Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
intelektualac Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Changica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 18:09 sub, 14. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Bilo je takvih ideja na sjednicama vijeca, no mislim da je opozicija toj ideji prejaka. [b]Mozda[/b] se i ukine na nekim odsjecima PMF-a, ali mislim da Matematika nece u tom smjeru, jer matematiku ne cine samo zadaci, a teoriju ispitivati iskljucivo na papiru je... lose.
Dakle, kako stvari stoje, nista od ukidanja usmenih na MO. Kako ce biti u buducnosti, naravno, ne mozemo znati.
Bilo je takvih ideja na sjednicama vijeca, no mislim da je opozicija toj ideji prejaka. Mozda se i ukine na nekim odsjecima PMF-a, ali mislim da Matematika nece u tom smjeru, jer matematiku ne cine samo zadaci, a teoriju ispitivati iskljucivo na papiru je... lose.
Dakle, kako stvari stoje, nista od ukidanja usmenih na MO. Kako ce biti u buducnosti, naravno, ne mozemo znati.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)
Spol:
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator
Spol:
|
Postano: 23:18 sub, 14. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Swerz"]FSB je prvi uveo bolognu u hrvata (2god prije ostalih) ali FER je (kolko ja znam) [b]jedini [/b]fakultet koji striktno provodi Bolognu. (To znaci da nema usmenih). Znam ljude koji su na FER-u po "starom" i po "bologni". Po starom je puuno teze dok je po bologni puno "tecnije" a samim time i lakse. Moras raditi svaki dan, pises zadace, seminare...
Nit sam za bolognu nit sam protiv. U teoriji je smatram jako dobrom, al ak se bologna uvodi nek bude CIJELA (ukinuti rokove ali i usmene).
Mi na PMF-u smo jako zakinuti. Nemamo ispitnih rokova al ima usmenih! Ovo sto sad imamo je po mjeri profesora a ne studenata.
P.S.
IMHO, prije cemo mi zavrsiti PMF (ili pobijeci nekam) nego ce se uvesti PRAVA bologna.[/quote]
poprilicno sam siguran da nigdje u bolonjskoj deklaraciji ne pise da nema usmenih ispita
a sto se tice FERa, imas nekakav dokaz da oni "najispravnije" provode bolonju?
Swerz (napisa): | FSB je prvi uveo bolognu u hrvata (2god prije ostalih) ali FER je (kolko ja znam) jedini fakultet koji striktno provodi Bolognu. (To znaci da nema usmenih). Znam ljude koji su na FER-u po "starom" i po "bologni". Po starom je puuno teze dok je po bologni puno "tecnije" a samim time i lakse. Moras raditi svaki dan, pises zadace, seminare...
Nit sam za bolognu nit sam protiv. U teoriji je smatram jako dobrom, al ak se bologna uvodi nek bude CIJELA (ukinuti rokove ali i usmene).
Mi na PMF-u smo jako zakinuti. Nemamo ispitnih rokova al ima usmenih! Ovo sto sad imamo je po mjeri profesora a ne studenata.
P.S.
IMHO, prije cemo mi zavrsiti PMF (ili pobijeci nekam) nego ce se uvesti PRAVA bologna. |
poprilicno sam siguran da nigdje u bolonjskoj deklaraciji ne pise da nema usmenih ispita
a sto se tice FERa, imas nekakav dokaz da oni "najispravnije" provode bolonju?
_________________ The purpose of life is to end
Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
|
|
[Vrh] |
|
Changica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:58 sub, 14. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Nesi"]Imas li link na dokument koji kaze 'ukidanje usmenih ispita je cilj bolonjske reforme', internacionalni dokument je sasvim ok?
Hvala[/quote]
Nemam jer se sa time ne slazem a kamoli sam izjavio tako nesto.
[quote="GauSs_"]
a sto se tice FERa, imas nekakav dokaz da oni "najispravnije" provode bolonju?[/quote]
Ja sam pak poprilicno siguran da bolonja poznaje jedino pismeno ispitivanje. Duga je noc, iskopat cu nesto o tome.
EDIT: odustajem zasad. Iskopao sam to da se ispitivanje vrsi kontinuirano tijekom semestra (blicevi, zadace, međuispit, pohadjanje nastave) i ako student ne skupi dovoljan broj bodova da moze pristupiti zavrsnom ispitu (usmeni, pismeni ili pratkicni).
Poanta: predmet se moze poloziti bez usmenog ispita
Nemam linkove jer nisu nista vjerodostojniji od moje ili icije druge "nekompetentne" rijeci. Ak nadjem kaj "sluzbeno" javim
Ovo za FER je moje subjektivo misljenje jer nisam tamo studirao pa mi je poznato "samo" iz druge ruke. Velim "samo" jer jedno trecina mog razreda iz srednje se upisalo na FER pa sam ipak koliko-toliko upoznat sa situacijom tamo.
BTW. tamo mozes poloziti ispit bez da vidis profesora!
Nazalost (ali i na srecu) studirao sam i na FSB-u i koliko ja vidim jedino sto je ovdje "bolonjski" su ispitni rokovi.
EDIT:[url=http://pollitika.com/za-to-ce-bolonjski-proces-sigurno-propasti-insider-story]evo jednog zanimljivog clanka. [/url]
[quote]FER jedini fakultet u zemlji koji se može pohvaliti ASIN akreditacijom (izdanom od nekog njemačkog instituta) o zadovoljavanju standarda uvođenja bolonjskog procesa[/quote]
Nesi (napisa): | Imas li link na dokument koji kaze 'ukidanje usmenih ispita je cilj bolonjske reforme', internacionalni dokument je sasvim ok?
Hvala |
Nemam jer se sa time ne slazem a kamoli sam izjavio tako nesto.
GauSs_ (napisa): |
a sto se tice FERa, imas nekakav dokaz da oni "najispravnije" provode bolonju? |
Ja sam pak poprilicno siguran da bolonja poznaje jedino pismeno ispitivanje. Duga je noc, iskopat cu nesto o tome.
EDIT: odustajem zasad. Iskopao sam to da se ispitivanje vrsi kontinuirano tijekom semestra (blicevi, zadace, međuispit, pohadjanje nastave) i ako student ne skupi dovoljan broj bodova da moze pristupiti zavrsnom ispitu (usmeni, pismeni ili pratkicni).
Poanta: predmet se moze poloziti bez usmenog ispita
Nemam linkove jer nisu nista vjerodostojniji od moje ili icije druge "nekompetentne" rijeci. Ak nadjem kaj "sluzbeno" javim
Ovo za FER je moje subjektivo misljenje jer nisam tamo studirao pa mi je poznato "samo" iz druge ruke. Velim "samo" jer jedno trecina mog razreda iz srednje se upisalo na FER pa sam ipak koliko-toliko upoznat sa situacijom tamo.
BTW. tamo mozes poloziti ispit bez da vidis profesora!
Nazalost (ali i na srecu) studirao sam i na FSB-u i koliko ja vidim jedino sto je ovdje "bolonjski" su ispitni rokovi.
EDIT:evo jednog zanimljivog clanka.
Citat: | FER jedini fakultet u zemlji koji se može pohvaliti ASIN akreditacijom (izdanom od nekog njemačkog instituta) o zadovoljavanju standarda uvođenja bolonjskog procesa |
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lola Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
Postano: 12:32 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Swerz"][quote="kenny"]Završetkom po Bologni se ne dobiva titula m.sc., već mag., iliti magistar struke. Velika je razlika.[/quote]
Po Bologni nakon 3 god dobiva se titula B.Sc (Bachelor of Science) a nakon 5god M.Sc (Master of Science). Ako povucemo paralelu sa "starim studijom" stupanj obrazovanja je isti ali se mijenja ime titule.
[/quote]
:shock: :shock: :shock: Otkad ovo?
EDIT: Upravo sam pogledao službene stranice Bologne Process i nigdje se ne spominje B.Sc., niti Mr.Sc., već samo bachelor i master. Primjeti da se nigdje ne spominje science. ;) Eventualno se spominje bachelor/master degree.
Uostalom, zar ne bi bilo apsurdno da netko tko je studirao 4 godine i onda još išao na postdiplomski ima istu titulu kao netko tko je po bologni završio fakultet? ;)
Swerz (napisa): | kenny (napisa): | Završetkom po Bologni se ne dobiva titula m.sc., već mag., iliti magistar struke. Velika je razlika. |
Po Bologni nakon 3 god dobiva se titula B.Sc (Bachelor of Science) a nakon 5god M.Sc (Master of Science). Ako povucemo paralelu sa "starim studijom" stupanj obrazovanja je isti ali se mijenja ime titule.
|
Otkad ovo?
EDIT: Upravo sam pogledao službene stranice Bologne Process i nigdje se ne spominje B.Sc., niti Mr.Sc., već samo bachelor i master. Primjeti da se nigdje ne spominje science. Eventualno se spominje bachelor/master degree.
Uostalom, zar ne bi bilo apsurdno da netko tko je studirao 4 godine i onda još išao na postdiplomski ima istu titulu kao netko tko je po bologni završio fakultet?
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
maxic Forumaš(ica)
|
Postano: 13:02 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Kad toliko neki hvale provođenje Bolonje na FER-u, mislim da treba spomenuti i da je dekan FER-a Mornar 'predložio' asistentima i profesorima da malo pojačaju težinu kolokvija (ili međuispita) jer se prva generacija bolonjaca koja je prošle godine upisala diplomski studij, pokazala iznimno malo znanja sa prijašnjih godina.
Dok se na našem fakultetu maksimalno 10% ocjene može dobiti preko zadaća, bliceva...(s iznimkom kolegija tipa SPA i još možda nekog), a ostatak skupljaš na kolokvijima i završnima, na FER-u zadaće, prisutnost, labosi i slično nese 20-25%. Iako imaju neke pragove koje moraju preći na kolokvijima, ipak je dosta lakše položiti predmet nego kod nas. A mislim da cilj fakulteta primarno i ne bi trebala biti kvantiteta, nego kvaliteta.
Kad toliko neki hvale provođenje Bolonje na FER-u, mislim da treba spomenuti i da je dekan FER-a Mornar 'predložio' asistentima i profesorima da malo pojačaju težinu kolokvija (ili međuispita) jer se prva generacija bolonjaca koja je prošle godine upisala diplomski studij, pokazala iznimno malo znanja sa prijašnjih godina.
Dok se na našem fakultetu maksimalno 10% ocjene može dobiti preko zadaća, bliceva...(s iznimkom kolegija tipa SPA i još možda nekog), a ostatak skupljaš na kolokvijima i završnima, na FER-u zadaće, prisutnost, labosi i slično nese 20-25%. Iako imaju neke pragove koje moraju preći na kolokvijima, ipak je dosta lakše položiti predmet nego kod nas. A mislim da cilj fakulteta primarno i ne bi trebala biti kvantiteta, nego kvaliteta.
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)
Spol:
Sarma: -
|
Postano: 13:25 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"][quote="Swerz"][quote="kenny"]Završetkom po Bologni se ne dobiva titula m.sc., već mag., iliti magistar struke. Velika je razlika.[/quote]
[/quote]
:shock: :shock: :shock: Otkad ovo?
EDIT: Upravo sam pogledao službene stranice Bologne Process i nigdje se ne spominje B.Sc., niti Mr.Sc., već samo bachelor i master. Primjeti da se nigdje ne spominje science. ;) Eventualno se spominje bachelor/master degree.
Uostalom, zar ne bi bilo apsurdno da netko tko je studirao 4 godine i onda još išao na postdiplomski ima istu titulu kao netko tko je po bologni završio fakultet? ;)[/quote]
olako citas :P
covjek je napisao M, a ne Mr :) (doduse, jest fuljao sa ovim master of science.... dok se drzao pokrata, moglo je biti dobro)
koja je sluzbena pokrata, ne znam, no na hrvatskom se lijepi 'struke' nakon tog 'magistra'
mislim da se definitivno trebao naci neki sretniji prijevod za master degree, a ne koristenje magistar, jer se kod nas za mr.sc. titulu nije pricalo magistar znanosti, vec samo magistar.... i sad se jako brzo ljudi zalijepili za to, jer zvucis pametnije kad kazes 'ja sam magistar' nego 'zavrsio sam fax'
nisam jos cula nikoga da je rekao 'ja sam magistar struke', svi su do sada rekli 'ja sam magistar' ili 'idem na magisterij' ako su tek zavrsili prve tri godine - sto je potpuno krivo, jer idu na diplomski studij
ljudi se danas tako olako nabacuju sa pojmom magistar, drustvo bude "vaaau", a onda dodje kvarizabava poput mene i kaze 'da, ali struke' i ode nekom fora.... :twisted:
mislim da se trebao zadrzati naslov diplomirani, jer je i rad diplomski, a ne magistarski ili tako nesto, uz eventualno nekakav pridjev ili tako nesto....
mozda 'diplomirani strucnjak toga i toga', kao master degree, master = faca/strucnjak, degree = diploma
ali ovako javnost ima dojam da smo eto, poradili na visokom obrazovanju....
kenny (napisa): | Swerz (napisa): | kenny (napisa): | Završetkom po Bologni se ne dobiva titula m.sc., već mag., iliti magistar struke. Velika je razlika. |
|
Otkad ovo?
EDIT: Upravo sam pogledao službene stranice Bologne Process i nigdje se ne spominje B.Sc., niti Mr.Sc., već samo bachelor i master. Primjeti da se nigdje ne spominje science. Eventualno se spominje bachelor/master degree.
Uostalom, zar ne bi bilo apsurdno da netko tko je studirao 4 godine i onda još išao na postdiplomski ima istu titulu kao netko tko je po bologni završio fakultet? |
olako citas
covjek je napisao M, a ne Mr (doduse, jest fuljao sa ovim master of science.... dok se drzao pokrata, moglo je biti dobro)
koja je sluzbena pokrata, ne znam, no na hrvatskom se lijepi 'struke' nakon tog 'magistra'
mislim da se definitivno trebao naci neki sretniji prijevod za master degree, a ne koristenje magistar, jer se kod nas za mr.sc. titulu nije pricalo magistar znanosti, vec samo magistar.... i sad se jako brzo ljudi zalijepili za to, jer zvucis pametnije kad kazes 'ja sam magistar' nego 'zavrsio sam fax'
nisam jos cula nikoga da je rekao 'ja sam magistar struke', svi su do sada rekli 'ja sam magistar' ili 'idem na magisterij' ako su tek zavrsili prve tri godine - sto je potpuno krivo, jer idu na diplomski studij
ljudi se danas tako olako nabacuju sa pojmom magistar, drustvo bude "vaaau", a onda dodje kvarizabava poput mene i kaze 'da, ali struke' i ode nekom fora....
mislim da se trebao zadrzati naslov diplomirani, jer je i rad diplomski, a ne magistarski ili tako nesto, uz eventualno nekakav pridjev ili tako nesto....
mozda 'diplomirani strucnjak toga i toga', kao master degree, master = faca/strucnjak, degree = diploma
ali ovako javnost ima dojam da smo eto, poradili na visokom obrazovanju....
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:10 ned, 15. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]
EDIT: Upravo sam pogledao službene stranice Bologne Process i nigdje se ne spominje B.Sc., niti Mr.Sc., već samo bachelor i master. Primjeti da se nigdje ne spominje science. ;) Eventualno se spominje bachelor/master degree.[/quote]
Kako ti je i nesi odgovorila nisam napisao Mr.Sc vec M.Sc
Bachelor/Master of science je ajmo rec univerzalna titula. Tu di pise "science" ide "oec" za ekonomiste, "iur" za pravnike...
Kad bi htjeli to prevesti na hrv. dobivamo prvostupnik/magistar
[quote="kenny"]
Uostalom, zar ne bi bilo apsurdno da netko tko je studirao 4 godine i onda još išao na postdiplomski ima istu titulu kao netko tko je po bologni završio fakultet? ;)[/quote]
Zato postoji taj "[url=http://www.uniri.hr/hr/bolonja/Supplement%20diplomi.htm]suplement[/url]" ilitiga dodatak diplomi koji izjednacava titule (staru sa novom bolonjskom). (uff sto sam se spretno izrazio)
Po starom idu redom: inženjer, dipl. inženjer, magistar, doktor.
A po novome : prvostupnik, magistar, doktor, specijalist
A kad se diplome "prevedu" dobijes da je magistar "po starome" doktor "po novome".
pokrate ilitiga kratice na hrvatskom za tehničke znanosti su:
univ. bacc. ing.
mag.ing.
dr.sc.
univ.spec.
(iza zadnje tocke dolazi struka, dakle oec, iur...)
kenny (napisa): |
EDIT: Upravo sam pogledao službene stranice Bologne Process i nigdje se ne spominje B.Sc., niti Mr.Sc., već samo bachelor i master. Primjeti da se nigdje ne spominje science. Eventualno se spominje bachelor/master degree. |
Kako ti je i nesi odgovorila nisam napisao Mr.Sc vec M.Sc
Bachelor/Master of science je ajmo rec univerzalna titula. Tu di pise "science" ide "oec" za ekonomiste, "iur" za pravnike...
Kad bi htjeli to prevesti na hrv. dobivamo prvostupnik/magistar
kenny (napisa): |
Uostalom, zar ne bi bilo apsurdno da netko tko je studirao 4 godine i onda još išao na postdiplomski ima istu titulu kao netko tko je po bologni završio fakultet? |
Zato postoji taj "suplement" ilitiga dodatak diplomi koji izjednacava titule (staru sa novom bolonjskom). (uff sto sam se spretno izrazio)
Po starom idu redom: inženjer, dipl. inženjer, magistar, doktor.
A po novome : prvostupnik, magistar, doktor, specijalist
A kad se diplome "prevedu" dobijes da je magistar "po starome" doktor "po novome".
pokrate ilitiga kratice na hrvatskom za tehničke znanosti su:
univ. bacc. ing.
mag.ing.
dr.sc.
univ.spec.
(iza zadnje tocke dolazi struka, dakle oec, iur...)
Zadnja promjena: Swerz; 15:24 ned, 15. 11. 2009; ukupno mijenjano 2 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|