Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Problemi s LaTeXom

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
YMP
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 2

PostPostano: 19:37 čet, 16. 7. 2009    Naslov: Problemi s LaTeXom Citirajte i odgovorite

E ovako imam tri stvari koje ne znam napraviti u latexu a stvarno je hitno
1. kako napraviti izgled korica da izgleda kao što je navedeno u ovom dokumentu http://www.mathos.hr/hr/nastava/pravilnik_o_zavrsnim.pdf
2. napisale smo formulu i sada kako imamo zadane margine naša formula sa desne strane prelazi granicu i ostatak se ne vidi dok sa lijeve strane ima puno mjesta ali ne znamo kako pomaknuti da se to ne dogodi
3. imamo ovaj slučaj:
vitičasta zagrada i onda dvije formule jedna ispod druge a u kodu ako umjesto uglate zagrade napišemo da bude vitičasta neće da radi
MOLIM VAS POMOZITE NAM
E ovako imam tri stvari koje ne znam napraviti u latexu a stvarno je hitno
1. kako napraviti izgled korica da izgleda kao što je navedeno u ovom dokumentu http://www.mathos.hr/hr/nastava/pravilnik_o_zavrsnim.pdf
2. napisale smo formulu i sada kako imamo zadane margine naša formula sa desne strane prelazi granicu i ostatak se ne vidi dok sa lijeve strane ima puno mjesta ali ne znamo kako pomaknuti da se to ne dogodi
3. imamo ovaj slučaj:
vitičasta zagrada i onda dvije formule jedna ispod druge a u kodu ako umjesto uglate zagrade napišemo da bude vitičasta neće da radi
MOLIM VAS POMOZITE NAM

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 19:52 čet, 16. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

idem naopako:

3. kod unosa vitičastih zagrada moraš to raditi sa \{ i \}. Dakle, vjerojatno vam nedostaje backslash

2. u kakvom je okruzenju ta formula? napisi je ovdje, zajedno s okruzenjem, pa mozemo vise reci...

1. upotrijebi latex ljusku za nase diplomske - nalazi se [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=9478]OVDJE[/url] - odatle mozes vidjeti kako napraviti naslovnicu!

0. za ubuduce....trazilica je bas cool......mozes naci [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=5757]OVAJ[/url] topic ;)

[size=9][color=#999999]Added after 4 minutes:[/color][/size]

btw, sto se tice treceg pitanja...... pretpostavljam da ti treba ovako nesto:

[latex]$\left\{ \begin{array}{l}
x^2-y^2=1 \\
z = 0
\end{array} \right.$[/latex]

klikni da vidis kako je to napravljeno
idem naopako:

3. kod unosa vitičastih zagrada moraš to raditi sa \{ i \}. Dakle, vjerojatno vam nedostaje backslash

2. u kakvom je okruzenju ta formula? napisi je ovdje, zajedno s okruzenjem, pa mozemo vise reci...

1. upotrijebi latex ljusku za nase diplomske - nalazi se OVDJE - odatle mozes vidjeti kako napraviti naslovnicu!

0. za ubuduce....trazilica je bas cool......mozes naci OVAJ topic Wink

Added after 4 minutes:

btw, sto se tice treceg pitanja...... pretpostavljam da ti treba ovako nesto:

klikni da vidis kako je to napravljeno

by A.Einstein

Zadnja promjena: kenny; 0:04 pet, 17. 7. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
YMP
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 21:20 čet, 16. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

E ovako izgleda ta formula:
\begin{equation}
(E'A')^{T} = ((M^{T}M)(M^{-1}AM))^{T} = (M^{T}AM)^{T} = M^{T}A^{T}M^{TT} = M^{T}AM = M^{T}M(M^{-1}AM) = E'A'
\end{equation}

e sada dali trebamo neki usepackage za to ili?
Pokušali smo prelomiti formulu ne želi i numerirali smo ali i dalje izbaci.
E ovako izgleda ta formula:
\begin{equation}
(E'A')^{T} = ((M^{T}M)(M^{-1}AM))^{T} = (M^{T}AM)^{T} = M^{T}A^{T}M^{TT} = M^{T}AM = M^{T}M(M^{-1}AM) = E'A'
\end{equation}

e sada dali trebamo neki usepackage za to ili?
Pokušali smo prelomiti formulu ne želi i numerirali smo ali i dalje izbaci.

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 0:01 pet, 17. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

U navedenoj formuli imaš nekoliko problema. Sa standardnim marginama ne stane još i numeracija jednakosti, pa ako ti to nije bitno, predlažem da to izbaciš. A još pogotovo ako ste morali vrljati po marginama...onda ti pogotovo ne stane sve i probija margine.

Predlažem da formulu razbijete align* okružje. Ovdje odmah primjeti * --> to govori TeXu da ne numerira jednakosti, formule, itd...... To isto možeš učiniti i equation okružje (onda je oblika equation*). Inače, umjesto da stalno pišeš \begin{equation*} \end{equation*}, možeš to učiniti jednostavnim kodom:

[code:1]$$ matematički_izraz $$[/code:1]

To ti je ekvivalent equation* okružja. On naprosto kaže - "pišem matematički izraz, ali ga želim odvojenog od teksta".

Što se tiče formule koja ti zadaje problem, ponovno se vraćam na ono gore - koristi align* okružje. Sa njim možeš prelamati izraz gdje ti želiš, ali na način da ti bude poravnat, na primjer, po znaku =. To radiš sa &= i, naravno, na kraju retka staviš naredbu za prijelaz u novi red, \\.

Ovako, npr. izgleda tvoja formula prelomljena:

[latex]$\begin{align*}
(E'A')^{T} &= ((M^{T}M)(M^{-1}AM))^{T} = \\
&= (M^{T}AM)^{T} = \\
&= M^{T}A^{T}M^{TT} = \\
&= M^{T}AM = \\
&= M^{T}M(M^{-1}AM) = \\
&= E'A'
\end{align*}$[/latex]

Klikni na kod, pa ćeš vidjeti što i kako. Ja sam ovdje prelomio na svakom znaku =, a ti naravno možeš prelomiti kako tebi paše!

EDIT: ovdje na forumu se ne vidi, ali kada ukucaš to u TeX i kompajliraš, vidjet ćeš da ti je sve poravnato ispod prvog znaka =. ;) Ovdje je iz nekog razloga sve bačeno na lijevu stranu.

[color=blue][b]Moderator:[/b] Trebalo je zapakirati kod u [tt]$...$[/tt] jer Forumska implementacija LaTeXa ima za default math mode, a [tt]\begin{align*}...\end{align*}[/tt] se poziva izvan math modea.[/color]
U navedenoj formuli imaš nekoliko problema. Sa standardnim marginama ne stane još i numeracija jednakosti, pa ako ti to nije bitno, predlažem da to izbaciš. A još pogotovo ako ste morali vrljati po marginama...onda ti pogotovo ne stane sve i probija margine.

Predlažem da formulu razbijete align* okružje. Ovdje odmah primjeti * → to govori TeXu da ne numerira jednakosti, formule, itd...... To isto možeš učiniti i equation okružje (onda je oblika equation*). Inače, umjesto da stalno pišeš \begin{equation*} \end{equation*}, možeš to učiniti jednostavnim kodom:

Kod:
$$ matematički_izraz $$

To ti je ekvivalent equation* okružja. On naprosto kaže - "pišem matematički izraz, ali ga želim odvojenog od teksta".

Što se tiče formule koja ti zadaje problem, ponovno se vraćam na ono gore - koristi align* okružje. Sa njim možeš prelamati izraz gdje ti želiš, ali na način da ti bude poravnat, na primjer, po znaku =. To radiš sa &= i, naravno, na kraju retka staviš naredbu za prijelaz u novi red, \\.

Ovako, npr. izgleda tvoja formula prelomljena:

Klikni na kod, pa ćeš vidjeti što i kako. Ja sam ovdje prelomio na svakom znaku =, a ti naravno možeš prelomiti kako tebi paše!

EDIT: ovdje na forumu se ne vidi, ali kada ukucaš to u TeX i kompajliraš, vidjet ćeš da ti je sve poravnato ispod prvog znaka =. Wink Ovdje je iz nekog razloga sve bačeno na lijevu stranu.

Moderator: Trebalo je zapakirati kod u $...$ jer Forumska implementacija LaTeXa ima za default math mode, a \begin{align*}...\end{align*} se poziva izvan math modea.

by A.Einstein
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:34 pet, 17. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Numerirati se moze i ovako:
[latex]$\begin{equation}
\begin{aligned}
(E'A')^{\tau} &= ((M^{\tau}M)(M^{-1}AM))^{\tau} = (M^{\tau}AM)^{\tau} \\
&= M^{\tau}A^{\tau}(M^{\tau})^{\tau} = M^{\tau}AM = M^{\tau}M(M^{-1}AM) \\
&= E'A'
\end{aligned}
\end{equation}$[/latex]

Ako se hoce (ne)numerirati pojedine linije, onda:
[latex]$\begin{align}
(E'A')^{\tau} &= ((M^{\tau}M)(M^{-1}AM))^{\tau} = (M^{\tau}AM)^{\tau} \label{oznaka1} \\
&= M^{\tau}A^{\tau}(M^{\tau})^{\tau} = M^{\tau}AM = M^{\tau}M(M^{-1}AM) \notag \\
&= E'A' \label{oznaka2}
\end{align}$[/latex]

Usput, transponiranje se davno oznacavalo slovom "[tt]T[/tt]"; sada se stavlja [latex]\tau[/latex] (tau). ;)
Numerirati se moze i ovako:

Ako se hoce (ne)numerirati pojedine linije, onda:

Usput, transponiranje se davno oznacavalo slovom "T"; sada se stavlja (tau). Wink

[Vrh]
YMP
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 8:31 pet, 17. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

E hvala vam svima punooo ste nam pomogli. HVALA :)

[size=9][color=#999999]Added after 46 minutes:[/color][/size]

Samo još jedno pitanje imam ovako formulu nešto ću pisati rječima jer neznam kako bih tu napisala
V1=[ALFA, BETA, ALFA]TRANSPONIRANO, ALFA, BETA ELEMENT OD R I SADA TO OD JEDNAKOSTI DO KRAJA TREBA BITI U VITIČASTIM ZAGRADAMA DALI MI MOŽETE POMOĆI?
E hvala vam svima punooo ste nam pomogli. HVALA Smile

Added after 46 minutes:

Samo još jedno pitanje imam ovako formulu nešto ću pisati rječima jer neznam kako bih tu napisala
V1=[ALFA, BETA, ALFA]TRANSPONIRANO, ALFA, BETA ELEMENT OD R I SADA TO OD JEDNAKOSTI DO KRAJA TREBA BITI U VITIČASTIM ZAGRADAMA DALI MI MOŽETE POMOĆI?

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Sarma: -

PostPostano: 10:44 pet, 17. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel ovo ono sto trebas?

[latex]V_1 = \{[\alpha, \beta, \alpha]^{\tau}, \alpha, \beta \in \mathbb{R}\}
[/latex]
jel ovo ono sto trebas?

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 10:48 pet, 17. 7. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjerojatno se radi o vektoru, pa onda umjesto zareza idu razmaci:

[latex]V_1 = \{[\alpha\ \beta\ \alpha]^{\tau},\ \alpha, \beta \in \mathbb{R}\}[/latex]

:)
Vjerojatno se radi o vektoru, pa onda umjesto zareza idu razmaci:

Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum