Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Grupe
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
mesic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 2

PostPostano: 11:30 čet, 2. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]Jedini[/b] rok koji ima rješenja na web-u:
[url]http://web.math.hr/nastava/alg/pismeni/rjesenja-290607[/url]
Jedini rok koji ima rješenja na web-u:
http://web.math.hr/nastava/alg/pismeni/rjesenja-290607

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 20:50 pet, 3. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo i alternativnog rjesenja za b):

Ako je x->x^k automorfizam, ionda svaki b mogu na jedinstveni nacin napisati kao c^k. Onda slijedi:

a^(k-1)b=a^(-1)a^k c^k = a^(-1) (ac)^k = caca...ac (c ponavljam k puta, a k-1 izmedu c-ova).

Na isti nacin, ba^(k-1) = isto to ->komutiraju. b je bio proizvoljan -> a^k-1 u centru.
Evo i alternativnog rjesenja za b):

Ako je x->x^k automorfizam, ionda svaki b mogu na jedinstveni nacin napisati kao c^k. Onda slijedi:

a^(k-1)b=a^(-1)a^k c^k = a^(-1) (ac)^k = caca...ac (c ponavljam k puta, a k-1 izmedu c-ova).

Na isti nacin, ba^(k-1) = isto to ->komutiraju. b je bio proizvoljan -> a^k-1 u centru.

Iki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 2

PostPostano: 14:33 uto, 9. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Trebala bi mi mala pomoć oko [url=http://web.math.hr/nastava/alg/pismeni/alg080908]ovog roka[/url], pa ako ima koja dobra duša da mi na brzinu odgovori.
4. zadatak - a) dio mi je jasan, i dobio sam da je generator <2>, ali kako postavite b) tj, kako ispitati da li on je ili nije maksimalan. Intuicija mi govori da neće biti maksimalan, ali ne znam kako to pokazati
5. zadatak - Je li dovoljno napisati da <2x,3> nije maksimalan ideal jer se vidi da je [latex]2x=3\frac{2x}{3}[/latex], tj. Euklidov algoritam nam ne daje ništa?
Trebala bi mi mala pomoć oko ovog roka, pa ako ima koja dobra duša da mi na brzinu odgovori.
4. zadatak - a) dio mi je jasan, i dobio sam da je generator <2>, ali kako postavite b) tj, kako ispitati da li on je ili nije maksimalan. Intuicija mi govori da neće biti maksimalan, ali ne znam kako to pokazati
5. zadatak - Je li dovoljno napisati da <2x,3> nije maksimalan ideal jer se vidi da je , tj. Euklidov algoritam nam ne daje ništa?

Gost

PostPostano: 1:16 sri, 10. 12. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije generator <2> već <x-2> ili <36x-72>, a ne znam kako objasniti da nije maksimalan... :)
nije generator <2> već <x-2> ili <36x-72>, a ne znam kako objasniti da nije maksimalan... Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:04 čet, 26. 3. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

<36x-72> je generator od našeg danog polinoma, 36 je broj koji ima inverz pa je invertibilan pa zbog36(x-2) slijedi da je x-2 ireducibilno što znači da je i prost. možemo reći da je u ovom slučaju prostost nadskup od maksimalnog. Znači ako je prost, onda je sigurno maksimalan. Ali ne vrijedi obrnuto.
Možda malo prekasno odgovaram ali nekom će valjda pomoći... :wink:
<36x-72> je generator od našeg danog polinoma, 36 je broj koji ima inverz pa je invertibilan pa zbog36(x-2) slijedi da je x-2 ireducibilno što znači da je i prost. možemo reći da je u ovom slučaju prostost nadskup od maksimalnog. Znači ako je prost, onda je sigurno maksimalan. Ali ne vrijedi obrnuto.
Možda malo prekasno odgovaram ali nekom će valjda pomoći... Wink

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 21:53 ned, 29. 3. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Iki"]
5. zadatak - Je li dovoljno napisati da <2x,3> nije maksimalan ideal jer se vidi da je [latex]2x=3\frac{2x}{3}[/latex], tj. Euklidov algoritam nam ne daje ništa?[/quote]

ne. marcela je jako ljubazno nekima od nas koji smo je to isli pitati objasnila kako se rjesava taj zadatak. ne rjesava se isto kao i u slucaju Z[i]. poanta je bila u koristenju 1. teorema o izomorfizmu. ubij me, al ne sjecam se gdje sam izgubio papir na kojem mi je to dec. hanzer rjesila. :oops:
Iki (napisa):

5. zadatak - Je li dovoljno napisati da <2x,3> nije maksimalan ideal jer se vidi da je , tj. Euklidov algoritam nam ne daje ništa?

ne. marcela je jako ljubazno nekima od nas koji smo je to isli pitati objasnila kako se rjesava taj zadatak. ne rjesava se isto kao i u slucaju Z[i]. poanta je bila u koristenju 1. teorema o izomorfizmu. ubij me, al ne sjecam se gdje sam izgubio papir na kojem mi je to dec. hanzer rjesila. Embarassed

by A.Einstein
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 16:16 uto, 14. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene zanima ovaj zadatak, ako bi mi netko mogao dati hint...

U grupi G=Z3xZ6 definiran je skup H={(a,b)eZ3xZ6: b=0 ili b=3}. Trebalo bi dokazat da je H normalna podgrupa i ispisat klase u G/H i odrediti čemu je izomorfna kvocijentna grupa G/H?

Znam definiciju za normalnu podgrupu ali ne znam kako bih to sprovela u praksu...pa se baš i ne snalazim. Ista stvar sa kvocijentnom grupom. Da li gledam |G|/|H|? I koliko bi to uopće bilo...Vjerujem da je ovo nekome sasvim jednostavno, pa ak je voljan jasno odgovoriti...

Hvala :)
Mene zanima ovaj zadatak, ako bi mi netko mogao dati hint...

U grupi G=Z3xZ6 definiran je skup H={(a,b)eZ3xZ6: b=0 ili b=3}. Trebalo bi dokazat da je H normalna podgrupa i ispisat klase u G/H i odrediti čemu je izomorfna kvocijentna grupa G/H?

Znam definiciju za normalnu podgrupu ali ne znam kako bih to sprovela u praksu...pa se baš i ne snalazim. Ista stvar sa kvocijentnom grupom. Da li gledam |G|/|H|? I koliko bi to uopće bilo...Vjerujem da je ovo nekome sasvim jednostavno, pa ak je voljan jasno odgovoriti...

Hvala Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:41 uto, 14. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Malo sam prosurfala po forumu i pronašla pomoć, hvala svejedno...;)
Malo sam prosurfala po forumu i pronašla pomoć, hvala svejedno...Wink

[Vrh]
mischa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 15 - 8

PostPostano: 20:17 čet, 16. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

nikako ne mogu rijesiti 3. zadatak s proslogodisnjeg kolokvija pa bih zamolila za pomoc ili uputu:
da li je {f elem S_5 : f(3)=3} podgrupa od S_5, dokazite? da li postoje podrupe reda 4, 5 i 7 u S_5?
nikako ne mogu rijesiti 3. zadatak s proslogodisnjeg kolokvija pa bih zamolila za pomoc ili uputu:
da li je {f elem S_5 : f(3)=3} podgrupa od S_5, dokazite? da li postoje podrupe reda 4, 5 i 7 u S_5?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 20:46 čet, 16. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mischa"]nikako ne mogu rijesiti 3. zadatak s proslogodisnjeg kolokvija pa bih zamolila za pomoc ili uputu:
da li je {f elem S_5 : f(3)=3} podgrupa od S_5, dokazite? da li postoje podrupe reda 4, 5 i 7 u S_5?[/quote]

Nazovimo S onaj skup za koji se pita da li je podgrupa od S5. Očito
je podskup. Uzmemo neka dva elementa f,g iz S (tj. f(3)=3 i g(3)=3), i
gledamo čemu je jednako fog^-1 (3) //f kružić g na minus prvu od 3//.
Ako je g(3)=3 očito slijedi g^-1(3)=3, pa vrijedi: fog^-1
(3)=f(g^-1(3))=f(3)=3, pa je i fog^-1 opet u S, pa je S podgrupa.
Broj elemenata od S5 je 5!=120. Pa po Langrangeovom teoremu nema
podgrupe reda 7, jer 7 ne dijeli 120. Ali ima reda 4, i 5, samo nadjes
element reda 4 i 5 (cikluse), oni će sami generirati podgrupe reda 4 i
5. Npr: a:=(1234), b=(12345). Sad je (a) podgrupa pd S5 reda 4, a (b)
podgrupa reda 5.

p.s. sorry neda mi se tex-irati, ako ima nejasnoca javi.
mischa (napisa):

Nazovimo S onaj skup za koji se pita da li je podgrupa od S5. Očito
je podskup. Uzmemo neka dva elementa f,g iz S (tj. f(3)=3 i g(3)=3), i
gledamo čemu je jednako fog^-1 (3) //f kružić g na minus prvu od 3//.
Ako je g(3)=3 očito slijedi g^-1(3)=3, pa vrijedi: fog^-1
(3)=f(g^-1(3))=f(3)=3, pa je i fog^-1 opet u S, pa je S podgrupa.
Broj elemenata od S5 je 5!=120. Pa po Langrangeovom teoremu nema
podgrupe reda 7, jer 7 ne dijeli 120. Ali ima reda 4, i 5, samo nadjes
element reda 4 i 5 (cikluse), oni će sami generirati podgrupe reda 4 i
5. Npr: a:=(1234), b=(12345). Sad je (a) podgrupa pd S5 reda 4, a (b)
podgrupa reda 5.

p.s. sorry neda mi se tex-irati, ako ima nejasnoca javi.

[Vrh]
mischa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 8

PostPostano: 21:49 čet, 16. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala :D
hvala Very Happy

[Vrh]
mary
Gost

PostPostano: 10:19 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

molim pomoc oko 1.zadatka i z 1.kolokvija 2008.god,gdje se trazi red elementa f(i,0)(i,o je indeks dolje)
hvala unaprijed ako ko zna
molim pomoc oko 1.zadatka i z 1.kolokvija 2008.god,gdje se trazi red elementa f(i,0)(i,o je indeks dolje)

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 13:49 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mary"]molim pomoc oko 1.zadatka i z 1.kolokvija 2008.god,gdje se trazi red elementa f(i,0)(i,o je indeks dolje)
hvala unaprijed ako ko zna[/quote]
[latex]f_{i,0}(x)=ix+0=ix[/latex], jeli to identiteta (neutralni element u grupi s operacijom komponiranja)? - Nije.
[latex]f_{i,0}^{2}(x)= (f_{i,0} \circ f_{i,0})(x) = f_ {i,0}(f_{i,0}(x)) = f_{i,0}(ix) =i(ix)=i^{2}x=-x[/latex], nije identiteta.
[latex]f^{3}_{i,0}(x)= \ ... \ =-ix[/latex], nije identiteta.
[latex]f^{4}_{i,0}(x)= \ ... \ =x \ \forall x \in \mathbb{C} \ \Rightarrow \ f^{4}_{i,0}=id[/latex]. Dakle, [latex]n=4[/latex] je najmanji prirodan broj td [latex]f^{n}_{i,0}=id[/latex], pa je red elementa [latex]f_{i,0}[/latex] u danoj grupi jednak [latex]4[/latex].
mary (napisa):

, jeli to identiteta (neutralni element u grupi s operacijom komponiranja)? - Nije.
, nije identiteta.
, nije identiteta.
. Dakle, je najmanji prirodan broj td , pa je red elementa u danoj grupi jednak .

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 3:52 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@mischa
Meni je rečeno da je netko pitao asistenta taj zadatak pa da je rekao da nam to neće doć jer se to prošle godine više radilo ili tako nekako.
Uglavnom, prenosim ti priču ne od osobe kojoj je to rečeno nego od osobe kojoj je ta osoba to rekla, al` pretpostavit ćemo da nisu gluhi telefoni u igri :D
@mischa
Meni je rečeno da je netko pitao asistenta taj zadatak pa da je rekao da nam to neće doć jer se to prošle godine više radilo ili tako nekako.
Uglavnom, prenosim ti priču ne od osobe kojoj je to rečeno nego od osobe kojoj je ta osoba to rekla, al` pretpostavit ćemo da nisu gluhi telefoni u igri Very Happy

mary
Gost

PostPostano: 10:22 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Napisao si gore: Ako je g(3)=3 očito slijedi g^-1(3)=3,zasto to slijedi?????

[Vrh]
helpme
Gost

PostPostano: 10:41 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka je (G; *) Abelova grupa i S neprazan skup. Pokazite da je skup
svih funkcija sa S u G grupa u odnosu na operaciju +; gdje je
(f + g)(s) := f(s)*g(s):
Neka je (G; *) Abelova grupa i S neprazan skup. Pokazite da je skup
svih funkcija sa S u G grupa u odnosu na operaciju +; gdje je
(f + g)(s) := f(s)*g(s):

[Vrh]
mari
Gost

PostPostano: 11:16 ned, 19. 4. 2009    Naslov: automorfizmi Citirajte i odgovorite

Trebam pomoc oko sljedeceg zadatka:
Neka je p prost takav da je 2p+1 ponovno prost. Neka je n=4p+2. Odredite Aut(Z_n).
Hvala za svaku pomoc.
Trebam pomoc oko sljedeceg zadatka:
Neka je p prost takav da je 2p+1 ponovno prost. Neka je n=4p+2. Odredite Aut(Z_n).
Hvala za svaku pomoc.

[Vrh]
mari
Gost

PostPostano: 11:24 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vidim da je n=4p+2=2(2p+1), a ovo u zagradi je prosto pa su 2 i 2p+1 relativno prosti, pa je Z_n izomorfno sa Z_2 x Z_(2p+1)? A to je ciklicka grupa.
Izomorfizmi na ciklickoj su odredjeni djelovanjem na generatoru, ali sto je generator ove grupe?

Ne snalazim se, upomoc. :oops:
Vidim da je n=4p+2=2(2p+1), a ovo u zagradi je prosto pa su 2 i 2p+1 relativno prosti, pa je Z_n izomorfno sa Z_2 x Z_(2p+1)? A to je ciklicka grupa.
Izomorfizmi na ciklickoj su odredjeni djelovanjem na generatoru, ali sto je generator ove grupe?

Ne snalazim se, upomoc. Embarassed

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 12:11 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mary"]Napisao si gore: Ako je g(3)=3 očito slijedi g^-1(3)=3,zasto to slijedi?????[/quote]
Ako pričaš o permutacijama, onda zato što je permutacija.
Ako 3 ide u 3, onda kad gledamo inverz 3 ode/se `vrati` u 3.

[size=9][color=#999999]Added after 19 minutes:[/color][/size]

[quote="mari"]Vidim da je n=4p+2=2(2p+1), a ovo u zagradi je prosto pa su 2 i 2p+1 relativno prosti, pa je Z_n izomorfno sa Z_2 x Z_(2p+1)? A to je ciklicka grupa.

Ne snalazim se, upomoc. :oops:[/quote]
Ja bi išla sa (1,1) :rofl:

Smišno mi je jer bi ja išla s tim i da mi se reče da ne mogu :D

Je l` bi to bilo dobro?
Mislim... 1 će bit generator u svakoj toj Z nešto, koliko (ni)san skužila.

EDIT: Aha... tebi trebaju generatori od Aut... :evil:

EDIT opet: A... Ako su u Aut(Z nešto) generatori s indeksima relativno prostima s tim nešto, dakle, indeksi su generatori od Z nešto, onda bi tu indeksi mogli bit generatori od Z_...xZ...
Ne znan... Ja bi da mi neko lijepo objasni priču oko generatora automorfizama :roll:
mary (napisa):

Ako pričaš o permutacijama, onda zato što je permutacija.
Ako 3 ide u 3, onda kad gledamo inverz 3 ode/se `vrati` u 3.

Added after 19 minutes:

mari (napisa):

Ne snalazim se, upomoc. Embarassed

Ja bi išla sa (1,1) Rolling On the Floor Laughing

Smišno mi je jer bi ja išla s tim i da mi se reče da ne mogu Very Happy

Je l` bi to bilo dobro?
Mislim... 1 će bit generator u svakoj toj Z nešto, koliko (ni)san skužila.

EDIT: Aha... tebi trebaju generatori od Aut... Evil or Very Mad

EDIT opet: A... Ako su u Aut(Z nešto) generatori s indeksima relativno prostima s tim nešto, dakle, indeksi su generatori od Z nešto, onda bi tu indeksi mogli bit generatori od Z_...xZ...
Ne znan... Ja bi da mi neko lijepo objasni priču oko generatora automorfizama Rolling Eyes

mischa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 8

PostPostano: 12:35 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Masiela"]@mischa
Uglavnom, prenosim ti priču ne od osobe kojoj je to rečeno nego od osobe kojoj je ta osoba to rekla, al` pretpostavit ćemo da nisu gluhi telefoni u igri :D[/quote]

ok...jos bolje ako ne bude nesto slicno :)
Masiela (napisa):
@mischa
Uglavnom, prenosim ti priču ne od osobe kojoj je to rečeno nego od osobe kojoj je ta osoba to rekla, al` pretpostavit ćemo da nisu gluhi telefoni u igri Very Happy

ok...jos bolje ako ne bude nesto slicno Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Stranica 5 / 6.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum