Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Gadan integral

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Biseri
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 29 - 25

PostPostano: 10:45 uto, 9. 3. 2004    Naslov: Gadan integral Citirajte i odgovorite

Rješavajući neku diferencijalnu jednadžbu, došel sam do nekog gadnog integrala kaj izgleda bezazleno, a tvrd u 3 ćoška.

[code:1]I(e^x/x)dx[/code:1]

Probal sam sve moguće supstitucije i parcijalne integracije, al ne ide. Nemreš ga ćopit ni za glavu ni za rep. Stvar me gazi već danima.
Rješavajući neku diferencijalnu jednadžbu, došel sam do nekog gadnog integrala kaj izgleda bezazleno, a tvrd u 3 ćoška.

Kod:
I(e^x/x)dx

Probal sam sve moguće supstitucije i parcijalne integracije, al ne ide. Nemreš ga ćopit ni za glavu ni za rep. Stvar me gazi već danima.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 12:24 uto, 9. 3. 2004    Naslov: Re: Gadan integral Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"]Rješavajući neku diferencijalnu jednadžbu, došel sam do nekog gadnog integrala kaj izgleda bezazleno, a tvrd u 3 ćoška.

[code:1]I(e^x/x)dx[/code:1]

Probal sam sve moguće supstitucije i parcijalne integracije, al ne ide. Nemreš ga ćopit ni za glavu ni za rep. Stvar me gazi već danima.[/quote]

Nije ni čudo da ne ide. To je integral tzv. Ei , neizraziv elementarno. Samo ti njega ostavi u tom obliku...
Crni (napisa):

Kod:
I(e^x/x)dx

Nije ni čudo da ne ide. To je integral tzv. Ei , neizraziv elementarno. Samo ti njega ostavi u tom obliku...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 15:42 uto, 9. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Ei , neizraziv elementarno.[/quote]

Ma da! :shock: Daj veky, ak ti nije bed, reci nekaj više o tome, kak da ga prepoznam inače?
veky (napisa):
Ei , neizraziv elementarno.

Ma da! Shocked Daj veky, ak ti nije bed, reci nekaj više o tome, kak da ga prepoznam inače?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 16:10 uto, 9. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"][quote="veky"]Ei , neizraziv elementarno.[/quote]

Ma da! :shock: [/quote]

Aha. :!: Imaš ih još takvih... najpoznatija je valjda Fi , integral od e^(-x^2) po x . Neke zgodne su Li , integral od 1/ln x ; onda famozni eliptički integrali (duljine lukova elipse npr.) ; zatim Fresnelovi integrali, vezani uz npr. integral od sin (ili cos) od x^2 ; pa (ko)sinus(hip) integrali, Si , Ci , Shi i Chi , koji se pojavljuju pri integriranju sin , cos , sh ili ch podijeljenih s x (slično kao ovaj tvoj za exp )... itd.

To su one koje imaju imena... no i među jako jednostavnima ima ih koje su potpuno neuhvatljive (dok se ne poslužimo hipergeometrijskim (2,1)-redovima ; Kampé de Fériet i slične perverzije...: ), npr. integral od sin sin x . :-)

[quote]Daj veky, ak ti nije bed, reci nekaj više o tome, kak da ga prepoznam inače?[/quote]

Rischev algoritam. :o Ili iskustvo. :-) Ili nađi neki CAS koji ima implementiranog Rischa... Wolframova Mma je good choice.
Crni (napisa):
veky (napisa):
Ei , neizraziv elementarno.

Ma da! Shocked

Aha. Exclamation Imaš ih još takvih... najpoznatija je valjda Fi , integral od e^(-x^2) po x . Neke zgodne su Li , integral od 1/ln x ; onda famozni eliptički integrali (duljine lukova elipse npr.) ; zatim Fresnelovi integrali, vezani uz npr. integral od sin (ili cos) od x^2 ; pa (ko)sinus(hip) integrali, Si , Ci , Shi i Chi , koji se pojavljuju pri integriranju sin , cos , sh ili ch podijeljenih s x (slično kao ovaj tvoj za exp )... itd.

To su one koje imaju imena... no i među jako jednostavnima ima ih koje su potpuno neuhvatljive (dok se ne poslužimo hipergeometrijskim (2,1)-redovima ; Kampé de Fériet i slične perverzije...: ), npr. integral od sin sin x . Smile

Citat:
Daj veky, ak ti nije bed, reci nekaj više o tome, kak da ga prepoznam inače?

Rischev algoritam. Surprised Ili iskustvo. Smile Ili nađi neki CAS koji ima implementiranog Rischa... Wolframova Mma je good choice.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 0:20 sri, 10. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti puno! :D
Hvala ti puno! Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Biseri Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum