Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Taurus Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:25 pet, 6. 2. 2009 Naslov: Građa računala 2. kolkovij |
|
|
Na zadnjim vježbama 28.01. asisten Jelaska je rekao da će se u 2. kolokviju (i u završnom ispitu) pojaviti 1 od 5 zadataka sa "papira", a kako ja baš nisam bio redovit sa dolascima na vježbe :oops: molio bi nekoga da mi pojasni o kojem se papiru radi i ako ga netko može skenirat i uploadat bio bi jako zahvalan.
PS: Poglavlja koja trebamo sami obraditi su :
Naprednije arhitekture mikroporcesora - ALU, Obrada iznimaka, Prekidni sustav
Arhitektura RISC i CISC - Ubrzanje rada memorijskog sustava, Virtualni memorijski sustavi, Protočna organizacija procesora
Jesam li što izostavio? I da li postoje gdje na webu ta 2 slide-a koje je profesor Ribarić pokazao na predavanjima gdje je bio cijeli taj popis?
Na zadnjim vježbama 28.01. asisten Jelaska je rekao da će se u 2. kolokviju (i u završnom ispitu) pojaviti 1 od 5 zadataka sa "papira", a kako ja baš nisam bio redovit sa dolascima na vježbe molio bi nekoga da mi pojasni o kojem se papiru radi i ako ga netko može skenirat i uploadat bio bi jako zahvalan.
PS: Poglavlja koja trebamo sami obraditi su :
Naprednije arhitekture mikroporcesora - ALU, Obrada iznimaka, Prekidni sustav
Arhitektura RISC i CISC - Ubrzanje rada memorijskog sustava, Virtualni memorijski sustavi, Protočna organizacija procesora
Jesam li što izostavio? I da li postoje gdje na webu ta 2 slide-a koje je profesor Ribarić pokazao na predavanjima gdje je bio cijeli taj popis?
_________________ Moooooooooooooooooooooooo...
|
|
[Vrh] |
|
finalni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Taurus Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fluff Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Taurus Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
erzsebet Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bubba Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 10:59 ned, 8. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="erzsebet"]Hoce li ovaj predmet ikada biti prilagoden pmf-u?
/snipsnipsnip
Toliko od mene. *shuting up now[/quote]Bezuvijetno se slazem s posljedicom. No ne mislis li da je malo indikativno da se jambra ni 48 sati prije drugog kolokvija, sto zapravo jedino moze rezultirati olaksavanjem duse? No stvar je kauzalna.. Ruku na srce, da je nekome bilo stalo da se ista promijeni, to bi se vec davno i poteglo, ako nista kao pitanje i inicijativa IRL a ne kao kukanje na forumu.
S druge strane, na uzorku od sacice niti deset fizicara, od kojih je petina sudjelovala u tom pohodu, uredno je kukano nadleznim tjelima na Fizici koja se bore za "zastitu studentskih prava" (stogod to znacilo) te je samo radi dvoje ili troje individua promijenjen sustav ocjenjivanja tj. bodovanja *za citavu grupu*. Hej! Veci problem koji otkriva ovaj slucaj je inertnost matematickog aparata, sto studenskog kao plebejstva, sto Pilatovskih patricija koji sjede po studenstkim zborovima i ostalim virtualnim paraorganizacijama i ne rade nista (i opet, dijelom zbog toga sto ih nitko nista ne pita, a drugim dijelom zato sto im takav status quo ocito pase).
No, kako bilo da bilo, navodno se spremaju velike promjene za slijedecu godinu. Ne da je to trenutno iole bitno za one koji polazu kolegij ove godine...
erzsebet (napisa): | Hoce li ovaj predmet ikada biti prilagoden pmf-u?
/snipsnipsnip
Toliko od mene. *shuting up now | Bezuvijetno se slazem s posljedicom. No ne mislis li da je malo indikativno da se jambra ni 48 sati prije drugog kolokvija, sto zapravo jedino moze rezultirati olaksavanjem duse? No stvar je kauzalna.. Ruku na srce, da je nekome bilo stalo da se ista promijeni, to bi se vec davno i poteglo, ako nista kao pitanje i inicijativa IRL a ne kao kukanje na forumu.
S druge strane, na uzorku od sacice niti deset fizicara, od kojih je petina sudjelovala u tom pohodu, uredno je kukano nadleznim tjelima na Fizici koja se bore za "zastitu studentskih prava" (stogod to znacilo) te je samo radi dvoje ili troje individua promijenjen sustav ocjenjivanja tj. bodovanja *za citavu grupu*. Hej! Veci problem koji otkriva ovaj slucaj je inertnost matematickog aparata, sto studenskog kao plebejstva, sto Pilatovskih patricija koji sjede po studenstkim zborovima i ostalim virtualnim paraorganizacijama i ne rade nista (i opet, dijelom zbog toga sto ih nitko nista ne pita, a drugim dijelom zato sto im takav status quo ocito pase).
No, kako bilo da bilo, navodno se spremaju velike promjene za slijedecu godinu. Ne da je to trenutno iole bitno za one koji polazu kolegij ove godine...
_________________ Biolozi misle da su kemičari. Kemičari misle da su fizičari. Fizičari misle da su bogovi. A Bog misli da je matematičar...
§ http://math2.ath.cx §
|
|
[Vrh] |
|
erzsebet Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:53 ned, 8. 2. 2009 Naslov: |
|
|
Istina: nikoga nije briga dok pitanje nezainteresiranosti (da ne upotrebim goru rijec) odredenog osoblja fakulteta ne dode do vrha.
Istina: dan prije kolokvija nema smisla nista prigovarati
Prigovarala bi ja i ranije ali tek sam jucer otkrila da uz skriptu treba jos i nauciti 589348758569248 strana iz raznih knjiga. :)
I ne svida mi se ideja: vi si naucite zadatke sa papira i jedan ce vam doci u kolokviju... Sta nismo onda otpocetka mogli raditi po takvim zadacima, a ne ispisivati teoriju za koju je zaduzen profesor....
Ja ne razumijem zadatke sa ferovih ispita. (Mozda drugi razumiju, ne znam...) Mogu ih kao idiot nauciti napamet, i onda kad mi dode promjenjen zadatak u kolokviju cu nacrtat leptirice pod odgovor i izaci van...
Netko nam je trebao pojasniti malo te zadatke. Ako nista drugo onda barem terminologiju iza njih...
graficki predociti potpuno asocijativno preslikavanje, opisati osnovni scenarij identifikacije uzrocnika prekida..... (whatever)
--------> cvjetic , scenarij za prvi film gospodara prstenova <_<
Anywho... Jel se zna kad je zavrsni?
ps. 10 bodova za psihicke i emocionalne stete nacinjene pokusajem nabave doticnih knjiga u nedjelju :D
Istina: nikoga nije briga dok pitanje nezainteresiranosti (da ne upotrebim goru rijec) odredenog osoblja fakulteta ne dode do vrha.
Istina: dan prije kolokvija nema smisla nista prigovarati
Prigovarala bi ja i ranije ali tek sam jucer otkrila da uz skriptu treba jos i nauciti 589348758569248 strana iz raznih knjiga.
I ne svida mi se ideja: vi si naucite zadatke sa papira i jedan ce vam doci u kolokviju... Sta nismo onda otpocetka mogli raditi po takvim zadacima, a ne ispisivati teoriju za koju je zaduzen profesor....
Ja ne razumijem zadatke sa ferovih ispita. (Mozda drugi razumiju, ne znam...) Mogu ih kao idiot nauciti napamet, i onda kad mi dode promjenjen zadatak u kolokviju cu nacrtat leptirice pod odgovor i izaci van...
Netko nam je trebao pojasniti malo te zadatke. Ako nista drugo onda barem terminologiju iza njih...
graficki predociti potpuno asocijativno preslikavanje, opisati osnovni scenarij identifikacije uzrocnika prekida..... (whatever)
--------> cvjetic , scenarij za prvi film gospodara prstenova <_<
Anywho... Jel se zna kad je zavrsni?
ps. 10 bodova za psihicke i emocionalne stete nacinjene pokusajem nabave doticnih knjiga u nedjelju
_________________ The Day Burzum Killed Mayhem
|
|
[Vrh] |
|
Gogs Forumaš(ica)

|
Postano: 17:06 ned, 8. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="erzsebet"]Istina: nikoga nije briga dok pitanje nezainteresiranosti (da ne upotrebim goru rijec) odredenog osoblja fakulteta ne dode do vrha.
Istina: dan prije kolokvija nema smisla nista prigovarati[/quote]
Ispravio bih vas kolegice, neki studenti su izražavali nezadovoljstvo promjenama pravila dok je velika većina šutila.
[quote="erzsebet"]
Prigovarala bi ja i ranije ali tek sam jucer otkrila da uz skriptu treba jos i nauciti 589348758569248 strana iz raznih knjiga. :)
[/quote]
Drugim riječima, niste dolazili na nastavu i sad nalazite shodno prigovarati što morate naučiti i dodatne stvari iz knjige :)
Da se razumijemo ja također smatram da nije u redu da se 2-3 tjedna prije kolokvija kaže studentima da moraju sami obraditi relativno opsežne teme iz knjige. No, ne iz razloga što moramo obraditi, nego zato što je ostavljeno malo vremena a svi imamo veliko opterećenje i iz drugih kolegija pred kraj semestra...
[quote="erzsebet"]
[/quote]
S ovim se potpuno slažem :)
[b]No sada da istaknem ono što sam zapravo htio reći svojim postom: Zadatak 2. iz riješenog starog pismenog ispita ima grešku u rješenju![/b]
Dakle, radi se o formatu adrese LAP-a.
Kolega koji je to rješavao je napisao da cijela adresa LAP-a ima 34 bita, što je krivo. jer je riječ o 32GB sekundarne memorije, dakle [latex]2^{35}[/latex] bajtova.
Iz toga proizlazi i da adresa mora biti široka 35 bitova.
Također je greška očita i tamo gdje piše da najznačajnija dva bajta određuju korisnika, a u zadatku je zadano da ima maksimalno 8 korisnika, odnosno da nam je za izbor korisnika potrebno 3 bita.
Dakle format je sljedeći: 3 bita za korisnika, 20 bitova za stranicu, 12 bitova za lokaciju unutar stranice. Ukupno 35 bitova.
Eto, nemojte reći da vas nisam upozorio. :)
erzsebet (napisa): | Istina: nikoga nije briga dok pitanje nezainteresiranosti (da ne upotrebim goru rijec) odredenog osoblja fakulteta ne dode do vrha.
Istina: dan prije kolokvija nema smisla nista prigovarati |
Ispravio bih vas kolegice, neki studenti su izražavali nezadovoljstvo promjenama pravila dok je velika većina šutila.
erzsebet (napisa): |
Prigovarala bi ja i ranije ali tek sam jucer otkrila da uz skriptu treba jos i nauciti 589348758569248 strana iz raznih knjiga.
|
Drugim riječima, niste dolazili na nastavu i sad nalazite shodno prigovarati što morate naučiti i dodatne stvari iz knjige
Da se razumijemo ja također smatram da nije u redu da se 2-3 tjedna prije kolokvija kaže studentima da moraju sami obraditi relativno opsežne teme iz knjige. No, ne iz razloga što moramo obraditi, nego zato što je ostavljeno malo vremena a svi imamo veliko opterećenje i iz drugih kolegija pred kraj semestra...
|
S ovim se potpuno slažem
No sada da istaknem ono što sam zapravo htio reći svojim postom: Zadatak 2. iz riješenog starog pismenog ispita ima grešku u rješenju!
Dakle, radi se o formatu adrese LAP-a.
Kolega koji je to rješavao je napisao da cijela adresa LAP-a ima 34 bita, što je krivo. jer je riječ o 32GB sekundarne memorije, dakle bajtova.
Iz toga proizlazi i da adresa mora biti široka 35 bitova.
Također je greška očita i tamo gdje piše da najznačajnija dva bajta određuju korisnika, a u zadatku je zadano da ima maksimalno 8 korisnika, odnosno da nam je za izbor korisnika potrebno 3 bita.
Dakle format je sljedeći: 3 bita za korisnika, 20 bitova za stranicu, 12 bitova za lokaciju unutar stranice. Ukupno 35 bitova.
Eto, nemojte reći da vas nisam upozorio.
_________________ Dvije stvari su beskonacne, svemir i ljudska glupost, ali sto se svemira tice nisam posve siguran.
|
|
[Vrh] |
|
Fizičarka Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
erzsebet Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:22 ned, 8. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Gogs"]
[quote="erzsebet"]
[/quote]
Drugim riječima, niste dolazili na nastavu i sad nalazite shodno prigovarati što morate naučiti i dodatne stvari iz knjige :)
[/quote]
Hm... Neki od nas moraju i zaraditi nesto novaca da bi mogli studirati... A kako mi je nastava u prosjeku od 10h do 6 ili 7 navecer to mi ne ostavlja puno mogucnosti. Tako da, nazalost ne stignem odslusati sve sto bih trebala.
Posto Vi kolega ocito nemate takav problem, a vidim da Vam je stalo o mojim dolascima na nastavu, poslati cu Vam svoj broj ziro racuna pa mi Vi mjesecno saljite novce a ja cu ici na sva predavanja.
:)
[size=9][color=#999999]Added after 20 minutes:[/color][/size]
[quote="Gogs"][quote="erzsebet"]Istina: nikoga nije briga dok pitanje nezainteresiranosti (da ne upotrebim goru rijec) odredenog osoblja fakulteta ne dode do vrha. [/quote]
[/quote]
Moguće, u svakom slucaju govorim o djelatnicima fakulteta koji su zaduzeni za provjeru kako je predmet organiziran i sto se dogada ili ne dogada na satovima. (Ako je itko uopce zaduzen za takvo sto.... (?)) , a ne o studentima....
Gogs (napisa): |
|
Drugim riječima, niste dolazili na nastavu i sad nalazite shodno prigovarati što morate naučiti i dodatne stvari iz knjige
|
Hm... Neki od nas moraju i zaraditi nesto novaca da bi mogli studirati... A kako mi je nastava u prosjeku od 10h do 6 ili 7 navecer to mi ne ostavlja puno mogucnosti. Tako da, nazalost ne stignem odslusati sve sto bih trebala.
Posto Vi kolega ocito nemate takav problem, a vidim da Vam je stalo o mojim dolascima na nastavu, poslati cu Vam svoj broj ziro racuna pa mi Vi mjesecno saljite novce a ja cu ici na sva predavanja.
Added after 20 minutes:
Gogs (napisa): | erzsebet (napisa): | Istina: nikoga nije briga dok pitanje nezainteresiranosti (da ne upotrebim goru rijec) odredenog osoblja fakulteta ne dode do vrha. |
|
Moguće, u svakom slucaju govorim o djelatnicima fakulteta koji su zaduzeni za provjeru kako je predmet organiziran i sto se dogada ili ne dogada na satovima. (Ako je itko uopce zaduzen za takvo sto.... (?)) , a ne o studentima....
_________________ The Day Burzum Killed Mayhem
|
|
[Vrh] |
|
Loretta Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ivek imudaš Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:20 ned, 8. 2. 2009 Naslov: |
|
|
jedno pitanje ako netko zna vezno za teoriju,ovako:
procitao sam da duljina rijeci programskog brojila obicno daje informaciju o izravno adresabilnom memorijskom prostoru i sirini adresne sabirnice i pise da je npr za motoroline mp za
MC 6800 8bitni 16bitno programsko brojilo 16bitna adresna sabirnica i i omoguceno izravno adresiranje
64K memorijsko prostora
i za
MC 68000 16bitni programsko brojilo 24 bitno i izravno moze adresirati 2na24tu bajta memorije
mislim jasno mi je da programsko brojilo npr ako je 16bitno ima 2na16tu=64*1024=64KBAJTA zato sto je to broj razlicitih binarnih kombinacija adrese koja moze stati u pc
zanimaju me dvije stvari, moguce i pomalo trivijalne
1.sto je tocno izravno adresabilni memorijski prostor mikroprocesora
2.u kakvoj je vezi izbor multi ili nemultipleksirane agresne sabirnice s pc-om,sto se postize sa multipleksiranom sabiricom
[size=9][color=#999999]Added after 11 minutes:[/color][/size]
[quote="Loretta"]Pozdrav!
Ispricavam se na neinformiranosti, al da li mi netko moze reci kada se pise zavrsni ispit, tj. da li se sutra pisu 2. kolokvij i zavrsni ispit zajedno ili zavrsni ima svoj termin?
Hvala![/quote]
koliko ja znam sutra pisemo kolokvij za 50 bodova, 20 teorija i 30 bodova prakticni dio ,i to bi bilo to sto se tice ovog kolegija
jos samo ostaje popravni nakon toga ako se ne varam,stvarno nisam siguran
jedno pitanje ako netko zna vezno za teoriju,ovako:
procitao sam da duljina rijeci programskog brojila obicno daje informaciju o izravno adresabilnom memorijskom prostoru i sirini adresne sabirnice i pise da je npr za motoroline mp za
MC 6800 8bitni 16bitno programsko brojilo 16bitna adresna sabirnica i i omoguceno izravno adresiranje
64K memorijsko prostora
i za
MC 68000 16bitni programsko brojilo 24 bitno i izravno moze adresirati 2na24tu bajta memorije
mislim jasno mi je da programsko brojilo npr ako je 16bitno ima 2na16tu=64*1024=64KBAJTA zato sto je to broj razlicitih binarnih kombinacija adrese koja moze stati u pc
zanimaju me dvije stvari, moguce i pomalo trivijalne
1.sto je tocno izravno adresabilni memorijski prostor mikroprocesora
2.u kakvoj je vezi izbor multi ili nemultipleksirane agresne sabirnice s pc-om,sto se postize sa multipleksiranom sabiricom
Added after 11 minutes:
Loretta (napisa): | Pozdrav!
Ispricavam se na neinformiranosti, al da li mi netko moze reci kada se pise zavrsni ispit, tj. da li se sutra pisu 2. kolokvij i zavrsni ispit zajedno ili zavrsni ima svoj termin?
Hvala! |
koliko ja znam sutra pisemo kolokvij za 50 bodova, 20 teorija i 30 bodova prakticni dio ,i to bi bilo to sto se tice ovog kolegija
jos samo ostaje popravni nakon toga ako se ne varam,stvarno nisam siguran
|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:45 ned, 8. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Mad Wilson"]hmm.... ja sam shvatio da sutra pisemo 2. kolokvij... a tjedan dana nakon zavrsni...[/quote]
ah, kak me sve ovo podsjeća na prošlu godinu, isto bilo, nitko ništa ne zna što se i kako piše i kada :lol:
dan prije kolokvija smo saznali da pišemo drugi kolokvij i završni skupa... eh, kak je super organiziran ovaj kolegij, da :)
Mad Wilson (napisa): | hmm.... ja sam shvatio da sutra pisemo 2. kolokvij... a tjedan dana nakon zavrsni... |
ah, kak me sve ovo podsjeća na prošlu godinu, isto bilo, nitko ništa ne zna što se i kako piše i kada
dan prije kolokvija smo saznali da pišemo drugi kolokvij i završni skupa... eh, kak je super organiziran ovaj kolegij, da
_________________ kalendar

|
|
[Vrh] |
|
behemont Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivek imudaš Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Spectre Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gogs Forumaš(ica)

|
Postano: 15:12 pon, 9. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="erzsebet"][quote="Gogs"]
[quote="erzsebet"]
[/quote]
[/quote]
:) [/quote]
Kolegice, ne bih želio da odemo sasvim u offtopic, no samo vas moram ispraviti.
Ne znam odakle ste zaključili da nemam problema sa zarađivanjem novaca, no istina je potpuno drugačija, tj. i ja također radim i studiram.
Ono što sam htio reći je da ste si sami krivi što ste dan prije kolokvija saznali da morate proučiti neke materijale iz knjige. Mogli ste prije saznati bez obzira prisustvovali nastavi ili ne.
[size=9][color=#999999]Added after 47 seconds:[/color][/size]
[quote="ivek imudaš"]i sto to tocno znaci,mislim koliko bodova sutrasnji ispit donosi[/quote]
Čini se da nosi 40 bodova, 20 teorija + 20 zadaci.
erzsebet (napisa): | Gogs (napisa): |
|
|
|
Kolegice, ne bih želio da odemo sasvim u offtopic, no samo vas moram ispraviti.
Ne znam odakle ste zaključili da nemam problema sa zarađivanjem novaca, no istina je potpuno drugačija, tj. i ja također radim i studiram.
Ono što sam htio reći je da ste si sami krivi što ste dan prije kolokvija saznali da morate proučiti neke materijale iz knjige. Mogli ste prije saznati bez obzira prisustvovali nastavi ili ne.
Added after 47 seconds:
ivek imudaš (napisa): | i sto to tocno znaci,mislim koliko bodova sutrasnji ispit donosi |
Čini se da nosi 40 bodova, 20 teorija + 20 zadaci.
_________________ Dvije stvari su beskonacne, svemir i ljudska glupost, ali sto se svemira tice nisam posve siguran.
|
|
[Vrh] |
|
mibo Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:35 pon, 9. 2. 2009 Naslov: Pitanje |
|
|
Kada i gdje se mogu očekivati rezultati (drugog) kolokvija? [ne pamtim da je bilo napisano na kolokviju :grebgreb: ] Kada su žalbe?
Kada će se (barem okvirno) održati završni ispit?
Kada i gdje se mogu očekivati rezultati (drugog) kolokvija? [ne pamtim da je bilo napisano na kolokviju ] Kada su žalbe?
Kada će se (barem okvirno) održati završni ispit?
_________________ WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH
George Orwell: 1984
|
|
[Vrh] |
|
|