Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

1. zadaca
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8

PostPostano: 13:39 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Linearan funkcional / funkcional, taj dio me zbunio...

Hvala
Linearan funkcional / funkcional, taj dio me zbunio...

Hvala

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
_Neyni_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 10 - 2

PostPostano: 13:59 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

dali mi netko može objasniti kako riješiti 14.zad iz zadaće :cry:

14. Neka je V n-dimenzionalni vektorski prostor nad C, n >= 3 i neka je
A E L(V) linearni operator ranga 2, traga 1, a ciji spektar sadrzi broj
-1. Nadite karakteristicni i minimalni polinom operatora A.
dali mi netko može objasniti kako riješiti 14.zad iz zadaće Crying or Very sad

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:13 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="_Neyni_"]
-1. Nadite karakteristicni i minimalni polinom operatora A.[/quote]

Ideja je koristiti Jordanov prikaz.
Pa da vidimo što imamo:

-1 je u spektru -> -1 je na dijagonali.
rang matrice je 2 -> ima 2 lin nez stupca -> 2 el na dijagonali !=0 -> 2 svojstvene vrijednosti !=0
trag je 1 -> druga sv vrijednost je 2 (i -1 ne može biti dvostruka)

dakle, imao 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.

Sada je lako pročitat karakt i minimalni polinom
_Neyni_ (napisa):

Ideja je koristiti Jordanov prikaz.
Pa da vidimo što imamo:

-1 je u spektru → -1 je na dijagonali.
rang matrice je 2 → ima 2 lin nez stupca → 2 el na dijagonali !=0 → 2 svojstvene vrijednosti !=0
trag je 1 → druga sv vrijednost je 2 (i -1 ne može biti dvostruka)

dakle, imao 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.

Sada je lako pročitat karakt i minimalni polinom

Zadnja promjena: Luuka; 15:49 sri, 11. 11. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
_Neyni_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 15:47 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok, hvala

:jabuka: :karma:

samo jedna me stvar malo zbunjuje:

[quote="Luuka"]

dakle, imamo 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.
[/quote]

kako imamo 3 jordanove klijetke, ako za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali? Zar onda nema n klijetki (ukupno)? :?
ok, hvala

Jabuke pleshe karma++

samo jedna me stvar malo zbunjuje:

Luuka (napisa):

dakle, imamo 3 jordanove klijetke, 2 su dimenzije 1 (za -1 i 2), i jedna je dimenzije n-2 (za nulu). U klijetki za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali, jer bi to povećalo rang.

kako imamo 3 jordanove klijetke, ako za nulu nema jedinica na sporednoj dijagonali? Zar onda nema n klijetki (ukupno)? Confused

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:49 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

istina, za nulu postoje n-2 klijetke dimenzije 1 :D Moj bad :D

I još nešto, nek piše tu ako netko zapne:

broj blokova = geom kratnost
dim najvećeg bloka = potencija u min polinomu
zbroj dim klijetki=potencija u karakt. polinomu

:D
istina, za nulu postoje n-2 klijetke dimenzije 1 Very Happy Moj bad Very Happy

I još nešto, nek piše tu ako netko zapne:

broj blokova = geom kratnost
dim najvećeg bloka = potencija u min polinomu
zbroj dim klijetki=potencija u karakt. polinomu

Very Happy

Anabelle
Gost

PostPostano: 17:16 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="behemont"][quote="Saf"][quote="Luuka"][quote="Bug"]
Btw. luuka vidim da si jako aktivan u rjesavanju zadataka na svim podforumima! Nema puno ljudi ko ti! Samo nastavi!
[/quote]

Repetitio est mater studiorum :D[/quote]

AMEN!

Nego, samo da razčistim jednu nedoumicu, funkcionali su operatori sa [latex]V[/latex] u [latex]F[/latex], gdje je [latex]F[/latex] polje, recimo, operator sa [latex]M_3 \rightarrow N[/latex]... Sad jel Rang matrice, odnosno funkcija koja matrici pridružuje broj linearno nezavisnih vektora funkcional?

Jel determinanta funkcional?[/quote]

rang ocito nije funkcional, jer je ogranicen..

a determinanta isto nije jer da je vrijedilo bi det(I)+det(-I)=0
sto nije za parne n..

EDIT: Luka je bio brzi...

[size=9][color=#999999]Added after 11 minutes:[/color][/size]

[quote="Anabelle"]evo da ne otvaram novu temu,moze mi neko pomoci sa zadatkom: neka su A,B iz L(V),dokazite da je AB nilpotentan ako i samo ako je BA nilpotentan[/quote]

Ne znam je li ovo ok, ali probat cemo...

neka je BA nilpotentan indeksa p. tada je (AB)^{p+1}=A(BA)^pB sto je ocito nula...ako nesto ne primjecujem neka netko ispravi..[/quote]
Hvala,ali mislila sam da ne smijemo tako pisati ako ne znamo da A i B komutiraju,nije mi bas jasno..
behemont (napisa):
Saf (napisa):
Luuka (napisa):
Bug (napisa):

Btw. luuka vidim da si jako aktivan u rjesavanju zadataka na svim podforumima! Nema puno ljudi ko ti! Samo nastavi!

Repetitio est mater studiorum Very Happy

AMEN!

Nego, samo da razčistim jednu nedoumicu, funkcionali su operatori sa u , gdje je polje, recimo, operator sa ... Sad jel Rang matrice, odnosno funkcija koja matrici pridružuje broj linearno nezavisnih vektora funkcional?

Jel determinanta funkcional?

rang ocito nije funkcional, jer je ogranicen..

a determinanta isto nije jer da je vrijedilo bi det(I)+det(-I)=0
sto nije za parne n..

EDIT: Luka je bio brzi...

Added after 11 minutes:

Anabelle (napisa):
evo da ne otvaram novu temu,moze mi neko pomoci sa zadatkom: neka su A,B iz L(V),dokazite da je AB nilpotentan ako i samo ako je BA nilpotentan

Ne znam je li ovo ok, ali probat cemo...

neka je BA nilpotentan indeksa p. tada je (AB)^{p+1}=A(BA)^pB sto je ocito nula...ako nesto ne primjecujem neka netko ispravi..

Hvala,ali mislila sam da ne smijemo tako pisati ako ne znamo da A i B komutiraju,nije mi bas jasno..

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 17:26 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anabelle"]Hvala,ali mislila sam da ne smijemo tako pisati ako ne znamo da A i B komutiraju,nije mi bas jasno..[/quote]
Ne koristi se komutativnost, samo da je množenje operatora asocijativno.

[latex](ab)^n=\underbrace{(ab)(ab)\cdots (ab)}_{n\ puta}=a\underbrace{(ba)(ba)\cdots(ba)}_{n-1\ puta}b=a(ba)^{n-1}b[/latex]
Anabelle (napisa):

Ne koristi se komutativnost, samo da je množenje operatora asocijativno.

Anabelle
Gost

PostPostano: 17:33 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad kuzim,hvala
Sad kuzim,hvala

[Vrh]
zbunjoza
Gost

PostPostano: 17:52 sri, 11. 11. 2009    Naslov: minimalni polinom Citirajte i odgovorite

molim vas ako netko može objasniti algoritam za traženje minimalnog polinoma, meni to nikako nije jasno, ne kužim kako se traže B-ovi.
molim vas ako netko može objasniti algoritam za traženje minimalnog polinoma, meni to nikako nije jasno, ne kužim kako se traže B-ovi.

[Vrh]
Vip
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 4

PostPostano: 19:04 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel u 6. zadatku ima kakve razlike zato jer je operator linearan? Tj. na vježbama smo radili da je A neki operator (nije napomenuto jel linearan) i odredili dal je nilpotentan, indA i Jordanovu formu i na dijagonali su bile nule, dok kasnije kad smo tražili minimalni polinom i Jordanovu formu,imali smo zadano da je linearan i na dijagonali su bile svojstvene vrijednosti.
U mojoj formi u 6.zadatku su nule na dijagonali ali sad nisam sigurna jer me zbunilo ovo linearan operator i operator. :oops: :cry:
Jel u 6. zadatku ima kakve razlike zato jer je operator linearan? Tj. na vježbama smo radili da je A neki operator (nije napomenuto jel linearan) i odredili dal je nilpotentan, indA i Jordanovu formu i na dijagonali su bile nule, dok kasnije kad smo tražili minimalni polinom i Jordanovu formu,imali smo zadano da je linearan i na dijagonali su bile svojstvene vrijednosti.
U mojoj formi u 6.zadatku su nule na dijagonali ali sad nisam sigurna jer me zbunilo ovo linearan operator i operator. Embarassed Crying or Very sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
prove22
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 20:33 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

i mene bi zanimalo ovo što zbunjoza pita oko minimalnog polinoma i ako je netko rješio zadnji zadatak; ako imamo zadan minimalni polinom od A
=x^2 - 4x , treba naći kako izgleda minimalni polinom od A^100, ako može da mi objasni malo...
i mene bi zanimalo ovo što zbunjoza pita oko minimalnog polinoma i ako je netko rješio zadnji zadatak; ako imamo zadan minimalni polinom od A
=x^2 - 4x , treba naći kako izgleda minimalni polinom od A^100, ako može da mi objasni malo...

[Vrh]
mililimi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 20:54 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne znam da li kuzim kaj tocno pitate ali mislim da vas muci to kak se odaberu B (u biti beta),
npr.

A(11)=A-B(11)I

odaberes betu (proizvoljno) tako da ti se ponisti mjesto (1,1) u matrici A

i tako stalno u daljnjem rijesavanju pokusavas dobiti nule na dijagonali....
ne znam da li kuzim kaj tocno pitate ali mislim da vas muci to kak se odaberu B (u biti beta),
npr.

A(11)=A-B(11)I

odaberes betu (proizvoljno) tako da ti se ponisti mjesto (1,1) u matrici A

i tako stalno u daljnjem rijesavanju pokusavas dobiti nule na dijagonali....

Zadnja promjena: mililimi; 20:56 sri, 11. 11. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Maglica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 20:55 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vip"]Jel u 6. zadatku ima kakve razlike zato jer je operator linearan? Tj. na vježbama smo radili da je A neki operator (nije napomenuto jel linearan) i odredili dal je nilpotentan, indA i Jordanovu formu i na dijagonali su bile nule, dok kasnije kad smo tražili minimalni polinom i Jordanovu formu,imali smo zadano da je linearan i na dijagonali su bile svojstvene vrijednosti.
U mojoj formi u 6.zadatku su nule na dijagonali ali sad nisam sigurna jer me zbunilo ovo linearan operator i operator. :oops: :cry:[/quote]

I mene je baš mučilo to zašto smo negdje odmah stavljali samo nule u Jordanovu formu, a kasnije smo sve raspisivali, ali kad sam raspisala karakteristične polinome za te zadatke s nulama, baš ispadne da je 0 jedina svojstvena vrijednost tako da to stoji.
Nisam baš taj dio bila redovita na vježbama ( :oops: ) tako da to imam kopirano pa neznam ako je bila neka napomena zašto smo to samo odmah ispisali bez računanja
Vip (napisa):
U mojoj formi u 6.zadatku su nule na dijagonali ali sad nisam sigurna jer me zbunilo ovo linearan operator i operator. Embarassed Crying or Very sad

I mene je baš mučilo to zašto smo negdje odmah stavljali samo nule u Jordanovu formu, a kasnije smo sve raspisivali, ali kad sam raspisala karakteristične polinome za te zadatke s nulama, baš ispadne da je 0 jedina svojstvena vrijednost tako da to stoji.
Nisam baš taj dio bila redovita na vježbama ( Embarassed ) tako da to imam kopirano pa neznam ako je bila neka napomena zašto smo to samo odmah ispisali bez računanja

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 20:59 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Vip i Maglica
Koje su svojstvene vrijednosti nilpotentnog operatora? ;)
@Vip i Maglica
Koje su svojstvene vrijednosti nilpotentnog operatora? Wink

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:12 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čim za operator postoji matrica koja prikazuje njegovo djelovanje slijedi da je operator linearan (jer su operacije nad matircama takve) :D

[size=9][color=#999999]Added after 12 minutes:[/color][/size]

[quote="prove22"]ako imamo zadan minimalni polinom od A
=x^2 - 4x , treba naći kako izgleda minimalni polinom od A^100[/quote]

Dakle, iz min polinoma od A, mi(x)=x(x-4) čitamo da su 0 i 4 jedine svojstvene vrijednosti, i da su dimenzije najvećeg bloka svake od njih=1. Dakle, prikaz u Jordanovoj formi opretora A je dijagonalna matrica, sa nulama i četvorkama na dijagonali (koliko god puta), i nema jedinica na sporednoj.
A^100 je onda u Jordanovoj bazi matrica sa nulama i 4^100 na dijagonali (i nema jedinica na sporednoj). To znači da je minimalni polimom od A^100

p(x)=x(x-4^100) :D
Čim za operator postoji matrica koja prikazuje njegovo djelovanje slijedi da je operator linearan (jer su operacije nad matircama takve) Very Happy

Added after 12 minutes:

prove22 (napisa):
ako imamo zadan minimalni polinom od A
=x^2 - 4x , treba naći kako izgleda minimalni polinom od A^100

Dakle, iz min polinoma od A, mi(x)=x(x-4) čitamo da su 0 i 4 jedine svojstvene vrijednosti, i da su dimenzije najvećeg bloka svake od njih=1. Dakle, prikaz u Jordanovoj formi opretora A je dijagonalna matrica, sa nulama i četvorkama na dijagonali (koliko god puta), i nema jedinica na sporednoj.
A^100 je onda u Jordanovoj bazi matrica sa nulama i 4^100 na dijagonali (i nema jedinica na sporednoj). To znači da je minimalni polimom od A^100

p(x)=x(x-4^100) Very Happy

*Curious
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 21:38 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

a šta ako imamo minimalni polinom miA(x)= x^2+x+1, i tražimo minimalni od A + 3*I ??? (
a šta ako imamo minimalni polinom miA(x)= x^2+x+1, i tražimo minimalni od A + 3*I ??? Sad

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:02 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="*Curious"]a šta ako imamo minimalni polinom miA(x)= x^2+x+1, i tražimo minimalni od A + 3*I ??? :([/quote]

[latex]\mu_A(x)=x^2+x+1[/latex] minimalni od A

[latex]\mu_{A}(x)= \mu_{A}(x-3+3)=(x-3+3)^2+(x-3+3)+1=(x-3)^2+6(x-3)+9+(x-3)+4 [/latex]

[latex]\mu_A(x)=(x-3)^2 + 7(x-3)+13[/latex]
uz zamjenu varijabli x-3=t dobijemo da je minimalni od A+3I jednak:
[latex]\mu_{A+3I}(t)=t^2 + 7t+13[/latex]

P.s. Nisam ovo 100% siguran, nek netko potvrdi :D
*Curious (napisa):
a šta ako imamo minimalni polinom miA(x)= x^2+x+1, i tražimo minimalni od A + 3*I ??? Sad

minimalni od A

uz zamjenu varijabli x-3=t dobijemo da je minimalni od A+3I jednak:

P.s. Nisam ovo 100% siguran, nek netko potvrdi Very Happy

*Curious
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 0:57 čet, 12. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

e, hvala na brzom odg )

može moožda ispravak, u teoretskim pitanjima piše, ako je P(x) minimalni polinom od A, AKKO Q(x)=P(x+lambda) minimalni polinom od A-lambda*I

dakle, mi imamo kod supstitucije t = x-3, pa u konačnici nam je kao ovaj Q(x) = P(t+3)...dakle lambda=3... iz toga bi nam onda slijedilo da je to minimalni polinom od A-3*I???
e, hvala na brzom odg Smile

može moožda ispravak, u teoretskim pitanjima piše, ako je P(x) minimalni polinom od A, AKKO Q(x)=P(x+lambda) minimalni polinom od A-lambda*I

dakle, mi imamo kod supstitucije t = x-3, pa u konačnici nam je kao ovaj Q(x) = P(t+3)...dakle lambda=3... iz toga bi nam onda slijedilo da je to minimalni polinom od A-3*I???

[Vrh]
mililimi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 13:28 sri, 6. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

druga zadaca?
druga zadaca?

[Vrh]
AnaP
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

55 = 60 - 5

PostPostano: 23:03 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mililimi"]druga zadaca?[/quote]

Vjerojatno cemo je objaviti pocetkom sljedeceg tjedna. U medjuvremenu savjetujem da rjesavate lanjsku, ovogodisnja ce vjerojatno biti slicna, mozda ubacimo jos koji zadatak.
mililimi (napisa):
druga zadaca?

Vjerojatno cemo je objaviti pocetkom sljedeceg tjedna. U medjuvremenu savjetujem da rjesavate lanjsku, ovogodisnja ce vjerojatno biti slicna, mozda ubacimo jos koji zadatak.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum