Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

u vezi kolokvija
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
majmun
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 12:14 uto, 3. 11. 2009    Naslov: u vezi kolokvija Citirajte i odgovorite

jel pišemo skupove brojeva u kolokviju?
jer mislim da je pažanin reko da ne al nisam sigurna...
jel pišemo skupove brojeva u kolokviju?
jer mislim da je pažanin reko da ne al nisam sigurna...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-1 = 3 - 4

PostPostano: 13:03 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja mislim da pisemo i to..al, nisam sigurna..
a, jel pisemo onaj dio gradiva kad imamo npr 3^2009 il tako nesto, jer tog ima u proslim kolokvijima..?
i, jel smijemo imati kalkulator na kolokviju, jer mozda ce nam trebat za indukciju..?
ja mislim da pisemo i to..al, nisam sigurna..
a, jel pisemo onaj dio gradiva kad imamo npr 3^2009 il tako nesto, jer tog ima u proslim kolokvijima..?
i, jel smijemo imati kalkulator na kolokviju, jer mozda ce nam trebat za indukciju..?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
gramzon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 1 - 0

PostPostano: 15:10 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

E da htio sam pitati za kalkulator bas i ako smijemo imati formule neke. Ili postoji neki salabahter sluzbeni za skinuti
E da htio sam pitati za kalkulator bas i ako smijemo imati formule neke. Ili postoji neki salabahter sluzbeni za skinuti

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 5

PostPostano: 15:15 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmmm...s obzirom da na EM ne trebaju neki grafovi i od "naprednih" kalkulatorora nemamo koristi; trebali bi moc koristit!
Hmmm...s obzirom da na EM ne trebaju neki grafovi i od "naprednih" kalkulatorora nemamo koristi; trebali bi moc koristit!

[Vrh]
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 18 - 0

PostPostano: 15:41 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eto, kad smo već kod pitanja, mene zanima hoće li biti i gradivo djeljivosti i kongruencije, jer vidim da su se prošle godine na kolokviju pojavili zadatci iz toga dijela?
Eto, kad smo već kod pitanja, mene zanima hoće li biti i gradivo djeljivosti i kongruencije, jer vidim da su se prošle godine na kolokviju pojavili zadatci iz toga dijela?

[Vrh]
ante c
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 4

PostPostano: 15:48 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da će kongurencija biti obradio je to gradivo na predavanjima čak se i žurio da tigne završit znaći da mu je bitno za kolokvij
mislim da će kongurencija biti obradio je to gradivo na predavanjima čak se i žurio da tigne završit znaći da mu je bitno za kolokvij

[Vrh]
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 18:03 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Pomoć s dokazima Citirajte i odgovorite

1. (A^c)^c=A
2. AU(B∩C)
3. A∆B=(AUB)\(A∩B)
4. (AUB)x C = (AxC)U(BxC)
5. A∩B^c i B – pokazati da su disjunktni (pretpostavimo suprotno)

ovo nam je prof. Pažanin ostavio za dokazati doma, pa ako je itko dokazao neka helpa jer sam s tim primjerima zapela malo. Hvala. :)
1. (A^c)^c=A
2. AU(B∩C)
3. A∆B=(AUB)\(A∩B)
4. (AUB)x C = (AxC)U(BxC)
5. A∩B^c i B – pokazati da su disjunktni (pretpostavimo suprotno)

ovo nam je prof. Pažanin ostavio za dokazati doma, pa ako je itko dokazao neka helpa jer sam s tim primjerima zapela malo. Hvala. Smile

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:10 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Re: Pomoć s dokazima Citirajte i odgovorite

[quote="medonja"]1. (A^c)^c=A[/quote]
x iz Acc <-> x nije iz Ac <-> x iz A

[quote="medonja"]2. AU(B∩C)[/quote]
tu ti nešt fali :D

[quote="medonja"]5. A∩B^c i B – pokazati da su disjunktni[/quote]
[latex]A \cap B^c \subseteq B^c[/latex] pa tvrdnja slijedi jer se presjek dobro ponaša s obzirom na relaciju "biti podskup", a i očito je kad bolje razmisliš :D
podskup skupa koji nema ništa zajedničko sa nekim drugim opet nema niš zajedničko :D

A ona ostala 2 mi se ne da raspisivat... uzmi x iz desne strane, pa pokaži da je iz lijeve i obratno.
medonja (napisa):
1. (A^c)^c=A

x iz Acc ↔ x nije iz Ac ↔ x iz A

medonja (napisa):
2. AU(B∩C)

tu ti nešt fali Very Happy

medonja (napisa):
5. A∩B^c i B – pokazati da su disjunktni

pa tvrdnja slijedi jer se presjek dobro ponaša s obzirom na relaciju "biti podskup", a i očito je kad bolje razmisliš Very Happy
podskup skupa koji nema ništa zajedničko sa nekim drugim opet nema niš zajedničko Very Happy

A ona ostala 2 mi se ne da raspisivat... uzmi x iz desne strane, pa pokaži da je iz lijeve i obratno.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 18:24 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Daj mi pls samo jedan raspiši da skužim princip...ostale sams ve rješila jedino me tih pet muče a ova 4 su na isti princip... a da, sad sam skužila da mi fali AU(ApresjekB)=(AUB)presjek(AUC) :)
Daj mi pls samo jedan raspiši da skužim princip...ostale sams ve rješila jedino me tih pet muče a ova 4 su na isti princip... a da, sad sam skužila da mi fali AU(ApresjekB)=(AUB)presjek(AUC) Smile

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 18:33 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Onda nakraju pišemo te skupove brojeva ili? Ja mislim da ne,jer nije baš da se tu ima šta naučit nego dokazi,a nevjerujem da će bit pitanja takva da moramo sad te cijele dokaze raspisivat,a i to gradivo nije bilo u prošlogodišnjem kolokviju,šta ne?
Onda nakraju pišemo te skupove brojeva ili? Ja mislim da ne,jer nije baš da se tu ima šta naučit nego dokazi,a nevjerujem da će bit pitanja takva da moramo sad te cijele dokaze raspisivat,a i to gradivo nije bilo u prošlogodišnjem kolokviju,šta ne?

[Vrh]
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 18:40 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne mora značiti da nama neće staviti, ni kolkvij iz analize nije bio baš identičan ko prošlogodnišnji tak da.......još je Pažanin reko na predavanjima da sve dokaze koje nam ostavi za doma da iz napravio jer se mogu pojaviti u kolkoviju.
Ne mora značiti da nama neće staviti, ni kolkvij iz analize nije bio baš identičan ko prošlogodnišnji tak da.......još je Pažanin reko na predavanjima da sve dokaze koje nam ostavi za doma da iz napravio jer se mogu pojaviti u kolkoviju.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:51 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

opet mislim da nisi dobro napisala :D
reko bi da je zadatak ovo:
[latex]A \cup (B \cap C)=(A \cup B) \cap (A \cup C)[/latex]

pa idemo :D

Neka je [latex] x \in A \cup (B \cap C)[/latex]
to znače 2 slučaja:
1. [latex] x \in A [/latex] ili
2. [latex] x \in B \cap C[/latex]

pa idemo po oba slučaja:
1. znamo da je x iz A, pa je onda i x iz AUB i AUC, pošto su to veći skupovi, pa je i u njihovom presjeku - OK
2. [latex]x \in B \cap C \Rightarrow x \in B \& x \in C [/latex]
to znači da je x iz AUB i AUC, koji su veći skupovi od B i C, pa je i u njihovom presjeku. - OK

u oba slučaja dobili smo što smo trebali, da je x iz desne strane.

Dalje probaj sama, nije teško :D

I btw nemojte ovakve zadatke smatrat pod dokaze, to su sasvim obični zadaci. To što je u textu zadatka "dokaži" ne znači da je to baš neki dokaz. To bi vam vrlo lako moglo doć u kolokviju
opet mislim da nisi dobro napisala Very Happy
reko bi da je zadatak ovo:

pa idemo Very Happy

Neka je
to znače 2 slučaja:
1. ili
2.

pa idemo po oba slučaja:
1. znamo da je x iz A, pa je onda i x iz AUB i AUC, pošto su to veći skupovi, pa je i u njihovom presjeku - OK
2.
to znači da je x iz AUB i AUC, koji su veći skupovi od B i C, pa je i u njihovom presjeku. - OK

u oba slučaja dobili smo što smo trebali, da je x iz desne strane.

Dalje probaj sama, nije teško Very Happy

I btw nemojte ovakve zadatke smatrat pod dokaze, to su sasvim obični zadaci. To što je u textu zadatka "dokaži" ne znači da je to baš neki dokaz. To bi vam vrlo lako moglo doć u kolokviju

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 19:28 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zahvaljujeeem :lol:
Zahvaljujeeem Laughing

[Vrh]
genchy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 20:04 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rekao je da ce biti sve zakljucno sa teorijom brojeva, a da djeljivost moze eventualno doci kao zadatak neke relacije, a nista od kongruencije i djeljivosti.
Rekao je da ce biti sve zakljucno sa teorijom brojeva, a da djeljivost moze eventualno doci kao zadatak neke relacije, a nista od kongruencije i djeljivosti.

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 20:48 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može netko pomoć: kako cu provjerit da je definicija dobra....tj da ne ovisi o izboru predstavnika?!?!
za skup Z i za Q ???
na predavanju smo radili dokaz za Z ali ga ne kuzim; pa shodno tome ne mogu provjerit za Q
Može netko pomoć: kako cu provjerit da je definicija dobra....tj da ne ovisi o izboru predstavnika?!?!
za skup Z i za Q ???
na predavanju smo radili dokaz za Z ali ga ne kuzim; pa shodno tome ne mogu provjerit za Q

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 21:02 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znači ne treba učit sve one dokaze za djeljivost i kongurenciju?
A dali treba učit dokaze za proste brojeve?

[Vrh]
genchy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 21:49 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ajaxcy"]Može netko pomoć: kako cu provjerit da je definicija dobra....tj da ne ovisi o izboru predstavnika?!?!
za skup Z i za Q ???
na predavanju smo radili dokaz za Z ali ga ne kuzim; pa shodno tome ne mogu provjerit za Q[/quote]

Pretpostavljam da mislis na zbrajanje i mnozenje na skupu Z sto smo radili na predavanju, pa smo htjeli dokazati da ne ovisi o izboru reprezentanta(predstavnika), tj. da ne vrijedi samo za neke odabrane a i b iz Z, nego i za sve elemente koji su u relaciji s njima, znaci [(a,b)]=[(a1,b1)], pa analogno za neke c i d, [(c,d)]=[(c1,d1)]. Iz prve jednakosti dobijemo a+b1=b+a1, tj. c+d1=d+c1. Definirali smo zbroj u skupu Z kao [(a+c,b+d)] te trebamo dokazati da je to jednako [(a1+c1,b1+d1)]. Kad raspisemo prvi dio jednakosti, imamo (a+c)+(b1+d1)=(a+b1)+(c+d1)=b+a1+d+c1=(b+d)+(a1+c1). Dakle, dokazali smo jednakost, odnosno da zbrajanje ne ovisi o izboru reprezentanta.

Za mnozenje dokazujes da je [(a1,b1)]*[(c1,d1)]=[(a1c1+b1d1,b1c1+a1d1)].
Raspises umnozak, (a1-b1)*(c1-d1)=a1c1-a1d1-b1c1+b1d1=(a1c1+b1d1)-(b1c1+a1d1). Sto je upravo drugi dio jednakosti.
S obzirom da nismo puno spominjali zbrajanje i mnozenje na skupu Q, mislim da se analogno raspisu i po pravilima zbrajanja i mnozenja razlomaka se dokazu. (nap. jedina razlika je postavka relacije na Q, tamo [(a,b)] oznacava a/b.)

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

[quote="pajopatak"]Znači ne treba učit sve one dokaze za djeljivost i kongurenciju?
A dali treba učit dokaze za proste brojeve?[/quote]

Pazanin je rekao da djeljivost i kongruencije nece ulazit u ovaj kolokvij, a s njima su bili i prosti brojeve, sto znaci da ne bi trebali bit. Iako, moze stavit djeljivost kao dio nekih relacija (tipa relacija svih a-b koji su djeljivi s 3), ali onih dokaza i kongruencije po onom sto je rekao nece bit.
ajaxcy (napisa):
za skup Z i za Q ???

Pretpostavljam da mislis na zbrajanje i mnozenje na skupu Z sto smo radili na predavanju, pa smo htjeli dokazati da ne ovisi o izboru reprezentanta(predstavnika), tj. da ne vrijedi samo za neke odabrane a i b iz Z, nego i za sve elemente koji su u relaciji s njima, znaci [(a,b)]=[(a1,b1)], pa analogno za neke c i d, [(c,d)]=[(c1,d1)]. Iz prve jednakosti dobijemo a+b1=b+a1, tj. c+d1=d+c1. Definirali smo zbroj u skupu Z kao [(a+c,b+d)] te trebamo dokazati da je to jednako [(a1+c1,b1+d1)]. Kad raspisemo prvi dio jednakosti, imamo (a+c)+(b1+d1)=(a+b1)+(c+d1)=b+a1+d+c1=(b+d)+(a1+c1). Dakle, dokazali smo jednakost, odnosno da zbrajanje ne ovisi o izboru reprezentanta.

Za mnozenje dokazujes da je [(a1,b1)]*[(c1,d1)]=[(a1c1+b1d1,b1c1+a1d1)].
Raspises umnozak, (a1-b1)*(c1-d1)=a1c1-a1d1-b1c1+b1d1=(a1c1+b1d1)-(b1c1+a1d1). Sto je upravo drugi dio jednakosti.
S obzirom da nismo puno spominjali zbrajanje i mnozenje na skupu Q, mislim da se analogno raspisu i po pravilima zbrajanja i mnozenja razlomaka se dokazu. (nap. jedina razlika je postavka relacije na Q, tamo [(a,b)] oznacava a/b.)

Added after 3 minutes:

pajopatak (napisa):

Pazanin je rekao da djeljivost i kongruencije nece ulazit u ovaj kolokvij, a s njima su bili i prosti brojeve, sto znaci da ne bi trebali bit. Iako, moze stavit djeljivost kao dio nekih relacija (tipa relacija svih a-b koji su djeljivi s 3), ali onih dokaza i kongruencije po onom sto je rekao nece bit.

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 12:16 sri, 4. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno!;D
hvala puno!;D

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 15:05 sri, 4. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka su S i T skupovi. Dokaˇzite da su skupovi P(S) \ {∅} i P(T) \ {∅} disjunktni ako i samo ako
su S i T disjunktni.

Mora li za sve skupove A i B vrijediti P(A × B) = P(A) × P(B)

hvala
Neka su S i T skupovi. Dokaˇzite da su skupovi P(S) \ {∅} i P(T) \ {∅} disjunktni ako i samo ako
su S i T disjunktni.

Mora li za sve skupove A i B vrijediti P(A × B) = P(A) × P(B)

hvala

[Vrh]
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 18 - 0

PostPostano: 16:48 sri, 4. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako, mene zbunjuje jedna stvar.
Recimo da imamo relaciju na skupu S={1,2,3}

[latex] \rho=\{(1,2), (1,3)\}[/latex]

Znam da ova relacija nije refleksivna niti simetrična, ali kako znam da li je antisimetrična ili tranzitivna kad elemente nemam s čime usporediti?
Znači li to automatski da je antisimetrična i tranzitivna ili ne?
Ovako, mene zbunjuje jedna stvar.
Recimo da imamo relaciju na skupu S={1,2,3}

Znam da ova relacija nije refleksivna niti simetrična, ali kako znam da li je antisimetrična ili tranzitivna kad elemente nemam s čime usporediti?
Znači li to automatski da je antisimetrična i tranzitivna ili ne?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum