Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoć sa 4. zadaćom (zadatak) (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Ignorant
Gost

PostPostano: 0:18 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Pomoć sa 4. zadaćom (zadatak) Citirajte i odgovorite

Bok svima!

Trebam pomoć sa 2. zadatkom iz četvrte zadaće zadaće koji zbori:

[i]Neka su A i B proizvoljne ulančane matrice. Pokažite da vrijedi r(AB) · r(B) i r(AB) · r(A)[/i]

ovo je najbolje što smislih:

[URL=http://img88.imageshack.us/my.php?image=52435007db8.png][img]http://img88.imageshack.us/img88/9619/52435007db8.th.png[/img][/URL]

Thx a lot :)
Bok svima!

Trebam pomoć sa 2. zadatkom iz četvrte zadaće zadaće koji zbori:

Neka su A i B proizvoljne ulančane matrice. Pokažite da vrijedi r(AB) · r(B) i r(AB) · r(A)

ovo je najbolje što smislih:

Thx a lot Smile

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-29 = 108 - 137

PostPostano: 0:49 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

na prvi pogled sam rekao wow, a kako sam ja uspio dokazat da ono vrijedi onda???

e pa zato sto ono nikako ne znaci da uvijet ne vrijedi
naime ti samo imas [latex]r(AB)\leq p[/latex], a kako je [latex]n\leq p [/latex] uvijet moze vrijedit
sad ti mozda mislis da postoji slucaj u kojem je je [latex]p=10[/latex], [latex]n=8[/latex] i [latex]r(AB)=9[/latex] pa da ne vrijedi, al kao sto rekoh to ti mislis... ispada da stvarno ne postoji
ja sam dokazao da je [latex]r(AB)=min\{ a,b\}[/latex], pri cemu je [latex]r(A)=a[/latex], [latex]r(B)=b[/latex], ne kazem da mi je dobro al mislim da je, dosta mi je dugo pa mi se neda pisat, ideja je da [latex]A[/latex] i [latex]B[/latex] prikazem kao produkt kanonskih i elementarnih matrica jer znam sta se onda desava s rangom
na prvi pogled sam rekao wow, a kako sam ja uspio dokazat da ono vrijedi onda???

e pa zato sto ono nikako ne znaci da uvijet ne vrijedi
naime ti samo imas , a kako je uvijet moze vrijedit
sad ti mozda mislis da postoji slucaj u kojem je je , i pa da ne vrijedi, al kao sto rekoh to ti mislis... ispada da stvarno ne postoji
ja sam dokazao da je , pri cemu je , , ne kazem da mi je dobro al mislim da je, dosta mi je dugo pa mi se neda pisat, ideja je da i prikazem kao produkt kanonskih i elementarnih matrica jer znam sta se onda desava s rangom

Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
60 = 69 - 9

PostPostano: 0:52 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadatak se lako rjesi ako se zna jedna vrlo korisna činjenica.
Za produkt matrica AB vrijedi:
Stupci produkta su linearne kombinacije stupaca matrice A.
Retci produkta su linearne kombinacije redaka matrice B.
Zadatak se lako rjesi ako se zna jedna vrlo korisna činjenica.
Za produkt matrica AB vrijedi:
Stupci produkta su linearne kombinacije stupaca matrice A.
Retci produkta su linearne kombinacije redaka matrice B.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 0:58 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako se to zna, nema se sta rjesavat...
al ja to neznam, al ako je to tako,
budem sutra(=za par sati) probao malo raspisat pa vitid,
onda je stvaro [latex]r(AB)=min\{ a,b\}[/latex]
ako se to zna, nema se sta rjesavat...
al ja to neznam, al ako je to tako,
budem sutra(=za par sati) probao malo raspisat pa vitid,
onda je stvaro

komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-5 = 8 - 13

PostPostano: 1:59 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

a kako u 5. zad. dobiti matricu A u izvornom obliku? :? http://web.math.hr/nastava/la/zadace/la1_08-09/dz4.pdf
a kako u 5. zad. dobiti matricu A u izvornom obliku? Confused http://web.math.hr/nastava/la/zadace/la1_08-09/dz4.pdf

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 2:00 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

nikako, pa sta ce ti
nikako, pa sta ce ti

komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 8 - 13

PostPostano: 2:04 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

e sad više neam poojma kako to treba ići :roll:
e sad više neam poojma kako to treba ići Rolling Eyes

Tindariel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 2:10 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma tu smo dobili već napola obavljen posao. kad bi tražila rješenje bilo kojeg sustava, morala bi matricu dovesti u taj oblik... sad samo nastavi kao da si sama reducirala matricu
ma tu smo dobili već napola obavljen posao. kad bi tražila rješenje bilo kojeg sustava, morala bi matricu dovesti u taj oblik... sad samo nastavi kao da si sama reducirala matricu

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 2:11 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

samo kazes da je onaj susatv ekvivalentan sustavu [latex]A_{red}x=\textrm{zbros stupaca matrice } A_{red}[/latex] sto je i vise neko ocito ako razmislis kako dolazis do reduciranog oblika matrice
samo kazes da je onaj susatv ekvivalentan sustavu sto je i vise neko ocito ako razmislis kako dolazis do reduciranog oblika matrice

Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 8:19 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gino"]onda je stvaro [latex]r(AB)=min\{ a,b\}[/latex][/quote]
Nije! Probaj pronac dvije ne-nul matrice koje pomnozene daju nulu.
Gino (napisa):
onda je stvaro

Nije! Probaj pronac dvije ne-nul matrice koje pomnozene daju nulu.

[Vrh]
markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 28 - 28

PostPostano: 13:01 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo i mene malo :D

drugi zadatak: pretpostavi da su ti u matrici A zadnji redak linearna kombinacija prva dva.. ( to možeš uzet bez smanjenja općenitosti ). dokazujes da ako je bilo koji redak matrice A linearna kombinacija neka preostala 2 onda da je i u matrici AB isti taj redak linearna kombinacija ista dva i to sa istim koeficjenitam... malo raspises matrice i dobijes tvrdnju.. lako se uvijeris da to vrijedi i za vise od 2. dakle ako je neki redak linearna kombinacija k redaka.. slicno se uvijeris da ako je neki stupac linearna kombinacija k preostalih stupaca u matrici B da isto to vrijedi i za AB matricu.. Malo razmislis.. pa zakljucis da na rang mozes gledat kao broj nezavisnih redaka ili stupaca.. i slijedi tvrdnja...

peti zadatak: prouči malo kroneker capellijev dokaz... direktno pomoću njega slijedi prva tvrdnja.. jedno rješenje je isto jednostavno naći.. te kad imaš to partikularno rješenje C_0, rješiš homogen sustav i dobiješ omegu..

Nadam se da je jasnije :P

Pozdrav
evo i mene malo Very Happy

drugi zadatak: pretpostavi da su ti u matrici A zadnji redak linearna kombinacija prva dva.. ( to možeš uzet bez smanjenja općenitosti ). dokazujes da ako je bilo koji redak matrice A linearna kombinacija neka preostala 2 onda da je i u matrici AB isti taj redak linearna kombinacija ista dva i to sa istim koeficjenitam... malo raspises matrice i dobijes tvrdnju.. lako se uvijeris da to vrijedi i za vise od 2. dakle ako je neki redak linearna kombinacija k redaka.. slicno se uvijeris da ako je neki stupac linearna kombinacija k preostalih stupaca u matrici B da isto to vrijedi i za AB matricu.. Malo razmislis.. pa zakljucis da na rang mozes gledat kao broj nezavisnih redaka ili stupaca.. i slijedi tvrdnja...

peti zadatak: prouči malo kroneker capellijev dokaz... direktno pomoću njega slijedi prva tvrdnja.. jedno rješenje je isto jednostavno naći.. te kad imaš to partikularno rješenje C_0, rješiš homogen sustav i dobiješ omegu..

Nadam se da je jasnije Razz

Pozdrav

JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 13:48 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo moje rješenje 2. zadatka, zapravo je slično kao markotron-ovo, ali malo ljepše napisano :P

Neka je [latex]A \in \textrm{M}_{mn}[/latex] i [latex]B \in \textrm{M}_{nk}[/latex], te neka je [latex]C=AB[/latex]. Neka je nadalje [latex]A=\left(a_{ij}\right)[/latex], [latex]B=\left(b_{ij}\right)[/latex], [latex]C=\left(c_{ij}\right)[/latex].

Vrijedi: [latex]c_{ij}=\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{lj}}, \quad \forall i \in \left\{1,2,\ldots,m\right\}, \forall j \in \left\{1,2,\ldots,k\right\}[/latex].

Neka je sada [latex]i \in \left\{1,2,\ldots,m\right\}[/latex] fiksan, tada je

[latex]\left(c_{i1},c_{i2},\ldots,c_{ik}\right)=\left(\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{l1}},\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{l2}},\ldots,\sum\limits_{l=1}^{n}{a_{il}b_{lk}}\right)=\sum\limits_{l=1}^{n}\left[a_{il}\left(b_{l1},b_{l2},\ldots,b_{lk}\right)\right][/latex].

Sada zaključujemo da je svaki redak matrice [latex]C[/latex] jednak nekoj linearnoj kombinaciji redaka matrice [latex]B[/latex], analognim postupkom zaključujemo sličnu tvrdnju za stupce matrice [latex]C[/latex]. Iz ovoga sada direktno slijedi tvrdnja zadatka.
Evo moje rješenje 2. zadatka, zapravo je slično kao markotron-ovo, ali malo ljepše napisano Razz

Neka je i , te neka je . Neka je nadalje , , .

Vrijedi: .

Neka je sada fiksan, tada je

.

Sada zaključujemo da je svaki redak matrice jednak nekoj linearnoj kombinaciji redaka matrice , analognim postupkom zaključujemo sličnu tvrdnju za stupce matrice . Iz ovoga sada direktno slijedi tvrdnja zadatka.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum