Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. Zadaća (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ToMeK
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-12 = 17 - 29

PostPostano: 10:33 ned, 24. 5. 2009    Naslov: 3. Zadaća Citirajte i odgovorite

Jeli tko riješio 2. zadatak?? jel bi malo pojasnio?? :D u trećem jel moguće da ispadne matrica A takva da je a11=a, a12=(b+c)/2, a21=a12 i a22=d?? ne znam latex pa ono... ovo je nabolje čega sam se sjetio da napišem :oops: :oops: :lol: :lol: ako nije dobar 3. zadatak jel bi mogao tko pojasniti 3...
Jeli tko riješio 2. zadatak?? jel bi malo pojasnio?? Very Happy u trećem jel moguće da ispadne matrica A takva da je a11=a, a12=(b+c)/2, a21=a12 i a22=d?? ne znam latex pa ono... ovo je nabolje čega sam se sjetio da napišem Embarassed Embarassed Laughing Laughing ako nije dobar 3. zadatak jel bi mogao tko pojasniti 3...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 11:54 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

3. ti je dobar, al to trebas pokazat da je tako, mislim mozda i jesi... al ono kad sam ja vidio zadatak odmah sam pomislio da je to rjesenje, sto se i pokazalo takvim
2. je bas tezak... svodi se na pametno zadavanje operatora B na dva nacina, i onda jos nesto posla, al necu ti dat rjesenje cisto jer nije moje, vjerujem da ce ti se autor javit sam :D :D
3. ti je dobar, al to trebas pokazat da je tako, mislim mozda i jesi... al ono kad sam ja vidio zadatak odmah sam pomislio da je to rjesenje, sto se i pokazalo takvim
2. je bas tezak... svodi se na pametno zadavanje operatora B na dva nacina, i onda jos nesto posla, al necu ti dat rjesenje cisto jer nije moje, vjerujem da ce ti se autor javit sam Very Happy Very Happy

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 12:11 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

A kak ide drugi zadatak? :)
A kak ide drugi zadatak? Smile

Éomer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 13:04 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Grga"]A kak ide drugi zadatak? :)[/quote]

[img]http://i44.tinypic.com/wrnuyf.jpg[/img]

Jel bi mogao netko napisati, za pocetak, kako pokazati da A ima bar jednu svojstvenu vrijednost? I kako bi onda izgledao svojstveni potprostor operatora A pridruzen toj svojstvenoj vrijednosti?

Hvala! :D
Grga (napisa):
A kak ide drugi zadatak? Smile

Jel bi mogao netko napisati, za pocetak, kako pokazati da A ima bar jednu svojstvenu vrijednost? I kako bi onda izgledao svojstveni potprostor operatora A pridruzen toj svojstvenoj vrijednosti?

Hvala! Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 13:21 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gino"]vjerujem da ce ti se autor javit sam :D :D[/quote]

Evo, javljam se :D

Nadam se da neće biti problema radi pisanja rješenja zadatka iz zadaće na forumu. :)

[b]Zadatak:[/b] Neka je [latex]V[/latex] konačnodimenzionalan vektorski prostor, te neka je [latex]A \in L\left(V\right)[/latex] operator takav da vrijedi [latex]AB = BA \textrm{,}\, \forall B \in L\left(V\right)[/latex]. Dokažite da tada postoji skalar [latex]\alpha[/latex] takav da je [latex]A=\alpha I[/latex]. (Uputa: pokažite da [latex]A[/latex] ima bar jednu svojstvenu vrijednost i promatrajte odgovarajući svojstveni potprostor. Prethodno pokažite da je svaki svojstveni potprostor operatora [latex]T \in L\left(V\right)[/latex] invarijantan za sve operatore [latex]S \in L\left(V\right)[/latex] koji komutiraju s [latex]T[/latex].)

Najprije da kažem da u dokazu ne koristim u zadatku danu uputu (barem ne direktno).

Krenimo, uočimo da ako je [latex]\dim{V} \leq 1[/latex] da je tvrdnja zadatka očita. Dalje radimo s pretpostavkom da je [latex]\dim{V} \geq 2[/latex]. Dalje je ideja sljedeća. Najprije ću pokazati da ako je [latex]Ax=y[/latex], za neke [latex]x,\,y \in V[/latex] da je tada skup [latex]\left\{x,\,y\right\}[/latex] linearno zavisan. Odnosno, za svaki vektor [latex]x \in V[/latex] vrijedi da je [latex]Ax=\alpha_xx[/latex], za neki skalar [latex]\alpha_x[/latex]. Nakon toga je još potrebno pokazati da je [latex]\alpha_x=\alpha[/latex] za neki skalar [latex]\alpha[/latex] i to za svaki vektor [latex]x \in V[/latex], tj. da je taj skalar uvijek isti, to onda točno znači da je [latex]A=\alpha I[/latex].

Kako je [latex]\dim{V} \geq 2[/latex] možemo izabrati [latex]x,\,y \in V[/latex] koji čine linearno nezavisan skup i taj skup nadopuniti do baze za [latex]V[/latex], neka je tada [latex]\left\{x,\, y,\, e_3,\, \ldots,\, e_n\right\}[/latex] baza za [latex]V[/latex].

Pretpostavimo da je [latex]Ax=y[/latex]. Definirajmo operatore [latex]B \in L\left(V\right)[/latex] i [latex]B' \in L\left(V\right)[/latex] na sljedeći način:
[latex]Bx=y[/latex], [latex]By=x[/latex], [latex]Be_i=0,\, \forall i \in \left\{3,\, 4,\, \ldots,\, n\right\}[/latex].
[latex]B'x=x[/latex], [latex]B'y=x[/latex], [latex]B'e_i=0,\, \forall i \in \left\{3,\, 4,\, \ldots,\, n\right\}[/latex].

Sada vrijedi:
[latex]A\left(Bx\right)=B\left(Ax\right) \Longrightarrow Ay = By \Longrightarrow Ay = x[/latex],
[latex]A\left(B'y\right)=B'\left(Ay\right) \Longrightarrow Ax = B'x \Longrightarrow y=x[/latex]. [latex]\Rightarrow\Leftarrow[/latex]

Došli smo do kontradikcije, dakle, ako je za [latex]x,\, y \in V[/latex], [latex]Ax=y[/latex], onda je skup [latex]\left\{x,\, y\right\}[/latex] nužno zavisan. Ovime smo pokazali da za svaki [latex]x \in V[/latex] postoji skalar [latex]\alpha_x[/latex] takav da je [latex]Ax = \alpha_xx[/latex]. Pokažimo sada da je taj skalar isti za svaki vektor [latex]x \in V[/latex].

Neka su najprije [latex]x,\, y \in V \setminus \left\{0\right\}[/latex] takvi da postoji skalar [latex]\lambda[/latex] takav da je [latex]y = \lambda x[/latex]. Znamo da postoje skalari [latex]\alpha_x[/latex] i [latex]\alpha_y[/latex] takvi da je [latex]Ax=\alpha_xx[/latex] i [latex]Ay=\alpha_yy[/latex].
[latex]\alpha_yy=Ay=A\left(\lambda x\right)=\lambda Ax = \lambda \alpha_xx = \alpha_x \lambda x = \alpha_x y \Longrightarrow \alpha_y= \alpha_x[/latex].

Sada, neka su [latex]x,\, y \in V[/latex] takvi da je skup [latex]\left\{x,\, y\right\}[/latex] linearno nezavisan. Vrijedi
[latex]Ax=\alpha_xx[/latex],
[latex]Ay=\alpha_yy[/latex],
[latex]A\left(x-y\right)=\alpha_{x-y}\left(x-y\right)[/latex],
za neke skalare [latex]\alpha_x[/latex], [latex]\alpha_y[/latex], [latex]\alpha_{x-y}[/latex].

Sada je
[latex]\alpha_{x-y}\left(x-y\right)=A\left(x-y\right)=Ax - Ay = \alpha_xx - \alpha_yy[/latex]
[latex]\Longrightarrow \left(\alpha_x-\alpha_{x-y}\right)x + \left(\alpha_{x-y}-\alpha_y\right)y = 0[/latex].

Kako je skup [latex]\left\{x,\, y\right\}[/latex] nezavisan, konačno dobivamo [latex]\alpha_x=\alpha_{x-y}=\alpha_y[/latex] što smo i željeli pokazati.

Ovime smo pokazali da postoji skalar [latex]\alpha[/latex] takav da je [latex]Ax=\alpha x[/latex], za svaki [latex]x \in V[/latex] (tvrdnja, naravno vrijedi i za [latex]x=0[/latex], jer je [latex]A0=0[/latex], za bilo koji operator [latex]A[/latex]), odnosno, da je [latex]A=\alpha I[/latex].

[b]Q.E.D.[/b]
Gino (napisa):
vjerujem da ce ti se autor javit sam Very Happy Very Happy

Evo, javljam se Very Happy

Nadam se da neće biti problema radi pisanja rješenja zadatka iz zadaće na forumu. Smile

Zadatak: Neka je konačnodimenzionalan vektorski prostor, te neka je operator takav da vrijedi . Dokažite da tada postoji skalar takav da je . (Uputa: pokažite da ima bar jednu svojstvenu vrijednost i promatrajte odgovarajući svojstveni potprostor. Prethodno pokažite da je svaki svojstveni potprostor operatora invarijantan za sve operatore koji komutiraju s .)

Najprije da kažem da u dokazu ne koristim u zadatku danu uputu (barem ne direktno).

Krenimo, uočimo da ako je da je tvrdnja zadatka očita. Dalje radimo s pretpostavkom da je . Dalje je ideja sljedeća. Najprije ću pokazati da ako je , za neke da je tada skup linearno zavisan. Odnosno, za svaki vektor vrijedi da je , za neki skalar . Nakon toga je još potrebno pokazati da je za neki skalar i to za svaki vektor , tj. da je taj skalar uvijek isti, to onda točno znači da je .

Kako je možemo izabrati koji čine linearno nezavisan skup i taj skup nadopuniti do baze za , neka je tada baza za .

Pretpostavimo da je . Definirajmo operatore i na sljedeći način:
, , .
, , .

Sada vrijedi:
,
.

Došli smo do kontradikcije, dakle, ako je za , , onda je skup nužno zavisan. Ovime smo pokazali da za svaki postoji skalar takav da je . Pokažimo sada da je taj skalar isti za svaki vektor .

Neka su najprije takvi da postoji skalar takav da je . Znamo da postoje skalari i takvi da je i .
.

Sada, neka su takvi da je skup linearno nezavisan. Vrijedi
,
,
,
za neke skalare , , .

Sada je

.

Kako je skup nezavisan, konačno dobivamo što smo i željeli pokazati.

Ovime smo pokazali da postoji skalar takav da je , za svaki (tvrdnja, naravno vrijedi i za , jer je , za bilo koji operator ), odnosno, da je .

Q.E.D.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 19:42 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo da onda i ja ponudim neko rjesenje, isto bas ne koristi uputu :P

Uzmimo kanonsku bazu za [latex]V[/latex] i neka je [latex]E_{ii}[/latex] matrica sa 1 na mjestu ii, a 0 inace. Tada je [latex]AE_{ii}[/latex] matrica koja u i-tom stupcu ima i-ti stupac matrice [latex]A[/latex], a inace 0. [latex]E_{ii}A[/latex] je matrica koja u i-tom retku ima i-ti redak matrice [latex]A[/latex], a 0 inace.
Buduci da te dvije matrice moraju po pretpostavci biti jednake, tada je matricni prikaz operatora [latex]A[/latex] dijagonalna matrica sa elementima [latex]\alpha_i[/latex] na dijagonali.

Uzmimo sad matricu [latex]B[/latex] kojoj je svaki element 1.
Tada je [latex]AB[/latex] matrica kojoj je svaki element u i-tom retku broj [latex]\alpha_i[/latex].
Matrica [latex]BA[/latex] je matrica kojoj je svaki element u i-tom stupcu broj [latex]\alpha_i[/latex].
Opet po pretpostavci te matrice moraju biti jednake pa usporedbom prvog retka dobivamo da su svi [latex]\alpha_i[/latex] jednaki, tj dobili smo da je [latex]A = \alpha I[/latex]
Evo da onda i ja ponudim neko rjesenje, isto bas ne koristi uputu Razz

Uzmimo kanonsku bazu za i neka je matrica sa 1 na mjestu ii, a 0 inace. Tada je matrica koja u i-tom stupcu ima i-ti stupac matrice , a inace 0. je matrica koja u i-tom retku ima i-ti redak matrice , a 0 inace.
Buduci da te dvije matrice moraju po pretpostavci biti jednake, tada je matricni prikaz operatora dijagonalna matrica sa elementima na dijagonali.

Uzmimo sad matricu kojoj je svaki element 1.
Tada je matrica kojoj je svaki element u i-tom retku broj .
Matrica je matrica kojoj je svaki element u i-tom stupcu broj .
Opet po pretpostavci te matrice moraju biti jednake pa usporedbom prvog retka dobivamo da su svi jednaki, tj dobili smo da je

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:07 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pre dobro rjesenje
pre dobro rjesenje

markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 28 - 28

PostPostano: 21:10 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Steta procitat tako dugacku napomenu pa ju ne iskoristiti :D

Naime, pokažimo da A ima barem jednu svojstvenu vrijednost. Uzmimo neki operator B koji ima svojstvenu vrijednost lambda, te da mu je taj svojstveni potprostor jednodimenzionalan.

[latex]x \in V_B(\lambda)[/latex]
[latex]ABx = BAx[/latex]
[latex]\lambda Ax = BAx \Rightarrow Ax \in V_B(\lambda) \Rightarrow Ax = \alpha x[/latex] (jer je svojestveni protpostor jednodimenzionalan), odnosno [latex]\alpha[/latex] je svojstvena vrijednost operatora [latex]A[/latex].

Pokazimo da je svaki svojstveni potprostor nekog operatora invarijantan za operator koji komutira s njime.

Za [latex]x \in V_A(\alpha)[/latex] imamo

[latex]ABx = BAx[/latex]
[latex]ABx = \alpha Bx \Rightarrow Bx \in V_A(\alpha)[/latex].

Napokon, kada bi [latex]V_A(\alpha)[/latex] bio jednodimenzionalan, te neka mu je [latex] \{ x_1 \} [/latex] baza, mogli bi smo konsturirati takav operator B da skup [latex] \{ x_1, Bx_1 \} [/latex] linearno nezavisan, no tada ne bi vrijedila goranja činjenica (da je svaki svojstveni potprostor nekog operatora invarijantan za operator koji komutira s njime), dakle [latex]V_A(\alpha)[/latex] nije jednodimenzionalan, slicno zakljucujemo da nije ni dvodimenzionalan, vec je n-dimenzionalan.

Dakle geometrijska kratnost je n pa mora i aritmeticka biti n, odnosno [latex]A = \alpha I[/latex].
Steta procitat tako dugacku napomenu pa ju ne iskoristiti Very Happy

Naime, pokažimo da A ima barem jednu svojstvenu vrijednost. Uzmimo neki operator B koji ima svojstvenu vrijednost lambda, te da mu je taj svojstveni potprostor jednodimenzionalan.

(jer je svojestveni protpostor jednodimenzionalan), odnosno je svojstvena vrijednost operatora .

Pokazimo da je svaki svojstveni potprostor nekog operatora invarijantan za operator koji komutira s njime.

Za imamo

.

Napokon, kada bi bio jednodimenzionalan, te neka mu je baza, mogli bi smo konsturirati takav operator B da skup linearno nezavisan, no tada ne bi vrijedila goranja činjenica (da je svaki svojstveni potprostor nekog operatora invarijantan za operator koji komutira s njime), dakle nije jednodimenzionalan, slicno zakljucujemo da nije ni dvodimenzionalan, vec je n-dimenzionalan.

Dakle geometrijska kratnost je n pa mora i aritmeticka biti n, odnosno .

Éomer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 22:07 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="markotron"]Uzmimo neki operator B koji ima svojstvenu vrijednost lambda, te da mu je taj svojstveni potprostor jednodimenzionalan.[/quote]

Ovo je nekako intuitivno jasno i ocigledno i bjelodano, ali me zanima kako [b]formalno[/b] mozemo biti sigurni da cemo eto bas moci naci takav operator B koji bas ima (barem) jednu svojstvenu vrijednost za koju je pripadni svojstveni potprostor tocno jednodimenzionalan? Iz cega to slijedi?

Zahvaljujem :naklon:
markotron (napisa):
Uzmimo neki operator B koji ima svojstvenu vrijednost lambda, te da mu je taj svojstveni potprostor jednodimenzionalan.

Ovo je nekako intuitivno jasno i ocigledno i bjelodano, ali me zanima kako formalno mozemo biti sigurni da cemo eto bas moci naci takav operator B koji bas ima (barem) jednu svojstvenu vrijednost za koju je pripadni svojstveni potprostor tocno jednodimenzionalan? Iz cega to slijedi?

Zahvaljujem Zahvaljujem, postovani kolega!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 22:22 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u zadatku ti pise da A komutira sa svim mogucim operatorima iz L(V)
u zadatku ti pise da A komutira sa svim mogucim operatorima iz L(V)

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 22:46 ned, 24. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Éomer"][quote="markotron"]Uzmimo neki operator B koji ima svojstvenu vrijednost lambda, te da mu je taj svojstveni potprostor jednodimenzionalan.[/quote]

Ovo je nekako intuitivno jasno i ocigledno i bjelodano, ali me zanima kako [b]formalno[/b] mozemo biti sigurni da cemo eto bas moci naci takav operator B koji bas ima (barem) jednu svojstvenu vrijednost za koju je pripadni svojstveni potprostor tocno jednodimenzionalan? Iz cega to slijedi?

Zahvaljujem :naklon:[/quote]
npr operator cija matrica ima u gornjem lijevom uglu broj jednak svojstvenoj vrijednosti koju zelimo, a sve ostalo 0. Svojstveni potprostor je razapen prvim vektorom kanonske baze :)
Éomer (napisa):
markotron (napisa):
Uzmimo neki operator B koji ima svojstvenu vrijednost lambda, te da mu je taj svojstveni potprostor jednodimenzionalan.

Ovo je nekako intuitivno jasno i ocigledno i bjelodano, ali me zanima kako formalno mozemo biti sigurni da cemo eto bas moci naci takav operator B koji bas ima (barem) jednu svojstvenu vrijednost za koju je pripadni svojstveni potprostor tocno jednodimenzionalan? Iz cega to slijedi?

Zahvaljujem Zahvaljujem, postovani kolega!

npr operator cija matrica ima u gornjem lijevom uglu broj jednak svojstvenoj vrijednosti koju zelimo, a sve ostalo 0. Svojstveni potprostor je razapen prvim vektorom kanonske baze Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum