Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Vjezbe i timski rad
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Matko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 10 - 2

PostPostano: 14:15 ned, 29. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zelio bih jos samo malo rezimirati polemiku vezanu uz vjezbe iz RP1, jer mislim da su se naglasci nekako stavljali pomalo na krive stvari. Dakle, stogod trenutno pojedini studenti mislili o tome, dvije osobe na jednom racunalu jos uvijek predstavlja sasvim podnosljive uvjete za rad i vidjet cete kako to uopce nije tako strasno kako na prvi pogled izgleda (znam da bi bilo bolje kada bi stvatko imao svoje racunalo, no, nazalost tako nesto na nasem faxu vjerojatno jos dugo vremena nece biti ostvarivo). Takodjer, ne morate se bojati da ce netko zbog takvih uvjeta rada ostati uskracen za bodove (a time eventualno i za ocjenu), jer tokom tih cetiri sata vjezbi asistent ce cijelo vrijeme biti s vama u praktikumu i vrlo dobro ce moci uociti tko sto i koliko radi. Jako tesko je sakriti cinjenicu da netko nije autor koda, a isto tako jasno se vidi kada je netko voljan raditi i samostalno obavlja svoj posao.

Nazalost, postoje slijedeca tri (puno veca) realna problema:

1.) U jednoj RP1 grupi ima 45-46 studenata. U praktikumu 1 ima 19 radnih mjesta s racunalom, u praktikumu 2 ima 18 radnih mjesta (pri cemu 2 ili 3 racunala sigurno ne rade, tako da je realni broj ispravnih racunala 15 ili 16). Odavde je ocito za vidjeti da glavni problem ne predstavlja to sto ce za racunalom sjediti dva studenta, nego, ukoliko se svi studenti pojave na vjezbama, u dobrom dijelu trebala bi biti (Nesi, sjedni, opusti se i duboko udahni :)) tri studenta na jednom racunalu, a to je doista previse. S druge strane, postoje statisticki argumenti koji govore da nece svi studenti dolaziti na nastavu, a neki ce i odustati, tako da ce realni broj studenata u pojedinoj grupi vjerojatno ipak biti manji. No, o tome ce biti moguce diskutirati tek nakon sto zapocne nastava.

2.) Niti u jednom praktikumu nema dovoljno stolica za sjedenje 40 i vise studenata (to je po mom misljenju zapravo najveci problem). Trenutno uopce nije jasno kako ce to biti rijeseno (osim stalnim seljakanjem stolica iz jedne prostorije u drugu), jer izgleda da fakultet bas i nema novaca za nabavku jos stolica.

3.) Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju). Ovo nije kolegij gdje hardverske karakteristike racunala imaju ikakve veze s onime sto ce se raditi u kolegiju, tako da s te strane nije neki problem raditi na slabijim racunalima. Ono sto je problem jest to sto su racunala u praktikum 2 poprilicno stara i ponekad se znaju javljati razni hardverski problemi (afterall 2 ili 3 racunala uopce vise niti ne rade), a RC ih nema namjeru popravljati (jer bi jednom u skorijoj buducnosti taj praktikum takodjer trebao biti kompletno renoviran), tako da bi to moglo stvarati indirektne smetnje u nastavi (a sigurno niti studenti nece bas biti zadovoljni s takvom situacijom).

Eto, dragi studenti, sto da vam jos kazem. Svim vasim asistentima (a i profesorima) izuzetno je stalo da vam nastavu iz RP1 odrze najbolje sto mogu, a s tehnickim i raznim drugim ogranicenjima nekamo cemo se (nadam se uspjesno) morati snalaziti. Stvari na koje nece biti moguce utjecati naprosto ce se morati prihvatiti takve kakve jesu, ali zato cvrsto vjerujem da cemo vam jedan takav "manjak" s tehnicke strane uspjeti kvalitetno nadomjestiti prenesenim znanjem, sto ce vam na kraju ipak biti daleko bitnije.
Zelio bih jos samo malo rezimirati polemiku vezanu uz vjezbe iz RP1, jer mislim da su se naglasci nekako stavljali pomalo na krive stvari. Dakle, stogod trenutno pojedini studenti mislili o tome, dvije osobe na jednom racunalu jos uvijek predstavlja sasvim podnosljive uvjete za rad i vidjet cete kako to uopce nije tako strasno kako na prvi pogled izgleda (znam da bi bilo bolje kada bi stvatko imao svoje racunalo, no, nazalost tako nesto na nasem faxu vjerojatno jos dugo vremena nece biti ostvarivo). Takodjer, ne morate se bojati da ce netko zbog takvih uvjeta rada ostati uskracen za bodove (a time eventualno i za ocjenu), jer tokom tih cetiri sata vjezbi asistent ce cijelo vrijeme biti s vama u praktikumu i vrlo dobro ce moci uociti tko sto i koliko radi. Jako tesko je sakriti cinjenicu da netko nije autor koda, a isto tako jasno se vidi kada je netko voljan raditi i samostalno obavlja svoj posao.

Nazalost, postoje slijedeca tri (puno veca) realna problema:

1.) U jednoj RP1 grupi ima 45-46 studenata. U praktikumu 1 ima 19 radnih mjesta s racunalom, u praktikumu 2 ima 18 radnih mjesta (pri cemu 2 ili 3 racunala sigurno ne rade, tako da je realni broj ispravnih racunala 15 ili 16). Odavde je ocito za vidjeti da glavni problem ne predstavlja to sto ce za racunalom sjediti dva studenta, nego, ukoliko se svi studenti pojave na vjezbama, u dobrom dijelu trebala bi biti (Nesi, sjedni, opusti se i duboko udahni Smile) tri studenta na jednom racunalu, a to je doista previse. S druge strane, postoje statisticki argumenti koji govore da nece svi studenti dolaziti na nastavu, a neki ce i odustati, tako da ce realni broj studenata u pojedinoj grupi vjerojatno ipak biti manji. No, o tome ce biti moguce diskutirati tek nakon sto zapocne nastava.

2.) Niti u jednom praktikumu nema dovoljno stolica za sjedenje 40 i vise studenata (to je po mom misljenju zapravo najveci problem). Trenutno uopce nije jasno kako ce to biti rijeseno (osim stalnim seljakanjem stolica iz jedne prostorije u drugu), jer izgleda da fakultet bas i nema novaca za nabavku jos stolica.

3.) Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju). Ovo nije kolegij gdje hardverske karakteristike racunala imaju ikakve veze s onime sto ce se raditi u kolegiju, tako da s te strane nije neki problem raditi na slabijim racunalima. Ono sto je problem jest to sto su racunala u praktikum 2 poprilicno stara i ponekad se znaju javljati razni hardverski problemi (afterall 2 ili 3 racunala uopce vise niti ne rade), a RC ih nema namjeru popravljati (jer bi jednom u skorijoj buducnosti taj praktikum takodjer trebao biti kompletno renoviran), tako da bi to moglo stvarati indirektne smetnje u nastavi (a sigurno niti studenti nece bas biti zadovoljni s takvom situacijom).

Eto, dragi studenti, sto da vam jos kazem. Svim vasim asistentima (a i profesorima) izuzetno je stalo da vam nastavu iz RP1 odrze najbolje sto mogu, a s tehnickim i raznim drugim ogranicenjima nekamo cemo se (nadam se uspjesno) morati snalaziti. Stvari na koje nece biti moguce utjecati naprosto ce se morati prihvatiti takve kakve jesu, ali zato cvrsto vjerujem da cemo vam jedan takav "manjak" s tehnicke strane uspjeti kvalitetno nadomjestiti prenesenim znanjem, sto ce vam na kraju ipak biti daleko bitnije.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:07 ned, 29. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, vidim da se i asistentima RP1 i vecini studenata svidja rizik po pravednost ocjenjivanja, pa necu vise prigovarati... :roll: Mozda jedino organiziram neko natjecanje u bungee jumpingu, kad vec studenti toliko zele "zivjeti na rubu". :twisted: :P

[quote="Matko"]jer izgleda da fakultet bas i nema novaca za nabavku jos stolica.[/quote]

Znam da nije na tebi da odgovoris, ali eto pitanje, pa ako netko zna... Zasto onda taj isti fax obecava stolce (neka sjednica pocetkom akademske godine, by Prodekanica; bijah prisutan i na hodniku kad je to rekla Nesi)? :-k

Nije valjda da Fakultet nije (bio) svjestan s kakvim financijskim sredstvima raspolaze? :twisted: Pitam zato jer se problem stolaca ne odnosi samo na praktikume...

[quote="Matko"]Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju).[/quote]

Da ne govorimo o tome da ce se uciti razlicita sucelja... :shock: Zasto nisu svi u istom praktikumu? :-s
Ok, vidim da se i asistentima RP1 i vecini studenata svidja rizik po pravednost ocjenjivanja, pa necu vise prigovarati... Rolling Eyes Mozda jedino organiziram neko natjecanje u bungee jumpingu, kad vec studenti toliko zele "zivjeti na rubu". Twisted Evil Razz

Matko (napisa):
jer izgleda da fakultet bas i nema novaca za nabavku jos stolica.

Znam da nije na tebi da odgovoris, ali eto pitanje, pa ako netko zna... Zasto onda taj isti fax obecava stolce (neka sjednica pocetkom akademske godine, by Prodekanica; bijah prisutan i na hodniku kad je to rekla Nesi)? Think

Nije valjda da Fakultet nije (bio) svjestan s kakvim financijskim sredstvima raspolaze? Twisted Evil Pitam zato jer se problem stolaca ne odnosi samo na praktikume...

Matko (napisa):
Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju).

Da ne govorimo o tome da ce se uciti razlicita sucelja... Shocked Zasto nisu svi u istom praktikumu? Eh?

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 15:40 ned, 29. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

samo da kazem da mi je jako drago sto su se asistenti RP1 ukljucili u raspravu.... to se odnosii na Krcka i na Matka
i da se moje jako nezadovoljstvo jos uvijek ne tice njih :g: (osim ak mi abog necije nesposobnosti ne skinu bodove :P)

[quote="Matko"]Takodjer, ne morate se bojati da ce netko zbog takvih uvjeta rada ostati uskracen za bodove (a time eventualno i za ocjenu), jer tokom tih cetiri sata vjezbi asistent ce cijelo vrijeme biti s vama u praktikumu i vrlo dobro ce moci uociti tko sto i koliko radi. Jako tesko je sakriti cinjenicu da netko nije autor koda, a isto tako jasno se vidi kada je netko voljan raditi i samostalno obavlja svoj posao.[/quote]

cek, ovo mi nije jasno
recimo nas troje (djizs, do kraja rasprave ce ispast da cemo svi biti za jednim kompom :PP) radimo neka dva zadatka...
naravno da nema smisla da svi troje pisemo isti kod (tj da svatko od nas rjesava isti zadatak)
a po Dirichletovom principu jednostavno nejde da svi pisemo kod (pretpostavka je ofkors da onaj tko pocme pisati program, ga i zavrsi....)
dakle, ako ocjenjujete tko je autor, onda ce opet netko ostati zakinut za ocjenu
ako ocjenjujete tim, onda neki mogu nista ne raditi, a dobit ocjenu
mislim da cak niti vi, mighty ones, ne mozete pratiti sto radi 45 ljudi... :?
s druge pak strane, netko kuca jedan program, netko drugi kuca drugi program -> oboje ce biti zakinuti za onaj drugi dio...

ma, dok god mene nitko ne zakine za bodove, ja happy

[quote="Matko"] ukoliko se svi studenti pojave na vjezbama, u dobrom dijelu trebala bi biti (Nesi, sjedni, opusti se i duboko udahni :)) tri studenta na jednom racunalu, a to je doista previse. [/quote]

a vjezbe su obavezne
kako se ona netko moze 'ne' pojaviti? :roll:
[quote="ofisl sajt"]Svake vjezbe student ce biti duzan izraditi C program [/quote]
ako nekoga enma, onda ne moze biti ocijenjen, zar ne?

[quote="Matko"]S druge strane, postoje statisticki argumenti koji govore da nece svi studenti dolaziti na nastavu, a neki ce i odustati, tako da ce realni broj studenata u pojedinoj grupi vjerojatno ipak biti manji. No, o tome ce biti moguce diskutirati tek nakon sto zapocne nastava.[/quote]

mislim da je opcenito vro glupa ideja oslanjati se na to
tako se oslanjalo na tu statistiku i na pocetku godine, pa smo mi do kraja morali sjediti na podovima, usprkos obecanim stolcima :evil;

[quote="Matko"]jer izgleda da fakultet bas i nema novaca za nabavku jos stolica.[/quote]

ovo je vec vsego komentirao
no, ja cu samo dodati, da je prodekanica OBECALA odmah nakon prve sjednice da ce stolci doci jer je DEKAN to obecao
treba li spomenuti da od stolaca nista, i da je i dalje politika statistike?
a znamo da postoje tri vrste lazhi.... lazh... velika lazh.. i statistika.... NHF anyone, ofkors

[quote="Matko"]3.) Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju).[/quote]

ali to je IMO glupo...
zasto ne radimo svi na istim masinama?
recimo, u podrumu?

[quote="Matko"] Ovo nije kolegij gdje hardverske karakteristike racunala imaju ikakve veze s onime sto ce se raditi u kolegiju, tako da s te strane nije neki problem raditi na slabijim racunalima. [/quote]

ali nemaju isto sucelje, zanemarimo hardware

[quote="Matko"](a sigurno niti studenti nece bas biti zadovoljni s takvom situacijom).[/quote]

ako nista drugo, bit ce optuzbi 'oni (neka druga grupa) rade u podrumu, zato su bolje svladali gradivo'
u istinitost ne ulazim, ali cinjenica je da ako pocetni uvjeti nisu isti, ne mozemo i nemamo pravo ocekivati isti rezultat

[quote="Matko"] Stvari na koje nece biti moguce utjecati naprosto ce se morati prihvatiti takve kakve jesu, ali zato cvrsto vjerujem da cemo vam jedan takav "manjak" s tehnicke strane uspjeti kvalitetno nadomjestiti prenesenim znanjem, sto ce vam na kraju ipak biti daleko bitnije.[/quote]

dakle, suma sumarum, mene jedino zanima sljedece:
[b]mozete li obecati da nitko tko je posteno odradio svoj komad posla/koda/zadataka nece biti zakinut za svoje bodove?
i da necija ocjena NECE ovisi o bilokome drugom osim ispitivaca i njega samog?[/b]

a ja obecavam da necu raditi probleme, dok god moja ocjena ne bude ugrozena nekom 'poteskocom' :g:
samo da kazem da mi je jako drago sto su se asistenti RP1 ukljucili u raspravu.... to se odnosii na Krcka i na Matka
i da se moje jako nezadovoljstvo jos uvijek ne tice njih Mr. Green (osim ak mi abog necije nesposobnosti ne skinu bodove Razz)

Matko (napisa):
Takodjer, ne morate se bojati da ce netko zbog takvih uvjeta rada ostati uskracen za bodove (a time eventualno i za ocjenu), jer tokom tih cetiri sata vjezbi asistent ce cijelo vrijeme biti s vama u praktikumu i vrlo dobro ce moci uociti tko sto i koliko radi. Jako tesko je sakriti cinjenicu da netko nije autor koda, a isto tako jasno se vidi kada je netko voljan raditi i samostalno obavlja svoj posao.

cek, ovo mi nije jasno
recimo nas troje (djizs, do kraja rasprave ce ispast da cemo svi biti za jednim kompom Weeee-heeee!!!) radimo neka dva zadatka...
naravno da nema smisla da svi troje pisemo isti kod (tj da svatko od nas rjesava isti zadatak)
a po Dirichletovom principu jednostavno nejde da svi pisemo kod (pretpostavka je ofkors da onaj tko pocme pisati program, ga i zavrsi....)
dakle, ako ocjenjujete tko je autor, onda ce opet netko ostati zakinut za ocjenu
mislim da cak niti vi, mighty ones, ne mozete pratiti sto radi 45 ljudi... Confused
s druge pak strane, netko kuca jedan program, netko drugi kuca drugi program → oboje ce biti zakinuti za onaj drugi dio...

ma, dok god mene nitko ne zakine za bodove, ja happy

Matko (napisa):
ukoliko se svi studenti pojave na vjezbama, u dobrom dijelu trebala bi biti (Nesi, sjedni, opusti se i duboko udahni Smile) tri studenta na jednom racunalu, a to je doista previse.

a vjezbe su obavezne
kako se ona netko moze 'ne' pojaviti? Rolling Eyes
ofisl sajt (napisa):
Svake vjezbe student ce biti duzan izraditi C program

Matko (napisa):
S druge strane, postoje statisticki argumenti koji govore da nece svi studenti dolaziti na nastavu, a neki ce i odustati, tako da ce realni broj studenata u pojedinoj grupi vjerojatno ipak biti manji. No, o tome ce biti moguce diskutirati tek nakon sto zapocne nastava.

tako se oslanjalo na tu statistiku i na pocetku godine, pa smo mi do kraja morali sjediti na podovima, usprkos obecanim stolcima :evil;

Matko (napisa):
jer izgleda da fakultet bas i nema novaca za nabavku jos stolica.

no, ja cu samo dodati, da je prodekanica OBECALA odmah nakon prve sjednice da ce stolci doci jer je DEKAN to obecao
a znamo da postoje tri vrste lazhi.... lazh... velika lazh.. i statistika.... NHF anyone, ofkors

Matko (napisa):
3.) Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju).

ali to je IMO glupo...
recimo, u podrumu?

Matko (napisa):
Ovo nije kolegij gdje hardverske karakteristike racunala imaju ikakve veze s onime sto ce se raditi u kolegiju, tako da s te strane nije neki problem raditi na slabijim racunalima.

ali nemaju isto sucelje, zanemarimo hardware

Matko (napisa):
(a sigurno niti studenti nece bas biti zadovoljni s takvom situacijom).

ako nista drugo, bit ce optuzbi 'oni (neka druga grupa) rade u podrumu, zato su bolje svladali gradivo'
u istinitost ne ulazim, ali cinjenica je da ako pocetni uvjeti nisu isti, ne mozemo i nemamo pravo ocekivati isti rezultat

Matko (napisa):
Stvari na koje nece biti moguce utjecati naprosto ce se morati prihvatiti takve kakve jesu, ali zato cvrsto vjerujem da cemo vam jedan takav "manjak" s tehnicke strane uspjeti kvalitetno nadomjestiti prenesenim znanjem, sto ce vam na kraju ipak biti daleko bitnije.

mozete li obecati da nitko tko je posteno odradio svoj komad posla/koda/zadataka nece biti zakinut za svoje bodove?
i da necija ocjena NECE ovisi o bilokome drugom osim ispitivaca i njega samog?

a ja obecavam da necu raditi probleme, dok god moja ocjena ne bude ugrozena nekom 'poteskocom' Mr. Green

Matko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 15:51 ned, 29. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ok, vidim da se i asistentima RP1 i vecini studenata svidja rizik po pravednost ocjenjivanja, pa necu vise prigovarati... :roll:[/quote]

Bolje bi bilo reci da smo svjesni svih aspekata trenutne situacije i iluzorno bi bilo ocekivati da se neke stvari drasticno mogu izmijeniti. U tom kontekstu mislim da je za sada tesko osmisliti znacajno bolji (tj. pravedniji) nacin ocjenjivanja (dokle god postoje trenutna ogranicenja).

[quote="vsego"]
Znam da nije na tebi da odgovoris, ali eto pitanje, pa ako netko zna... Zasto onda taj isti fax obecava stolce (neka sjednica pocetkom akademske godine, by Prodekanica; bijah prisutan i na hodniku kad je to rekla Nesi)? :-k

Nije valjda da Fakultet nije (bio) svjestan s kakvim financijskim sredstvima raspolaze? :twisted: Pitam zato jer se problem stolaca ne odnosi samo na praktikume...
[/quote]

Iskreno receno i mene bi to jako zanimalo. Naravno da nemam nikakav uvid u to zasto je tome tako.

[quote="vsego"]
[quote="Matko"]Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju).[/quote]

Da ne govorimo o tome da ce se uciti razlicita sucelja... :shock: Zasto nisu svi u istom praktikumu? :-s
[/quote]

Trenutno jos uvijek radim na tome da saznam odgovor na to pitanje.
Raspored za RP4 grupe stigao je tek u cetvrtak, a u medjuvremenu nisam bas uspio saznati nesto konstruktivnog.
vsego (napisa):
Ok, vidim da se i asistentima RP1 i vecini studenata svidja rizik po pravednost ocjenjivanja, pa necu vise prigovarati... Rolling Eyes

Bolje bi bilo reci da smo svjesni svih aspekata trenutne situacije i iluzorno bi bilo ocekivati da se neke stvari drasticno mogu izmijeniti. U tom kontekstu mislim da je za sada tesko osmisliti znacajno bolji (tj. pravedniji) nacin ocjenjivanja (dokle god postoje trenutna ogranicenja).

vsego (napisa):

Znam da nije na tebi da odgovoris, ali eto pitanje, pa ako netko zna... Zasto onda taj isti fax obecava stolce (neka sjednica pocetkom akademske godine, by Prodekanica; bijah prisutan i na hodniku kad je to rekla Nesi)? Think

Nije valjda da Fakultet nije (bio) svjestan s kakvim financijskim sredstvima raspolaze? Twisted Evil Pitam zato jer se problem stolaca ne odnosi samo na praktikume...

Iskreno receno i mene bi to jako zanimalo. Naravno da nemam nikakav uvid u to zasto je tome tako.

vsego (napisa):

Matko (napisa):
Dvije grupe prema trenutnom rasporedu imaju vjezbe u (novom) praktikumu 1 (u podrumu), a tri grupe imaju vjezbe u (starom) praktikumu 2 (u prizemlju).

Da ne govorimo o tome da ce se uciti razlicita sucelja... Shocked Zasto nisu svi u istom praktikumu? Eh?

Trenutno jos uvijek radim na tome da saznam odgovor na to pitanje.
Raspored za RP4 grupe stigao je tek u cetvrtak, a u medjuvremenu nisam bas uspio saznati nesto konstruktivnog.

[Vrh]
Matko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 23:29 ned, 29. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]
cek, ovo mi nije jasno
recimo nas troje (djizs, do kraja rasprave ce ispast da cemo svi biti za jednim kompom :PP) radimo neka dva zadatka...
mislim da cak niti vi, mighty ones, ne mozete pratiti sto radi 45 ljudi... :?
s druge pak strane, netko kuca jedan program, netko drugi kuca drugi program -> oboje ce biti zakinuti za onaj drugi dio...
[/quote]

Cijela prica o dobivanju bodova iz C-a bazirana je na pretpostavci da dvoje studenata radi na jednom racunalu, tj. da svaki student ima dva sata vlastitog vremena za rad. Kao sto si primijetila, naravno da u slucaju troje studenata takav pristup nema bas previse smisla i nece moci biti primjenjiv. Trenutno ne mogu precizno reci kako ce izgledati modificirana verzija ocjenjivanja u slucaju ako ce biti tri studenta po jednom racunalu, no, vjerojatno ce se stvar pokusati na neki nacin "svesti" na situaciju s dva studenta po jednom racunalu. (upravo iz tog razloga nam je bitno da vidimo koliko studenata ce dolaziti na prvih par vjezbi kako bismo mogli prilagoditi nacin ocjenjivanja).
Prve cetiri vjezbe radit ce se osnove UNiX-a i HTML-a, tako da znaci ima jos mjesec dana vremena da se precizno definira kako ce se izgledati
situacija s C dijelom kolegija.

[quote="Nesi"]
a vjezbe su obavezne
kako se ona netko moze 'ne' pojaviti? :roll:
[quote="ofisl sajt"]Svake vjezbe student ce biti duzan izraditi C program [/quote]
[/quote]

A vidjet ces... neki ljudi naprosto odustanu od kolegija (obicno jer misle da im je to pretesko) i odluce kolegij upisati iduce godine. Bilo je takvih slucajeva prosle godine (u nekim grupama manje, u nekima vise studenata).

[quote="Nesi"]
[/quote]

Ne mislim da je glupa ideja oslanjati se na statistiku, jer ne mislim da su statisticki argumenti bez temelja (statistika je afterall jedna velika matematicka disciplina, a matematicirama nekako ipak volim vjerovati). Mozda da pokusam malo ilustrirati, koliko znam dobar dio kolokvija na nasem faxu organizira se tako da se za jednu predavaonicu formalno predbiljezi netrivijalno vise ljudi nego sto u nju teoretski moze stati, jer uvijek postoji statisticki nezanemariv postotak studenata koji ne izadje na kolokvije. Na taj nacin recimo nije potrebno 10 dvorana za pisanje kolokvija i 10 asistenata za cuvanje na njemu, nego samo (bubam napamet) recimo 6.

Do problema sa stolicama mozda je doslo recimo zato jer je netko statisticke velicine vezane uz izlazak studenata na kolokvije poistovjetio
s onima vezanim uz dolazak na nastavu (naravno da postoji odredjena korelacija, no, ocito ne u onoj mjeri u kojoj se mozda ocekivala).
U svakom slucaju mislim da nikada nije statistika ona koja je generalno kriva, nego (namjerna ili nenamjerna) pogresna interpretacija statistickih podataka.

[quote="Nesi"]
[/quote]

Ako je nesto bilo obecano, a potom to nije bilo napravljeno, mislim da to onda vise nema veze ni s kakvom statistikom.

[quote="Nesi"]
ali to je IMO glupo...
recimo, u podrumu?
[/quote]

I ja bih volio znati odgovor.

[quote="Nesi"]
[/quote]

Znam, i zato se sada radi na tome da se pokusaju prebaciti sve grupe u praktikum 1 (bez ikakvih garancija o uspjehu).

[quote="Nesi"]
[b]mozete li obecati da nitko tko je posteno odradio svoj komad posla/koda/zadataka nece biti zakinut za svoje bodove?
i da necija ocjena NECE ovisi o bilokome drugom osim ispitivaca i njega samog?[/b]
[/quote]

Mislim da mozemo jer to uopce niti nije bilo upitno.

[quote="Nesi"]
a ja obecavam da necu raditi probleme, dok god moja ocjena ne bude ugrozena nekom 'poteskocom' :g:
[/quote]

Tvom asistentu ce vjerojatno biti korisna informacija o postojanju ove izjave. :)
Nesi (napisa):

cek, ovo mi nije jasno
recimo nas troje (djizs, do kraja rasprave ce ispast da cemo svi biti za jednim kompom Weeee-heeee!!!) radimo neka dva zadatka...
mislim da cak niti vi, mighty ones, ne mozete pratiti sto radi 45 ljudi... Confused
s druge pak strane, netko kuca jedan program, netko drugi kuca drugi program → oboje ce biti zakinuti za onaj drugi dio...

Cijela prica o dobivanju bodova iz C-a bazirana je na pretpostavci da dvoje studenata radi na jednom racunalu, tj. da svaki student ima dva sata vlastitog vremena za rad. Kao sto si primijetila, naravno da u slucaju troje studenata takav pristup nema bas previse smisla i nece moci biti primjenjiv. Trenutno ne mogu precizno reci kako ce izgledati modificirana verzija ocjenjivanja u slucaju ako ce biti tri studenta po jednom racunalu, no, vjerojatno ce se stvar pokusati na neki nacin "svesti" na situaciju s dva studenta po jednom racunalu. (upravo iz tog razloga nam je bitno da vidimo koliko studenata ce dolaziti na prvih par vjezbi kako bismo mogli prilagoditi nacin ocjenjivanja).
Prve cetiri vjezbe radit ce se osnove UNiX-a i HTML-a, tako da znaci ima jos mjesec dana vremena da se precizno definira kako ce se izgledati
situacija s C dijelom kolegija.

Nesi (napisa):

a vjezbe su obavezne
kako se ona netko moze 'ne' pojaviti? Rolling Eyes
ofisl sajt (napisa):
Svake vjezbe student ce biti duzan izraditi C program

A vidjet ces... neki ljudi naprosto odustanu od kolegija (obicno jer misle da im je to pretesko) i odluce kolegij upisati iduce godine. Bilo je takvih slucajeva prosle godine (u nekim grupama manje, u nekima vise studenata).

Nesi (napisa):

Ne mislim da je glupa ideja oslanjati se na statistiku, jer ne mislim da su statisticki argumenti bez temelja (statistika je afterall jedna velika matematicka disciplina, a matematicirama nekako ipak volim vjerovati). Mozda da pokusam malo ilustrirati, koliko znam dobar dio kolokvija na nasem faxu organizira se tako da se za jednu predavaonicu formalno predbiljezi netrivijalno vise ljudi nego sto u nju teoretski moze stati, jer uvijek postoji statisticki nezanemariv postotak studenata koji ne izadje na kolokvije. Na taj nacin recimo nije potrebno 10 dvorana za pisanje kolokvija i 10 asistenata za cuvanje na njemu, nego samo (bubam napamet) recimo 6.

Do problema sa stolicama mozda je doslo recimo zato jer je netko statisticke velicine vezane uz izlazak studenata na kolokvije poistovjetio
s onima vezanim uz dolazak na nastavu (naravno da postoji odredjena korelacija, no, ocito ne u onoj mjeri u kojoj se mozda ocekivala).
U svakom slucaju mislim da nikada nije statistika ona koja je generalno kriva, nego (namjerna ili nenamjerna) pogresna interpretacija statistickih podataka.

Nesi (napisa):

Ako je nesto bilo obecano, a potom to nije bilo napravljeno, mislim da to onda vise nema veze ni s kakvom statistikom.

Nesi (napisa):

ali to je IMO glupo...
recimo, u podrumu?

I ja bih volio znati odgovor.

Nesi (napisa):

Znam, i zato se sada radi na tome da se pokusaju prebaciti sve grupe u praktikum 1 (bez ikakvih garancija o uspjehu).

Nesi (napisa):

mozete li obecati da nitko tko je posteno odradio svoj komad posla/koda/zadataka nece biti zakinut za svoje bodove?
i da necija ocjena NECE ovisi o bilokome drugom osim ispitivaca i njega samog?

Mislim da mozemo jer to uopce niti nije bilo upitno.

Nesi (napisa):

a ja obecavam da necu raditi probleme, dok god moja ocjena ne bude ugrozena nekom 'poteskocom' Mr. Green

Tvom asistentu ce vjerojatno biti korisna informacija o postojanju ove izjave. Smile

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:09 pon, 1. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Matko"]Cijela prica o dobivanju bodova iz C-a bazirana je na pretpostavci da dvoje studenata radi na jednom racunalu, tj. da svaki student ima dva sata vlastitog vremena za rad.[/quote]

Sad meni nije jasno. :-s Hoce se na tim vjezbama nesto uciti/vjezbati ili sve otpada na "dio koji se boduje"? Ili se boduje ono sto studenti rade dok asistent objasnjava gradivo? :-k

[quote="Matko"]A vidjet ces... neki ljudi naprosto odustanu od kolegija (obicno jer misle da im je to pretesko) i [color=red]odluce kolegij upisati iduce godine[/color]. Bilo je takvih slucajeva prosle godine (u nekim grupama manje, u nekima vise studenata).[/quote]

Dakle, neki odustanu, ali i dodju neki koji su odustali prosle godine, ne? :-s Onda to bas i nije neki pad populacije... :-k ;)

[quote="Matko"][quote="Nesi"]a ja obecavam da necu raditi probleme, dok god moja ocjena ne bude ugrozena nekom 'poteskocom' :g:[/quote]
Tvom asistentu ce vjerojatno biti korisna informacija o postojanju ove izjave. :)[/quote]

Nesi je to napisala prije backupa, dakle izjava je spremljena na sigurno, za sve vijeke vijekova... :twisted: ;)
Matko (napisa):
Cijela prica o dobivanju bodova iz C-a bazirana je na pretpostavci da dvoje studenata radi na jednom racunalu, tj. da svaki student ima dva sata vlastitog vremena za rad.

Sad meni nije jasno. Eh? Hoce se na tim vjezbama nesto uciti/vjezbati ili sve otpada na "dio koji se boduje"? Ili se boduje ono sto studenti rade dok asistent objasnjava gradivo? Think

Matko (napisa):

Dakle, neki odustanu, ali i dodju neki koji su odustali prosle godine, ne? Eh? Onda to bas i nije neki pad populacije... Think Wink

Matko (napisa):
Nesi (napisa):

Tvom asistentu ce vjerojatno biti korisna informacija o postojanju ove izjave. Smile

Nesi je to napisala prije backupa, dakle izjava je spremljena na sigurno, za sve vijeke vijekova... Twisted Evil Wink

[Vrh]
Matko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 9:13 pon, 1. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
Sad meni nije jasno. :-s Hoce se na tim vjezbama nesto uciti/vjezbati ili sve otpada na "dio koji se boduje"? Ili se boduje ono sto studenti rade dok asistent objasnjava gradivo? :-k
[/quote]

C dio vjezbi iz RP1 zamisljen je tako da se na njemu samo rjesavaju zadaci, bez uvodjenja nekog dodatnog novog gradiva. Asistent ce na pocetku vjezbi eventualno potrositi nesto malo vremena da studentima razjasni sto se trazi od njih u postavljenim zadacima (na vjezbama ce se rjesavati dva zadatka - u principu svaki zadatak rjesavat ce jedna grupa studenata koja u danom trenutku sjedi za tastaturom), i nakon toga krece se na rjesavanje. Na kraju vjezbi u ovisnosti o ispravnosti i kvaliteti napravljenih rjesenja podijelit ce se bodovi.

[quote="vsego"]
Dakle, neki odustanu, ali i dodju neki koji su odustali prosle godine, ne? :-s Onda to bas i nije neki pad populacije... :-k ;)
[/quote]

Sto jest - jest!
No, kao sto rekoh, najvjerodostojniju informaciju dobit cemo ovaj tjedan kada prodju prve vjezbe.
Disclaimer: Osobno nisam zadovoljan ovakvim nacinom organizacije nastave, no, naprosto moram postovati ono kako je dogovoreno da ce se provoditi stvari.
vsego (napisa):

Sad meni nije jasno. Eh? Hoce se na tim vjezbama nesto uciti/vjezbati ili sve otpada na "dio koji se boduje"? Ili se boduje ono sto studenti rade dok asistent objasnjava gradivo? Think

C dio vjezbi iz RP1 zamisljen je tako da se na njemu samo rjesavaju zadaci, bez uvodjenja nekog dodatnog novog gradiva. Asistent ce na pocetku vjezbi eventualno potrositi nesto malo vremena da studentima razjasni sto se trazi od njih u postavljenim zadacima (na vjezbama ce se rjesavati dva zadatka - u principu svaki zadatak rjesavat ce jedna grupa studenata koja u danom trenutku sjedi za tastaturom), i nakon toga krece se na rjesavanje. Na kraju vjezbi u ovisnosti o ispravnosti i kvaliteti napravljenih rjesenja podijelit ce se bodovi.

vsego (napisa):

Dakle, neki odustanu, ali i dodju neki koji su odustali prosle godine, ne? Eh? Onda to bas i nije neki pad populacije... Think Wink

Sto jest - jest!
No, kao sto rekoh, najvjerodostojniju informaciju dobit cemo ovaj tjedan kada prodju prve vjezbe.
Disclaimer: Osobno nisam zadovoljan ovakvim nacinom organizacije nastave, no, naprosto moram postovati ono kako je dogovoreno da ce se provoditi stvari.

[Vrh]
hexy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 12:13 pon, 5. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

baš je divan i krasan taj timski rad.....

Na nasoj grupi nas ima po dvoje na racunalu (mozda na dva ili tri po troje, nisam sigurna). Asistent nam je rekao da se dogovorimo s partnerom i da jedan dolazi na prvih sat i pol, a drugi na drugih sat i pol.
Dakle kod nas svaki student ima manje vremena i rješava sam, tako da onaj "lošiji" programer može sat i pol sjediti u praktikumu, izvesti neki pokušaj programa koji neće raditi i dobiti nula bodova isto kao netko tko se nije udostojao niti pojaviti na vježbama.
Isto kao što ste u raspravama spominjali, neće moći od "boljeg" kolege ništa naučiti jer taj neće biti tamo.
Dok u drugim grupama po tri studenta rješavaju dva zadatka, imaju 4 sata, a i da su svi "loši" programeri, tri glave su ipak pametnije od jedne:) pa će smisliti bar nešto što će im donijeti jedan bod...
Ne tvrdim ja da je loše što svatko radi sam svoj zadatak, ali neka se onda to omogući svima, jer u nekim grupama će biti pomoći od kolege, a u nekima ne.
baš je divan i krasan taj timski rad.....

Na nasoj grupi nas ima po dvoje na racunalu (mozda na dva ili tri po troje, nisam sigurna). Asistent nam je rekao da se dogovorimo s partnerom i da jedan dolazi na prvih sat i pol, a drugi na drugih sat i pol.
Dakle kod nas svaki student ima manje vremena i rješava sam, tako da onaj "lošiji" programer može sat i pol sjediti u praktikumu, izvesti neki pokušaj programa koji neće raditi i dobiti nula bodova isto kao netko tko se nije udostojao niti pojaviti na vježbama.
Isto kao što ste u raspravama spominjali, neće moći od "boljeg" kolege ništa naučiti jer taj neće biti tamo.
Dok u drugim grupama po tri studenta rješavaju dva zadatka, imaju 4 sata, a i da su svi "loši" programeri, tri glave su ipak pametnije od jedne:) pa će smisliti bar nešto što će im donijeti jedan bod...
Ne tvrdim ja da je loše što svatko radi sam svoj zadatak, ali neka se onda to omogući svima, jer u nekim grupama će biti pomoći od kolege, a u nekima ne.

[Vrh]
ninocka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:20 uto, 20. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pridruzujem se ovom zadnjem komentaru, mislim da bi se asistenti trebali tocno i definitivno medjusobno dogovoriti tako da nam svima vjezbe iz praktikuma jednako izgledaju,a isto vrijedi i za kriterije u bodovanju,na ostalo stvarno nemam prigovora, mislim da su uvjeti za rad stvarno solidni i da su nepotrebna ovolika kritiziranja.
U nasoj grupi zadatak svatko radi sam sto je valjda kao najpravednija varijanta, ali "mali" je problem u tome (barem meni), vrijeme.
Do sad smo imali dvoje vjezbe, pa kako vam se to sad cini?

I zamolila bih kolegu Marijana, ako je istina ono kaj je napisao da voli objasnjavati programiranje, bila bih ti jako zahvalna da mi pomognes
(trebam li dodat plizzzzz? :oops: )
Pridruzujem se ovom zadnjem komentaru, mislim da bi se asistenti trebali tocno i definitivno medjusobno dogovoriti tako da nam svima vjezbe iz praktikuma jednako izgledaju,a isto vrijedi i za kriterije u bodovanju,na ostalo stvarno nemam prigovora, mislim da su uvjeti za rad stvarno solidni i da su nepotrebna ovolika kritiziranja.
U nasoj grupi zadatak svatko radi sam sto je valjda kao najpravednija varijanta, ali "mali" je problem u tome (barem meni), vrijeme.
Do sad smo imali dvoje vjezbe, pa kako vam se to sad cini?

I zamolila bih kolegu Marijana, ako je istina ono kaj je napisao da voli objasnjavati programiranje, bila bih ti jako zahvalna da mi pomognes
(trebam li dodat plizzzzz? Embarassed )

[Vrh]
Marijan
Gost

PostPostano: 13:47 sub, 24. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm... mogu ti dat par korisnih savjeta koje sam ja koristio dok sam ucio programirati u C-u. Za pocetak je to knjiga Teach yourself C in 21 days. Knjiga je na engleskom, ali pisana je vrlo razumljivo. Knjigu mozes pronaci na sljedecoj adresi:

[url]http://drew.nease.net/mypage/c_book/[/url]

a koliko mi je poznato mozes koristit bilokakvu literaturu od C-a tijekom programiranja, tako da ako proucis tu knjigu, lagano ces se snac na praktikumu kada ti nesto zatreba. Ako ne razumis neki zadatak posaljes ga na forumu i sigurno ce ti ga netko objasnit. Ako ti treba nesto za programiranje mozes pitatat na faksu, samo ne tipa "ja ne razumijem nista" :wink:

Marijan
hm... mogu ti dat par korisnih savjeta koje sam ja koristio dok sam ucio programirati u C-u. Za pocetak je to knjiga Teach yourself C in 21 days. Knjiga je na engleskom, ali pisana je vrlo razumljivo. Knjigu mozes pronaci na sljedecoj adresi:

http://drew.nease.net/mypage/c_book/

a koliko mi je poznato mozes koristit bilokakvu literaturu od C-a tijekom programiranja, tako da ako proucis tu knjigu, lagano ces se snac na praktikumu kada ti nesto zatreba. Ako ne razumis neki zadatak posaljes ga na forumu i sigurno ce ti ga netko objasnit. Ako ti treba nesto za programiranje mozes pitatat na faksu, samo ne tipa "ja ne razumijem nista" Wink

Marijan

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum