Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

apsolutna vrijednost
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
-21 = 37 - 58

PostPostano: 13:05 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema beda :)
Abs ti funkcionira najnormalnije i za realne varijable..
gle, evo ti moj kod, ak ti kaj pomogne:

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
int main () {
int j, i;
double a[9], t, x, y;
for(i=0; i<9; i++) {
scanf("%lg", &a[i]);
}
for(i=0; i<8; i++)
for(j=i+1; j<9; j++)
if( abs(a[i]) > abs(a[j]) ) {
t = a[i];
a[i] = a[j];
a[j] = t;
}
printf("%lg", a[0]*a[8]);
return 0;
}

Jedino što sam ja tih 8 brojeva učitala kao niz što ti nemoraš tak jer se to još na faxu nije radilo.

[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]

Zaboravih toi reć da sam ja to radila tako da sam niz sortirala po abs-u što je puno jednostavnije, ali se to može i sa klasičnim uspoređivanjem..
nadam se da te nisam zbunila :)
Nema beda Smile
Abs ti funkcionira najnormalnije i za realne varijable..
gle, evo ti moj kod, ak ti kaj pomogne:

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
int main () {
int j, i;
double a[9], t, x, y;
for(i=0; i<9; i++) {
scanf("%lg", &a[i]);
}
for(i=0; i<8; i++)
for(j=i+1; j<9; j++)
if( abs(a[i]) > abs(a[j]) ) {
t = a[i];
a[i] = a[j];
a[j] = t;
}
printf("%lg", a[0]*a[8]);
return 0;
}

Jedino što sam ja tih 8 brojeva učitala kao niz što ti nemoraš tak jer se to još na faxu nije radilo.

Added after 1 minutes:

Zaboravih toi reć da sam ja to radila tako da sam niz sortirala po abs-u što je puno jednostavnije, ali se to može i sa klasičnim uspoređivanjem..
nadam se da te nisam zbunila Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Bole13
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 5 - 0

PostPostano: 13:06 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eh vidis nisam znao da mozemo vec nizove koristit ja se tu gnjavim sa ovakvim kodom xD:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main () {
int i;
double a, absmin, absmax, min, max;
scanf("%lf ",&a);
absmin=abs(a);
absmax=abs(a);
min=a;
max=a;
for (i=0; i<7; ++i) {
scanf("%lf", &a);
if(abs(a)<absmin) { absmin=abs(a); min=a; }
if(abs(a)>absmax) { absmax=abs(a); max=a; }
}
printf("\n%g", min*max);
system("pause");
return 0;
}

Ofc izbacim system("pause") to zbog DevC++ -.-. Sad sve radi kak treba sam mu moram 9 brojeva iz nekog razloga ucitat mada 9 ne uzima u obzir neg samo oznacava kraj ucitavanja. Poludit cu s ovim Devom.
Eh vidis nisam znao da mozemo vec nizove koristit ja se tu gnjavim sa ovakvim kodom xD:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main () {
int i;
double a, absmin, absmax, min, max;
scanf("%lf ",&a);
absmin=abs(a);
absmax=abs(a);
min=a;
max=a;
for (i=0; i<7; ++i) {
scanf("%lf", &a);
if(abs(a)<absmin) { absmin=abs(a); min=a; }
if(abs(a)>absmax) { absmax=abs(a); max=a; }
}
printf("\n%g", min*max);
system("pause");
return 0;
}

Ofc izbacim system("pause") to zbog DevC++ -.-. Sad sve radi kak treba sam mu moram 9 brojeva iz nekog razloga ucitat mada 9 ne uzima u obzir neg samo oznacava kraj ucitavanja. Poludit cu s ovim Devom.

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 13:09 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

to bi trebalo bit ok kad izbaciš pauzu...
ma meni je to puno lakše i definitivno je puno kraće preko nizova... samo ga sortiraš i pomnožiš prvog i zadnjeg člana.. :)
to bi trebalo bit ok kad izbaciš pauzu...
ma meni je to puno lakše i definitivno je puno kraće preko nizova... samo ga sortiraš i pomnožiš prvog i zadnjeg člana.. Smile

[Vrh]
Bole13
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 13:14 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eh da treba se sad ponovo ufurat u to, nisam se skoro godinu dana bavio C-om, od kraja prvog semestra na feru.
Ugl tnx na pomoci :).
Eh da treba se sad ponovo ufurat u to, nisam se skoro godinu dana bavio C-om, od kraja prvog semestra na feru.
Ugl tnx na pomoci Smile.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:30 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nizovi su nepotrebni overkill. :roll: Sto bi bilo da pise "ucitavajte brojeve dok ne ucitate nulu" ili tako nesto? Bi li radili dinamicku (re)alokaciju nizova?

Sto fali provjeri
[tt]if (i == 0 || abs(a) < absmin)...[/tt]
?
Nizovi su nepotrebni overkill. Rolling Eyes Sto bi bilo da pise "ucitavajte brojeve dok ne ucitate nulu" ili tako nesto? Bi li radili dinamicku (re)alokaciju nizova?

Sto fali provjeri
if (i == 0 || abs(a) < absmin)...
?

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 16:19 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni OSOBNO je preko nizova jednostavnije. a da je trebalo učitavat brojeve dok se ne učita 0 to bi onda bio skoro isti zadatak umotan u običnu while petlju!
Meni OSOBNO je preko nizova jednostavnije. a da je trebalo učitavat brojeve dok se ne učita 0 to bi onda bio skoro isti zadatak umotan u običnu while petlju!

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:17 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zivo me zanima kako bi to rijesio preko nizova. :D
Zivo me zanima kako bi to rijesio preko nizova. Very Happy

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:27 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

jedostavno, nakon kaj učitam neki a[i] ide provjera dali je taj broj 0, ako je break, i onda samo tu nulu maknemo iz niza da nam rezultat ne bi bio kriv!!
jedostavno, nakon kaj učitam neki a[i] ide provjera dali je taj broj 0, ako je break, i onda samo tu nulu maknemo iz niza da nam rezultat ne bi bio kriv!!

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:29 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

a koliko veliki bi ti bio niz a? kako bi ga deklarirala? O tom ti vsego priča :D
Čak i ako ideš sa dinamičkom alokacijom i realokacijom, kakva korist čuvanja niza od 1000000elemeneta, kad su ti samo 2 bitna? Em što se puno memorije zauzima, em bi sortiranja trajalo dugo (ako nije neki mrvicu bolji algoritam).
a koliko veliki bi ti bio niz a? kako bi ga deklarirala? O tom ti vsego priča Very Happy
Čak i ako ideš sa dinamičkom alokacijom i realokacijom, kakva korist čuvanja niza od 1000000elemeneta, kad su ti samo 2 bitna? Em što se puno memorije zauzima, em bi sortiranja trajalo dugo (ako nije neki mrvicu bolji algoritam).

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:39 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Opće ne kužim čemu ta rasprava i to njegovo pitanje A ŠTA AKO.. zadatak je takav kakav je i meni ga je osobno jednostavnije rješit tako, a da je drugačiji onda bi to naravno drugačije i rješila, ali nije, pa je ova rasprava nepotrebna....
Opće ne kužim čemu ta rasprava i to njegovo pitanje A ŠTA AKO.. zadatak je takav kakav je i meni ga je osobno jednostavnije rješit tako, a da je drugačiji onda bi to naravno drugačije i rješila, ali nije, pa je ova rasprava nepotrebna....

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:43 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa kad kažeš da bi i zadatak "učitavaj dok se ne učita nula" riješila preko nizova, pitanje je bilo kak bi to napravila :D

Pitanje je bilo čisto zato da vidiš manu uvođenje nizova di ne treba.
pa kad kažeš da bi i zadatak "učitavaj dok se ne učita nula" riješila preko nizova, pitanje je bilo kak bi to napravila Very Happy

Pitanje je bilo čisto zato da vidiš manu uvođenje nizova di ne treba.

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:45 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma kužim ja to, ali s obzirom na to da nemam ideju kako bi drugačije to rješila, ja bi tako.. ovo su tak i tak školski zadaci pa niko neće upisivat tisuće brojeva...
Ma kužim ja to, ali s obzirom na to da nemam ideju kako bi drugačije to rješila, ja bi tako.. ovo su tak i tak školski zadaci pa niko neće upisivat tisuće brojeva...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:48 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali se na ovim zadacima uči kako će se takve i slične stvari radit ubuduće :D

Možda dobiješ ogromnu datoteku punu podataka i tražiš 2 maximalna po modulu (npr dva najviša čovjeka u Kini).. to bogme nećeš spremat u niz :D
Ali se na ovim zadacima uči kako će se takve i slične stvari radit ubuduće Very Happy

Možda dobiješ ogromnu datoteku punu podataka i tražiš 2 maximalna po modulu (npr dva najviša čovjeka u Kini).. to bogme nećeš spremat u niz Very Happy

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:51 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

bože..nemoj me odmah ubit u pojam... i ovako mi je dovoljno teško-cijelu srednju smo programirali u pascalu i sad odjednom novi jezik... jakoo zbunjujuče...
bože..nemoj me odmah ubit u pojam... i ovako mi je dovoljno teško-cijelu srednju smo programirali u pascalu i sad odjednom novi jezik... jakoo zbunjujuče...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:54 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="eve"]bože..nemoj me odmah ubit u pojam... i ovako mi je dovoljno teško-cijelu srednju smo programirali u pascalu i sad odjednom novi jezik... jakoo zbunjujuče...[/quote]

A kaj misliš kak je onima koji prvi put vide programiranje? A nije toliko različita sintaxa C-a i Pascala... i ja sam bio u istoj situaciji ko ti ;)

A za rješenje bez nizova, pogledaj kod koji je stavio Bole13, i samo umjesto for petlje ide while(1), i unutar petlje , nakon učitavanja: if(a==0) break;
I to je to :D
eve (napisa):

A kaj misliš kak je onima koji prvi put vide programiranje? A nije toliko različita sintaxa C-a i Pascala... i ja sam bio u istoj situaciji ko ti Wink

A za rješenje bez nizova, pogledaj kod koji je stavio Bole13, i samo umjesto for petlje ide while(1), i unutar petlje , nakon učitavanja: if(a==0) break;
I to je to Very Happy

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 19:57 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, skužila sam zad..
Ma nije tolko različito, al ono..sitnice te naživciraju... stavim ; tam di ne treba ili ne stavim tam di treba pa program ne radi...pa se naživciram... :)
Da, skužila sam zad..
Ma nije tolko različito, al ono..sitnice te naživciraju... stavim ; tam di ne treba ili ne stavim tam di treba pa program ne radi...pa se naživciram... Smile

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:59 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo puno pisat programa, onda te greške počinju opadat ;) Ja sam bil sretan ko malo dijete kad mi je program prvi put iz prve prošao compiler :D

(posebno kad su pointeri došli) :D
Samo puno pisat programa, onda te greške počinju opadat Wink Ja sam bil sretan ko malo dijete kad mi je program prvi put iz prve prošao compiler Very Happy

(posebno kad su pointeri došli) Very Happy

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 20:09 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

znam taj osjećaj :)
btw..bar u pascalu-pokazivači su gradivo koje fakat najbolje znam... :) nadam se samo da je to u C-u slično...
znam taj osjećaj Smile
btw..bar u pascalu-pokazivači su gradivo koje fakat najbolje znam... Smile nadam se samo da je to u C-u slično...

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:10 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

A sad, kao, nisi sretan "k'o malo dijete" kad ti program iz prve prodje compiler? :P

@eve:

S "njegovim pitanjem [i]što ako[/i]" je bolje suočiti se na Forumu nego na kolokviju ili tako negdje. Trpanje stvari u niz kad to ne treba ima mnoge nezeljene posljedice. Osim ovoga sto je Luuka naveo (memorija i brzina), imas i problem da su takva rjesenja kompliciranija (opet nepotrebno) i studenti koji im pribjegavaju redovito vise grijese od onih koji takve zadatke rjesavaju kako spada.

No, sretno s forsanjem nizova. Ne daj da ti tamo neki dosadni asistent tupi kako je bolje u startu uciti korektno, kad se - [b]za sada[/b] - mozes i ovako provuci.
A sad, kao, nisi sretan "k'o malo dijete" kad ti program iz prve prodje compiler? Razz

@eve:

S "njegovim pitanjem što ako" je bolje suočiti se na Forumu nego na kolokviju ili tako negdje. Trpanje stvari u niz kad to ne treba ima mnoge nezeljene posljedice. Osim ovoga sto je Luuka naveo (memorija i brzina), imas i problem da su takva rjesenja kompliciranija (opet nepotrebno) i studenti koji im pribjegavaju redovito vise grijese od onih koji takve zadatke rjesavaju kako spada.

No, sretno s forsanjem nizova. Ne daj da ti tamo neki dosadni asistent tupi kako je bolje u startu uciti korektno, kad se - za sada - mozes i ovako provuci.

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 20:18 sri, 11. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije stvar u konkretnom učenju, naravno da se od početka treba učit kak spada. cjela ova rasprava je krenula tak da sam ja rekla da mi je glupo zbog toga zgubit bodove.. u tom trenutku,na kolokviju sam zblokirala i nisam se mogla sjetit kak da to lijepo rješim pa sam to rješila onako kako sam u tom trenutku jedino i znala.. jednostavno sam zblokala..i to se događa-to ne znači odma da to ne znam ili ne razumijem..
Nije stvar u konkretnom učenju, naravno da se od početka treba učit kak spada. cjela ova rasprava je krenula tak da sam ja rekla da mi je glupo zbog toga zgubit bodove.. u tom trenutku,na kolokviju sam zblokirala i nisam se mogla sjetit kak da to lijepo rješim pa sam to rješila onako kako sam u tom trenutku jedino i znala.. jednostavno sam zblokala..i to se događa-to ne znači odma da to ne znam ili ne razumijem..

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum