Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

nekoliko zadacica sa dodefiniranjem f-je
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
konj
Gost

PostPostano: 20:16 sub, 31. 10. 2009    Naslov: nekoliko zadacica sa dodefiniranjem f-je Citirajte i odgovorite

evo, ovaj mi dio najvise zapinje iz difrafa...pa kao netko to može riješiti puno hvala!!

http://web.math.hr/nastava/difraf/dif/2008-09/nepr.pdf

zanima me pod: c) , k) i)
evo, ovaj mi dio najvise zapinje iz difrafa...pa kao netko to može riješiti puno hvala!!

http://web.math.hr/nastava/difraf/dif/2008-09/nepr.pdf

zanima me pod: c) , k) i)

[Vrh]
markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 28 - 28

PostPostano: 0:16 pon, 2. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]c)[/b]

Dodefiniras funkciju u [latex](0,0)[/latex] sa [latex]0[/latex].
To dokazes tako da razlomak rastavis po nejednakosti trokuta na dva razlomka, kod prvog nazivnik ocjenis sa AG nejednakosti i onda podjelis brojnik sa nazivnikom, dok drugi razlomak iz nazivnika izbacis [latex]2x^2[/latex] i podjelis. Sada konacan rezultat lako ogranicis sa [latex]\delta[/latex].

[b]i)[/b]

Ako je ovaj sa [latex]ln[/latex]-om zamjenis [latex]x^2+y^2[/latex] sa [latex]t[/latex] i iskoristis L'Hopitala (elegantnije je rjesiti sa polarnim kordinatama, u tom slucaju ti ostane samo r, pa opet mozes L'Hopitala)

[b]k)[/b]

[latex]f(x, y) = (x^2+y^2)(ln(x^2+y^2)-1)[/latex] što je isto kao i [latex]f(x, y) = \frac{ln(x^2+y^2)-1}{\frac{1}{x^2+y^2}}[/latex], e sad ide supstitucija pa L'Hopital.

Pozdrav.

[size=9][color=#999999]Added after 31 minutes:[/color][/size]

Ispravak: u [b]i)[/b] se ne koristi L'Hopital, to samo po sebi ide u [latex]\infty[/latex].
c)

Dodefiniras funkciju u sa .
To dokazes tako da razlomak rastavis po nejednakosti trokuta na dva razlomka, kod prvog nazivnik ocjenis sa AG nejednakosti i onda podjelis brojnik sa nazivnikom, dok drugi razlomak iz nazivnika izbacis i podjelis. Sada konacan rezultat lako ogranicis sa .

i)

Ako je ovaj sa -om zamjenis sa i iskoristis L'Hopitala (elegantnije je rjesiti sa polarnim kordinatama, u tom slucaju ti ostane samo r, pa opet mozes L'Hopitala)

k)

što je isto kao i , e sad ide supstitucija pa L'Hopital.

Pozdrav.

Added after 31 minutes:

Ispravak: u i) se ne koristi L'Hopital, to samo po sebi ide u .

Tindariel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 2 - 0

PostPostano: 21:58 pon, 2. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako nekom ne bi bilo bed napisat malo detaljnije dokaz da se fja pod c) može dodefinirati u (0,0)... Imam poteškoća s rastavljanjem tako da nešto mogu ocijeniti s AG nejednakošću
Ako nekom ne bi bilo bed napisat malo detaljnije dokaz da se fja pod c) može dodefinirati u (0,0)... Imam poteškoća s rastavljanjem tako da nešto mogu ocijeniti s AG nejednakošću

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ambrozije
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 3

PostPostano: 23:59 pon, 2. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pogledaj jedan drukciji nacin (ideja nije moja, nego melkiorova, ali mislim da je jako dobra pa cu je napisati):
podijeli i brojnik i nazivnik s [latex]y^{2}[/latex] . Tada brojnik tezi u nulu, a za nazivnik je veci od jedan i zato cijeli razlomak tezi u nulu
pogledaj jedan drukciji nacin (ideja nije moja, nego melkiorova, ali mislim da je jako dobra pa cu je napisati):
podijeli i brojnik i nazivnik s . Tada brojnik tezi u nulu, a za nazivnik je veci od jedan i zato cijeli razlomak tezi u nulu

[Vrh]
Tindariel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 2 - 0

PostPostano: 3:16 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala :)

Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito! :lol: Ujutro ću vidjeti jel stvarno tak jednostavno :P
Hvala Smile

Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito! Laughing Ujutro ću vidjeti jel stvarno tak jednostavno Razz

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum