Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

primjer 6.5. (harmonijski red)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-5 = 8 - 13

PostPostano: 16:24 pon, 6. 7. 2009    Naslov: primjer 6.5. (harmonijski red) Citirajte i odgovorite

može li mi netko objasniti zašto u dokazivanju da harmonijski red divergira, u skripti prof. Guljaša dokazujemo da vrijedi nejednakost s_2^n>=1+(1/2)*n ? zar ne bi trebalo pisati 1/(2^n) ?
ispričavam se na neurednom pisanju, malo sam u žurbi :oops:
može li mi netko objasniti zašto u dokazivanju da harmonijski red divergira, u skripti prof. Guljaša dokazujemo da vrijedi nejednakost s_2^n>=1+(1/2)*n ? zar ne bi trebalo pisati 1/(2^n) ?
ispričavam se na neurednom pisanju, malo sam u žurbi Embarassed

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 17:49 pon, 6. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne bi ti bas previse pomoglo ako bi bilo [latex]s_{2^n}\geq 1+\frac{1}{2^n}[/latex], jer iz toga ne slijedi da je niz parcijalnih suma neomeden.

Ne znam sta tocno pise u skripti prof. Guljasa, no mogu ti dati nekoliko nacina da pokaze divergenciju:
1. Pokazi da je [latex]s_n\approx \operatoname{ln}~n[/latex] integralnim kriterijem, dakle zamisli da imas funkciju ciji graf izgleda da niz stepenica, pritom taj niz stepenica pada prema nuli, pa je odozdo omedi sa nekom fukcijom (precizno to ce biti fija [latex]\frac{1}{x+1}[/latex]), pa integriraj tu funkciju, prvo od 0 do n. Odavde ce slijediti spomenuta aproksimacija, pa onda slijedi divergencija harmonijskog reda.

2. Upotrijebi Cauchyev kondenzacijski kriterij, dakle ako je [latex](a_n)_n[/latex] padajuci niz nenegativnih brojeva, tada je
[latex]\sum_n a_n<\infty \Leftrightarrow \sum_n a_{2^n}2^n<\infty[/latex].

3.Ovo mi je najcool 8) nacin, a ide ovako: pretpostavi da red kovergira i oznaci sumu sa [latex]S[/latex], sada treba uociti sljedece;
[latex]S=\underbrace{1+\frac{1}{2}}_{>1}+\underbrace{\frac{1}{3}+\frac{1}{4}}_{>\frac{1}{2}}+\dots+\underbrace{\frac{1}{2n-1}+\frac{1}{2n}}_{>\frac{1}{n}}+\dots>1+\frac{1}{2}+\dots+\frac{1}{n}+\dots=S[/latex] :lol:

Siguran sam da ce profesor biti zadovoljan ako mu prezentiras jedan od predlozenih nacina :) .
Ne bi ti bas previse pomoglo ako bi bilo , jer iz toga ne slijedi da je niz parcijalnih suma neomeden.

Ne znam sta tocno pise u skripti prof. Guljasa, no mogu ti dati nekoliko nacina da pokaze divergenciju:
1. Pokazi da je integralnim kriterijem, dakle zamisli da imas funkciju ciji graf izgleda da niz stepenica, pritom taj niz stepenica pada prema nuli, pa je odozdo omedi sa nekom fukcijom (precizno to ce biti fija ), pa integriraj tu funkciju, prvo od 0 do n. Odavde ce slijediti spomenuta aproksimacija, pa onda slijedi divergencija harmonijskog reda.

2. Upotrijebi Cauchyev kondenzacijski kriterij, dakle ako je padajuci niz nenegativnih brojeva, tada je
.

3.Ovo mi je najcool Cool nacin, a ide ovako: pretpostavi da red kovergira i oznaci sumu sa , sada treba uociti sljedece;
Laughing

Siguran sam da ce profesor biti zadovoljan ako mu prezentiras jedan od predlozenih nacina Smile .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 18:52 pon, 6. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovaj treci stvarno je kul :D

Sjecam se da smo mi kod profesora Sikica to pokazali ovako:

[latex]H_n = 1 + \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{4} + \frac{1}{5} + \ldots + \frac{1}{n} [/latex]
Uocimo slijedece:
[latex]\frac{1}{2} \geq \frac{1}{2} [/latex]

[latex]\frac{1}{3},\frac{1}{4}\geq \frac{1}{4} \Rightarrow \frac{1}{3} + \frac{1}{4} \geq 2 \cdot \frac{1}{4} = \frac{1}{2} [/latex]

[latex]\frac{1}{2^k + 1}, \ldots, \frac{1}{2^{k + 1}} \geq \frac{1}{2^{k + 1}} \Rightarrow \frac{1}{2^k + 1} + \ldots + \frac{1}{2^{k + 1}} \geq 2^k \cdot \frac{1}{2^{k + 1}} = \frac{1}{2} [/latex]

[latex]H_{2^n} \geq 1 + \frac{n}{2} [/latex]

Sto tezi u beskonacnost pa niz parcijalnih suma nije konvergentan. Makar mi je ovaj od Mr. Doea bolji ali naveo sam ovaj zbog raznovrsnosti :D
Ovaj treci stvarno je kul Very Happy

Sjecam se da smo mi kod profesora Sikica to pokazali ovako:

Uocimo slijedece:

Sto tezi u beskonacnost pa niz parcijalnih suma nije konvergentan. Makar mi je ovaj od Mr. Doea bolji ali naveo sam ovaj zbog raznovrsnosti Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum