Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Najveći gitarist svih vremena je |
Jimi Hendrix |
|
36% |
[ 23 ] |
Eric Clapton |
|
14% |
[ 9 ] |
Jimmy Page |
|
4% |
[ 3 ] |
Peter Green |
|
1% |
[ 1 ] |
Jeff Beck |
|
0% |
[ 0 ] |
Robert Johnson |
|
0% |
[ 0 ] |
Mark Knopfler |
|
14% |
[ 9 ] |
Slash |
|
12% |
[ 8 ] |
Brian May |
|
6% |
[ 4 ] |
Carlos Santana |
|
9% |
[ 6 ] |
|
Ukupno glasova : 63 |
|
Autor/ica |
Poruka |
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:07 uto, 2. 3. 2004 Naslov: |
|
|
:klapklap: Prva anketa o gitaristima koju vidim a da nema :klapklap:
:klapklap: :weee: Kurta Cobaina :weee: :klapklap:
:klapklap: :klapklap: :klapklap: :klapklap: :klapklap:
[quote="Crni"]Čekal' sam da Lord Sirius napravi ovu anketu i nisam je dočekal'[/quote]
nisi je dočekal' zato sta te ankete meni ništa ne znače, nikako ne određuju vrijednost gitarista (koju je i bez anketa preteško za ustanoviti) i daleko su od ikakve objektivnosti
ako bi već radio anketu, ne bih postavio pitanje poput tko je najbolji gitarist - jer najbolji podrazumjeva da je najbolji u svemu, da rastura i jazz i rock i klasiku i da je nedostižan za druge gitariste - kako znamo da takvo nešto ne postoji, a vjerojatno neće nikad, takve ankete su mi besmislene
recimo da si nazvao anketu "tko ima najposebniji, unikatni ton", tu bi se vec dalo razgovarati jer neki gitaristi stvarno imaju poseban zvuk gitare - tu bih izdvojio briana maya i marka knopflera
:OT:
ubaci uz imena gitarista za koji su bend svirali, jer recimo mnogi znaju kako zvuce queen ili dire straits, ali neznaju tko je brian may ili mark knopfler
vidio sam vec dosta takvih anketa, od onih po forumima diljem svijeta, do onih u [i]"gitarskim"[/i] casopisima - i svaki put komentiram - ta anketa se treba zvati "100 [i]najpopularnijih[/i] gitarista" umjesto "100 [i]najboljih[/i] gitarista"
Meni je recimo apsurdno da james hetfield (metallica) dijeli drugo mijesto u anketi u nekom jako cijenjenom gitarskom casopisu (nemogu se sjetiti kako se zove pa necu bezveze navoditi), a jedan steve vai, koji je sa 19 godina svirao lead gitaru franku zappi, nije ni među prvih 10 :shock:
evo recimo uzmimo primjer ove ankete
sve su ovo talentirani gitaristi, ali gdje je
John Petrucci (Dream Theater) - jedan od najkreativnijih "mlađih" gitarista danasnjice (mlađih u navodnicima zato sto ima 37 godina, no to je za gitarista mlada dob)
Joe Satriani - po meni, uz Steva Vaia, jedan od najkompletnijih gitarista ikada - dovoljno je samo spomenuti da je bio učitelj Stevu Vaiu i Kirku Hammetu (Metallica) i da je neko vrijeme svirao sa Deep Purpleom
Steve Vai - gitarist sa predivnim melodijama, odličnom tehnikom, fenomenalnim stage actingom itd itd - moj favorit u zadnje vrijeme
Stevie Ray Vaughan - neznam da li sam dobro shvatio da ti (Crni) slušaš bluez ili tako nešto - no upravo je SRV najveći bluez heroj mnogima (po meni daleko bolji od Claptona)
Richie Blackmore - prvi gitarist Deep Purplea, bio i ostao jedan od najvećih gitarista svih vremena. Smoke On The Water smo vjerojatno svi čuli jedamput u životu..
Michel Angelo Batio - gitarist sa najsavršenijom tehnikom što sam ja vidio - ujedno i najbrži gitarist za kojeg sam ja čuo. Na njegovoj stranici piše - "Yes, he can play faster than you. And yes, he can do it with both hands" (both hands - tu se misli da može svirati jednako dobro kao ljevak i kao dešnjak)
eto, neću dalje nabrajati jer ih stvarno ima puno previše koji po meni zaslužuju biti u svakoj anketi što se gitara tiče i nesmiju biti izostavljeni, no ipak sam to napravio (B.B. King, Tony Iommi, Kerry King, Buckethead, Frank Zappa, Randy Rhoads, Yngwie Malmsteen, David Gilmour........)
Neću glasovati, ali ću napisati što mislim o pojedinom gitaristu koje si
nabrojao
Jimi Hendrix - definitivno legenda gitare, pun kreativnosti sa lijepim zvukom - gotovo svi znaju za njega, a kad ga čuju, nemogu se odvojiti. Definitivno se najviše ureže u sjećanje njegov nastup u woodstocku i sviranje američke himne...
preporučio bih pjesme "And the wind cries Mary", "Purple Haze (live izvedba sa woodstocka)" i "All along the watchtower".
Nažalost, umro je prerano, 1970. godine, u 28moj godini života.
Eric Clapton - prvi gitarist koji je bio žrtva medija - sa 18,19 godina su ga prozvali bogom u engleskoj, da bi se par mjeseci kasnije pojavio Jimi Hendrix koji ga je daleko nadmasio i zvukom i tehnikom - no Eric je ipak Eric, jedan od pionira elektricne gitare koji je ostao do danas vjeran bluesu..Preporučio bih njegove uradke u bendu "Cream"
Jimmy Page - što reći o njemu? Kreativnost, stil, preformance, zvuk - sve na zastrašujućem nivou..Svaki put kad gledam video zapise Led Zeppelina, smrznem se i naježim jer znam da nikada neću biti genije kakav je on, niti da ću imati priliku ikada takvu nekakvu izvedbu vidjeti!!
Vjerojatno nikada neće biti gitariste poput njega, niti blizu njemu.
Neću preporučiti da se sad sve od njega posluša što je radio unutar Led Zeppelina (iako bih htio, no ipak ima toga previše) - samo bih preporučio da se preslušaju snimke uživo - to su albumi "The Song Remains The Same, How The West Was Won" te istoimena DVD izdanja
Peter Green - moram reci da nisam bas upoznati previse niti s njim niti sa Fleetwood Mac-om
Jeff Beck - također jedan od pionira električne gitare, u mnogim stvarima je bio učitelj Jimmyu Pageu i među prvima koji je počeo eksperimentirati sa "zvukom". Preporučio bih njegove uradke u Yardbirdsima, no dalje od toga nemogu jer ga nisam pretjerano preslušavao..
Robert Johnson - ist kao i za Petera Greena - nemogu bas nesto reći jer nisam neki bluzer
Mark Knopfler - također jedan kreativan gitarist sa jako jako jako lijepim tonom. Proslavio se u Dire Straitsima, a sada nastavlja solo karijeru..Posebnost njegovog tona dolazi iz sviranja samo prstima, dakle uopće trzalicu ne koristi. U pjesmi "Brothers In Arms" Dire Straitsa, najbolje se očituje njegov gitaristički talent.
Slash - "klinjo" među ovim dečkima, ali zato nije manje važan. Vjerujem da svi koji smo čuli Guns 'n' Roses-e, zaljubili smo se prvenstveno zbog tona gitare i melodija, a ne glasa Axla Rosea. Poput mnogih sportaša, i on je došao iz neke vrste "geta" - prije nego što se je obogatio svirajući sa gunsima, bio je sitan lopov koji je krao novce za drogu i često prodavao svoje gitare da bi utažio ovisnost o drogama - danas se opametio (između ostalog zato što je bubnjar gunsa umro od droge) i svira u bendu Velvet Revolver, koji sadrži sve članove gunsa osim Axla, a pjeva im Scott Weiland (ex Stone Temple Pilots). Od Slasha - klasici "November Rain", "Don't Cry", "Paradise City" te pogotovo "Estranged"
Brian May - slicno kao Mark Knopfler, njegova posebnost je njegov ton. Iako mnogi kažu da sve zasluge tonu pripadaju njegovoj unikatnoj gitari Red Special, ja kazem da sve zasluge pripadaju Brianu Mayu!! Gledajuci live at Wembley '86 (thanks to vsego :bow: ), primjetio sam kako on voli kombinirati svirajne trzalicom i prstima - vibrato gotovo nikada ne radi prstima već tremolo ručicom - akorde često svira upstroke-om (odozdo prema gore) i pritome rabi tremolo. Naravno da je gitara Red Special isto u nekoj mjeri zaslužna za taj zvuk - no da se to meni da u ruke ili bilokome drugome - vjerojatno bi zvučala kao neka jeftina kopija Fendera ili slično..Preporučio bih Live At Wembley '86, a pogotovo akustičnu izvedbu Love Of My Life - za električnu izvedbu "A Kind Of Magic"
Carlos Santana - možda najpopularniji gitarist današnjice, jedan od rijetkih solo umjetnika koji može privući i do 10 tisuća ljudi na koncert. Razlog tolike popularnosti je vjerojatno priklanjanje mtv-evski nastrojenom pučanstvu, no Santana je i prije mtv-ja imao značajnu karijeru i daleko od toga da se prodao, a najpoznatiji je po izvedbi pjesme "Black Magic Woman". Neznam što o njemu reći, za poslušati možda neki Best Of kako smo već ustvrdili u topicu o Santani...
Ako izuzmemo Petera Greena i Roberta Johnsona o kojima neznam ništa, Santana bi sa Claptonom kod mene djelio zadnje mjesto..
Moj glas bi vjerojatno isao Jimmyu Pageu, a kad bih morao raditi listu, ona bi mi ovako nekako izgledala
1. Jimmy Page
2. Brian May
3. Slash, Mark Knopfler
5. Jimi Hendrix
6. Jeff Beck
7. Carlos Santana, Eric Clapton
ovo je neka lista koja se ne temelji na glazbenom umijeću, nego koliko sam ja prostudirao te gitariste i koliko mi se svaki od njih svidio, ne samo u glazbenom smislu, već i sa njihovom životnom pričom i svemu ostalome.
Ima dana kada Zeppeline ne mogu ni smisliti nego moram Briana i Freddiea čuti bar jednom, a isto tako neki put jednostavno se moram udaviti sa Hendrixom - vjerojatno bih 6 mjeseci prije zamjenio pozicije Page i Maya, mozda za godinu dana i hoću, nikad se nezna. Ono sto zelim reci, da ne postoji neki objektivni razlog zašto bi neki gitarist bio bolji od nekog drugog. Glazba nije sport.
Prva anketa o gitaristima koju vidim a da nema
Kurta Cobaina
Crni (napisa): | Čekal' sam da Lord Sirius napravi ovu anketu i nisam je dočekal' |
nisi je dočekal' zato sta te ankete meni ništa ne znače, nikako ne određuju vrijednost gitarista (koju je i bez anketa preteško za ustanoviti) i daleko su od ikakve objektivnosti
ako bi već radio anketu, ne bih postavio pitanje poput tko je najbolji gitarist - jer najbolji podrazumjeva da je najbolji u svemu, da rastura i jazz i rock i klasiku i da je nedostižan za druge gitariste - kako znamo da takvo nešto ne postoji, a vjerojatno neće nikad, takve ankete su mi besmislene
recimo da si nazvao anketu "tko ima najposebniji, unikatni ton", tu bi se vec dalo razgovarati jer neki gitaristi stvarno imaju poseban zvuk gitare - tu bih izdvojio briana maya i marka knopflera
ubaci uz imena gitarista za koji su bend svirali, jer recimo mnogi znaju kako zvuce queen ili dire straits, ali neznaju tko je brian may ili mark knopfler
vidio sam vec dosta takvih anketa, od onih po forumima diljem svijeta, do onih u "gitarskim" casopisima - i svaki put komentiram - ta anketa se treba zvati "100 najpopularnijih gitarista" umjesto "100 najboljih gitarista"
Meni je recimo apsurdno da james hetfield (metallica) dijeli drugo mijesto u anketi u nekom jako cijenjenom gitarskom casopisu (nemogu se sjetiti kako se zove pa necu bezveze navoditi), a jedan steve vai, koji je sa 19 godina svirao lead gitaru franku zappi, nije ni među prvih 10
evo recimo uzmimo primjer ove ankete
sve su ovo talentirani gitaristi, ali gdje je
John Petrucci (Dream Theater) - jedan od najkreativnijih "mlađih" gitarista danasnjice (mlađih u navodnicima zato sto ima 37 godina, no to je za gitarista mlada dob)
Joe Satriani - po meni, uz Steva Vaia, jedan od najkompletnijih gitarista ikada - dovoljno je samo spomenuti da je bio učitelj Stevu Vaiu i Kirku Hammetu (Metallica) i da je neko vrijeme svirao sa Deep Purpleom
Steve Vai - gitarist sa predivnim melodijama, odličnom tehnikom, fenomenalnim stage actingom itd itd - moj favorit u zadnje vrijeme
Stevie Ray Vaughan - neznam da li sam dobro shvatio da ti (Crni) slušaš bluez ili tako nešto - no upravo je SRV najveći bluez heroj mnogima (po meni daleko bolji od Claptona)
Richie Blackmore - prvi gitarist Deep Purplea, bio i ostao jedan od najvećih gitarista svih vremena. Smoke On The Water smo vjerojatno svi čuli jedamput u životu..
Michel Angelo Batio - gitarist sa najsavršenijom tehnikom što sam ja vidio - ujedno i najbrži gitarist za kojeg sam ja čuo. Na njegovoj stranici piše - "Yes, he can play faster than you. And yes, he can do it with both hands" (both hands - tu se misli da može svirati jednako dobro kao ljevak i kao dešnjak)
eto, neću dalje nabrajati jer ih stvarno ima puno previše koji po meni zaslužuju biti u svakoj anketi što se gitara tiče i nesmiju biti izostavljeni, no ipak sam to napravio (B.B. King, Tony Iommi, Kerry King, Buckethead, Frank Zappa, Randy Rhoads, Yngwie Malmsteen, David Gilmour........)
Neću glasovati, ali ću napisati što mislim o pojedinom gitaristu koje si
nabrojao
Jimi Hendrix - definitivno legenda gitare, pun kreativnosti sa lijepim zvukom - gotovo svi znaju za njega, a kad ga čuju, nemogu se odvojiti. Definitivno se najviše ureže u sjećanje njegov nastup u woodstocku i sviranje američke himne...
preporučio bih pjesme "And the wind cries Mary", "Purple Haze (live izvedba sa woodstocka)" i "All along the watchtower".
Nažalost, umro je prerano, 1970. godine, u 28moj godini života.
Eric Clapton - prvi gitarist koji je bio žrtva medija - sa 18,19 godina su ga prozvali bogom u engleskoj, da bi se par mjeseci kasnije pojavio Jimi Hendrix koji ga je daleko nadmasio i zvukom i tehnikom - no Eric je ipak Eric, jedan od pionira elektricne gitare koji je ostao do danas vjeran bluesu..Preporučio bih njegove uradke u bendu "Cream"
Jimmy Page - što reći o njemu? Kreativnost, stil, preformance, zvuk - sve na zastrašujućem nivou..Svaki put kad gledam video zapise Led Zeppelina, smrznem se i naježim jer znam da nikada neću biti genije kakav je on, niti da ću imati priliku ikada takvu nekakvu izvedbu vidjeti!!
Vjerojatno nikada neće biti gitariste poput njega, niti blizu njemu.
Neću preporučiti da se sad sve od njega posluša što je radio unutar Led Zeppelina (iako bih htio, no ipak ima toga previše) - samo bih preporučio da se preslušaju snimke uživo - to su albumi "The Song Remains The Same, How The West Was Won" te istoimena DVD izdanja
Peter Green - moram reci da nisam bas upoznati previse niti s njim niti sa Fleetwood Mac-om
Jeff Beck - također jedan od pionira električne gitare, u mnogim stvarima je bio učitelj Jimmyu Pageu i među prvima koji je počeo eksperimentirati sa "zvukom". Preporučio bih njegove uradke u Yardbirdsima, no dalje od toga nemogu jer ga nisam pretjerano preslušavao..
Robert Johnson - ist kao i za Petera Greena - nemogu bas nesto reći jer nisam neki bluzer
Mark Knopfler - također jedan kreativan gitarist sa jako jako jako lijepim tonom. Proslavio se u Dire Straitsima, a sada nastavlja solo karijeru..Posebnost njegovog tona dolazi iz sviranja samo prstima, dakle uopće trzalicu ne koristi. U pjesmi "Brothers In Arms" Dire Straitsa, najbolje se očituje njegov gitaristički talent.
Slash - "klinjo" među ovim dečkima, ali zato nije manje važan. Vjerujem da svi koji smo čuli Guns 'n' Roses-e, zaljubili smo se prvenstveno zbog tona gitare i melodija, a ne glasa Axla Rosea. Poput mnogih sportaša, i on je došao iz neke vrste "geta" - prije nego što se je obogatio svirajući sa gunsima, bio je sitan lopov koji je krao novce za drogu i često prodavao svoje gitare da bi utažio ovisnost o drogama - danas se opametio (između ostalog zato što je bubnjar gunsa umro od droge) i svira u bendu Velvet Revolver, koji sadrži sve članove gunsa osim Axla, a pjeva im Scott Weiland (ex Stone Temple Pilots). Od Slasha - klasici "November Rain", "Don't Cry", "Paradise City" te pogotovo "Estranged"
Brian May - slicno kao Mark Knopfler, njegova posebnost je njegov ton. Iako mnogi kažu da sve zasluge tonu pripadaju njegovoj unikatnoj gitari Red Special, ja kazem da sve zasluge pripadaju Brianu Mayu!! Gledajuci live at Wembley '86 (thanks to vsego ), primjetio sam kako on voli kombinirati svirajne trzalicom i prstima - vibrato gotovo nikada ne radi prstima već tremolo ručicom - akorde često svira upstroke-om (odozdo prema gore) i pritome rabi tremolo. Naravno da je gitara Red Special isto u nekoj mjeri zaslužna za taj zvuk - no da se to meni da u ruke ili bilokome drugome - vjerojatno bi zvučala kao neka jeftina kopija Fendera ili slično..Preporučio bih Live At Wembley '86, a pogotovo akustičnu izvedbu Love Of My Life - za električnu izvedbu "A Kind Of Magic"
Carlos Santana - možda najpopularniji gitarist današnjice, jedan od rijetkih solo umjetnika koji može privući i do 10 tisuća ljudi na koncert. Razlog tolike popularnosti je vjerojatno priklanjanje mtv-evski nastrojenom pučanstvu, no Santana je i prije mtv-ja imao značajnu karijeru i daleko od toga da se prodao, a najpoznatiji je po izvedbi pjesme "Black Magic Woman". Neznam što o njemu reći, za poslušati možda neki Best Of kako smo već ustvrdili u topicu o Santani...
Ako izuzmemo Petera Greena i Roberta Johnsona o kojima neznam ništa, Santana bi sa Claptonom kod mene djelio zadnje mjesto..
Moj glas bi vjerojatno isao Jimmyu Pageu, a kad bih morao raditi listu, ona bi mi ovako nekako izgledala
1. Jimmy Page
2. Brian May
3. Slash, Mark Knopfler
5. Jimi Hendrix
6. Jeff Beck
7. Carlos Santana, Eric Clapton
ovo je neka lista koja se ne temelji na glazbenom umijeću, nego koliko sam ja prostudirao te gitariste i koliko mi se svaki od njih svidio, ne samo u glazbenom smislu, već i sa njihovom životnom pričom i svemu ostalome.
Ima dana kada Zeppeline ne mogu ni smisliti nego moram Briana i Freddiea čuti bar jednom, a isto tako neki put jednostavno se moram udaviti sa Hendrixom - vjerojatno bih 6 mjeseci prije zamjenio pozicije Page i Maya, mozda za godinu dana i hoću, nikad se nezna. Ono sto zelim reci, da ne postoji neki objektivni razlog zašto bi neki gitarist bio bolji od nekog drugog. Glazba nije sport.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:10 uto, 2. 3. 2004 Naslov: |
|
|
Kaj se tiče Petera Greena (Fleetwood Mac) preporučam [i]Oh Well[/i] (najbolji spoj blues-rocka i ozbiljne glazbe) i [i]Albatross[/i] (najbolja instrumentalna rock-balada ikad, definitivno) Prije [i]Fleetwood Maca[/i] svirao je u Mayallovim [i]Bluesbreakersima[/i] ([i]A Hard Road[/i]), zamjenivši Claptona koji je tada osnovao Cream sa J. Bruceom i G. Bakerom.
Kaj se tiče Roberta Johnsona, to bi se dalo najbolje ovako opisat: "Prije svega ostalog bijaše Robert Johnson". Svirao je na akustičnoj gitari kućne izrade, koristeći ponekad i slide, lupajući si ritam nogom o pod;
([i]delta blues[/i]). Djelovao je 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. Snimio je između 25 i 30 pjesama (sve autorske), među kojima i [i]Me And The Devil[/i] te čuveni [i]Crossroads[/i] (prva komercijalna verzija od Creama 1968. uživo na Fillmore Eastu; disc 2 na [i]Wheels Of Fire[/i]). Uz njega se vezuje ona famozna priča kako je sreo vraga na raskrižju, te mu prodao dušu da bude najbolji (o tome i pjeva u lavovskom dijelu svog repertoara). Inspirirano tom pričom, snimljen je (nažalost) i katastrofalni film B-produkcije u kojem je sviral' Steve Vai.
Stevie Ray Vaughn. Inače sam manje-više ravnodušan na njegovu svirku. U tom žanru mi je definitivno najbolji Johnny Winter.
Ako želiš čut ekskluzivu, poslušaj Tonyja McPheea, odnosno [i]Groundhogse[/i]. Iz čistog [i]bluesa[/i] stvorio je autentični [i]underground/hard rock[/i] zvuk svojstven samo njemu.
Ključni albumi;
[i]Thank Christ For The Bomb[/i] (1970)
[i]Split[/i] (1971),
[i]Who Will Save The Earth?[/i] (1972).
Kaj se tiče Petera Greena (Fleetwood Mac) preporučam Oh Well (najbolji spoj blues-rocka i ozbiljne glazbe) i Albatross (najbolja instrumentalna rock-balada ikad, definitivno) Prije Fleetwood Maca svirao je u Mayallovim Bluesbreakersima (A Hard Road), zamjenivši Claptona koji je tada osnovao Cream sa J. Bruceom i G. Bakerom.
Kaj se tiče Roberta Johnsona, to bi se dalo najbolje ovako opisat: "Prije svega ostalog bijaše Robert Johnson". Svirao je na akustičnoj gitari kućne izrade, koristeći ponekad i slide, lupajući si ritam nogom o pod;
(delta blues). Djelovao je 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. Snimio je između 25 i 30 pjesama (sve autorske), među kojima i Me And The Devil te čuveni Crossroads (prva komercijalna verzija od Creama 1968. uživo na Fillmore Eastu; disc 2 na Wheels Of Fire). Uz njega se vezuje ona famozna priča kako je sreo vraga na raskrižju, te mu prodao dušu da bude najbolji (o tome i pjeva u lavovskom dijelu svog repertoara). Inspirirano tom pričom, snimljen je (nažalost) i katastrofalni film B-produkcije u kojem je sviral' Steve Vai.
Stevie Ray Vaughn. Inače sam manje-više ravnodušan na njegovu svirku. U tom žanru mi je definitivno najbolji Johnny Winter.
Ako želiš čut ekskluzivu, poslušaj Tonyja McPheea, odnosno Groundhogse. Iz čistog bluesa stvorio je autentični underground/hard rock zvuk svojstven samo njemu.
Ključni albumi;
Thank Christ For The Bomb (1970)
Split (1971),
Who Will Save The Earth? (1972).
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:03 čet, 4. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Crni"]
Uz njega se vezuje ona famozna priča kako je sreo vraga na raskrižju, te mu prodao dušu da bude najbolji (o tome i pjeva u lavovskom dijelu svog repertoara). Inspirirano tom pričom, snimljen je (nažalost) i katastrofalni film B-produkcije u kojem je sviral' Steve Vai.[/quote]
gitaristima bi trebalo biti zabranjeno da snimaju filmove - štovše, svim muzičarima bi to trebalo biti zabranjeno - samo pogledajte od beatlesa ono "a hard days' night"
a laskavu titulu najgore odglumljenog gitarista u filmovima dobiva:
Zakk Wylde
U filmu Rockstar, Wylde glumi gitarista Ghode-a koji svira u bendu Steel Dragon, koji dolaze iz Britanije. Definitivno najgore odglumljen britanski naglasak svih vremena!!!! Zapravo nije ga ni probao glumiti nego je koristio svoj standardni texas-english
A inače, Zakk je već duze vrijeme gitarist Ozzya Osbournea i ima svoj bend Black Label Society koji je uglavnom neki hard rock (onak, solidan).
[quote]
Ako želiš čut ekskluzivu, poslušaj Tonyja McPheea, odnosno [i]Groundhogse[/i]. Iz čistog [i]bluesa[/i] stvorio je autentični [i]underground/hard rock[/i] zvuk svojstven samo njemu.
[/quote]
to ti je samo dokaz da nepostoji nesto kao "kurt cobain je stvorio grunge" ili "black sabbath" je stvorio heavy metal...To sto su ga oni popularizirali, to je druga stvar, no uvijek u isto vrijeme djeluje vise bendova koji za sobom povuku ostale i onda stvore novu glazbenu struju...
Crni (napisa): |
Uz njega se vezuje ona famozna priča kako je sreo vraga na raskrižju, te mu prodao dušu da bude najbolji (o tome i pjeva u lavovskom dijelu svog repertoara). Inspirirano tom pričom, snimljen je (nažalost) i katastrofalni film B-produkcije u kojem je sviral' Steve Vai. |
gitaristima bi trebalo biti zabranjeno da snimaju filmove - štovše, svim muzičarima bi to trebalo biti zabranjeno - samo pogledajte od beatlesa ono "a hard days' night"
a laskavu titulu najgore odglumljenog gitarista u filmovima dobiva:
Zakk Wylde
U filmu Rockstar, Wylde glumi gitarista Ghode-a koji svira u bendu Steel Dragon, koji dolaze iz Britanije. Definitivno najgore odglumljen britanski naglasak svih vremena!!!! Zapravo nije ga ni probao glumiti nego je koristio svoj standardni texas-english
A inače, Zakk je već duze vrijeme gitarist Ozzya Osbournea i ima svoj bend Black Label Society koji je uglavnom neki hard rock (onak, solidan).
Citat: |
Ako želiš čut ekskluzivu, poslušaj Tonyja McPheea, odnosno Groundhogse. Iz čistog bluesa stvorio je autentični underground/hard rock zvuk svojstven samo njemu.
|
to ti je samo dokaz da nepostoji nesto kao "kurt cobain je stvorio grunge" ili "black sabbath" je stvorio heavy metal...To sto su ga oni popularizirali, to je druga stvar, no uvijek u isto vrijeme djeluje vise bendova koji za sobom povuku ostale i onda stvore novu glazbenu struju...
|
|
[Vrh] |
|
Perosito Forumaš(ica)

|
Postano: 21:16 pet, 5. 3. 2004 Naslov: |
|
|
Moja osobna napomena je da stvarno fali nekih gitarista koji bi stvarno trebali biti spomenuti, između ostalih i već spomenuti Satriani ("Always With You, Always With Me", "Tears In The Rain"...) i Steve Vai ("Tender Surrender"), ali i Vlatko Stefanovski ("Jovano, Jovanke", "Uči Me Majko, Karaj Me", solo na Gibonnijevoj stvari "Tajna Vještina"...), Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt ("Song For Love" solo, "More Than Words" jedna od najopakijih akustičnih stvari...), Randy Rhoads ("Mr. Crowley"), Zakk Wylde ("Mr. Tinkertrain", "Hellraiser", "Perry Mason"...) i Ritchie Sambora ("You Give Love A Bad Name", "If I Was Your Mother", "Bed Of Roses"...)... Al to je naravno samo moje mišljenje... :roll: 1. mjesto dijele po mom osobnom mišljenju Slash i Brian May, ali svaka čast i ostalima, svi imaju jako dobrih kvaliteta, jako teška odluka je to!
Moja osobna napomena je da stvarno fali nekih gitarista koji bi stvarno trebali biti spomenuti, između ostalih i već spomenuti Satriani ("Always With You, Always With Me", "Tears In The Rain"...) i Steve Vai ("Tender Surrender"), ali i Vlatko Stefanovski ("Jovano, Jovanke", "Uči Me Majko, Karaj Me", solo na Gibonnijevoj stvari "Tajna Vještina"...), Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt ("Song For Love" solo, "More Than Words" jedna od najopakijih akustičnih stvari...), Randy Rhoads ("Mr. Crowley"), Zakk Wylde ("Mr. Tinkertrain", "Hellraiser", "Perry Mason"...) i Ritchie Sambora ("You Give Love A Bad Name", "If I Was Your Mother", "Bed Of Roses"...)... Al to je naravno samo moje mišljenje... 1. mjesto dijele po mom osobnom mišljenju Slash i Brian May, ali svaka čast i ostalima, svi imaju jako dobrih kvaliteta, jako teška odluka je to!
_________________ Nije sve tako sivo... Kad imaš s nekim otić na pivo 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:55 pet, 5. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Perosito"]Moja osobna napomena je da stvarno fali nekih gitarista koji bi stvarno trebali biti spomenuti[/quote]
iz tog razloga ja ni ne volim takve ankete
[quote]
Vlatko Stefanovski ("Jovano, Jovanke", "Uči Me Majko, Karaj Me", solo na Gibonnijevoj stvari "Tajna Vještina"...)[/quote]
stefanovski, uz točka, je vjerojatno najkreativniji gitarist na ovim našim prostorima - i moram se pohvaliti da sam stefanovskog jednom prilikom upoznao, ali to je vec druga prica
[quote]
Randy Rhoads ("Mr. Crowley")[/quote]
meni je Crazy train najbolja njegova stvar (zapravo ozzyeva)
[quote]
Zakk Wylde ("Mr. Tinkertrain", "Hellraiser", "Perry Mason"...)[/quote]
on mi je u početku bio jedan od uzora, ali sada mi nekako se čini da i nije nešto preposebno (vjerovatno jer mi je već previše rokerije i pentatonike)
[quote]
Ritchie Sambora ("You Give Love A Bad Name", "If I Was Your Mother", "Bed Of Roses"...)[/quote]
dobar je ritchie, i u bon joviu radi opake stvari ali nekako mi je 3 pjesme zaredom od bon jovia čut previše jer mi se proljigavi uho kad se sve pjesme svode na nekakva slomljena srca i slično
inače, kada sam kupovao gitaru, u fender shopu na jarunu mi je vlasnik dao da probam richie sambora signature model i inzistirao je da odsviram nesto - i moram reci da je gitara jako dobra, mislim da ima 20dB treble boost, tijelo i vrat od rebrastog javora - no uz to dođe i račun od 14000 kn što je meni bilo previse za fendera
(i sad baš gledam kako onaj tip iz gustafa zlostavlja preljepog gibsonovog les paula - sramota :ccc: :noway: )
Perosito (napisa): | Moja osobna napomena je da stvarno fali nekih gitarista koji bi stvarno trebali biti spomenuti |
iz tog razloga ja ni ne volim takve ankete
Vlatko Stefanovski ("Jovano, Jovanke", "Uči Me Majko, Karaj Me", solo na Gibonnijevoj stvari "Tajna Vještina"...) |
stefanovski, uz točka, je vjerojatno najkreativniji gitarist na ovim našim prostorima - i moram se pohvaliti da sam stefanovskog jednom prilikom upoznao, ali to je vec druga prica
Randy Rhoads ("Mr. Crowley") |
meni je Crazy train najbolja njegova stvar (zapravo ozzyeva)
Zakk Wylde ("Mr. Tinkertrain", "Hellraiser", "Perry Mason"...) |
on mi je u početku bio jedan od uzora, ali sada mi nekako se čini da i nije nešto preposebno (vjerovatno jer mi je već previše rokerije i pentatonike)
Ritchie Sambora ("You Give Love A Bad Name", "If I Was Your Mother", "Bed Of Roses"...) |
dobar je ritchie, i u bon joviu radi opake stvari ali nekako mi je 3 pjesme zaredom od bon jovia čut previše jer mi se proljigavi uho kad se sve pjesme svode na nekakva slomljena srca i slično
inače, kada sam kupovao gitaru, u fender shopu na jarunu mi je vlasnik dao da probam richie sambora signature model i inzistirao je da odsviram nesto - i moram reci da je gitara jako dobra, mislim da ima 20dB treble boost, tijelo i vrat od rebrastog javora - no uz to dođe i račun od 14000 kn što je meni bilo previse za fendera
(i sad baš gledam kako onaj tip iz gustafa zlostavlja preljepog gibsonovog les paula - sramota )
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 1:38 sub, 6. 3. 2004 Naslov: |
|
|
Kad smo vec kod nasih gitarista, svi ste zaboravili naseg (aka brdskog :lol:) Nikolu Sarapu. :bow: Ja sam malo laik i ne gledam gitariste tako tehnicki kao neki ovdje, ali znam sto mi se svidja. 8)
Sarapu sam cuo live (cini mi se) 5 puta i svaki put je bilo izvrsno! =D>
Kad smo kod poznanstava, imam od Zlatnih akorda "[i]Povratak ruku[/i]" s potpisima svih clanova banda, skupljeno na promociji albuma. :chilli: A ako to ikome ista znaci, imam i trzalicu Offspringa iz Ljubljane, ali njih nisam upoznao... :|
Kad smo vec kod nasih gitarista, svi ste zaboravili naseg (aka brdskog ) Nikolu Sarapu. Ja sam malo laik i ne gledam gitariste tako tehnicki kao neki ovdje, ali znam sto mi se svidja.
Sarapu sam cuo live (cini mi se) 5 puta i svaki put je bilo izvrsno!
Kad smo kod poznanstava, imam od Zlatnih akorda "Povratak ruku" s potpisima svih clanova banda, skupljeno na promociji albuma. A ako to ikome ista znaci, imam i trzalicu Offspringa iz Ljubljane, ali njih nisam upoznao...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:59 sub, 6. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Perosito"]Moja osobna napomena je da stvarno fali nekih gitarista koji bi stvarno trebali biti spomenuti, između ostalih i već spomenuti Satriani ("Always With You, Always With Me", "Tears In The Rain"...) i Steve Vai ("Tender Surrender"), ali i Vlatko Stefanovski ("Jovano, Jovanke", "Uči Me Majko, Karaj Me", solo na Gibonnijevoj stvari "Tajna Vještina"...), Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt ("Song For Love" solo, "More Than Words" jedna od najopakijih akustičnih stvari...), Randy Rhoads ("Mr. Crowley"), Zakk Wylde ("Mr. Tinkertrain", "Hellraiser", "Perry Mason"...) i Ritchie Sambora ("You Give Love A Bad Name", "If I Was Your Mother", "Bed Of Roses"...)... Al to je naravno samo moje mišljenje... 1. mjesto dijele po mom osobnom mišljenju Slash i Brian May, ali svaka čast i ostalima, svi imaju jako dobrih kvaliteta, jako teška odluka je to![/quote]
Ma stavil' bi ja i Stefanovskog i Vaia i Satrianija i Samboru i još mnoge druge, ali anketa je ograničena na samo 10 odgovora, pa sam moral' stavit' samo one najbitnije za rock glazbu.
Perosito (napisa): | Moja osobna napomena je da stvarno fali nekih gitarista koji bi stvarno trebali biti spomenuti, između ostalih i već spomenuti Satriani ("Always With You, Always With Me", "Tears In The Rain"...) i Steve Vai ("Tender Surrender"), ali i Vlatko Stefanovski ("Jovano, Jovanke", "Uči Me Majko, Karaj Me", solo na Gibonnijevoj stvari "Tajna Vještina"...), Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt ("Song For Love" solo, "More Than Words" jedna od najopakijih akustičnih stvari...), Randy Rhoads ("Mr. Crowley"), Zakk Wylde ("Mr. Tinkertrain", "Hellraiser", "Perry Mason"...) i Ritchie Sambora ("You Give Love A Bad Name", "If I Was Your Mother", "Bed Of Roses"...)... Al to je naravno samo moje mišljenje... 1. mjesto dijele po mom osobnom mišljenju Slash i Brian May, ali svaka čast i ostalima, svi imaju jako dobrih kvaliteta, jako teška odluka je to! |
Ma stavil' bi ja i Stefanovskog i Vaia i Satrianija i Samboru i još mnoge druge, ali anketa je ograničena na samo 10 odgovora, pa sam moral' stavit' samo one najbitnije za rock glazbu.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:27 sub, 6. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Kad smo vec kod nasih gitarista, svi ste zaboravili naseg (aka brdskog :lol:) Nikolu Sarapu. :bow: [/quote]
svaka cast prof. Sarapi sto je odlicno "skinuo po uhu" sve te stvar, no uvijek ima jedna stvar sto zamjeram tribute bendovima - to sto ne odu korak dalje i istraže kako su te pjesme zvučale uživo (kada ih originalni autori sviraju)
recimo jimi-ev purple haze na woodstocku ili jimmy-ev good times bad times na blueberry hillu poprimaju jednu totalno drugu dimenziju
[quote]
Sarapu sam cuo live (cini mi se) 5 puta i svaki put je bilo izvrsno! =D>
Kad smo kod poznanstava, imam od Zlatnih akorda...
[/quote]
cuo i ja 3 puta :)
nego...kako zvuce zlatni akordi, sto sviraju?
[quote]Ma stavil' bi ja i Stefanovskog i Vaia i Satrianija i Samboru i još mnoge druge, ali anketa je ograničena na samo 10 odgovora, pa sam moral' stavit' samo one najbitnije za rock glazbu.[/quote]
mozda najbitnije za [i]"zapadnu"[/i] rock glazbu
[i]"istocna"[/i] (kina, japan, indija itd.) rock scena je razvila svoje rock junake o kojima mi nemamo pojima...
nedavno sam naletio na jedan japanski bend, [url=http://www.bz-vermillion.com/]B'z[/url] koji zvuce slično kao guns 'n' rosesi (nastali su negdje u isto vrijeme, oko 86te tako da nema rijeci o međusobnom kopiranju)
B'z je zapravo dvojac koji cine gitarist Tak Matasumo i pjevac Koshi Inaba i pjevaju iskljucivo na japanskom (tj. modernim japanskim u koji su se ubacile neke engleske rijeci zato jer ih stari japanski nije sadržavao) a neki put i namjerno ubace malo engleskog.
Već sam rekao da su jako slicni gunsima, a Tak ima jako slican stil sviranja i ton kao i slash (naravno, sa :bow: gibsonovim les paulom :bow: se nemoze imati los ton 8) ) i u riffove ubacuje "japanske melodije".
"japanske melodije" u navodnicima jer zapravo neznam kako se to zove, a meni te njihove harmonije savršeno zvuče i već mjesecima pokušavam pronaći nekakve ljestvice ili narodne pjesme ali nejde :( :cry:
no nastranu to, B'z u Japanu slovi kao najpopularniji bend, izdao je dosad oko 20tak singlova i svi su dosegli broj 1 na ljestvicama, pune ogromne stadione i tako...
nesto kao prljavo kazaliste kod nas - doma mogu privuci i do 100000 ljudi, a vani ih niko ne šljivi..
eto - tko je voljan eksperimentiranja i ima vremena neka posluša stvar "Liar!Liar!"
(jedino čudno kako im pjesme uvijek imaju naziv na engleskom :? )
vsego (napisa): | Kad smo vec kod nasih gitarista, svi ste zaboravili naseg (aka brdskog ) Nikolu Sarapu. |
svaka cast prof. Sarapi sto je odlicno "skinuo po uhu" sve te stvar, no uvijek ima jedna stvar sto zamjeram tribute bendovima - to sto ne odu korak dalje i istraže kako su te pjesme zvučale uživo (kada ih originalni autori sviraju)
recimo jimi-ev purple haze na woodstocku ili jimmy-ev good times bad times na blueberry hillu poprimaju jednu totalno drugu dimenziju
Sarapu sam cuo live (cini mi se) 5 puta i svaki put je bilo izvrsno!
Kad smo kod poznanstava, imam od Zlatnih akorda...
|
cuo i ja 3 puta
nego...kako zvuce zlatni akordi, sto sviraju?
Citat: | Ma stavil' bi ja i Stefanovskog i Vaia i Satrianija i Samboru i još mnoge druge, ali anketa je ograničena na samo 10 odgovora, pa sam moral' stavit' samo one najbitnije za rock glazbu. |
mozda najbitnije za "zapadnu" rock glazbu
"istocna" (kina, japan, indija itd.) rock scena je razvila svoje rock junake o kojima mi nemamo pojima...
nedavno sam naletio na jedan japanski bend, B'z koji zvuce slično kao guns 'n' rosesi (nastali su negdje u isto vrijeme, oko 86te tako da nema rijeci o međusobnom kopiranju)
B'z je zapravo dvojac koji cine gitarist Tak Matasumo i pjevac Koshi Inaba i pjevaju iskljucivo na japanskom (tj. modernim japanskim u koji su se ubacile neke engleske rijeci zato jer ih stari japanski nije sadržavao) a neki put i namjerno ubace malo engleskog.
Već sam rekao da su jako slicni gunsima, a Tak ima jako slican stil sviranja i ton kao i slash (naravno, sa gibsonovim les paulom se nemoze imati los ton ) i u riffove ubacuje "japanske melodije".
"japanske melodije" u navodnicima jer zapravo neznam kako se to zove, a meni te njihove harmonije savršeno zvuče i već mjesecima pokušavam pronaći nekakve ljestvice ili narodne pjesme ali nejde
no nastranu to, B'z u Japanu slovi kao najpopularniji bend, izdao je dosad oko 20tak singlova i svi su dosegli broj 1 na ljestvicama, pune ogromne stadione i tako...
nesto kao prljavo kazaliste kod nas - doma mogu privuci i do 100000 ljudi, a vani ih niko ne šljivi..
eto - tko je voljan eksperimentiranja i ima vremena neka posluša stvar "Liar!Liar!"
(jedino čudno kako im pjesme uvijek imaju naziv na engleskom )
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:10 ned, 7. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Lord Sirius"]nego...kako zvuce zlatni akordi, sto sviraju?[/quote]
Razne stvari iz [i]starog[/i] rocka... Nemam CD pri ruci, ali sjecam se, recimo, [i]Born to Be Wild[/i]. 8) Ako hoces CD, javi samo kad si na faxu... :g:
Lord Sirius (napisa): | nego...kako zvuce zlatni akordi, sto sviraju? |
Razne stvari iz starog rocka... Nemam CD pri ruci, ali sjecam se, recimo, Born to Be Wild. Ako hoces CD, javi samo kad si na faxu...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 1:46 ned, 7. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Lord Sirius"][quote="Crni"]praše Beatlese.[/quote]
prvi boy band[/quote]
Cek, negdje su to ispali [i]Pistolsi[/i]. :shock: A da se dogovorite? :lol:
Crni, Beatlese sam nekad prilicno volio, no prisjeli su mi kad sam skuzio (bolna spoznaja za mene ;)) da im je velika vecina pjesama na isti kalup (i textovno i muzicki). :( Ostaje, naravno, nekoliko legendi koje itekako cijenim, no i to danas solidno odskace od mog ukusa... :?
Lord Sirius (napisa): | Crni (napisa): | praše Beatlese. |
prvi boy band |
Cek, negdje su to ispali Pistolsi. A da se dogovorite?
Crni, Beatlese sam nekad prilicno volio, no prisjeli su mi kad sam skuzio (bolna spoznaja za mene ) da im je velika vecina pjesama na isti kalup (i textovno i muzicki). Ostaje, naravno, nekoliko legendi koje itekako cijenim, no i to danas solidno odskace od mog ukusa...
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 12:42 pon, 8. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Sirius]
"japanske melodije" u navodnicima jer zapravo neznam kako se to zove, a meni te njihove harmonije savršeno zvuče i već mjesecima pokušavam pronaći nekakve ljestvice ili narodne pjesme ali nejde
[/quote]
Pričaj mi. Ja se već tjednima tlačim s googlom u pokušajima da nađem neke američko-indijanske melose. Mislim, sviraju na otprilike istim ljestvicama k'o i orijentalci, sve to vuče na klasičnu pentatoniku... Reci jesi li, a ako nisi, javi kad nađeš nešto konkretnije, pliz.
[quote="Sirius]
[/quote]
Pričaj mi. Ja se već tjednima tlačim s googlom u pokušajima da nađem neke američko-indijanske melose. Mislim, sviraju na otprilike istim ljestvicama k'o i orijentalci, sve to vuče na klasičnu pentatoniku... Reci jesi li, a ako nisi, javi kad nađeš nešto konkretnije, pliz.
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:25 pon, 8. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"]Ja se već tjednima tlačim s googlom u pokušajima da nađem neke američko-indijanske melose. Mislim, sviraju na otprilike istim ljestvicama k'o i orijentalci, sve to vuče na klasičnu pentatoniku... Reci jesi li, a ako nisi, javi kad nađeš nešto konkretnije, pliz.[/quote]
Pa oni ti na Trgaču stalno sviraju i prodaju svoje CD-e. Kaj ih ne pitaš u čemu je tajna? :)
Blockflöte (napisa): | Ja se već tjednima tlačim s googlom u pokušajima da nađem neke američko-indijanske melose. Mislim, sviraju na otprilike istim ljestvicama k'o i orijentalci, sve to vuče na klasičnu pentatoniku... Reci jesi li, a ako nisi, javi kad nađeš nešto konkretnije, pliz. |
Pa oni ti na Trgaču stalno sviraju i prodaju svoje CD-e. Kaj ih ne pitaš u čemu je tajna?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Asmodai Forumaš(ica)

|