Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

LU faktorizacija s kolokvija (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
uzorni student
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-2 = 1 - 3

PostPostano: 19:34 uto, 17. 2. 2009    Naslov: LU faktorizacija s kolokvija Citirajte i odgovorite

ima li neko tko razumije kako riješit 4. a) zadatak s kolokvija... samo objasnit ne treba riješavati zadatak
ima li neko tko razumije kako riješit 4. a) zadatak s kolokvija... samo objasnit ne treba riješavati zadatak

astajd
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 6

PostPostano: 20:26 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

reci, što ti konkretno treba? :?
Nalaženje LU rastava, stupčani/retčani/nulprostor.. :?:
reci, što ti konkretno treba? Confused
Nalaženje LU rastava, stupčani/retčani/nulprostor.. Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
uzorni student
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 1 - 3

PostPostano: 20:46 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="astajd"]
Nalaženje LU rastava[/quote]
astajd (napisa):

Nalaženje LU rastava

astajd
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 6

PostPostano: 20:56 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

teško je to sam tako objasniti, ali pokušat ću..

ustvari, to je PA=LU rastav, (P je matrica koja mijenja retke matrici A), ali pretpostavimo da su svi retci dobro namješteni.
Uglavnom, trebaš od A napraviti gornjetrokutastu, da dobiješ U, ali smiješ samo dodavati u retke ispod (1 u 2,3..., 2 u 3,4...). Paralelno uzmeš jediničnu matricu (kvadratnu, dimenzija m) i na njoj napraviš sve identične promjene, ali s minusom. npr ako prvi redak matrice matrice dodaš dvaput drugom, onda će ti na mjestu 2,1 te jedinične matrice pisati -2. Ponavljam, minus. To radiš dok matricu A ne svedeš na gornjetrokutast oblik. Dobio si matricu U, a ovo sa strane je L.
Pomnoži LU da vidiš da dobiješ A :)

To ti je ovako šablonski, možda ima neki egzaktniji, precizniji, matematički precizniji način, ali mislim da je ovaj čist ok i razumljiv
:wink:
teško je to sam tako objasniti, ali pokušat ću..

ustvari, to je PA=LU rastav, (P je matrica koja mijenja retke matrici A), ali pretpostavimo da su svi retci dobro namješteni.
Uglavnom, trebaš od A napraviti gornjetrokutastu, da dobiješ U, ali smiješ samo dodavati u retke ispod (1 u 2,3..., 2 u 3,4...). Paralelno uzmeš jediničnu matricu (kvadratnu, dimenzija m) i na njoj napraviš sve identične promjene, ali s minusom. npr ako prvi redak matrice matrice dodaš dvaput drugom, onda će ti na mjestu 2,1 te jedinične matrice pisati -2. Ponavljam, minus. To radiš dok matricu A ne svedeš na gornjetrokutast oblik. Dobio si matricu U, a ovo sa strane je L.
Pomnoži LU da vidiš da dobiješ A Smile

To ti je ovako šablonski, možda ima neki egzaktniji, precizniji, matematički precizniji način, ali mislim da je ovaj čist ok i razumljiv
Wink

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 21:13 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možda [url=http://web.math.hr/nastava/unm/materijali/Bosner%20--%20Numericka%20linearna%20algebra%20-%20vjezbe.pdf]ovo[/url] pomogne.

Ima jedan dio koji objašnjava LU faktorizaciju, samo si sve na primjeru nacrtaj, inače se lako pogubit u matricama... uzmi 3x3 i udri :D
Možda ovo pomogne.

Ima jedan dio koji objašnjava LU faktorizaciju, samo si sve na primjeru nacrtaj, inače se lako pogubit u matricama... uzmi 3x3 i udri Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
uzorni student
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 1 - 3

PostPostano: 21:22 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

sry... krivo sam ti rekao.... ja lu faktorizaciju kužim u matricama reda n... al problem nastaje kad je matrica npr 5X4 kao u kolokviju... http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08_09/kol2a.pdf

ups-..... nisam ni pravo pročitao ovo gore... a već sam krivo zaključio... hvala na savjetu...
sry... krivo sam ti rekao.... ja lu faktorizaciju kužim u matricama reda n... al problem nastaje kad je matrica npr 5X4 kao u kolokviju... http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08_09/kol2a.pdf

ups-..... nisam ni pravo pročitao ovo gore... a već sam krivo zaključio... hvala na savjetu...

bozidarsevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-24 = 52 - 76

PostPostano: 21:37 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ista šema i na 5x4..
ako ti je A 5x4..L će ti bit 5x5 , a U će bit 5x4..
one jednostavne matrice koje množiš će ti bit 5x5..
to je jedina razlika..nije neki bed..probaj..

[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]

naravno,ako treba mjenjat koji redak onda imaš i P koji je također 5x5..

[size=9][color=#999999]Added after 16 seconds:[/color][/size]

valjda nisam niš krivo reko..
ista šema i na 5x4..
ako ti je A 5x4..L će ti bit 5x5 , a U će bit 5x4..
one jednostavne matrice koje množiš će ti bit 5x5..
to je jedina razlika..nije neki bed..probaj..

Added after 1 minutes:

naravno,ako treba mjenjat koji redak onda imaš i P koji je također 5x5..

Added after 16 seconds:

valjda nisam niš krivo reko..

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
astajd
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 6

PostPostano: 21:56 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@bozidarsevo: kaže se "shema". hvala :wink:
@bozidarsevo: kaže se "shema". hvala Wink

[Vrh]
bozidarsevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-24 = 52 - 76

PostPostano: 21:59 uto, 17. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

oprostite kolega.. :wink:

meni je nekak bedasto to SHEMA..pa govorim ŠEMA :thumbup:
oprostite kolega.. Wink

meni je nekak bedasto to SHEMA..pa govorim ŠEMA Thumb up!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 16:19 sri, 18. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="uzorni student"]sry... krivo sam ti rekao.... ja lu faktorizaciju kužim u matricama reda n... al problem nastaje kad je matrica npr 5X4 kao u kolokviju... http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08_09/kol2a.pdf

ups-..... nisam ni pravo pročitao ovo gore... a već sam krivo zaključio... hvala na savjetu...[/quote]
možda nisam u pravu, ali mislim da znam :)
kao prvo, matrica je 4 puta 5, jer, m je broj redaka, a n je broj stupaca. i ima ih četir puta pet. daklem, matrica L će ovdje bit četiri puta četiri. ona je umnožak svih ovih elementarnih matrica prek kojih su rađene operacije, tj, njihov inverz. E_k*E_k-1*......*E_1*A=U. pa onda to sve se množi sa (E_k*E_k-1*......*E_1)^-1. i dobije se A=(E_1^-1*......E_k-1^-1*E_k^-1)*U
E_1^-1*......E_k-1^-1*E_k^-1 = L. amo sad na zad, ovo mal nejasno možd izgleda.
prvo dodaj prvi redak triput u treći, i jednom ga oduzmi od četvrtog. sprem to u E_1 matricu. invertiraj E_1 matricu, tj, napravi ono sa zamjenom minus<-->plus kak reče astajd. E_1 je ova sa jedinicama na dijagonali, a ispod ono šta si radi na A matrici.
kad si napravio ovo, oduzmi treći redak dvaput od četvrtog. sprem to u matricu E_2. čini mi se da si sad došao do gornjetrokutaste matrice koja se sad zove U. invertiraj E_2 matricu, tj, napravi onu zamjenu minus<-->plus prema astajdijevom naputku.
pomnoži invertirane matrice, redom, E_1^-1*E_2^-1. ak nisam negdi zabrljo, a moguće da jesam, ovaj umnožak će dat matricu L.

nisam ovo rješavo na papirusu, već ovak, odokativno pišem. ono astajd-ijevo rješenje je dobro, al mislim da je ovak preciznije za radit, izgleda kao da ima više posla, al mislim d aje manje prostora za zeznit se. normalno, osim ak sam ja nekaj zabrijo pa ovo totalka ne valja, al, men valjalo na kolokviju :)
uzorni student (napisa):

možda nisam u pravu, ali mislim da znam Smile
kao prvo, matrica je 4 puta 5, jer, m je broj redaka, a n je broj stupaca. i ima ih četir puta pet. daklem, matrica L će ovdje bit četiri puta četiri. ona je umnožak svih ovih elementarnih matrica prek kojih su rađene operacije, tj, njihov inverz. E_k*E_k-1*......*E_1*A=U. pa onda to sve se množi sa (E_k*E_k-1*......*E_1)^-1. i dobije se A=(E_1^-1*......E_k-1^-1*E_k^-1)*U
E_1^-1*......E_k-1^-1*E_k^-1 = L. amo sad na zad, ovo mal nejasno možd izgleda.
prvo dodaj prvi redak triput u treći, i jednom ga oduzmi od četvrtog. sprem to u E_1 matricu. invertiraj E_1 matricu, tj, napravi ono sa zamjenom minus↔plus kak reče astajd. E_1 je ova sa jedinicama na dijagonali, a ispod ono šta si radi na A matrici.
kad si napravio ovo, oduzmi treći redak dvaput od četvrtog. sprem to u matricu E_2. čini mi se da si sad došao do gornjetrokutaste matrice koja se sad zove U. invertiraj E_2 matricu, tj, napravi onu zamjenu minus↔plus prema astajdijevom naputku.
pomnoži invertirane matrice, redom, E_1^-1*E_2^-1. ak nisam negdi zabrljo, a moguće da jesam, ovaj umnožak će dat matricu L.

nisam ovo rješavo na papirusu, već ovak, odokativno pišem. ono astajd-ijevo rješenje je dobro, al mislim da je ovak preciznije za radit, izgleda kao da ima više posla, al mislim d aje manje prostora za zeznit se. normalno, osim ak sam ja nekaj zabrijo pa ovo totalka ne valja, al, men valjalo na kolokviju Smile

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
uzorni student
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 1 - 3

PostPostano: 23:35 sri, 18. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

fala... skužio sam.... fala puno... ima dobrih ljudi
fala... skužio sam.... fala puno... ima dobrih ljudi

Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 23:36 sri, 18. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

dođe čovjeku da se zapita, elda? :)
dođe čovjeku da se zapita, elda? Smile

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum