Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ignorant Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
Postano: 0:49 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
na prvi pogled sam rekao wow, a kako sam ja uspio dokazat da ono vrijedi onda???
e pa zato sto ono nikako ne znaci da uvijet ne vrijedi
naime ti samo imas [latex]r(AB)\leq p[/latex], a kako je [latex]n\leq p [/latex] uvijet moze vrijedit
sad ti mozda mislis da postoji slucaj u kojem je je [latex]p=10[/latex], [latex]n=8[/latex] i [latex]r(AB)=9[/latex] pa da ne vrijedi, al kao sto rekoh to ti mislis... ispada da stvarno ne postoji
ja sam dokazao da je [latex]r(AB)=min\{ a,b\}[/latex], pri cemu je [latex]r(A)=a[/latex], [latex]r(B)=b[/latex], ne kazem da mi je dobro al mislim da je, dosta mi je dugo pa mi se neda pisat, ideja je da [latex]A[/latex] i [latex]B[/latex] prikazem kao produkt kanonskih i elementarnih matrica jer znam sta se onda desava s rangom
na prvi pogled sam rekao wow, a kako sam ja uspio dokazat da ono vrijedi onda???
e pa zato sto ono nikako ne znaci da uvijet ne vrijedi
naime ti samo imas , a kako je uvijet moze vrijedit
sad ti mozda mislis da postoji slucaj u kojem je je , i pa da ne vrijedi, al kao sto rekoh to ti mislis... ispada da stvarno ne postoji
ja sam dokazao da je , pri cemu je , , ne kazem da mi je dobro al mislim da je, dosta mi je dugo pa mi se neda pisat, ideja je da i prikazem kao produkt kanonskih i elementarnih matrica jer znam sta se onda desava s rangom
_________________ Mario Berljafa
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
Postano: 0:58 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
ako se to zna, nema se sta rjesavat...
al ja to neznam, al ako je to tako,
budem sutra(=za par sati) probao malo raspisat pa vitid,
onda je stvaro [latex]r(AB)=min\{ a,b\}[/latex]
ako se to zna, nema se sta rjesavat...
al ja to neznam, al ako je to tako,
budem sutra(=za par sati) probao malo raspisat pa vitid,
onda je stvaro
_________________ Mario Berljafa
|
|
[Vrh] |
|
komaPMF Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
komaPMF Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tindariel Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
JANKRI Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:48 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
Evo moje rješenje 2. zadatka, zapravo je slično kao markotron-ovo, ali malo ljepše napisano :P
Neka je [latex]A \in \textrm{M}_{mn}[/latex] i [latex]B \in \textrm{M}_{nk}[/latex], te neka je [latex]C=AB[/latex]. Neka je nadalje [latex]A=\left(a_{ij}\right)[/latex], [latex]B=\left(b_{ij}\right)[/latex], [latex]C=\left(c_{ij}\right)[/latex].
Vrijedi: [latex]c_{ij}=\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{lj}}, \quad \forall i \in \left\{1,2,\ldots,m\right\}, \forall j \in \left\{1,2,\ldots,k\right\}[/latex].
Neka je sada [latex]i \in \left\{1,2,\ldots,m\right\}[/latex] fiksan, tada je
[latex]\left(c_{i1},c_{i2},\ldots,c_{ik}\right)=\left(\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{l1}},\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{l2}},\ldots,\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{lk}}\right)=\sum\limits_{l=1}^{n}\left[a_{il}\left(b_{l1},b_{l2},\ldots,b_{lk}\right)\right][/latex].
Sada zaključujemo da je svaki redak matrice [latex]C[/latex] jednak nekoj linearnoj kombinaciji redaka matrice [latex]B[/latex], analognim postupkom zaključujemo sličnu tvrdnju za stupce matrice [latex]C[/latex]. Iz ovoga sada direktno slijedi tvrdnja zadatka.
Evo moje rješenje 2. zadatka, zapravo je slično kao markotron-ovo, ali malo ljepše napisano
Neka je i , te neka je . Neka je nadalje , , .
Vrijedi: .
Neka je sada fiksan, tada je
.
Sada zaključujemo da je svaki redak matrice jednak nekoj linearnoj kombinaciji redaka matrice , analognim postupkom zaključujemo sličnu tvrdnju za stupce matrice . Iz ovoga sada direktno slijedi tvrdnja zadatka.
|
|
[Vrh] |
|
|