryanshea (napisa):
...gledam ovo i malo sam zbunjena... zasto V^2? Confused R^2 bi mi imalo smisla, ali V je onako... opcenito oznaka za bilo koji vektorski prostor... barem koliko ja znam...

Fora je u tome da "2" u V^2 ne znači (bar intencionalno) isto što i "2" u |R^2 ... ne radi se o Kartezijevom kvadratu (iako se kasnije pokazuje izomorfizam s time), već o dimenziji. Dakle, kao što je "V" generička oznaka za bilo koji vektorski prostor, tako je i "V^2" generička oznaka za bilo koji dvodimenzionalni vektorski prostor. Inače, svi dvodimenzionalni vektorski prostori (nad istim poljem) su izomorfni, pa je dovoljno gledati samo jedan (nad |R ). U tom viewu, "standardni" V^2 je kvocijentni skup skupa svih orijentiranih dužinâ u ravnini, po relaciji: AB^strelica ~ CD^strelica :⇔ dužine AD i BC imaju isto polovište.

HTH,

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:12 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote]Mislim da taj par ne mora ni biti uređen zbog komutativnosti zbrajanja u V^2(O),dakle svejedno je tko je prvi,a tko drugi.[/quote]
Jest, ali uobičajeno se operacije definiraju kao funkcije više varijabli, dakle funkcije kojima je domena Kartezijev produkt, a on sa sobom nosi uređene parove. Također, bilo bi malo nespretno napisati skup svih neuređenih parova s elementima od V^2(O) (zapravo ne bi, ali kad bih ti rekao kako, vjerojatno bi me čudno pogledao; ), a onda bi imao i probleme sa zbrajanjem vektora sa samim sobom (je li to par, singleton, ili što?: )... itd. Radije ovako. :-)[/quote]

Uostalom, to spada u samu definiciju "zbrajanja". Dakle, kaze se da je to funkcija s V^2(O)xV^2(O) u V^2(O) sa tim i tim svojstvima. I tek nakon sto pobrojis svojstva, ispadne da parovi ne moraju biti uredjeni (zbog komutativnosti). :) Ali, prije nego pobrojis svojstva imas samo funkciju koja, opcenito, ne mora biti komutativna... 8)
veky (napisa):
Citat:

Jest, ali uobičajeno se operacije definiraju kao funkcije više varijabli, dakle funkcije kojima je domena Kartezijev produkt, a on sa sobom nosi uređene parove. Također, bilo bi malo nespretno napisati skup svih neuređenih parova s elementima od V^2(O) (zapravo ne bi, ali kad bih ti rekao kako, vjerojatno bi me čudno pogledao; ), a onda bi imao i probleme sa zbrajanjem vektora sa samim sobom (je li to par, singleton, ili što?: )... itd. Radije ovako. Smile

Uostalom, to spada u samu definiciju "zbrajanja". Dakle, kaze se da je to funkcija s V^2(O)xV^2(O) u V^2(O) sa tim i tim svojstvima. I tek nakon sto pobrojis svojstva, ispadne da parovi ne moraju biti uredjeni (zbog komutativnosti). Smile Ali, prije nego pobrojis svojstva imas samo funkciju koja, opcenito, ne mora biti komutativna... Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:16 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="veky"][quote]Mislim da taj par ne mora ni biti uređen zbog komutativnosti zbrajanja u V^2(O),dakle svejedno je tko je prvi,a tko drugi.[/quote]
Jest, ali uobičajeno se operacije definiraju kao funkcije više varijabli, dakle funkcije kojima je domena Kartezijev produkt, a on sa sobom nosi uređene parove. Također, bilo bi malo nespretno napisati skup svih neuređenih parova s elementima od V^2(O) (zapravo ne bi, ali kad bih ti rekao kako, vjerojatno bi me čudno pogledao; ), a onda bi imao i probleme sa zbrajanjem vektora sa samim sobom (je li to par, singleton, ili što?: )... itd. Radije ovako. :-)[/quote]

Uostalom, to spada u samu definiciju "zbrajanja". Dakle, kaze se da je to funkcija s V^2(O)xV^2(O) u V^2(O) sa tim i tim svojstvima. I tek nakon sto pobrojis svojstva, ispadne da parovi ne moraju biti uredjeni (zbog komutativnosti). :) Ali, prije nego pobrojis svojstva imas samo funkciju koja, opcenito, ne mora biti komutativna... 8)[/quote]

Mah... dobro, ali to baš i nije razlog. Po toj logici, ni onaj "->V^2(O)"-dio ne bi smio napisati dok nemaš zatvorenost... ;-)
vsego (napisa):
veky (napisa):
Citat:

Uostalom, to spada u samu definiciju "zbrajanja". Dakle, kaze se da je to funkcija s V^2(O)xV^2(O) u V^2(O) sa tim i tim svojstvima. I tek nakon sto pobrojis svojstva, ispadne da parovi ne moraju biti uredjeni (zbog komutativnosti). Smile Ali, prije nego pobrojis svojstva imas samo funkciju koja, opcenito, ne mora biti komutativna... Cool

Mah... dobro, ali to baš i nije razlog. Po toj logici, ni onaj "→V^2(O)"-dio ne bi smio napisati dok nemaš zatvorenost... Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:25 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na odgovorima,evo još pokoje pitanje ''iz rukava'':

-što znači ''opisati algebarski''?

Znači li to opisati nešto matematički pomoću slova i posebnih znakova kao što su ''plus'',''minus'',''puta''…???

Primjerice,pojam kolinearnosti vektora je čisto geometrijski,a mi smo ga algebarski opisali pomoću jednakosti b=L*a,odnosno L*a+M*b=o dakle opisali smo geometrijsku činjenicu na dva različita algebarska načina ali poanta je ista. naravno gdje su a i b radij-vektori,a L i M skalari iz polja.

Kad već pitam takva možda glupava pitanja da nastavim niz :wink: :
-jednakost i jednadžba,koja je razlika?
Moje mišljenje:u jednakosti ''sudjeluju'' samo konstantni brojevi(fiksni),a u jednadžbi naravno imamo varijablicu za koju neznamo ''što krije''.

-Zašto smjer ''->'' zovemo nužnost,a smjer ''<-'' dovoljnost.
Pitam zato jer u svakom slučaju smjerovi su ravnopravni,za dokazati ekvivalenciju je NUŽNO dokazati obadva smjera!

Znači li to opisati nešto matematički pomoću slova i posebnih znakova kao što su ''plus'',''minus'',''puta''…???

Primjerice,pojam kolinearnosti vektora je čisto geometrijski,a mi smo ga algebarski opisali pomoću jednakosti b=L*a,odnosno L*a+M*b=o dakle opisali smo geometrijsku činjenicu na dva različita algebarska načina ali poanta je ista. naravno gdje su a i b radij-vektori,a L i M skalari iz polja.

Kad već pitam takva možda glupava pitanja da nastavim niz Wink :
Moje mišljenje:u jednakosti ''sudjeluju'' samo konstantni brojevi(fiksni),a u jednadžbi naravno imamo varijablicu za koju neznamo ''što krije''.

-Zašto smjer ''->'' zovemo nužnost,a smjer ''<-'' dovoljnost.
Pitam zato jer u svakom slučaju smjerovi su ravnopravni,za dokazati ekvivalenciju je NUŽNO dokazati obadva smjera!

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:46 čet, 26. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Hvala na odgovorima,evo još pokoje pitanje ''iz rukava'':

Znači li to opisati nešto matematički pomoću slova i posebnih znakova kao što su ''plus'',''minus'',''puta''…???[/quote]

Može biti. Zapravo, za prvu godinu, vjerojatno i jest. S tim da slova označuju konstante (poput o dolje), parametre (poput L i M dolje) ili varijable za koje ideš opisivati to svojstvo (poput a i b dolje). A "posebni znakovi" označuju algebarske operacije.

[quote]Primjerice,pojam kolinearnosti vektora je čisto geometrijski,a mi smo ga algebarski opisali pomoću jednakosti b=L*a,odnosno L*a+M*b=o dakle opisali smo geometrijsku činjenicu na dva različita algebarska načina ali poanta je ista. naravno gdje su a i b radij-vektori,a L i M skalari iz polja.[/quote]

_skoro pa_ ista (sve uz odgovarajuću kvantifikaciju...). Naime, ako je a nulvektor, a b nije, a i b su kolinearni, i vrijedi 1*a+0*b=o , ali nema skalara L takvog da bude b=L*a .

[quote]Kad već pitam takva možda glupava pitanja da nastavim niz :wink: :[/quote]

Samo naprijed. :-)

[quote]-jednakost i jednadžba,koja je razlika?
Moje mišljenje:u jednakosti ''sudjeluju'' samo konstantni brojevi(fiksni),a u jednadžbi naravno imamo varijablicu za koju neznamo ''što krije''.[/quote]

Malo općenitije. Jednakost je bilo kakav dobro formiran izraz oblika a=b , a jednadžba je jednakost dvaju izraza koji ovise o predeklariranim objektima (označenim slovima poput x ) koje zovemo nepoznanicama.

Pitagorin poučak je isto jednakost, a u njemu nisu "samo konstantni brojevi (fiksni)". npr. :-)

[quote]-Zašto smjer ''->'' zovemo nužnost,a smjer ''<-'' dovoljnost.
Pitam zato jer u svakom slučaju smjerovi su ravnopravni,za dokazati ekvivalenciju je NUŽNO dokazati obadva smjera![/quote]

Naravno, ali ne radi se o odnosu prema ekvivalenciji. Radi se o načinu čitanja, odnosno o vezi između A i B u A<=>B . (BTW, smjerovi se nikako ne zovu - to je sloppy upotreba pojmova. _uvjeti_ se nekako zovu.) A se piše prije, pa je kao neki "uvjet" za B (temporalni kauzalitet, ako ti fraza nešto znači: ). No u A=>B očito B mora vrijediti čim vrijedi A , dakle dovoljno je da A vrijedi da bismo mogli zaključiti B . A je dovoljan uvjet za B .
U A<=B pak, ispunjenost od A ne govori ništa sama po sebi o ispunjenosti od B , ali ako je B ispunjen, tad nužno mora vrijediti A . A je nužan uvjet za B .
HTH,
Anonymous (napisa):

Može biti. Zapravo, za prvu godinu, vjerojatno i jest. S tim da slova označuju konstante (poput o dolje), parametre (poput L i M dolje) ili varijable za koje ideš opisivati to svojstvo (poput a i b dolje). A "posebni znakovi" označuju algebarske operacije.

Citat:

_skoro pa_ ista (sve uz odgovarajuću kvantifikaciju...). Naime, ako je a nulvektor, a b nije, a i b su kolinearni, i vrijedi 1*a+0*b=o , ali nema skalara L takvog da bude b=L*a .

Citat:
Kad već pitam takva možda glupava pitanja da nastavim niz Wink :

Samo naprijed. Smile

Citat:

Malo općenitije. Jednakost je bilo kakav dobro formiran izraz oblika a=b , a jednadžba je jednakost dvaju izraza koji ovise o predeklariranim objektima (označenim slovima poput x ) koje zovemo nepoznanicama.

Pitagorin poučak je isto jednakost, a u njemu nisu "samo konstantni brojevi (fiksni)". npr. Smile

Citat:
-Zašto smjer ''→'' zovemo nužnost,a smjer ''←'' dovoljnost.

Naravno, ali ne radi se o odnosu prema ekvivalenciji. Radi se o načinu čitanja, odnosno o vezi između A i B u A⇔B . (BTW, smjerovi se nikako ne zovu - to je sloppy upotreba pojmova. _uvjeti_ se nekako zovu.) A se piše prije, pa je kao neki "uvjet" za B (temporalni kauzalitet, ako ti fraza nešto znači: ). No u A⇒B očito B mora vrijediti čim vrijedi A , dakle dovoljno je da A vrijedi da bismo mogli zaključiti B . A je dovoljan uvjet za B .
U A⇐B pak, ispunjenost od A ne govori ništa sama po sebi o ispunjenosti od B , ali ako je B ispunjen, tad nužno mora vrijediti A . A je nužan uvjet za B .
HTH,

[Vrh]
Gost

PostPostano: 1:42 pet, 27. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zahvaljujem,bit će toga još :D
Zahvaljujem,bit će toga još Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum