Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak s prošlogodišnjeg kolokvija em1 (zadatak)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-1 = 3 - 4

PostPostano: 11:29 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze mi netko rjesit ovaj zadatak, pliz:
Ako su A i B podskupovi od N takvi da je {A,B} particija od N, mora li tada {P(A),P(B)} biti particija skupa P(N)? Treba obrazlozt odgovor, naravno.. :)
Ako su A i B podskupovi od N takvi da je {A,B} particija od N, mora li tada {P(A),P(B)} biti particija skupa P(N)? Treba obrazlozt odgovor, naravno.. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
gramzon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 1 - 0

PostPostano: 12:29 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam problema s par zadataka a nisam bio u mogucnosti doci na konzultacije danas pa ako moze neko rijesiti ili dati hint

1. Neka su A,B i C podskupovi nekog univerzalnog skupa U. Vrijedi li sljedeća tvrdnja: "Ako je A [latex]\subseteq[/latex] B i B [latex]\bigcap[/latex] C [latex]\subseteq[/latex] A, onda je [latex]C^c[/latex] [latex]\bigcap[/latex] A [latex]\subseteq[/latex] [latex]B^c[/latex]"? Svoj odgovor potkrijepite dokazom ili kontraprimjerom.
(i sta je ovo [latex]C^c[/latex] i [latex]B^c[/latex] izgleda da nisam bio na tom predavanju)

2. Dokaži da je broj [latex]12^{n+2} + 13^{2n+1}[/latex] djeljiv sa 157 za svaki n [latex]\geq[/latex] 0

3. Napišite obrat i obrat po kontrapoziciji implikacije: [latex](\forall x \in R) : x \geq 5 \rightarrow x^2 \geq 25[/latex]

4. Napišite relaciju ekvivalencije na skupu S = {0,1,2,3,4,5,6,7} čije su klase [latex]k_0[/latex]={0,5}, [latex]k_1[/latex]={1,6}, [latex]k_2[/latex]={2,7}, [latex]k_3[/latex]={3}, [latex]k_4[/latex]={4}. Kako biste proširili ovu relaciju do relacije ekvivalencije na [latex]N \bigcup[/latex] {0} ?

I još nešto.
Koja svojstva ima slljedeća relacija na skupu S={1,2,3,4}:
{(1,2);(1,3);(1,4);(2,3);(2,4);(3,4)}

Ona je anstisimetrična i tranzitivna ?
Imam problema s par zadataka a nisam bio u mogucnosti doci na konzultacije danas pa ako moze neko rijesiti ili dati hint

1. Neka su A,B i C podskupovi nekog univerzalnog skupa U. Vrijedi li sljedeća tvrdnja: "Ako je A B i B C A, onda je A "? Svoj odgovor potkrijepite dokazom ili kontraprimjerom.
(i sta je ovo i izgleda da nisam bio na tom predavanju)

2. Dokaži da je broj djeljiv sa 157 za svaki n 0

3. Napišite obrat i obrat po kontrapoziciji implikacije:

4. Napišite relaciju ekvivalencije na skupu S = {0,1,2,3,4,5,6,7} čije su klase ={0,5}, ={1,6}, ={2,7}, ={3}, ={4}. Kako biste proširili ovu relaciju do relacije ekvivalencije na {0} ?

I još nešto.
Koja svojstva ima slljedeća relacija na skupu S={1,2,3,4}:
{(1,2);(1,3);(1,4);(2,3);(2,4);(3,4)}

Ona je anstisimetrična i tranzitivna ?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 14:05 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="miam"]Moze mi netko rjesit ovaj zadatak, pliz:
Ako su A i B podskupovi od N takvi da je {A,B} particija od N, mora li tada {P(A),P(B)} biti particija skupa P(N)? Treba obrazlozt odgovor, naravno.. :)[/quote]

cini se da ne mora, jer da bi neki skup (u ovom slucaju {P(A), P(B)}) bio particija, mora zadovoljavat ona 3 uvjeta:

1) presjek clanova je prazan skup:
presjek skupova P(A) i P(B) je ocito prazan, jer kad bi postojao neki skup S koji je istovremeno clan P(A) i P(B), onda bi bilo [latex] S \in A[/latex] i [latex]S \in B [/latex]
dakle S bi bio podskup od A i od B, pa bi presjek A i B bio neprazan =>
kontradikcija (s pretpostavkom da je {A,B} particija)

2) clanovi su neprazni skupovi (to se odmah vidi, jer su A i B neprazni)

3) unija clanova particije daje cijeli skup
ovaj uvjet nije (opcenito) zadovoljen, jer npr. skup [latex]A \cup B [/latex] nije u [latex]P(A) \cup P(B)[/latex], a ocito se nalazi u [latex]P(A \cup B) = P(N)[/latex]

za 3. mozes i nac konkretniji protuprimjer, mozda je i lakse, ak uzmes npr N={1,2},
A={1}, B={2}. Onda je [latex]P(A) \cup P(B)[/latex] {{1},{2}}, a [latex]P(A \cup B)[/latex] {{1},{2},{1,2}}

posto na 3. uvjetu pada, ovaj skup ne mora uvijek bit particija
miam (napisa):
Ako su A i B podskupovi od N takvi da je {A,B} particija od N, mora li tada {P(A),P(B)} biti particija skupa P(N)? Treba obrazlozt odgovor, naravno.. Smile

cini se da ne mora, jer da bi neki skup (u ovom slucaju {P(A), P(B)}) bio particija, mora zadovoljavat ona 3 uvjeta:

1) presjek clanova je prazan skup:
presjek skupova P(A) i P(B) je ocito prazan, jer kad bi postojao neki skup S koji je istovremeno clan P(A) i P(B), onda bi bilo i
dakle S bi bio podskup od A i od B, pa bi presjek A i B bio neprazan ⇒
kontradikcija (s pretpostavkom da je {A,B} particija)

2) clanovi su neprazni skupovi (to se odmah vidi, jer su A i B neprazni)

3) unija clanova particije daje cijeli skup
ovaj uvjet nije (opcenito) zadovoljen, jer npr. skup nije u , a ocito se nalazi u

za 3. mozes i nac konkretniji protuprimjer, mozda je i lakse, ak uzmes npr N={1,2},
A={1}, B={2}. Onda je {{1},{2}}, a {{1},{2},{1,2}}

posto na 3. uvjetu pada, ovaj skup ne mora uvijek bit particija

[Vrh]
niveus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 15:17 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako su Fi G podskupovi od P(N) takvi da je (F,G) particija tog skupa, mora li za sve A e F, BeG vrijediti AUB= prazan skup.

Hvala
Ako su Fi G podskupovi od P(N) takvi da je (F,G) particija tog skupa, mora li za sve A e F, BeG vrijediti AUB= prazan skup.

Hvala

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:27 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

potraži po forumu, već sam odgovorio na to. I zadatak nema baš smisla ako je unija na kraju, kad je presjek odgovor nije pretrivijalan.

[url]http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=125280&highlight=#125280[/url]
potraži po forumu, već sam odgovorio na to. I zadatak nema baš smisla ako je unija na kraju, kad je presjek odgovor nije pretrivijalan.

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=125280&highlight=#125280

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 15:46 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jedno pitanje, dali ja svaka particija nekog skupa podskup jedna druge,recimo ima zadatak ako su F iG particije skupa S takve da vrijedi da je F podskup od G:mora li tada vrijediti da su F=G.
Jedno pitanje, dali ja svaka particija nekog skupa podskup jedna druge,recimo ima zadatak ako su F iG particije skupa S takve da vrijedi da je F podskup od G:mora li tada vrijediti da su F=G.

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 18:16 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka su A,B i C podskupovi nekog univerzalnog skupa U. Vrijedi li sljede´ca
tvrdnja: ”Ako je A ⊆ B i B ∩ C ⊆ A, onda je CC ∩ A ⊆ BC”? Svoj odgovor potkrijepite
dokazom ili kontraprimjerom
Neka su A,B i C podskupovi nekog univerzalnog skupa U. Vrijedi li sljede´ca
tvrdnja: ”Ako je A ⊆ B i B ∩ C ⊆ A, onda je CC ∩ A ⊆ BC”? Svoj odgovor potkrijepite
dokazom ili kontraprimjerom

[Vrh]
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-1 = 3 - 4

PostPostano: 20:02 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam jedno pitanje, u onom zadatku sto sam pitala vec (na pocetku stranice ove), jel ne bi trebalo bit da je u P(AUB) i prazan skup?jer, za partitivni skup po definiciji, vrijedi da je to skup svih podskupa, pa onda i prazan skup ulazi u to..?mislim, ovo nije sad toliko bitno za taj zadatak, samo pitam opcenito..
imam jedno pitanje, u onom zadatku sto sam pitala vec (na pocetku stranice ove), jel ne bi trebalo bit da je u P(AUB) i prazan skup?jer, za partitivni skup po definiciji, vrijedi da je to skup svih podskupa, pa onda i prazan skup ulazi u to..?mislim, ovo nije sad toliko bitno za taj zadatak, samo pitam opcenito..

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 21:15 čet, 5. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa da, prazan skup se nalazi u svakom partitivnom skupu
pa da, prazan skup se nalazi u svakom partitivnom skupu

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum