Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Cauchyev niz
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
moki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 0 - 1

PostPostano: 14:23 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Cauchyev niz Citirajte i odgovorite

pozdrav . . . ako ima netko da mi malo pojasni kako bi mogao dokazati konvergentnost i dali je taj niz Cauchyev [latex]Xn = \frac{n}{n+1}[/latex], jos moram skuzit dal konvergira na skupu [0,1> i dal je tam cauchyev al to valjd budem i sam znao nes ak uspijem skontat prvo . . .

te ak netko zna mozd neku stranicu na kojoj pise nesto o tom nizu povise (ili knjigu koju se moze nac na webu) bilo bi mi mnogo pomoglo . . . hvala
pozdrav . . . ako ima netko da mi malo pojasni kako bi mogao dokazati konvergentnost i dali je taj niz Cauchyev , jos moram skuzit dal konvergira na skupu [0,1> i dal je tam cauchyev al to valjd budem i sam znao nes ak uspijem skontat prvo . . .

te ak netko zna mozd neku stranicu na kojoj pise nesto o tom nizu povise (ili knjigu koju se moze nac na webu) bilo bi mi mnogo pomoglo . . . hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 15:06 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

možda pomogne opći član niza gledati u sljedećem obliku:
[latex]\frac{1}{1+\frac{1}{n}}[/latex]
možda pomogne opći član niza gledati u sljedećem obliku:

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:12 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]X_n = \frac{n}{n+1} = 1 - \frac{1}{n+1}[/latex]

Ovaj niz je vrlo sličan nizu [latex](\frac{1}{n})_n[/latex] za kojeg imaš dokaz da konvergira [url=http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf]tu, na stranici 43 [/url] (51 u dokumentnoj numeraciji)

Za Cauchy-jevost ti samo treba 1 teorem koji kaže da je na potpunom metričkom prostoru konvergentan==Cauchyev. A R je potpun :D

Ovaj niz je vrlo sličan nizu za kojeg imaš dokaz da konvergira tu, na stranici 43 (51 u dokumentnoj numeraciji)

Za Cauchy-jevost ti samo treba 1 teorem koji kaže da je na potpunom metričkom prostoru konvergentan==Cauchyev. A R je potpun Very Happy

Zadnja promjena: Luuka; 15:20 uto, 7. 4. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
moki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 16:23 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

e thx tolko mi i treba sam da vidim slican primjer da skuzim ;) hvala

[size=9][color=#999999]Added after 1 hours 4 minutes:[/color][/size]

[latex]X_n = \frac{n}{n+1}[/latex]

[latex]lim \frac{n}{n+1} = lim (1-1+ \frac{n}{n+1})[/latex]

[latex]lim (1+\frac{-n-1+n}{n+1})=lim(1+\frac{-1}{n+1})[/latex]

[latex]lim (1+ \frac{-1}{n+1})^\frac{n+1}{-1}^*^\frac{-1}{n+1}=[/latex]

[latex]e^\frac{-1}{n+1} = e^l^i^m^\frac{-1}{n+1} = e^-^beskonacno[/latex]

jel ovo priblizno bi moglo bit to . . . ak ne onda stvarno neam blage a nelici bas kao da sam nes dokazao :oops:
e thx tolko mi i treba sam da vidim slican primjer da skuzim Wink hvala

Added after 1 hours 4 minutes:

jel ovo priblizno bi moglo bit to . . . ak ne onda stvarno neam blage a nelici bas kao da sam nes dokazao Embarassed

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 16:30 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma ne treba ti to sve... napiso sam ti gore kak još možeš napisat opći član, dakle
[latex]x_n = \frac{n}{n+1} = 1 - \frac{1}{n+1}[/latex]

i sad kad tu lupiš limes imaš
[latex]\lim_{n \to \infty}{x_n} = \lim_{n \to \infty}{( 1 - \frac{1}{n+1} )} = 1 - \lim_{n \to \infty}{(\frac{1}{n+1})}=1-0=1[/latex]

ako baš želiš sa e-om, onda ti je kriv zadnji korak, jer je
[latex]e^{ \lim_{n \to \infty}{(\frac{-1}{n+1})}} = e^0 =1[/latex]

inače, primjeti da imaš rastuć niz, ograničen odozgo sa 1, pa limes nikako ne može bit neka beskonačnost (u +besk ne može jer nejde preko 1, a u -besk ne može jer raste od 0 ili 1/2 ovisno dal n ide od 0 ili 1)
Ma ne treba ti to sve... napiso sam ti gore kak još možeš napisat opći član, dakle

i sad kad tu lupiš limes imaš

ako baš želiš sa e-om, onda ti je kriv zadnji korak, jer je

inače, primjeti da imaš rastuć niz, ograničen odozgo sa 1, pa limes nikako ne može bit neka beskonačnost (u +besk ne može jer nejde preko 1, a u -besk ne može jer raste od 0 ili 1/2 ovisno dal n ide od 0 ili 1)

Zadnja promjena: Luuka; 16:34 uto, 7. 4. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
moki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 16:33 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

a znao sam da sam negdje pogrijesio . . . i cinilo se da je nekak neobicno glupav kraj zadatka ;) . . . ali sad kad gledam ovo prek drugacijeg opceg clana je puno lakse . . .
a znao sam da sam negdje pogrijesio . . . i cinilo se da je nekak neobicno glupav kraj zadatka Wink . . . ali sad kad gledam ovo prek drugacijeg opceg clana je puno lakse . . .

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 16:37 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

I ako ostaviš opći član kakav je, onda i limes se jednostavno može izračunat djeljenjem s najvećom potencijom:

[latex]\lim_{ n \to \infty}{ \frac{n}{n+1}} = \lim_{ n \to \infty}{ \frac{1}{1+\frac{1}{n}}}=\frac{1}{1+0}=1[/latex]

a i L'Hospital ide u jednom koraku( ako se pravimo da tražimo limes fje zadane sa [latex]f(x)=\frac{x}{x+1}[/latex] )

Uglavnom, sve je jednostavnije nego ić preko exponencijalne :D
I ako ostaviš opći član kakav je, onda i limes se jednostavno može izračunat djeljenjem s najvećom potencijom:

a i L'Hospital ide u jednom koraku( ako se pravimo da tražimo limes fje zadane sa )

Uglavnom, sve je jednostavnije nego ić preko exponencijalne Very Happy

moki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 16:44 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li je niz [latex]X_n = \frac{n}{n+1}[/latex] konvergentan? Da li je Cauchyjev? Obrazlozite!

dakle ja sam ovime preko limesa dokazao da je konvergentan ne? jer nemoze bit konvergentan bez limesa kolko sam skuzio taj dio . . . ali nekuzim koja je onda razlika izmedu njega i Cauchyevog (jer kolko sam ja shvatio Cauchyev je onaj koji je skuplja oko jednog broja a to je i definicija limesa)
Da li je niz konvergentan? Da li je Cauchyjev? Obrazlozite!

dakle ja sam ovime preko limesa dokazao da je konvergentan ne? jer nemoze bit konvergentan bez limesa kolko sam skuzio taj dio . . . ali nekuzim koja je onda razlika izmedu njega i Cauchyevog (jer kolko sam ja shvatio Cauchyev je onaj koji je skuplja oko jednog broja a to je i definicija limesa)

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 17:15 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="moki"]Da li je niz [latex]X_n = \frac{n}{n+1}[/latex] konvergentan? Da li je Cauchyjev? Obrazlozite!

dakle ja sam ovime preko limesa dokazao da je konvergentan ne? jer nemoze bit konvergentan bez limesa kolko sam skuzio taj dio . . . ali nekuzim koja je onda razlika izmedu njega i Cauchyevog (jer kolko sam ja shvatio Cauchyev je onaj koji je skuplja oko jednog broja a to je i definicija limesa)[/quote]

Dakle, niz jest konvergentan, a to je zato jer je monoton i ograničen (monoton -> u ovom slučaju rastuć i ograničen->odozgo sa 1).
Pošto je konvergentan, limes postoji i iznosi 1.
Taj niz je i Cauchyev jer se nalazimo u potpunom prostoru (R) u kojem je svaki konvergentan ujedno i Cauchyev.

A razlika između konvergentog i Cauchyevog je da kod konv se svi nakupljaju oko 1 limesa, ali nema nikakvog uvjeta na odnos između članova niza. Cauchyev je onaj kojem su od nekog nadalje članovi po volji blizu (međusobno, a ne limesu, jer C niz ni ne mora konvergirati)

[size=9][color=#999999]Added after 4 minutes:[/color][/size]

evo jedan primjer niza koji je C niz, ali nije konvergentan.

Promatramo niz (u Q - racionalnim brojevima)

[latex]x_n= (1+\frac{1}{n})^n[/latex]

Taj niz jest C niz u Q, ali nije konvergentan (pazi, nad Q smo, a limes ovoga je e, koji nije iz Q, a limes mora biti iz istog skupa u kojem je niz).
moki (napisa):
Da li je niz konvergentan? Da li je Cauchyjev? Obrazlozite!

Dakle, niz jest konvergentan, a to je zato jer je monoton i ograničen (monoton → u ovom slučaju rastuć i ograničen→odozgo sa 1).
Pošto je konvergentan, limes postoji i iznosi 1.
Taj niz je i Cauchyev jer se nalazimo u potpunom prostoru (R) u kojem je svaki konvergentan ujedno i Cauchyev.

A razlika između konvergentog i Cauchyevog je da kod konv se svi nakupljaju oko 1 limesa, ali nema nikakvog uvjeta na odnos između članova niza. Cauchyev je onaj kojem su od nekog nadalje članovi po volji blizu (međusobno, a ne limesu, jer C niz ni ne mora konvergirati)

Added after 4 minutes:

evo jedan primjer niza koji je C niz, ali nije konvergentan.

Promatramo niz (u Q - racionalnim brojevima)

Taj niz jest C niz u Q, ali nije konvergentan (pazi, nad Q smo, a limes ovoga je e, koji nije iz Q, a limes mora biti iz istog skupa u kojem je niz).

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 17:16 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisu ti iste definicije Cauchyevog niza i limesa niza. U nekim prostorima Cauchyev niz ne mora imati limes. Točka (broj) x je limes nekog niza ako nakon tamo nekog n-tog člana tog niza su svi članovi jako blizu točki x, dok je niz Cauchyev ako su nakon nekog n-tog člana niza svaka dva člana međusobno jako blizu.

Time što je tvoj niz Xn konvergentan si pokazao da je on i Cauchyev u [u]potpunom[/u] metričkom prostoru, tj. u [latex]\mathbb{R}[/latex].

No tvoje pitanje je bilo da li konvergira i da li je Cauchyev na [latex]\left[0,1\right\rangle[/latex]. Zatvoreni potprostori potpunog metričkog prostora su također potpuni, no [latex]\left[0,1\right\rangle[/latex] nije zatvoren potprostor od [latex]\mathbb{R}[/latex] tako da se ne možeš lako izvuć preko tvrdnje konvergentan=cauchyev, već moraš preko definicija provjeriti što je ili nije. :)
Nisu ti iste definicije Cauchyevog niza i limesa niza. U nekim prostorima Cauchyev niz ne mora imati limes. Točka (broj) x je limes nekog niza ako nakon tamo nekog n-tog člana tog niza su svi članovi jako blizu točki x, dok je niz Cauchyev ako su nakon nekog n-tog člana niza svaka dva člana međusobno jako blizu.

Time što je tvoj niz Xn konvergentan si pokazao da je on i Cauchyev u potpunom metričkom prostoru, tj. u .

No tvoje pitanje je bilo da li konvergira i da li je Cauchyev na . Zatvoreni potprostori potpunog metričkog prostora su također potpuni, no nije zatvoren potprostor od tako da se ne možeš lako izvuć preko tvrdnje konvergentan=cauchyev, već moraš preko definicija provjeriti što je ili nije. Smile

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 17:31 uto, 7. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dam ti ja hint:

tvoj niz ako gledamo na [0,1> jest C-niz, ali nije konvergentan.

A sad ti obrazloži :D
Dam ti ja hint:

tvoj niz ako gledamo na [0,1> jest C-niz, ali nije konvergentan.

A sad ti obrazloži Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum