Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Linearna nezavisnost vektora
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
StateOfConsciousness
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Sarma = la pohva - posuda
-37 = 11 - 48

PostPostano: 19:16 uto, 5. 5. 2009    Naslov: Linearna nezavisnost vektora Citirajte i odgovorite

Ne znam gdje bih smjestio slijedeći problem i ovo mjesto mi se učinilo zgodnim mjestom za to no ako moderator misli da ovdje zadatku nije mjesto neka ga slobodno prebaci gdje želi.

Pokušavam dokazati nešto ali nikako mi ne polazi za rukom pa ako je netko spreman pomoći ja mu zahvaljujem a problem glasi ovako:

Neka je X realan vektorski prostor polinoma oblika P(t)=a(0) + a(1)t + a(2)t^2 + a(3)t^3 +...+ a(n-1)t^(n-1) pri čemu se zbroj polinoma definira na uobičajen način i umnožak polinoma s relanim brojem također se definira na uobičajen način. Dokazati da su vektori 1,t,t^2,t^3,...,t^(n-1) linearno nezavisni, tj.da obrazuju bazu u tom vektorskom prostoru.
Ne znam gdje bih smjestio slijedeći problem i ovo mjesto mi se učinilo zgodnim mjestom za to no ako moderator misli da ovdje zadatku nije mjesto neka ga slobodno prebaci gdje želi.

Pokušavam dokazati nešto ali nikako mi ne polazi za rukom pa ako je netko spreman pomoći ja mu zahvaljujem a problem glasi ovako:

Neka je X realan vektorski prostor polinoma oblika P(t)=a(0) + a(1)t + a(2)t^2 + a(3)t^3 +...+ a(n-1)t^(n-1) pri čemu se zbroj polinoma definira na uobičajen način i umnožak polinoma s relanim brojem također se definira na uobičajen način. Dokazati da su vektori 1,t,t^2,t^3,...,t^(n-1) linearno nezavisni, tj.da obrazuju bazu u tom vektorskom prostoru.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 20:41 uto, 5. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Treba dokazati sistem da je sistem izvodnica i onda smo gotovi (jer ih ima n, koliko je dimenzija prostora pa su sigurno lin nezavisni)

Pa uzmimo neki polinom iz tog prostora, i očito je da se može prikazati kao lin kombinacija ovih dolje navedenih (čim ga uzmemo on izgleda P(t)=a(0) + a(1)t + a(2)t^2 + a(3)t^3 +...+ a(n-1)t^(n-1) pa imamo lin komb ovih dolje za koje se tvrdi da su baza).

I to je to :D

(isto bi išlo i direktno, pretp da se 0 polinom prikaže kao lin komb ovih navedenih i onda odmah (iz tm o jednakosti polinoma) slijedi da su svi koef nula)
Treba dokazati sistem da je sistem izvodnica i onda smo gotovi (jer ih ima n, koliko je dimenzija prostora pa su sigurno lin nezavisni)

Pa uzmimo neki polinom iz tog prostora, i očito je da se može prikazati kao lin kombinacija ovih dolje navedenih (čim ga uzmemo on izgleda P(t)=a(0) + a(1)t + a(2)t^2 + a(3)t^3 +...+ a(n-1)t^(n-1) pa imamo lin komb ovih dolje za koje se tvrdi da su baza).

I to je to Very Happy

(isto bi išlo i direktno, pretp da se 0 polinom prikaže kao lin komb ovih navedenih i onda odmah (iz tm o jednakosti polinoma) slijedi da su svi koef nula)

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 1:19 sri, 6. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da ne smijes koristiti cinjenicu da je X dimenzije n, jer se dimenzija odreduje brojem elemenata u nekoj bazi, a pitanje je znamo li uopce neku bazu (buduci da za kanonsku bazu treba pokazati da je baza). Tako da treba pokazivati posebno da su sustav izvodnica (trivijalno) i da su linearno nezavisni opet trivijalno, kao sto si i rekao preko teorema o nulpolinomu.
Mislim da ne smijes koristiti cinjenicu da je X dimenzije n, jer se dimenzija odreduje brojem elemenata u nekoj bazi, a pitanje je znamo li uopce neku bazu (buduci da za kanonsku bazu treba pokazati da je baza). Tako da treba pokazivati posebno da su sustav izvodnica (trivijalno) i da su linearno nezavisni opet trivijalno, kao sto si i rekao preko teorema o nulpolinomu.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum