Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pitanjce
WWW:
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 15:55 sri, 11. 2. 2009    Naslov: pitanjce Citirajte i odgovorite

dakle....u duhu sutrašnjeg kolokvija par pitanja.....

kako su povezani inverzi od a i a transponirano....matrica je regularna........

što sve mogu raditi u "matričnim jednađbama"....to je moj naziv dada :D znam da mogu množiti sa A na minus prvu ako je A regularna.....izlučivati? što još.....koja svojstva vrijede?

fala
dakle....u duhu sutrašnjeg kolokvija par pitanja.....

što sve mogu raditi u "matričnim jednađbama"....to je moj naziv dada Very Happy znam da mogu množiti sa A na minus prvu ako je A regularna.....izlučivati? što još.....koja svojstva vrijede?

fala

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113

PostPostano: 16:08 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Re: pitanjce Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]kako su povezani inverzi od a i a transponirano....matrica je regularna........[/quote]
[latex] A \cdot A^{-1}=I[/latex] , kad to transponiramo dobijemo:
[latex] (A^{-1})^t \cdot A^t=I[/latex], dakle inverz od At je transponirani A^-1. (kad se ista stvar ponovi na [latex] A^{-1} \cdot A=I[/latex] )

[quote="Anonymous"]što sve mogu raditi u "matričnim jednađbama"....to je moj naziv dada :D znam da mogu množiti sa A na minus prvu ako je A regularna.....izlučivati? što još.....koja svojstva vrijede?[/quote]

Možeš množiti slijeva i s desna (oprez s koje strane) sa ne-nul matricama (možeš i sa nul al to nema smisla), dodavati, oduzimati matrice sa svake strane, množiti sve skalarom različitim od nule, koristiti sva svojstva matrica (asoc i sl)... svašta možeš :D
Anonymous (napisa):

, kad to transponiramo dobijemo:
, dakle inverz od At je transponirani A^-1. (kad se ista stvar ponovi na )

Anonymous (napisa):
što sve mogu raditi u "matričnim jednađbama"....to je moj naziv dada Very Happy znam da mogu množiti sa A na minus prvu ako je A regularna.....izlučivati? što još.....koja svojstva vrijede?

Možeš množiti slijeva i s desna (oprez s koje strane) sa ne-nul matricama (možeš i sa nul al to nema smisla), dodavati, oduzimati matrice sa svake strane, množiti sve skalarom različitim od nule, koristiti sva svojstva matrica (asoc i sl)... svašta možeš Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
lorozic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 11 - 3

PostPostano: 18:10 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad smo vec u duhu kolokvija :) :
Moze li netko objasniti princip po kojem se rjesava drugi zadatak sa proslogodisnjih kolokvija? Vjerojatno je jednostavan jako ali nekak mi ne uspjeva. :)
Kad smo vec u duhu kolokvija Smile :
Moze li netko objasniti princip po kojem se rjesava drugi zadatak sa proslogodisnjih kolokvija? Vjerojatno je jednostavan jako ali nekak mi ne uspjeva. Smile

[Vrh]
mycky1111
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
14 = 15 - 1

PostPostano: 18:19 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

drugi zadatak s proslogodisnjih kolkvija nam nece bit jer nam je to bilo u prvom kolokviju... ako ti to ista znaci!!! :)
drugi zadatak s proslogodisnjih kolkvija nam nece bit jer nam je to bilo u prvom kolokviju... ako ti to ista znaci!!! Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
lorozic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 3

PostPostano: 18:21 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

A mislil sam jer radimo sustave u ovisnosti o nekim parametrima (a to je prakticki pocetak semestra) da bi se i ovo moglo ponoviti :)
A mislil sam jer radimo sustave u ovisnosti o nekim parametrima (a to je prakticki pocetak semestra) da bi se i ovo moglo ponoviti Smile

[Vrh]
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

29 = 35 - 6

PostPostano: 18:23 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

malo san fulala kolegij:) isprike
malo san fulala kolegij:) isprike

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
maloka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 18:29 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm..to gradivo smo obradili još prije prvog kolokvija pa si prelistaj bilježnice...uglavnom...imaš za L={(x1,x2,x3,x4,x5,x6)} i vrijedi x1-x2-x3-x4-x5-x6=0, napišeš jedan od njih pomoću ostalih..npr : x1=x2+x3+x4+x5+x6. sada dobiješ da je (x1,x2,x3,x4,x5,x6)= (x2+x3+x4+x5+x6,x2,x3,x4,x5,x6) rastaviš po svakom od njih i još ga izvučeš van...i dobiješ : (x1,x2,x3,x4,x5,x6) = (1,1,0,0,0,0)x2 + (1,0,1,0,0,0)x3 + (1,0,0,1,0,0)x4 + (1,0,0,0,1,0)x5 + (1,0,0,0,0,1)x6. znaš da je to sistem izvodnica i onda još provjeriš da je lin nez i (ako nije reduciraš ga do lin nez skupa) i to ti je baza za L. Ista priča i za M. Tad imaš baze za M i L. Bazu za L+M tražiš tako da obje baze tako reći potrpaš u isti skup i reduciraš ga do lin nez skupa.Tako imaš i bazu za L+M. Zatim imaš formulu koja kaže: dim (L+M)=dimM+dimL-dim(LpresjekM). Bar ja mislim da tako ide.Ako je krivo nadam se da će netko ubrzo ispravit greške. Na zadnjim demonstraturama što sam bila,sam pitala jel postoji mogućnost da dobijemo u kolokviju nešto što je bilo obuhvaćeno u prošlom i rekla je da je moguće..tako da...
hm..to gradivo smo obradili još prije prvog kolokvija pa si prelistaj bilježnice...uglavnom...imaš za L={(x1,x2,x3,x4,x5,x6)} i vrijedi x1-x2-x3-x4-x5-x6=0, napišeš jedan od njih pomoću ostalih..npr : x1=x2+x3+x4+x5+x6. sada dobiješ da je (x1,x2,x3,x4,x5,x6)= (x2+x3+x4+x5+x6,x2,x3,x4,x5,x6) rastaviš po svakom od njih i još ga izvučeš van...i dobiješ : (x1,x2,x3,x4,x5,x6) = (1,1,0,0,0,0)x2 + (1,0,1,0,0,0)x3 + (1,0,0,1,0,0)x4 + (1,0,0,0,1,0)x5 + (1,0,0,0,0,1)x6. znaš da je to sistem izvodnica i onda još provjeriš da je lin nez i (ako nije reduciraš ga do lin nez skupa) i to ti je baza za L. Ista priča i za M. Tad imaš baze za M i L. Bazu za L+M tražiš tako da obje baze tako reći potrpaš u isti skup i reduciraš ga do lin nez skupa.Tako imaš i bazu za L+M. Zatim imaš formulu koja kaže: dim (L+M)=dimM+dimL-dim(LpresjekM). Bar ja mislim da tako ide.Ako je krivo nadam se da će netko ubrzo ispravit greške. Na zadnjim demonstraturama što sam bila,sam pitala jel postoji mogućnost da dobijemo u kolokviju nešto što je bilo obuhvaćeno u prošlom i rekla je da je moguće..tako da...

[Vrh]
lorozic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 3

PostPostano: 18:36 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala puno :)
Nisam se mogel sjetiti samo kak poceti, ostalo znam i cini mi se da je tocno to sto si napisala. :)
Hvala puno Smile
Nisam se mogel sjetiti samo kak poceti, ostalo znam i cini mi se da je tocno to sto si napisala. Smile

[Vrh]
tomitza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 2

PostPostano: 19:08 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

posto je ova tema totalno u duhu sutrasnjeg kolokvija, bilo bi u redu da takva i ostane... :wink:

Ako su A i B kvadratne matrice istog reda, r(A + Bt ) = r(At + B). DA ili NE.

da li se mijenja ista ako je r(A - Bt) = r(At - B) ili je to potpuno isto???

i objasnjenje ako nije problem...hvala unaprijed
posto je ova tema totalno u duhu sutrasnjeg kolokvija, bilo bi u redu da takva i ostane... Wink

Ako su A i B kvadratne matrice istog reda, r(A + Bt ) = r(At + B). DA ili NE.

da li se mijenja ista ako je r(A - Bt) = r(At - B) ili je to potpuno isto???

i objasnjenje ako nije problem...hvala unaprijed
[Vrh]
uzorni student
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 1 - 3

PostPostano: 19:22 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

najjednostavnije da uzmeš dvije random kvadratne matrice i provjeriš... osim u slučaju da ovo "t" ne znači transponirano... jer ak transponiraš matricu koja nije kvadratna nećeš dobit isti red kao i prije... a moraš dobit taj red da bi ju mogao zbrojit za ovom prvom koja je u zadatku... barem mi se tak čini...
najjednostavnije da uzmeš dvije random kvadratne matrice i provjeriš... osim u slučaju da ovo "t" ne znači transponirano... jer ak transponiraš matricu koja nije kvadratna nećeš dobit isti red kao i prije... a moraš dobit taj red da bi ju mogao zbrojit za ovom prvom koja je u zadatku... barem mi se tak čini...

ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 20 - 16

PostPostano: 19:23 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako naci bazu za lijevi nulprostor..?

[Vrh]
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 19:34 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ddduuu"]Kako naci bazu za lijevi nulprostor..?[/quote]
Kaj nije to [latex]Ker(A^T)[/latex] ???
ddduuu (napisa):

Kaj nije to ???

[Vrh]
maloka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 19:36 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

piše mu u zadatku da su matrice istog reda i kvadratne tako da kad se transponiraju i dalje se mogu zbrajati. S obzirom da vrijedi da je r(A) = r(At) mislim da bi trebalo vrijediti onda i r(A+Bt)=r(At+B) jer se transponiranjem matricama neće promijeniti rang, nisam sigurna. ali ako to vrijedi onda bi trebalo vrijediti i s minusom. možeš A-Bt napisati kao A+Bt (ali kod B promijeniš svima predznak) i to se onda opet svodi za zbroj, jer ni u početnom zadatku s + nije ti nigdje rečeno kakvi su a(i,j) i b(i,j) oni mogu biti i negativni...ako uzmeš (A+Bt) i to nazoveš matricom C, kad transponiraš C dobiješ Ct koja je zapravo At + B, a pošto vrijedi r(C)=r(Ct) vrijedi i to gore.
piše mu u zadatku da su matrice istog reda i kvadratne tako da kad se transponiraju i dalje se mogu zbrajati. S obzirom da vrijedi da je r(A) = r(At) mislim da bi trebalo vrijediti onda i r(A+Bt)=r(At+B) jer se transponiranjem matricama neće promijeniti rang, nisam sigurna. ali ako to vrijedi onda bi trebalo vrijediti i s minusom. možeš A-Bt napisati kao A+Bt (ali kod B promijeniš svima predznak) i to se onda opet svodi za zbroj, jer ni u početnom zadatku s + nije ti nigdje rečeno kakvi su a(i,j) i b(i,j) oni mogu biti i negativni...ako uzmeš (A+Bt) i to nazoveš matricom C, kad transponiraš C dobiješ Ct koja je zapravo At + B, a pošto vrijedi r(C)=r(Ct) vrijedi i to gore.

[Vrh]
ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 20 - 16

PostPostano: 19:38 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="weeh"][quote="ddduuu"]Kako naci bazu za lijevi nulprostor..?[/quote]
Kaj nije to [latex]Ker(A^T)[/latex] ???[/quote]

hmm,u mojoj teci je isaran cili neki postupak za pronalazenje, ali ne razumin nista sta pise. Pa ako ko zna:)
weeh (napisa):
ddduuu (napisa):

Kaj nije to ???

hmm,u mojoj teci je isaran cili neki postupak za pronalazenje, ali ne razumin nista sta pise. Pa ako ko zna:)

[Vrh]
mycky1111
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 15 - 1

PostPostano: 19:53 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

baza za lijevi nulprostor je m-r zadnjih redaka matrice (L^-1)*P, tj inverza matrice L pomnozene s permutacijskom. ako nije bilo pivotiranja, onda je baza za lijevi nul prostor m-r zadnjih redatka iz inveza matrice. ako si ista skuzila... tako nam je asistentica rekla...
baza za lijevi nulprostor je m-r zadnjih redaka matrice (L^-1)*P, tj inverza matrice L pomnozene s permutacijskom. ako nije bilo pivotiranja, onda je baza za lijevi nul prostor m-r zadnjih redatka iz inveza matrice. ako si ista skuzila... tako nam je asistentica rekla...

Zadnja promjena: mycky1111; 20:00 sri, 11. 2. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Anja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

114 = 118 - 4

PostPostano: 20:04 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je [latex]PA=LU[/latex] rastav matrice [latex]A[/latex], onda je jedna mogućnost uzeti zadnjih [latex]m-r[/latex] redaka matrice [latex]L^{-1}P[/latex].

(Matrica [latex]A[/latex] neka je s [latex]m[/latex] redaka i [latex]n[/latex] stupaca i rangom [latex]r[/latex]).

Svih tih [latex]m-r[/latex] redaka stvarno je iz lijevog nulprostora - vidi se iz [latex]U=L^{-1}PA[/latex]; ti su retci nezavisni (jer su retci regularne matrice [latex]L^{-1}P[/latex]); a i dimenzija lijevog nulprostora je [latex]m-r[/latex]; dakle to je jedna baza.

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

Netko me pretekao. :)
Da, ako nije bilo permutiranja, onda je [latex]P=I[/latex], pa je [latex]L^{-1}P=L^{-1}[/latex].
Ako je rastav matrice , onda je jedna mogućnost uzeti zadnjih redaka matrice .

(Matrica neka je s redaka i stupaca i rangom ).

Svih tih redaka stvarno je iz lijevog nulprostora - vidi se iz ; ti su retci nezavisni (jer su retci regularne matrice ); a i dimenzija lijevog nulprostora je ; dakle to je jedna baza.

Added after 3 minutes:

Netko me pretekao. Smile
Da, ako nije bilo permutiranja, onda je , pa je .

[Vrh]
Gosjt
Gost

PostPostano: 20:06 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ovoga, jel se ta baza ne može dobit računanjem U^t*X=0? sad je U^t dimenzije n*m i X je dimenzije m*1
ovoga, jel se ta baza ne može dobit računanjem U^t*X=0? sad je U^t dimenzije n*m i X je dimenzije m*1

[Vrh]
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 20:12 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

znam da se to može izračunat kao tražimo [latex]A^Ty=0[/latex], pa ako je [latex]P=I[/latex] onda [latex]A=LU[/latex]. znači imamo [latex](LU)^Ty=0 -> U^T(L^Ty)=0[/latex], napravimo supstituciju [latex]L^Ty=z[/latex] pa rješimo taj sustav [latex]U^Tz=0 i L^Ty=z[/latex]... ako griješim ispravite me
znam da se to može izračunat kao tražimo , pa ako je onda . znači imamo , napravimo supstituciju pa rješimo taj sustav ... ako griješim ispravite me

[Vrh]
Anja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

114 = 118 - 4

PostPostano: 20:14 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može! Ali ne s onom istom [latex]U[/latex] iz faktorizacije matrice [latex]A[/latex] (ako ste na to mislili) - ako ćete tako, treba napraviti [latex]LU[/latex] rastav od [latex]A^{\tau}[/latex].

Ovo je bio odgovor na predzadnji post.

Za zadnji: da, može tako.
Može! Ali ne s onom istom iz faktorizacije matrice (ako ste na to mislili) - ako ćete tako, treba napraviti rastav od .

Ovo je bio odgovor na predzadnji post.

Za zadnji: da, može tako.

[Vrh]
lorozic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 3

PostPostano: 21:05 sri, 11. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje u vezi ortogonalnih matrica:

A^t = A^(-1) , a znamo za determinante da je det A = det A^t, a
det A^-1 = 1/det A, ne slijedi iz toga da sve ortogonalne matrice imaju det A=1? Jer nemaju pa je to kontradikcija...
Ocito sam fulal nekaj, pliz nek mi neko objasni ak zna :)
Pitanje u vezi ortogonalnih matrica:

A^t = A^(-1) , a znamo za determinante da je det A = det A^t, a
det A^-1 = 1/det A, ne slijedi iz toga da sve ortogonalne matrice imaju det A=1? Jer nemaju pa je to kontradikcija...
Ocito sam fulal nekaj, pliz nek mi neko objasni ak zna Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum