Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Redeemer Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Buga. Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
manbearpig Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ToMeK Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
manbearpig Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Buga. Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:13 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
Nek se nitko ne ljuti, al stvarno mislim da vam kolokvij nije bio pretežak... prva dva zadatka su stvarno lagana, riješe se u pol sata na kompu, a kamoli na papiru... druga dva mogu bit tricky, ali su i oni rješivi...
prvi zadatak ne provjerava ništa drugo nego naredbu pridruživanja, korištenje while petlje i if-a... dakle osnovne stvari... pointeri mogu bit jako apstraktni na ovom nivou, ali ok, zato je to za dodatne bodove... ali ovih 10 ko nije dobio, ni ne treba ić na prog2... nemojte se ljutit, al ja to tak vidim...
[code:1]int foo( int a, int b, int c, int x, int *n )
{
int y;
int suma=0;
*n=0;
y= a*x*x - b*x + c;
if (y<0) y=-1*y;
while(y>0)
{
if ( (y%10)%2==0 ) {
(*n)++;
suma+=((y%10)%2);
}
y/=10;
}
return suma;
}
u mainu:
int n,suma;
int a,b,c,x;
scanf("%d %d %d %d",&a,b,&c,&x);
suma= foo(a,b,c,x,&n);
printf("Suma je %d, a parnih znam ima %d\n",suma,n);[/code:1]
Ovo je moje rješenja prvog zad, i ako netko vidi nešto svemirski teško, što ne razumije, neka kaže... (nakucano u 5min)
na početku je trebalo izračunat onaj izraz koji su vam dali - pridruživanje
onda mu stavit aps vrijednost - if
proć po njegovim znamenkama - while
i provjerit dal nešto vrijedi - if (tu može i samo y%2, ne treba (y%10)%2 )
u drugom zadatku se iza onih formula krije faktorizacija broja, činjenica da se svaki broj može napisati kao produkt njegovih prostih djelitelja, što bi trebalo bit poznato svakom matematičaru.
to što je tu niz, nema veze, a[i] se treba svakit kao broj za koji se provjerava neko svojstvo...
dakle:
for petljom prolazit po nizu
(optional: temp=a[i] radi djeljenja kasnije)
unutar for petlje suma=0;
za a[i] (temp) nać sve proste djelitelje (to se radilo na vježbama)
za svakog kojeg se nađe podijelit temp sa tim brojem dokle ide i sumu povećat za njega
kad tem dođe do 1 gotovi smo.
provjerit dal je suma==x, ako je vratit i.
van for petlje return -1 (jer nije nijedan zadovoljio uvjet)
ovaj drugi je mrvicu teži, ali ne treba milijun bodova za prolaz, ne treba sve bit savršeno točno... samo da se vidi ideja, jer koliko ja znam, dobra ideja će bar pola donijet.
Sretno svima kad dođu rezultati, nek vas čim više prođe... :figa2:
Nek se nitko ne ljuti, al stvarno mislim da vam kolokvij nije bio pretežak... prva dva zadatka su stvarno lagana, riješe se u pol sata na kompu, a kamoli na papiru... druga dva mogu bit tricky, ali su i oni rješivi...
prvi zadatak ne provjerava ništa drugo nego naredbu pridruživanja, korištenje while petlje i if-a... dakle osnovne stvari... pointeri mogu bit jako apstraktni na ovom nivou, ali ok, zato je to za dodatne bodove... ali ovih 10 ko nije dobio, ni ne treba ić na prog2... nemojte se ljutit, al ja to tak vidim...
Kod: | int foo( int a, int b, int c, int x, int *n )
{
int y;
int suma=0;
*n=0;
y= a*x*x - b*x + c;
if (y<0) y=-1*y;
while(y>0)
{
if ( (y%10)%2==0 ) {
(*n)++;
suma+=((y%10)%2);
}
y/=10;
}
return suma;
}
u mainu:
int n,suma;
int a,b,c,x;
scanf("%d %d %d %d",&a,b,&c,&x);
suma= foo(a,b,c,x,&n);
printf("Suma je %d, a parnih znam ima %d\n",suma,n); |
Ovo je moje rješenja prvog zad, i ako netko vidi nešto svemirski teško, što ne razumije, neka kaže... (nakucano u 5min)
na početku je trebalo izračunat onaj izraz koji su vam dali - pridruživanje
onda mu stavit aps vrijednost - if
proć po njegovim znamenkama - while
i provjerit dal nešto vrijedi - if (tu može i samo y%2, ne treba (y%10)%2 )
u drugom zadatku se iza onih formula krije faktorizacija broja, činjenica da se svaki broj može napisati kao produkt njegovih prostih djelitelja, što bi trebalo bit poznato svakom matematičaru.
to što je tu niz, nema veze, a[i] se treba svakit kao broj za koji se provjerava neko svojstvo...
dakle:
for petljom prolazit po nizu
(optional: temp=a[i] radi djeljenja kasnije)
unutar for petlje suma=0;
za a[i] (temp) nać sve proste djelitelje (to se radilo na vježbama)
za svakog kojeg se nađe podijelit temp sa tim brojem dokle ide i sumu povećat za njega
kad tem dođe do 1 gotovi smo.
provjerit dal je suma==x, ako je vratit i.
van for petlje return -1 (jer nije nijedan zadovoljio uvjet)
ovaj drugi je mrvicu teži, ali ne treba milijun bodova za prolaz, ne treba sve bit savršeno točno... samo da se vidi ideja, jer koliko ja znam, dobra ideja će bar pola donijet.
Sretno svima kad dođu rezultati, nek vas čim više prođe...
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
Antonija Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:31 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Antonija"]ne mozes usporedivati nas i sebe. naravno da si ti to napisao za 5 min.[/quote]
Ne uspoređujem, samo kažem da su stvarno provjeravali osnove... tih 5min koje sam napiso je tu samo zato da vidite da to stvarno morate ovladat, to mora bit rutina, inače će dalje bit nemoguće... nije time lako ovladat ako nikad nisi vido programiranje, al ovaj prvi je baš ko recept - rješavaj kak ti piše...
1. izračunaj izraz
2. uzmi zadnju znamenku
3. provjeri jel parna
4. ako je, povećaj sumu
5. "izreži" broj kojeg gledaš
prvi zadatak je ko bonus-zadatak... 10-15 turbo lakih bodova i smješak na licu pri daljnjem rješavanju jer imaš prolaz... ;)
btw ja sam treća godina :D
Antonija (napisa): | ne mozes usporedivati nas i sebe. naravno da si ti to napisao za 5 min. |
Ne uspoređujem, samo kažem da su stvarno provjeravali osnove... tih 5min koje sam napiso je tu samo zato da vidite da to stvarno morate ovladat, to mora bit rutina, inače će dalje bit nemoguće... nije time lako ovladat ako nikad nisi vido programiranje, al ovaj prvi je baš ko recept - rješavaj kak ti piše...
1. izračunaj izraz
2. uzmi zadnju znamenku
3. provjeri jel parna
4. ako je, povećaj sumu
5. "izreži" broj kojeg gledaš
prvi zadatak je ko bonus-zadatak... 10-15 turbo lakih bodova i smješak na licu pri daljnjem rješavanju jer imaš prolaz...
btw ja sam treća godina
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
Redeemer Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
dvičak Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
tomitza Forumaš(ica)

|
Postano: 13:05 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="dvičak"]Meni nitko nije došao na demonstrature poslije prvog kolokvija, što dovodi do zaključka da ili sve znate ili ništa ne radite[/quote]
slazem se s time... nakon kolokvija je na predavanjima rijetko kad bilo preko 50 ljudi, bar onda kad sam ja dolazio :wink: ... mislim da to dosta govori o stavu prema programiranju...
no, mislim da se stavljanjem lakseg kolokvija ne bi nista posebno promijenilo, proslogodisnji je kolokvij bio puno laksi, a rezultati su bili uistinu porazavajuci...
http://degiorgi.math.hr/prog1/kolokviji/p1-kolokvij-0708-2-rez.pdf
dvičak (napisa): | Meni nitko nije došao na demonstrature poslije prvog kolokvija, što dovodi do zaključka da ili sve znate ili ništa ne radite |
slazem se s time... nakon kolokvija je na predavanjima rijetko kad bilo preko 50 ljudi, bar onda kad sam ja dolazio ... mislim da to dosta govori o stavu prema programiranju...
no, mislim da se stavljanjem lakseg kolokvija ne bi nista posebno promijenilo, proslogodisnji je kolokvij bio puno laksi, a rezultati su bili uistinu porazavajuci...
http://degiorgi.math.hr/prog1/kolokviji/p1-kolokvij-0708-2-rez.pdf
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
Postano: 13:14 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="dvičak"]Meni nitko nije došao na demonstrature poslije prvog kolokvija, što dovodi do zaključka da ili sve znate ili ništa ne radite[/quote]ili neznas objasnjavat pa nitko nije htio doc
samo sam htio skrenut paznju da ono nisu jedini slucajevi i mozda ih ima jos, kako ti objasnjavas, to neznam, i ne ulazim u to, al kazem... i to je jedan od mogucih razloga
dvičak (napisa): | Meni nitko nije došao na demonstrature poslije prvog kolokvija, što dovodi do zaključka da ili sve znate ili ništa ne radite | ili neznas objasnjavat pa nitko nije htio doc
samo sam htio skrenut paznju da ono nisu jedini slucajevi i mozda ih ima jos, kako ti objasnjavas, to neznam, i ne ulazim u to, al kazem... i to je jedan od mogucih razloga
_________________ Mario Berljafa
|
|
[Vrh] |
|
manbearpig Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:54 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
znači da smo mi koji smo bili na gotovo
svim predavanjima a nećemo proć retardirani.
glupo je, nikad nećete odustat od toga da ste u pravu iako niste. da, studenti su mogli više radit, to je uvijek tako, ali i vi ste mogli manje pretjerivat. a i vi isto radite nauku od tog programiranja i postavljate se prema njemu kao da je to isusbožja nauka, kako da ga onda i mi doživimo drugačije i dođemo na kolokvij s razmišljanjem da je lako i da se može naučit.
znači da smo mi koji smo bili na gotovo
svim predavanjima a nećemo proć retardirani.
glupo je, nikad nećete odustat od toga da ste u pravu iako niste. da, studenti su mogli više radit, to je uvijek tako, ali i vi ste mogli manje pretjerivat. a i vi isto radite nauku od tog programiranja i postavljate se prema njemu kao da je to isusbožja nauka, kako da ga onda i mi doživimo drugačije i dođemo na kolokvij s razmišljanjem da je lako i da se može naučit.
_________________ from the top of the ocean yeah
to the bottom of the sky goddamn
well i get claustrophobic
i can you know that i can
|
|
[Vrh] |
|
markotron Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
JANKRI Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
dvičak Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:31 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Gino"][quote="dvičak"]Meni nitko nije došao na demonstrature poslije prvog kolokvija, što dovodi do zaključka da ili sve znate ili ništa ne radite[/quote]ili neznas objasnjavat pa nitko nije htio doc
samo sam htio skrenut paznju da ono nisu jedini slucajevi i mozda ih ima jos, kako ti objasnjavas, to neznam, i ne ulazim u to, al kazem... i to je jedan od mogucih razloga[/quote]
nitko nijednom nije bio, pa nitko ni ne može znati znam li objašnjavati; nađi našto drugo
:wink:
Gino (napisa): | dvičak (napisa): | Meni nitko nije došao na demonstrature poslije prvog kolokvija, što dovodi do zaključka da ili sve znate ili ništa ne radite | ili neznas objasnjavat pa nitko nije htio doc
samo sam htio skrenut paznju da ono nisu jedini slucajevi i mozda ih ima jos, kako ti objasnjavas, to neznam, i ne ulazim u to, al kazem... i to je jedan od mogucih razloga |
nitko nijednom nije bio, pa nitko ni ne može znati znam li objašnjavati; nađi našto drugo
_________________ potpis
|
|
[Vrh] |
|
bozidarsevo Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
Postano: 14:41 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="markotron"]mah.. mislite vi sta hocete... al ovaj kolokvije je bio tako jednostavan da mi je to bilo neugodno rjesavat ga... mislim.. 2 sata je bilo stvarno previse...[/quote]
uz dodatak da si ti bio na drzavnom iz informatike
[quote="JANKRI"]Slažem se[/quote]
meni si reko da se slazes s time da je kolokvij tezi nego ikoji do sad iz prog1, sto i dalje moze znacit da mislis da je lagan, al mozes svejedno navest i ovu cinjenicu
[quote="dvičak"]nitko nijednom nije bio[/quote]prvo kazes da nitko nije bio poslje prvog kolokvija, al ne vidim cemu isticat tu granicu, kad izgleda nis ne znaci, kazes nitko nije uopce bio i tocka, onda ja kazem dakle ljudi nisu bili ni za prvi kolokvij, a napisali su ga ok, a kako svi neuspjeh povezujete sa neradom, onda uspjeh sigorno sa radom, dakle ljudi su radili, sto znaci ne doc na konzulatcije != ne radit, analogno za 2. kolokvij
markotron (napisa): | mah.. mislite vi sta hocete... al ovaj kolokvije je bio tako jednostavan da mi je to bilo neugodno rjesavat ga... mislim.. 2 sata je bilo stvarno previse... |
uz dodatak da si ti bio na drzavnom iz informatike
JANKRI (napisa): | Slažem se |
meni si reko da se slazes s time da je kolokvij tezi nego ikoji do sad iz prog1, sto i dalje moze znacit da mislis da je lagan, al mozes svejedno navest i ovu cinjenicu
dvičak (napisa): | nitko nijednom nije bio | prvo kazes da nitko nije bio poslje prvog kolokvija, al ne vidim cemu isticat tu granicu, kad izgleda nis ne znaci, kazes nitko nije uopce bio i tocka, onda ja kazem dakle ljudi nisu bili ni za prvi kolokvij, a napisali su ga ok, a kako svi neuspjeh povezujete sa neradom, onda uspjeh sigorno sa radom, dakle ljudi su radili, sto znaci ne doc na konzulatcije != ne radit, analogno za 2. kolokvij
_________________ Mario Berljafa
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:18 sri, 11. 2. 2009 Naslov: |
|
|
U ovom slučaju nije isto, da stanem iza kolege dvička... dakle:
na 1. kol je gradivo turingovog stroja, brojevne baze, i jako malo programiranja. To svi napišu ok jer je to gradivo lagano za skužit.
Na 2. kolokviju dođu programerski zadaci i tu se ljudi pogube jer je to potrebno više radit, posebno ako se prvi put s tim susretneš... zbog toga su tu demosi da im pomognu i zbog toga dvičak kaže da mu nitko nije došao prije 2.kol...
vidim tu na forumu kad se krenulo s programiranjem, negdje 3 dana prije kolokvija (čast iznimkama)... naime, tad je krenulo masovno postanje na temi "programer beginner". I tu su svakakva pitanja postavljana, neka totalno banalna, ali u redu, barem su se ljudi trudili... bez programiranja na kompu ništa... treba se igrat s tim, isprobavat... za to se nema vremena tokom kolokvijskog dvotjedna, to se treba počet ranije...
Ko što sam već reko ranije, ko nije riješio 1.zad i bar pola drugog nema šta radit na prog2... jest oštro ali je tak... možete bit ljuti na cijeli svijet, na asistente, na profesore, ali niš vam to ne znači... treba to savladat, ako ne iz prve, ima još šansi...
[quote="manbearpig"]znači da smo mi koji smo bili na gotovo
svim predavanjima a nećemo proć retardirani. [/quote]
Ne, to znači da niste pazili na satu... ko da kažeš da si sjedio 6sati ispred tanjura punog hrane, a nikako da glad prestane... e treba uzet žlicu,vilicu i krenut jest :D
U ovom slučaju nije isto, da stanem iza kolege dvička... dakle:
na 1. kol je gradivo turingovog stroja, brojevne baze, i jako malo programiranja. To svi napišu ok jer je to gradivo lagano za skužit.
Na 2. kolokviju dođu programerski zadaci i tu se ljudi pogube jer je to potrebno više radit, posebno ako se prvi put s tim susretneš... zbog toga su tu demosi da im pomognu i zbog toga dvičak kaže da mu nitko nije došao prije 2.kol...
vidim tu na forumu kad se krenulo s programiranjem, negdje 3 dana prije kolokvija (čast iznimkama)... naime, tad je krenulo masovno postanje na temi "programer beginner". I tu su svakakva pitanja postavljana, neka totalno banalna, ali u redu, barem su se ljudi trudili... bez programiranja na kompu ništa... treba se igrat s tim, isprobavat... za to se nema vremena tokom kolokvijskog dvotjedna, to se treba počet ranije...
Ko što sam već reko ranije, ko nije riješio 1.zad i bar pola drugog nema šta radit na prog2... jest oštro ali je tak... možete bit ljuti na cijeli svijet, na asistente, na profesore, ali niš vam to ne znači... treba to savladat, ako ne iz prve, ima još šansi...
manbearpig (napisa): | znači da smo mi koji smo bili na gotovo
svim predavanjima a nećemo proć retardirani. |
Ne, to znači da niste pazili na satu... ko da kažeš da si sjedio 6sati ispred tanjura punog hrane, a nikako da glad prestane... e treba uzet žlicu,vilicu i krenut jest
|
|
[Vrh] |
|
|