Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Programiranje 1 - prvi kolokvij
WWW:
Idite na 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Buga.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 42 - 33

PostPostano: 16:22 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Programiranje 1 - prvi kolokvij Citirajte i odgovorite

Što sve ulazi u prvi kolokvij? Nisam bila zadnjih par puta ...
Što sve ulazi u prvi kolokvij? Nisam bila zadnjih par puta ...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
msmit
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 18:23 uto, 3. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

sve do petlji, mislim do 71. stranice u skripti s vježbi.
sve do petlji, mislim do 71. stranice u skripti s vježbi.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:45 sri, 4. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

I sva obradjena predavanja. :tso:
I sva obradjena predavanja. Trudim Se Objasniti...

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 18:53 sri, 4. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

koliko će biti zadataka iz C-a?
i koliko će nositi bodova zadaci iz brojevnih sustava? znam da je iz KNF i DNF 5 bodova..
koliko će biti zadataka iz C-a?
i koliko će nositi bodova zadaci iz brojevnih sustava? znam da je iz KNF i DNF 5 bodova..

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:07 sri, 4. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jedan zadatak iz C-a, solidno ozbiljniji od proslogodisnjih (jer smo podosta vise gradiva obradili).

Bodovanje ne znam napamet, a ne stignem sad provjeriti. No, naglasak je na C-u i regexu.
Jedan zadatak iz C-a, solidno ozbiljniji od proslogodisnjih (jer smo podosta vise gradiva obradili).

Bodovanje ne znam napamet, a ne stignem sad provjeriti. No, naglasak je na C-u i regexu.

[Vrh]
winks
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:29 pet, 6. 11. 2009    Naslov: Programiranje 1 - prvi kolokvij Citirajte i odgovorite

da ne otvaram novu temu, a tiče se zadataka sad za kolokvij...
rješavala sam zadatak: na koji način 32-bitno računalo zapisuje cijeli broj -662 u memoriji? i sad sam ja dobila:
10000000000000000000101001001010, dakle prebacila sam broj 662 u binarnu bazu i ova jedinica naprijed ide zbog minusa, al kad sam provjerila na online vježbanju, izbačen mi je skroz drugi broj. jel ja bez obzira što nije direktno napisano moram zamijeniti jedinice s 0 i obrnuto i onda zbrojit ta dva broja ili..., malo me to sad zbunilo..., :?
hvala, :)
da ne otvaram novu temu, a tiče se zadataka sad za kolokvij...
rješavala sam zadatak: na koji način 32-bitno računalo zapisuje cijeli broj -662 u memoriji? i sad sam ja dobila:
10000000000000000000101001001010, dakle prebacila sam broj 662 u binarnu bazu i ova jedinica naprijed ide zbog minusa, al kad sam provjerila na online vježbanju, izbačen mi je skroz drugi broj. jel ja bez obzira što nije direktno napisano moram zamijeniti jedinice s 0 i obrnuto i onda zbrojit ta dva broja ili..., malo me to sad zbunilo..., Confused
hvala, Smile

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:37 pet, 6. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne ide "jedinica zbog minusa", nego se racuna dvojni komplement (662 binarno, zamijenis 0<->1, dodas 1).
Ne ide "jedinica zbog minusa", nego se racuna dvojni komplement (662 binarno, zamijenis 0<->1, dodas 1).

[Vrh]
winks
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:52 pet, 6. 11. 2009    Naslov: Programiranje 1 - prvi kolokvij Citirajte i odgovorite

znam, hvala, skužila nakon kaj sam već poslala poruku, :lol:
znam, hvala, skužila nakon kaj sam već poslala poruku, Laughing

manbearpig
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-6 = 10 - 16

PostPostano: 15:06 sub, 7. 11. 2009    Naslov: jedan dva evo vam ga na programa jel Citirajte i odgovorite

ja bi da mi vi kao divne individue malo pripomognete jer ja se mučim s programom tim već :roll: reći ćemo dugo
to je program iz zadaće "osnovni programi i petlje" pa ono u duhu toga bi bilo lijepo da je kod.

ja uvijek dobijem ili nešto negativno ili nešto beskonačno :(

prog koji učitava 8 realnih brojeva, te ispisuje umnožak ona 2 koji imaju najveću odnosno najmanju apsolutnu vrijednost

puno puno zahvaljujem unaprijed
ja bi da mi vi kao divne individue malo pripomognete jer ja se mučim s programom tim već Rolling Eyes reći ćemo dugo
to je program iz zadaće "osnovni programi i petlje" pa ono u duhu toga bi bilo lijepo da je kod.

ja uvijek dobijem ili nešto negativno ili nešto beskonačno Sad

prog koji učitava 8 realnih brojeva, te ispisuje umnožak ona 2 koji imaju najveću odnosno najmanju apsolutnu vrijednost

puno puno zahvaljujem unaprijed

i can you know that i can
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Jay-Mo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 1 - 0

PostPostano: 16:26 sub, 7. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hocemo li dobiti na kolokviju onaj sluzbeni sazetak formula ili to moramo donijeti svoje??

HVALA!!!
Hocemo li dobiti na kolokviju onaj sluzbeni sazetak formula ili to moramo donijeti svoje??

HVALA!!!

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 5

PostPostano: 20:26 sub, 7. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li je dozvoljeno imati kalkulator?!?! :bookworm:
Da li je dozvoljeno imati kalkulator?!?! Bookworm

maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 21:21 sub, 7. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

sto mi tocno ovaj program treba ispisivati :
Učitava 9 realnih brojeva te ih ispisuje kao umnožak ona dva koji imaju najveću, odnosno najmanju apsolutnu vrijednost??? umnožak apsolutnih vrijednosti??jel??
Učitava 9 realnih brojeva te ih ispisuje kao umnožak ona dva koji imaju najveću, odnosno najmanju apsolutnu vrijednost??? umnožak apsolutnih vrijednosti??jel??

[Vrh]
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 21:24 sub, 7. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="maty321"]sto mi tocno ovaj program treba ispisivati :
Učitava 9 realnih brojeva te ih ispisuje kao umnožak ona dva koji imaju najveću, odnosno najmanju apsolutnu vrijednost??? umnožak apsolutnih vrijednosti??jel??[/quote]
Ne, nego dva broja učitana
produkt dva broja čija je aps vrijednost maksimalna, a ne prod aps vrijednosti
maty321 (napisa):

Ne, nego dva broja učitana
produkt dva broja čija je aps vrijednost maksimalna, a ne prod aps vrijednosti

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:21 sub, 7. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovi koji pitaju tehnikalije, receno je na vjezbama i predavanjima, a dio pise i na webu i u sluzbenim pravilima polaganja kolegija. Ono sto ne pise: da, dobit cete sluzbeni podsjetnik na samom kolokviju.

[quote="maty321"]Učitava 9 realnih brojeva te ih ispisuje kao umnožak ona dva koji imaju najveću, odnosno najmanju apsolutnu vrijednost??? umnožak apsolutnih vrijednosti??jel??[/quote]

Recimo da ucitas brojeve 17, -13, 19, -11, -5, 2, 7, 23, -31.

Dakle, s apsolutnim vrijednostima, to su:
[table]
[format]align:center[/format]x 17 -13 19 -11 -5 [format]bold,color:#a00000[/format]2 7 23 [format]bold,color:#00a000[/format]-31
[format]align:center[/format]|x| 17 13 19 11 5 [format]bold,color:#a00000[/format]2 7 23 [format]bold,color:#00a000[/format]31[/table]
Najmanja i najveca apsolutna vrijednost su [color=#a00000]2[/color] i [color=#00a000]31[/color], no [b]brojevi[/b] najmanji/najveci po apsolutnoj vrijednosti su [color=#a00000]2[/color] i [color=#00a000]-31[/color], pa je njihov umnozak
[latex]2\cdot(-31) = -62[/latex]
Ovi koji pitaju tehnikalije, receno je na vjezbama i predavanjima, a dio pise i na webu i u sluzbenim pravilima polaganja kolegija. Ono sto ne pise: da, dobit cete sluzbeni podsjetnik na samom kolokviju.

maty321 (napisa):

Recimo da ucitas brojeve 17, -13, 19, -11, -5, 2, 7, 23, -31.

Dakle, s apsolutnim vrijednostima, to su:
x17-1319-11-52723-31
|x|171319115272331

Najmanja i najveca apsolutna vrijednost su 2 i 31, no brojevi najmanji/najveci po apsolutnoj vrijednosti su 2 i -31, pa je njihov umnozak

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 13:00 ned, 8. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala, to me zanimalo dal trebam umnožak apsolutnih vrijednosti ili brojeva kakvi jesu...uglavnom hvala..
hvala, to me zanimalo dal trebam umnožak apsolutnih vrijednosti ili brojeva kakvi jesu...uglavnom hvala..

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 13:07 ned, 8. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ne ide "jedinica zbog minusa", nego se racuna dvojni komplement (662 binarno, zamijenis 0<->1, dodas 1).[/quote]

Ili možeš skraćenim putem... Konvertiraš 662 u binarni. Dvojni komplement odrediš na sljedeći način: počevši sa desne strane prepišeš sve do prve 1 na koju naiđeš. Nakon toga sve daljnje zamjeniš 0 <-> 1.

Primjer:

[latex]662_{10} = 1010010110_2[/latex]

Nadopuniš 0 na početak jer registar zauzima 32 bita, a ti ih ovdje imaš samo 10:

[latex]662_{10}=00000000000000000000001010010110_2[/latex]

Sad primjeniš ovo što sam gore napisao - počevši sa desne strane prepišeš sve do prve 1 (uključujući i nju), a ostatak komplementiraš.

Rješenje je:

[latex]-662_{10}=11111111111111111111110101101010_2[/latex]

Naravno, treba provjeriti i sa vsegom bi li se ovakva prečica priznala. ;) A u krajnjem slučaju, uvijek ti može poslužiti kao provjera. ;)
vsego (napisa):
Ne ide "jedinica zbog minusa", nego se racuna dvojni komplement (662 binarno, zamijenis 0↔1, dodas 1).

Ili možeš skraćenim putem... Konvertiraš 662 u binarni. Dvojni komplement odrediš na sljedeći način: počevši sa desne strane prepišeš sve do prve 1 na koju naiđeš. Nakon toga sve daljnje zamjeniš 0 ↔ 1.

Primjer:

Nadopuniš 0 na početak jer registar zauzima 32 bita, a ti ih ovdje imaš samo 10:

Sad primjeniš ovo što sam gore napisao - počevši sa desne strane prepišeš sve do prve 1 (uključujući i nju), a ostatak komplementiraš.

Rješenje je:

Naravno, treba provjeriti i sa vsegom bi li se ovakva prečica priznala. Wink A u krajnjem slučaju, uvijek ti može poslužiti kao provjera. Wink

by A.Einstein
[Vrh]
homesweethome
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 14:36 ned, 8. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

#include <stdio.h>
int main()
{ printf("Unesite x:");
scanf("%d", &x);
int x;
int p=2;
int prost=1;

while(p<x&&prost==1)
{if (x%p==0)
prost=0;
else p++;}
if(prost==1)
printf("Broj x je prost");
else printf("Broj x nije prost");
scanf("%%");
return 0;
}

zadatak je glasio da treba unijeti cijeli broj x i provjeriti je li on prost... i sad, u skripti unutar petlje jw grananje if, bez else tj

if (x%p==0)
prost=0;
p++;

zanima me koja je razlika, jer oba rade tocno ??
#include <stdio.h>
int main()
{ printf("Unesite x:");
scanf("%d", &x);
int x;
int p=2;
int prost=1;

while(p<x&&prost==1)
{if (x%p==0)
prost=0;
else p++;}
if(prost==1)
printf("Broj x je prost");
else printf("Broj x nije prost");
scanf("%%");
return 0;
}

zadatak je glasio da treba unijeti cijeli broj x i provjeriti je li on prost... i sad, u skripti unutar petlje jw grananje if, bez else tj

if (x%p==0)
prost=0;
p++;

[Vrh]
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 16:33 ned, 8. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u takvim slučajevima ti je else suvišan
radi se o tome da if provjerava dali je uvjet zadovoljen, ako je, ulazi u blok naredbi i radi šta mu je napisano. ako uvjet nije zadovoljen, uopće se taj komad ne izvršava nego nastavlja dalje.
uglavnom, u većini slučajeva ćeš moći izostaviti else, osim ako je utrpano više uvjeta za provjeru
npr.
[code:1]if (x == 7)
++x;
else if (x == 77)
x /= 11;
x *= x; [/code:1]

ovaj kod će provjerit dal je x jednak 7, ak je, poveća ga, ak nije, ide u daljnju provjeru, pa ak je x 77, onda ga djeli sa 11, ak nijedan od uvjeta nije zadovoljen, onda ga samo kvadrira.
ugl. ni ovdje zapravo ti nije bio potreban ovaj else, al koristi se najviše radi čitljivosti programa,

[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]

e da, i kad stavljaš kodove na forum, piši ih u [code:1] code [/code:1] formatu. čitljivije je :)
u takvim slučajevima ti je else suvišan
radi se o tome da if provjerava dali je uvjet zadovoljen, ako je, ulazi u blok naredbi i radi šta mu je napisano. ako uvjet nije zadovoljen, uopće se taj komad ne izvršava nego nastavlja dalje.
uglavnom, u većini slučajeva ćeš moći izostaviti else, osim ako je utrpano više uvjeta za provjeru
npr.
Kod:
if (x == 7)
     ++x;
else if (x == 77)
     x /= 11;
x *= x;

ovaj kod će provjerit dal je x jednak 7, ak je, poveća ga, ak nije, ide u daljnju provjeru, pa ak je x 77, onda ga djeli sa 11, ak nijedan od uvjeta nije zadovoljen, onda ga samo kvadrira.
ugl. ni ovdje zapravo ti nije bio potreban ovaj else, al koristi se najviše radi čitljivosti programa,

Added after 1 minutes:

e da, i kad stavljaš kodove na forum, piši ih u
Kod:
  code 
formatu. čitljivije je Smile

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:37 ned, 8. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="homesweethome"]zanima me koja je razlika, jer oba rade tocno ??[/quote]

Stavi [tt]printf("%d\n", p);[/tt] iza petlje, pa usporedi verziju sa i bez [tt]else[/tt]. Drugih razlika nema. Posto ti varijabla [tt]p[/tt] nakon petlje vise ne treba, oba programa su dobra.

Za ubuduce, kodove pisi u [tt][[i][/i]code]...[/code][/tt] bloku ako zelis odgovor.
homesweethome (napisa):

Stavi printf("%d\n", p); iza petlje, pa usporedi verziju sa i bez else. Drugih razlika nema. Posto ti varijabla p nakon petlje vise ne treba, oba programa su dobra.

Za ubuduce, kodove pisi u [code]...[/code] bloku ako zelis odgovor.

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 18:08 ned, 8. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jedno pitanje u vezi kolokvija,hoće bit samo prikaz cijelih brojeva u računalu ili i realnih?
I koje sve petlje,čini mi se da je bilo da će bit samo while i for,i kakvi otp tipovi zd,di se mogu nać? (Ipak malo više od jednog pitanja :D )
Jedno pitanje u vezi kolokvija,hoće bit samo prikaz cijelih brojeva u računalu ili i realnih?
I koje sve petlje,čini mi se da je bilo da će bit samo while i for,i kakvi otp tipovi zd,di se mogu nać? (Ipak malo više od jednog pitanja Very Happy )

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 1 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum