Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zasto upisati PMF matematika
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
FermatPell
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-2 = 2 - 4

PostPostano: 13:07 pet, 4. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Hm, pa ne postiže se to samo tako. A i na popisu ti fali tvoja psiha, odricanje, trud, talent, godine i godine i godine rada... i opet psiha, i odricanje, i trud, i talent, i tako u krug. Na kraju krajeva, što god odlučio, uvijek imaj na umu da si samo čovjek i da se ne trebaš sramiti ako imaš kakve druge potrebe u životu osim one matematičke prirode[/quote]

Svakako, ne namjeravam preostalih 70 godina zivota provesti u mracnoj sobi pisuci teoreme i plaseci potencijalne unuke za Bozic. Znaci, od puta do super sveucilisnog profesora obicno se odustane jer je vise muke nego dobitka? Tako mi se i cini. :)

Ah, nista mozda dodjem i do IMO-a ove godine posto dosta ulazem. A onda ako me matematika ponese... onda necu previse razmisljati.

Takodjer me zanima gdje mogu naci link s fakultetskim radovima (kako li se to zove) vezanim za pmf matematika (a i ostale fakultete takodjer) cisto da vidim tematike i razinu... ako takvo sto postoji.

Hvala.
Citat:
Hm, pa ne postiže se to samo tako. A i na popisu ti fali tvoja psiha, odricanje, trud, talent, godine i godine i godine rada... i opet psiha, i odricanje, i trud, i talent, i tako u krug. Na kraju krajeva, što god odlučio, uvijek imaj na umu da si samo čovjek i da se ne trebaš sramiti ako imaš kakve druge potrebe u životu osim one matematičke prirode

Svakako, ne namjeravam preostalih 70 godina zivota provesti u mracnoj sobi pisuci teoreme i plaseci potencijalne unuke za Bozic. Znaci, od puta do super sveucilisnog profesora obicno se odustane jer je vise muke nego dobitka? Tako mi se i cini. Smile

Ah, nista mozda dodjem i do IMO-a ove godine posto dosta ulazem. A onda ako me matematika ponese... onda necu previse razmisljati.

Takodjer me zanima gdje mogu naci link s fakultetskim radovima (kako li se to zove) vezanim za pmf matematika (a i ostale fakultete takodjer) cisto da vidim tematike i razinu... ako takvo sto postoji.

Hvala.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 14:08 pet, 4. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="FermatPell"]...plaseci [b]potencijalne[/b] unuke za Bozic...[/quote]

:rotfl:
FermatPell (napisa):
...plaseci potencijalne unuke za Bozic...

Valjam se po podu od smijeha

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:46 pet, 4. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="FermatPell"]Takodjer me zanima gdje mogu naci link s fakultetskim radovima (kako li se to zove) vezanim za pmf matematika (a i ostale fakultete takodjer) cisto da vidim tematike i razinu... ako takvo sto postoji.[/quote]

http://bib.irb.hr/lista-radova?sif_ust=37

Uzmi u obzir da se diplomski radovi i slicno dosta rijetko unose u tu bazu (trebalo bi ih biti barem 10x vise).
FermatPell (napisa):

http://bib.irb.hr/lista-radova?sif_ust=37

Uzmi u obzir da se diplomski radovi i slicno dosta rijetko unose u tu bazu (trebalo bi ih biti barem 10x vise).

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 15:40 pet, 4. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="FermatPell"]Svakako, ne namjeravam preostalih 70 godina zivota provesti u mracnoj sobi pisuci teoreme i plaseci potencijalne unuke za Bozic. Znaci, od puta do super sveucilisnog profesora obicno se odustane jer je vise muke nego dobitka? Tako mi se i cini. :)[/quote]
Mislim da se ljudi ne trude i ne ulažu u sebe da bi postali sveučilišni profesori nego jer ih zanima to kopanje po znanosti i imaju inspiracije i pameti za donošenje nekih zaključaka, a onda je predavačka karijera nešto što dolazi više usputno i otvara im vrata za neke stvari koje će im biti od koristi u istraživačkom poslu.
FermatPell (napisa):
Svakako, ne namjeravam preostalih 70 godina zivota provesti u mracnoj sobi pisuci teoreme i plaseci potencijalne unuke za Bozic. Znaci, od puta do super sveucilisnog profesora obicno se odustane jer je vise muke nego dobitka? Tako mi se i cini. Smile

Mislim da se ljudi ne trude i ne ulažu u sebe da bi postali sveučilišni profesori nego jer ih zanima to kopanje po znanosti i imaju inspiracije i pameti za donošenje nekih zaključaka, a onda je predavačka karijera nešto što dolazi više usputno i otvara im vrata za neke stvari koje će im biti od koristi u istraživačkom poslu.

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 16:13 pet, 4. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="FermatPell"]. Sto matematicari rade u ekonomiju i racunarstvu, cak ne mogu ni zamisliti. Postoji li neki link koji bi me uputio i kakva je mogucnost napredovanja na poslu?
[/quote]

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_analyst

Definitivno najbolji posao, ukoliko zelis direktnu primjenu matematike u financijama, a naravno jako dobra je placa, ali "downside" jest (ukoliko ga tako uopce mozemo nazvati 8) ) da moras jako dobro znati statistiku, financijsko modeliranje, stohasticke procese; programirati itd.
FermatPell (napisa):
. Sto matematicari rade u ekonomiju i racunarstvu, cak ne mogu ni zamisliti. Postoji li neki link koji bi me uputio i kakva je mogucnost napredovanja na poslu?

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_analyst

Definitivno najbolji posao, ukoliko zelis direktnu primjenu matematike u financijama, a naravno jako dobra je placa, ali "downside" jest (ukoliko ga tako uopce mozemo nazvati Cool ) da moras jako dobro znati statistiku, financijsko modeliranje, stohasticke procese; programirati itd.

[Vrh]
FermatPell
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 2 - 4

PostPostano: 21:36 sub, 5. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala svima na odgovorima.

Vidimo se (mozda) za 2.75 godine, iako nista nije sigurno. Pozdrav! :wink:

(P.S. Cemu -2 pointsa? :? )
Hvala svima na odgovorima.

Vidimo se (mozda) za 2.75 godine, iako nista nije sigurno. Pozdrav! Wink

(P.S. Cemu -2 pointsa? Confused )

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 3:41 ned, 6. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="FermatPell"](P.S. Cemu -2 pointsa? :? )[/quote]
Valjda netko ne voli Fermata, a netko Pella. :lol:
FermatPell (napisa):
(P.S. Cemu -2 pointsa? Confused )

Valjda netko ne voli Fermata, a netko Pella. Laughing

pilsner
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:02 pon, 24. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

i ja razmišljam o studiranju matematike :) zanima me jel težak faks? znam da je to sve relativno, ali kako stojite s ispitima, jel se stigne sve? kolko vremena provodite učeći? imate vremena za izlaske i tako to? :) neki su mi rekli da su upisali matematiku i da nije bila to što su očekivali, da ima puno štrebanja, a skoro ništa zadataka..pa ako mi može reći itko išta o tome :) hvala :)
i ja razmišljam o studiranju matematike Smile zanima me jel težak faks? znam da je to sve relativno, ali kako stojite s ispitima, jel se stigne sve? kolko vremena provodite učeći? imate vremena za izlaske i tako to? Smile neki su mi rekli da su upisali matematiku i da nije bila to što su očekivali, da ima puno štrebanja, a skoro ništa zadataka..pa ako mi može reći itko išta o tome Smile hvala Smile

[Vrh]
shumi1
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
55 = 57 - 2

PostPostano: 14:32 pon, 24. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ovako:
1. za zabavu, izlaske i sl. uvjek ima vremena ^^,
2. da.... fax jest tezak, ali moze se zavrsiti (meni nekim cudom uspjelo :P )
3. stvari koje otezavaju da se ovaj fax zavrsi puuuuuno ovise o losoj organizaciji fakulteta i sveucilista (nije da je to samo rezultat nemara djelatnika fakulteta ... vidim da se mnogi profesori jako trude, ali cesto fali i novca i osoblja i svega drugog da se nesto ostvari)
4. matematika ti se vecim djelom bavi samim razmisljanjem kako se problemi rjesavaju, vrlo malo se bavimo prebacivanjem brojeva gore-dolje i sl. (kao sto se to radi u srednjoj)

Ako upises ovaj fax, evo par stvari koje ces shvatiti:
ucenje u srednjoj nema nikakve veze s učenjem na faxu. najprije, kada sam upisao islo je ispocetka sve glatko... malo pogledas svaki dan sto se radilo, porjesavas zadace i kolokvije se nekako zavrsi. Kada dodjes na prve zavrsne ispite ... preko 90% ljudi tek onda shvati koliko je zeznuta situacija.

Inace sam fax upisao bez nekakvog zanimanja za matematiku (dosao zbog racunarstva :P ), ali kad se nesto treba nauciti, stisnes malo zube i pretrpis i uz puno srece se nekako zavrsi sve ^^,
ovako:
1. za zabavu, izlaske i sl. uvjek ima vremena ^^,
2. da.... fax jest tezak, ali moze se zavrsiti (meni nekim cudom uspjelo Razz )
3. stvari koje otezavaju da se ovaj fax zavrsi puuuuuno ovise o losoj organizaciji fakulteta i sveucilista (nije da je to samo rezultat nemara djelatnika fakulteta ... vidim da se mnogi profesori jako trude, ali cesto fali i novca i osoblja i svega drugog da se nesto ostvari)
4. matematika ti se vecim djelom bavi samim razmisljanjem kako se problemi rjesavaju, vrlo malo se bavimo prebacivanjem brojeva gore-dolje i sl. (kao sto se to radi u srednjoj)

Ako upises ovaj fax, evo par stvari koje ces shvatiti:
ucenje u srednjoj nema nikakve veze s učenjem na faxu. najprije, kada sam upisao islo je ispocetka sve glatko... malo pogledas svaki dan sto se radilo, porjesavas zadace i kolokvije se nekako zavrsi. Kada dodjes na prve zavrsne ispite ... preko 90% ljudi tek onda shvati koliko je zeznuta situacija.

Inace sam fax upisao bez nekakvog zanimanja za matematiku (dosao zbog racunarstva Razz ), ali kad se nesto treba nauciti, stisnes malo zube i pretrpis i uz puno srece se nekako zavrsi sve ^^,

pilsner
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:12 pon, 24. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma, razmišljam o tome što da upišem jer u 10. mjesecu već moramo slati one prijave (zbog državne mature). al ne znam ni jel bolje upisati profesorski ili inžinjerski smjer..uglavnom, sad nemam problema s matematikom, ide mi i zanimljivo mi je to :) ostali predmeti me nekako ne zanimaju pa mi jedino na pamet pada studiranje matke..nego, jel ima puno fizike i informatike na faksu? i, napisao si da si završio fakultet, jel bilo problema s traženjem posla? :)

[size=9][color=#999999]Added after 34 minutes:[/color][/size]

[quote]prijemni je prelagan, al je zato faks jako zahtjevan i radije budite na čisto sa sobom da li matematiku samo razumijete ili stvarno volite. obavezno si prije faksa rješavajte one zadatke iz zbirki di treba dokazivat teoreme i poučke, [b]jer se osim dokazivanja i teorije ništa drugo na faksu ne radi. [/b]već su od prvog semestra predmeti povezani, pa morate proć jedan da bi upisali drugi itd. ugl, idealno za zeznut si cijelu godinu, ako se precjeniš.[/quote]

ovo je citat s jednog drugog foruma..ev, ovo podjebljano me muči, previše tih dokazivanja i teorije mi ne zvuči zanimljivo...

eto, ako mi netko može reći nešto o tome :) zahvaljujem 8)
ma, razmišljam o tome što da upišem jer u 10. mjesecu već moramo slati one prijave (zbog državne mature). al ne znam ni jel bolje upisati profesorski ili inžinjerski smjer..uglavnom, sad nemam problema s matematikom, ide mi i zanimljivo mi je to Smile ostali predmeti me nekako ne zanimaju pa mi jedino na pamet pada studiranje matke..nego, jel ima puno fizike i informatike na faksu? i, napisao si da si završio fakultet, jel bilo problema s traženjem posla? Smile

Added after 34 minutes:

Citat:
prijemni je prelagan, al je zato faks jako zahtjevan i radije budite na čisto sa sobom da li matematiku samo razumijete ili stvarno volite. obavezno si prije faksa rješavajte one zadatke iz zbirki di treba dokazivat teoreme i poučke, jer se osim dokazivanja i teorije ništa drugo na faksu ne radi. već su od prvog semestra predmeti povezani, pa morate proć jedan da bi upisali drugi itd. ugl, idealno za zeznut si cijelu godinu, ako se precjeniš.

ovo je citat s jednog drugog foruma..ev, ovo podjebljano me muči, previše tih dokazivanja i teorije mi ne zvuči zanimljivo...

eto, ako mi netko može reći nešto o tome Smile zahvaljujem Cool

[Vrh]
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 15:47 pon, 24. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pilsner"]nego, jel ima puno fizike i informatike na faksu?
[/quote]

fizike (na inžinjerskom smjeru) ima samo u obliku jednog izbornog kolegija (možeš odabrati neki drugi izborni) i na 3. godini u kolegiju matematičke metode fizike (koji je, btw, užasno lagan...jedan od najlakših kolegija)

informatike tj programiranja ima (mislim na obavezne kolegije) ali nisu preteški (treba vježbati ali je moguće :) ). i stvarno ti pomažu jer te uče razmišljanju na drugi način.
i naravno, ima smjerova na diplomskom koji nemaju programiranje

što se tiče posla, matematičar će uvijek naći posao. bilo profesor bilo inžinjer.

profesorski ili inžinjerski: da li te više zanima predavanje matematike u školi (za to treba slušati pedagoške kolegije) ili ostalo? (inače, sa inžinjerskim također možeš predavati u školi, samo mislim da se onda mora (u nekom roku) položiti razlika pedagoških kolegija. Isto tako mi se čini da i profesori mogu dobiti ne-profesorski posao.....kažem, za nas ima posla :) )

[size=9][color=#999999]Added after 5 minutes:[/color][/size]

[quote][b]jer se osim dokazivanja i teorije ništa drugo na faksu ne radi. [/b][/quote]

hehe, pa na pravu se uči "samo" o zakonima, na medicini "samo" o bolestima/liječenju... :) tako se i na matematici uči "samo" o dokazivanju i teoriji :)
da li je dosadno? to ovisi od osobe do osobe. ali ako te zanima matematika, i teoremi i dokazi će ti onda biti zanimljivi :)
pilsner (napisa):
nego, jel ima puno fizike i informatike na faksu?

fizike (na inžinjerskom smjeru) ima samo u obliku jednog izbornog kolegija (možeš odabrati neki drugi izborni) i na 3. godini u kolegiju matematičke metode fizike (koji je, btw, užasno lagan...jedan od najlakših kolegija)

informatike tj programiranja ima (mislim na obavezne kolegije) ali nisu preteški (treba vježbati ali je moguće Smile ). i stvarno ti pomažu jer te uče razmišljanju na drugi način.
i naravno, ima smjerova na diplomskom koji nemaju programiranje

što se tiče posla, matematičar će uvijek naći posao. bilo profesor bilo inžinjer.

profesorski ili inžinjerski: da li te više zanima predavanje matematike u školi (za to treba slušati pedagoške kolegije) ili ostalo? (inače, sa inžinjerskim također možeš predavati u školi, samo mislim da se onda mora (u nekom roku) položiti razlika pedagoških kolegija. Isto tako mi se čini da i profesori mogu dobiti ne-profesorski posao.....kažem, za nas ima posla Smile )

Added after 5 minutes:

Citat:
jer se osim dokazivanja i teorije ništa drugo na faksu ne radi.

hehe, pa na pravu se uči "samo" o zakonima, na medicini "samo" o bolestima/liječenju... Smile tako se i na matematici uči "samo" o dokazivanju i teoriji Smile
da li je dosadno? to ovisi od osobe do osobe. ali ako te zanima matematika, i teoremi i dokazi će ti onda biti zanimljivi Smile

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:35 uto, 25. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@pilsner: Dodji jednom na fax i uleti na neko predavanje na blef, pa ces vidjeti na sta to lici. 8) Raspored ionako bude dostupan on-line, pa lako vidis kad se sto drzi na prvoj godini. :) Ako imas volje i vremena, preporucam da posjetis sva cetiri kolegija... :)
@pilsner: Dodji jednom na fax i uleti na neko predavanje na blef, pa ces vidjeti na sta to lici. Cool Raspored ionako bude dostupan on-line, pa lako vidis kad se sto drzi na prvoj godini. Smile Ako imas volje i vremena, preporucam da posjetis sva cetiri kolegija... Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum