Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luce1991 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:16 sub, 7. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[url=http://degiorgi.math.hr/prog1/materijali/regex.pdf]Si pročitalo ovo?? [/url]
Si pročitalo ovo??
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
Luce1991 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
andra Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ante c Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
andra Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
some_dude Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:41 ned, 8. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="andra"]procitala sam to i proucila i dalje ne kuzim :S[/quote]
imaš još sutra da to prokopčaš
cimaj nekog od asistenata za rukav ak mogu sutra da ti to razjasne.
(@asistenti: nemojte obrisat sad ovaj post :))
ugl. pitaj ko ti je već tvoj asistent, možeš i prek foruma, moš bit i ekstra službena pa preko mail-a, ak ništ, pošalj svima mail, pa ko može, može
a sad vidim, prof Singer sutra ima konzultacije od dva do četiri, pa onda odi kod njega sa konkretnim pitanjima u vezi tog čuda i sigurno će ti probat objasnit
mislim, Singer je tamo sutra zicer (osim ak nije rekao drukčije na predavanjima), za ovaj prijedlog o asistentima, to ti ovisi o njihovoj volji, a bome i tvojoj :)
andra (napisa): | procitala sam to i proucila i dalje ne kuzim :S |
imaš još sutra da to prokopčaš
cimaj nekog od asistenata za rukav ak mogu sutra da ti to razjasne.
(@asistenti: nemojte obrisat sad ovaj post )
ugl. pitaj ko ti je već tvoj asistent, možeš i prek foruma, moš bit i ekstra službena pa preko mail-a, ak ništ, pošalj svima mail, pa ko može, može
a sad vidim, prof Singer sutra ima konzultacije od dva do četiri, pa onda odi kod njega sa konkretnim pitanjima u vezi tog čuda i sigurno će ti probat objasnit
mislim, Singer je tamo sutra zicer (osim ak nije rekao drukčije na predavanjima), za ovaj prijedlog o asistentima, to ti ovisi o njihovoj volji, a bome i tvojoj
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
gramzon Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Tomy007 Forumaš(ica)

|
Postano: 20:03 ned, 8. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Hmm, pa kolokvij je u utorak a ne sutra. Ja imam jedno pitanje iz regularnih izraza ako to itko ovdje kuži. Zadatak je bio napisati regularni izraz koji prepoznaje riječi u koje sadrže nehrvatska slova engleskog alfabeta (qwxy). Ja sam to napisao ovako \b([QWXYqwxy]+[a-z]*|[A-Za-z][a-z]*[qwxy]+[a-z]*|[A-Za-z][a-z]*[qwxy]+)\b . E sad kao prvo me zanima jel to uopće dobro ( isprobavao sam na onoj vježbaonici i izgleda da radi) a kao drugo može li kraće jer ovako užasno izgleda. I imam još jedno pitanje. Zadatak je napraviti regularni izraz koji prepoznaje oktalne brojeve (isto tako ima zadatak i za heksadecimalne). Moje je pitanje kako da ih prepoznam, jer npr. 1111 može biti binarni, oktalni, heksadecimalni i dekadsi. I zbunio me je jedan regex iz skripte ^\s*(.*\S|)\s*$ - trebao bi tražiti viškove razmaka na početlu ili kraju ali on oznaći cijeli tekst na onoj vježbaonici?? Ja sam to preoblikovao u ^\s|\s{2,}|\s*$ i tako onda nalazi sve viškove razmaka uključujući i one između rijeći ako ih ima dva ili više. Zanimalo me je li taj izraz u skripti zbilja krivi ili je autor nešto drugo htio napisati pa mu je nešto promaklo. Toliko pitanja od mene zasada ali kolko je skripta nejasna vjerojatno će ih biti i još. Pozdrav i hvala unaprijed na odgovorima. hehe sad vidim da je više od jednog pitanja, ali raspisao sam se, šta ću kad mi je krenulo :P.
Hmm, pa kolokvij je u utorak a ne sutra. Ja imam jedno pitanje iz regularnih izraza ako to itko ovdje kuži. Zadatak je bio napisati regularni izraz koji prepoznaje riječi u koje sadrže nehrvatska slova engleskog alfabeta (qwxy). Ja sam to napisao ovako \b([QWXYqwxy]+[a-z]*|[A-Za-z][a-z]*[qwxy]+[a-z]*|[A-Za-z][a-z]*[qwxy]+)\b . E sad kao prvo me zanima jel to uopće dobro ( isprobavao sam na onoj vježbaonici i izgleda da radi) a kao drugo može li kraće jer ovako užasno izgleda. I imam još jedno pitanje. Zadatak je napraviti regularni izraz koji prepoznaje oktalne brojeve (isto tako ima zadatak i za heksadecimalne). Moje je pitanje kako da ih prepoznam, jer npr. 1111 može biti binarni, oktalni, heksadecimalni i dekadsi. I zbunio me je jedan regex iz skripte ^\s*(.*\S|)\s*$ - trebao bi tražiti viškove razmaka na početlu ili kraju ali on oznaći cijeli tekst na onoj vježbaonici?? Ja sam to preoblikovao u ^\s|\s{2,}|\s*$ i tako onda nalazi sve viškove razmaka uključujući i one između rijeći ako ih ima dva ili više. Zanimalo me je li taj izraz u skripti zbilja krivi ili je autor nešto drugo htio napisati pa mu je nešto promaklo. Toliko pitanja od mene zasada ali kolko je skripta nejasna vjerojatno će ih biti i još. Pozdrav i hvala unaprijed na odgovorima. hehe sad vidim da je više od jednog pitanja, ali raspisao sam se, šta ću kad mi je krenulo .
|
|
[Vrh] |
|
gramzon Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ajaxcy Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tomy007 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ajaxcy Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tomy007 Forumaš(ica)

|
Postano: 20:45 ned, 8. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="ajaxcy"][quote="Tomy007"]
Za što služi kvantifikator '?' ? Vidim da se pojavljuje na dosta mjesta u skripti ali nisam shvatio što on radi.[/quote]
to ako nisi siguran da li se nesto pojavljuje ili ne...
npr . trazis broj ali neznas da li je pozitivan ili neg.
onda stavis -? na pocetak i tako se osiguras da si pokrio i poz i negativne. kuzis?![/quote]
Aha mislim da sam razumio, znaći on pokupi - ako ga ima ali mu i ne smeta ako ga nema, nešto poput logičkog izraza ili : ili ga ima ili ga nema. Hvala.
Zbunjuje me malo i ovaj izraz za traženje palindroma od 5 slova.
\b([A-Za-z])([A-Za-z])([A-Za-z])\2\1\b Nije mi točno jasno što taj izraz radi, znam da je \b rub riječi i da [A-Za-z] uzima sva slova abecede ali mu zbunjuju ovi \2 i \1, u skripti je navedeno da je to \n n-ta po redu grupacija, ali mi to objašnjenje baš nije potpuno jasno.
ajaxcy (napisa): | Tomy007 (napisa): |
Za što služi kvantifikator '?' ? Vidim da se pojavljuje na dosta mjesta u skripti ali nisam shvatio što on radi. |
to ako nisi siguran da li se nesto pojavljuje ili ne...
npr . trazis broj ali neznas da li je pozitivan ili neg.
onda stavis -? na pocetak i tako se osiguras da si pokrio i poz i negativne. kuzis?! |
Aha mislim da sam razumio, znaći on pokupi - ako ga ima ali mu i ne smeta ako ga nema, nešto poput logičkog izraza ili : ili ga ima ili ga nema. Hvala.
Zbunjuje me malo i ovaj izraz za traženje palindroma od 5 slova.
\b([A-Za-z])([A-Za-z])([A-Za-z])\2\1\b Nije mi točno jasno što taj izraz radi, znam da je \b rub riječi i da [A-Za-z] uzima sva slova abecede ali mu zbunjuju ovi \2 i \1, u skripti je navedeno da je to \n n-ta po redu grupacija, ali mi to objašnjenje baš nije potpuno jasno.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:29 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Kad regularni izraz prepozna dio texta, onda ce dio toga odgovarati prvoj zagradi (grupaciji), dio drugoj,... pa [tt]\1[/tt], [tt]\2[/tt],... oznacavaju te textove.
Dakle, ako imas text
abcba
i prepoznas ga izrazom koji si naveo, onda je
[tt]\1[/tt] = "a" (sadrzaj prve grupacije (zagrade)),
[tt]\2[/tt] = "b" (sadrzaj druge grupacije) i
[tt]\3[/tt] = "c" (sadrzaj trece grupacije).
Recimo da imas text
xaaaaby
kojeg pretrazujes s regexom
[tt][bg=violet](a+)[/bg][bg=yellow](a|c)[/bg]b[/tt],
onda ces prepoznati text "[tt]aaaab[/tt]", a grupacije ce biti
[tt]\1[/tt] = "aaa" ([bg=violet]ljubicasto[/bg]) i
[tt]\2[/tt] = "a" ([bg=yellow]zuto[/bg]).
Da je regex bio
[tt]((a+)(a|c))b[/tt], grupacije bi bile:
[tt]\1[/tt] = "aaaa",
[tt]\2[/tt] = "aaa" i
[tt]\3[/tt] = "a".
Kad regularni izraz prepozna dio texta, onda ce dio toga odgovarati prvoj zagradi (grupaciji), dio drugoj,... pa \1, \2,... oznacavaju te textove.
Dakle, ako imas text
abcba
i prepoznas ga izrazom koji si naveo, onda je
\1 = "a" (sadrzaj prve grupacije (zagrade)),
\2 = "b" (sadrzaj druge grupacije) i
\3 = "c" (sadrzaj trece grupacije).
Recimo da imas text
xaaaaby
kojeg pretrazujes s regexom
(a+)(a|c)b,
onda ces prepoznati text "aaaab", a grupacije ce biti
\1 = "aaa" (ljubicasto) i
\2 = "a" (zuto).
Da je regex bio
((a+)(a|c))b, grupacije bi bile:
\1 = "aaaa",
\2 = "aaa" i
\3 = "a".
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
miam Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pajopatak Forumaš(ica)

|