Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

najveća donja međa skupa (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Uvod u matematiku
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
xyz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
13 = 15 - 2

PostPostano: 19:42 pet, 20. 2. 2009    Naslov: najveća donja međa skupa Citirajte i odgovorite

koja je najveća donja međa skupa prirodnih brojeva?je li to nula?
koja je najveća donja međa skupa prirodnih brojeva?je li to nula?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 19:48 pet, 20. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja bih reko da je 1... nitko ne kaže da infimum skupa (najveća donja međa) ne smije biti unutar skupa, čak štoviše, onda se taj infimum naziva minimum :D

No, ne znam kolko definicija infimuma ima smisla u "točkastom" skupu kakav je N...
ja bih reko da je 1... nitko ne kaže da infimum skupa (najveća donja međa) ne smije biti unutar skupa, čak štoviše, onda se taj infimum naziva minimum Very Happy

No, ne znam kolko definicija infimuma ima smisla u "točkastom" skupu kakav je N...

xyz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
13 = 15 - 2

PostPostano: 23:16 pet, 20. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha..jel bi to značilo da se infimum i minimum poistovjecuju kada govorimo o zatvorenom intervalu, recimo skup N:[1,+beskonacno>?hvala:D
aha..jel bi to značilo da se infimum i minimum poistovjecuju kada govorimo o zatvorenom intervalu, recimo skup N:[1,+beskonacno>?hvala:D

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:25 pet, 20. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Velim, za skup N mi se čini da je malo glupo govorit o infimumu... jer definicija infimuma je:

1. donja međa - to ok za N
2. najveća donja međa -> tu propada, jer kaže da je to takav broj za kojeg možeš uzet bilo koju okolinu i u njoj je neki drugi broj iz skupa...
( Ako sa A označimo infimum skupa S : [latex]\forall \epsilon > 0 \exists x \in S [/latex] takav da[latex] x < A + \epsilon[/latex] )

To je bezveze za N jer ak uzmeš epsilon = 0.4 neće bit prirodnih elemenata oko nijednog broja...

Ali moglo bi se reć, kad imaš [a, besk> (unutar R) da je inf=min=a.
Velim, za skup N mi se čini da je malo glupo govorit o infimumu... jer definicija infimuma je:

1. donja međa - to ok za N
2. najveća donja međa → tu propada, jer kaže da je to takav broj za kojeg možeš uzet bilo koju okolinu i u njoj je neki drugi broj iz skupa...
( Ako sa A označimo infimum skupa S : takav da )

To je bezveze za N jer ak uzmeš epsilon = 0.4 neće bit prirodnih elemenata oko nijednog broja...

Ali moglo bi se reć, kad imaš [a, besk> (unutar R) da je inf=min=a.

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:53 pet, 20. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

IIRC, ne kaze da mora biti [b]drugih[/b] elemenata, a u svakoj [latex]\epsilon[/latex]-okolini jedinice nalazi se ta ista jedinica, ne? ;)
IIRC, ne kaze da mora biti drugih elemenata, a u svakoj -okolini jedinice nalazi se ta ista jedinica, ne? Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 0:11 sub, 21. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]IIRC, ne kaze da mora biti [b]drugih[/b] elemenata, a u svakoj [latex]\epsilon[/latex]-okolini jedinice nalazi se ta ista jedinica, ne? ;)[/quote]

Ako je samo infimum (a ne ujedno i minimum) onda ne ;)

Ma meni je samo blesava ta definicija za "rijeke" skupove... možda dodat da epsilon mora bit iz S ( skupa kojeg gledamo ), to mi je prihvatljivije :D
vsego (napisa):
IIRC, ne kaze da mora biti drugih elemenata, a u svakoj -okolini jedinice nalazi se ta ista jedinica, ne? Wink

Ako je samo infimum (a ne ujedno i minimum) onda ne Wink

Ma meni je samo blesava ta definicija za "rijeke" skupove... možda dodat da epsilon mora bit iz S ( skupa kojeg gledamo ), to mi je prihvatljivije Very Happy

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:22 sub, 21. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\mathbb{N}[/latex] je podskup od [latex]\mathbb{R}[/latex], dakle u cemu je problem da se primijeni ista definicija koja ide za infimum proizvoljnog [latex]S \subseteq \mathbb{R}[/latex]? :grebgreb:

[url=http://baza.iugrina.com/index.php?id=412]e-Ghetaldus: Infimum podskupa skupa realnih brojeva[/url] ;)
je podskup od , dakle u cemu je problem da se primijeni ista definicija koja ide za infimum proizvoljnog ? Kotacici rade 100 na sat

e-Ghetaldus: Infimum podskupa skupa realnih brojeva Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 0:33 sub, 21. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma znam, samo velim da je [b]meni[/b] malo blesava ta definicija jer je N rijedak u R...

recimo za skup <1,besk> unutar N koji je unutar R.

Njemu je infimum m=1. I sad kaže definicija da pošto je to infimum da za svaki a iz R, a>m postoji x iz <1,besk> t.d a>x. Nek je a=1.1. Onda bi moro postojat x iz <1,besk> (koji je unutar N) t.d. 1.1>x, al takvog nema (1 nije u <1,besk> )...

isto tak za ovu epsilon verziju definicije... zato kažem da mi je malo blesavo za rijetke skupove...

edit: hm da, jedino ako je infimum od <1,besk> unutar N = 2... to bi imalo više smisla, pošto je 2 u okolini sebe... :)

zaključak:
ako imamo neki podskup od N,
<a,b> -> inf=a+1, sup=b-1
[a,b> -> inf=a, sup=b-1
<a,b] -> inf=a+1, sup=b
[a,b] -> inf=a, sup=b
Ma znam, samo velim da je meni malo blesava ta definicija jer je N rijedak u R...

recimo za skup <1,besk> unutar N koji je unutar R.

Njemu je infimum m=1. I sad kaže definicija da pošto je to infimum da za svaki a iz R, a>m postoji x iz <1,besk> t.d a>x. Nek je a=1.1. Onda bi moro postojat x iz <1,besk> (koji je unutar N) t.d. 1.1>x, al takvog nema (1 nije u <1,besk> )...

isto tak za ovu epsilon verziju definicije... zato kažem da mi je malo blesavo za rijetke skupove...

edit: hm da, jedino ako je infimum od <1,besk> unutar N = 2... to bi imalo više smisla, pošto je 2 u okolini sebe... Smile

zaključak:
ako imamo neki podskup od N,
<a,b> → inf=a+1, sup=b-1
[a,b> → inf=a, sup=b-1
<a,b] → inf=a+1, sup=b
[a,b] → inf=a, sup=b

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Uvod u matematiku Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum