Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 8:20 ned, 7. 3. 2004 Naslov: Re: Problem tangente |
|
|
[quote="Anonymous"]Problem tangente!
Što je Leibnitz htio,kakav problem ga je okupirao?
Formulirati nagib tangente?
Što je dobio time?
Informaciju o brzini promjene jedne veličine(y os) u odnosu na drugu(x os)?
Mislim nekako mi je Newtonova motivacija jača od Leibnitzove?
Kako doći do literature koja se bavi poviješću matematičkih umotvorina,ima li sajtova o tome?[/quote]
Ne, von Leibniz je uocio da su sumiranje reda i trazenje diferencija clanova medjusobno inverzne operacije pa je iz tog izveo da je problem povrsine inverzan problemu tangente. Newton je pak promatrao fluense, velicine ovisne o vremenu, pa njihove brzine, otprilike kako ste gore rekli. Ima super strana o povijesti matematike, najbolja je
[url]http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/history/[/url] MacTutor
History of Mathematics
Sto se tice veze usporedbe von Leibnizova i Newtonova otkrica, imate zgodnu knjizicu na hrvatskom "Kako je stvarana novovjeka matematika" (autor je, mislim, Zvonimir Sikic).
FMB :patkica:
Anonymous (napisa): | Problem tangente!
Što je Leibnitz htio,kakav problem ga je okupirao?
Formulirati nagib tangente?
Što je dobio time?
Informaciju o brzini promjene jedne veličine(y os) u odnosu na drugu(x os)?
Mislim nekako mi je Newtonova motivacija jača od Leibnitzove?
Kako doći do literature koja se bavi poviješću matematičkih umotvorina,ima li sajtova o tome? |
Ne, von Leibniz je uocio da su sumiranje reda i trazenje diferencija clanova medjusobno inverzne operacije pa je iz tog izveo da je problem povrsine inverzan problemu tangente. Newton je pak promatrao fluense, velicine ovisne o vremenu, pa njihove brzine, otprilike kako ste gore rekli. Ima super strana o povijesti matematike, najbolja je
http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/history/ MacTutor
History of Mathematics
Sto se tice veze usporedbe von Leibnizova i Newtonova otkrica, imate zgodnu knjizicu na hrvatskom "Kako je stvarana novovjeka matematika" (autor je, mislim, Zvonimir Sikic).
FMB
_________________ "Have patience. Go where you must, and hope."
(Gandalf in J.R.R.Tolkien's "The Lord of the Rings")
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
|