Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
necka Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
necka Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
sunny Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
sunny Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
Postano: 17:33 pet, 3. 4. 2009 Naslov: |
|
|
Daj mi objasni kako si uspjela skuziti da je to binomna sl. var, a onda ne znas izracunati ocekivanje :lol:, [size=5]prof. Sarapa bi dobio infarkt![/size]!
[latex]X=\sum_{k=1}^n\chi_{\{X_k=6\}}, \chi_{\{X_k=6\}}\sim \left(\begin{array}{cc}
0 & 1 \\
\frac{5}{6} & \frac{1}{6} \\
\end{array}\right) \Rightarrow X\sim B(n,\frac{1}{6}) [/latex]
U prvom slucaju, nadi [latex]\mathbb{P}(0<X\leq 3)[/latex], u drugom slucaju koristi jedan jako poznati teorem koji ja ovom prilikom necu spomenuti :D , tako da barem nesta solo napravite.
Vidim da ekonomisti rasturaju PMF, taman pred rokove ( ako se ne varam sutra pocinju ! ) :lol:
Edit: Zeznuo sam u ovom prvom, nisam uzeo korjen varijance, to vi sredite, nemam volje to raditi...
Daj mi objasni kako si uspjela skuziti da je to binomna sl. var, a onda ne znas izracunati ocekivanje , prof. Sarapa bi dobio infarkt!!
U prvom slucaju, nadi , u drugom slucaju koristi jedan jako poznati teorem koji ja ovom prilikom necu spomenuti , tako da barem nesta solo napravite.
Vidim da ekonomisti rasturaju PMF, taman pred rokove ( ako se ne varam sutra pocinju ! )
Edit: Zeznuo sam u ovom prvom, nisam uzeo korjen varijance, to vi sredite, nemam volje to raditi...
|
|
[Vrh] |
|
sunny Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
nlo Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ivica13 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
finalni Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:40 ned, 21. 6. 2009 Naslov: |
|
|
možda ovako (to je ak kutije razlikujemo a lopte ne).. Ukupno rasporeda ima [latex]\binom{2n-1}{n}[/latex] (zamisli da stavljaš n-1 pregradu u niz od n lopti, ono prije prve pregrade ide u prvu kutiju, ono između prve i druge pregrade u drugu, itd. zapravo, moraš izabrat n mjesta gdje ćeš stavit lopte u niz od 2n-1 mjesta, a na preostala mjesta moraju ići pregrade).
Rasporede u kojima je točno jedna kutija prazna brojimo ovako: kutiju koja je prazna možemo izabrati na [b]n[/b] načina, a u preostalih n-1 mora bit bar 1 lopta => u jednoj kutiji su 2 lopte, u preostale n-2 po 1. Sad tu jednu u koju ćemo stavit 2 lopte možemo izabrati na [b]n-1[/b] način, pa je ukupno tih rasporeda n*(n-1).
Svi rasporedi jednako su vjerojatni => tražena vjerojatnost je [latex]\frac{n\cdot(n-1)}{\binom{2n-1}{n}}[/latex]
možda ovako (to je ak kutije razlikujemo a lopte ne).. Ukupno rasporeda ima (zamisli da stavljaš n-1 pregradu u niz od n lopti, ono prije prve pregrade ide u prvu kutiju, ono između prve i druge pregrade u drugu, itd. zapravo, moraš izabrat n mjesta gdje ćeš stavit lopte u niz od 2n-1 mjesta, a na preostala mjesta moraju ići pregrade).
Rasporede u kojima je točno jedna kutija prazna brojimo ovako: kutiju koja je prazna možemo izabrati na n načina, a u preostalih n-1 mora bit bar 1 lopta ⇒ u jednoj kutiji su 2 lopte, u preostale n-2 po 1. Sad tu jednu u koju ćemo stavit 2 lopte možemo izabrati na n-1 način, pa je ukupno tih rasporeda n*(n-1).
Svi rasporedi jednako su vjerojatni ⇒ tražena vjerojatnost je
_________________ Nikola Adžaga
Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
|
|
[Vrh] |
|
|