Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak 1.135. (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-5 = 8 - 13

PostPostano: 12:24 sri, 13. 5. 2009    Naslov: Zadatak 1.135. Citirajte i odgovorite

može li neki hint za ovaj zadatak? nemam ideje kako započeti, što uvrstiti u što... :cry:

zadatak glasi ovako: Iz kruga je izrezan kružni isječak sa središnjim kutem alfa. Odaberite kut alfa tako da volumen stošca, čiji se plašt dobije savijanjem izrezanog dijela, bude najveći.
može li neki hint za ovaj zadatak? nemam ideje kako započeti, što uvrstiti u što... Crying or Very sad

zadatak glasi ovako: Iz kruga je izrezan kružni isječak sa središnjim kutem alfa. Odaberite kut alfa tako da volumen stošca, čiji se plašt dobije savijanjem izrezanog dijela, bude najveći.

markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 28 - 28

PostPostano: 13:00 sri, 13. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pokusaj izraziti volumen stošca pomoću kuta alfa, uzmi u obzir da mozes bez smanjenja opcenitosti uzeti da ti je radijus kruznice 1 (jer ti se ne trazi tocan volumen, vec samo alfa za koji ce volumen biti najveci), uz malo pitagorinih poucaka nadjes takvu f-ju. Deriviras ju, nadjes stacionarne tocke, uzmes u obzir i ostale kriticne tocke ako postoje i sve te tocke uvrstis u f-ju da vidis koji je globalni maksimum na intervalu od [0, pi]
Pokusaj izraziti volumen stošca pomoću kuta alfa, uzmi u obzir da mozes bez smanjenja opcenitosti uzeti da ti je radijus kruznice 1 (jer ti se ne trazi tocan volumen, vec samo alfa za koji ce volumen biti najveci), uz malo pitagorinih poucaka nadjes takvu f-ju. Deriviras ju, nadjes stacionarne tocke, uzmes u obzir i ostale kriticne tocke ako postoje i sve te tocke uvrstis u f-ju da vidis koji je globalni maksimum na intervalu od [0, pi]

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 13:44 sri, 13. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne trebas stavit da je r=1, nije da smeta, al bas ti nis ne pomaze...
duljina luka isjecka je opseg baze stosca, a radijus kruznice (isjecka) neznam kako se zove, mozda izvodnica stosca... uglavnom znam da se to oznacavalo sa s, ako pomaze
sve to kao i visinu izrazis pomocu alfa i r i deriviras po alfa
rjesenje neznam zasto bi bilo iz intervala [0,pi], rjesenje je ocito iz intervala <0,2pi>
meni ispadne [latex]\frac{2\pi\sqrt{6}}{3}[/latex]
ne trebas stavit da je r=1, nije da smeta, al bas ti nis ne pomaze...
duljina luka isjecka je opseg baze stosca, a radijus kruznice (isjecka) neznam kako se zove, mozda izvodnica stosca... uglavnom znam da se to oznacavalo sa s, ako pomaze
sve to kao i visinu izrazis pomocu alfa i r i deriviras po alfa
rjesenje neznam zasto bi bilo iz intervala [0,pi], rjesenje je ocito iz intervala <0,2pi>
meni ispadne

JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
97 = 132 - 35

PostPostano: 14:58 sri, 13. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pomaže ako staviš da je [latex]r=1[/latex], čisto zato jer imaš jedno slovo manje na koje moraš misliti... :D

Pomaže još i zato jer ti se nigdje u računu ne pojavljuje zbrajanje s tim polumjerom, nego samo množenje i potenciranje, a kad stavimo da je [latex]r=1[/latex], onda doslovno možemo na to zaboraviti...
Pomaže ako staviš da je , čisto zato jer imaš jedno slovo manje na koje moraš misliti... Very Happy

Pomaže još i zato jer ti se nigdje u računu ne pojavljuje zbrajanje s tim polumjerom, nego samo množenje i potenciranje, a kad stavimo da je , onda doslovno možemo na to zaboraviti...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 28 - 28

PostPostano: 15:13 sri, 13. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

nisam rekao da je rješenje u intervalu [0, pi] vec da f-ju gledas u tom intervalu. Mislim da se duljina kruznog luka odnosni na siljasti kut, pa bi na intervalu od [0, 2pi] graf f-je bio simetrican s obzirom na x = pi pravac.

Mozda sam nesto fulao, ali mislim da je tako. A rješenje moze biti kakvo god :D
nisam rekao da je rješenje u intervalu [0, pi] vec da f-ju gledas u tom intervalu. Mislim da se duljina kruznog luka odnosni na siljasti kut, pa bi na intervalu od [0, 2pi] graf f-je bio simetrican s obzirom na x = pi pravac.

Mozda sam nesto fulao, ali mislim da je tako. A rješenje moze biti kakvo god Very Happy

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 21:40 sri, 13. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Izrezemo iz kruznice isjecak sa kutem [latex]\alpha[/latex] i savijemo u stozac. Baza tog stosca je krug ciji je rub kriznica opsega
[latex]\frac{\alpha}{2 \pi}2r \pi = \alpha r[/latex]
Znaci da je radijus tog kruga [latex]\frac{\alpha r}{2 \pi}[/latex]
Ono sto ne znam kako se zove, kao ni kolega gore :) , a radi se o duzini koja spaja vrh stosca i tocku na rubu baze je duljine [latex]r[/latex].
Znaci da je visina stosca
[latex]\sqrt{r^2 - (\frac{\alpha r}{2 \pi})^2} = \frac{r \sqrt{4 \pi^2 - \alpha^2}}{2\pi}[/latex]
Od tuda je visina
[latex]f(\alpha) = \frac{1}{3} (\frac{\alpha r}{2 \pi})^2 \pi \frac{r \sqrt{4 \pi^2 - \alpha^2}}{2\pi} = k \alpha^2 \sqrt{4 \pi^2 - \alpha^2}[/latex]
Gdje smo sve konstante kojima mnozimo cijeli izraz potrpali u jednu konstantu, koja je strogo veca od 0.

[latex]f > 0[/latex], pa je tocka maksimuma od [latex]f[/latex] ujedno i tocka maksimuma od [latex]g = f^2 = k^2(4 \pi^2 \alpha^4 - \alpha^6)[/latex]
[latex]g'(\alpha) = k^2(16 \pi^2 \alpha^3 - 6 \alpha^5) = 2 k^2 \alpha^3(8 \pi^2 - 3 \alpha^2)[/latex]
Kako [latex]\alpha = 0[/latex] jasno nije rjesenje, [latex]k > 0[/latex], ostaje nam rijesiti onu kvadratnu jednadzbu, a kako je [latex]\alpha > 0[/latex], dobivamo
[latex]\alpha = \frac{2 \pi \sqrt{6}}{3}[/latex]
(kako je i Gino rekao, a vece je od pi tako da pretpostavka druogg kolege ne stoji)
Da se radi o maksimumu je jasno iz cinjenice da za krajnje vrijednosti kuta dobivamo volumen 0
Izrezemo iz kruznice isjecak sa kutem i savijemo u stozac. Baza tog stosca je krug ciji je rub kriznica opsega

Znaci da je radijus tog kruga
Ono sto ne znam kako se zove, kao ni kolega gore Smile , a radi se o duzini koja spaja vrh stosca i tocku na rubu baze je duljine .
Znaci da je visina stosca

Od tuda je visina

Gdje smo sve konstante kojima mnozimo cijeli izraz potrpali u jednu konstantu, koja je strogo veca od 0.

, pa je tocka maksimuma od ujedno i tocka maksimuma od

Kako jasno nije rjesenje, , ostaje nam rijesiti onu kvadratnu jednadzbu, a kako je , dobivamo

(kako je i Gino rekao, a vece je od pi tako da pretpostavka druogg kolege ne stoji)
Da se radi o maksimumu je jasno iz cinjenice da za krajnje vrijednosti kuta dobivamo volumen 0

Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 22:30 ned, 17. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

da ne otvaram novu temu... poceo sam nesto rjesavati od te 2. dz pa nikak nemrem dobit jedan limes u zadatku 1.100 ( mislim da za x <= 0 mogu koristit l'hospitala, a u ovom drugom limesu ne... pa sad, to smo radili odavno, a ja sam ovak malo zaboravljiv a i dosta sam razmisljo i nikak mi ne pada na pamet sto napravit... vjerojatno nije tesko, pa ako ga je netko rjesio nek se slobodno pohvali i pokaze kak bi to islo )
da ne otvaram novu temu... poceo sam nesto rjesavati od te 2. dz pa nikak nemrem dobit jedan limes u zadatku 1.100 ( mislim da za x <= 0 mogu koristit l'hospitala, a u ovom drugom limesu ne... pa sad, to smo radili odavno, a ja sam ovak malo zaboravljiv a i dosta sam razmisljo i nikak mi ne pada na pamet sto napravit... vjerojatno nije tesko, pa ako ga je netko rjesio nek se slobodno pohvali i pokaze kak bi to islo )

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:45 ned, 17. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da u oba slučaja možeš L'Hospitala...
slučaj x<=0:

[latex]\lim_{t \to 0}{ \frac {(t-1)^{\frac{2}{3}}-1}{t}}[/latex]

slučaj x>0:

[latex]\lim_{t \to 0}{ \frac {(t+1)^{\frac{2}{3}}-1}{t}}[/latex]

I u oba limesa može L'Hospital (imaš 0/0 oblik)

(p.s. u brojnik ide f(x+t)-f(x), u našem slučaju x=0 )
Mislim da u oba slučaja možeš L'Hospitala...
slučaj x⇐0:

slučaj x>0:

I u oba limesa može L'Hospital (imaš 0/0 oblik)

(p.s. u brojnik ide f(x+t)-f(x), u našem slučaju x=0 )

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 23:40 ned, 17. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

e da, ja sam krivo izracuno f( 0 ) ... pa mi je sve ispalo drukcije i krivo( 2 - 3 sata razmisljanja totalno bezveze... ajd nije mi ni prvi put ), hvala
e da, ja sam krivo izracuno f( 0 ) ... pa mi je sve ispalo drukcije i krivo( 2 - 3 sata razmisljanja totalno bezveze... ajd nije mi ni prvi put ), hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum