Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2 kolokvij (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ante c
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 4 - 4

PostPostano: 13:09 sub, 19. 12. 2009    Naslov: 2 kolokvij Citirajte i odgovorite

da li je niz konvergentan dokaži i odredi limes:

a_(n+2)=1/4 a_(n+1) (a_n)+1/3 ,a1=a2=0

ako neko može pomoć ovo riješit muči me dokaz konvergencije:D
da li je niz konvergentan dokaži i odredi limes:

a_(n+2)=1/4 a_(n+1) (a_n)+1/3 ,a1=a2=0

ako neko može pomoć ovo riješit muči me dokaz konvergencije:D

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 14:29 sub, 19. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadatak nije težak, makar zbilja pretjerava s indukcijom :D, a budući da smo ga (ili neki iz drugih grupa, a svi su isti) na demonstraturama više puta pokazivali, a pretpostavljam da isto vrijedi i za ostale demonstratore, a i sigurno se tako nešto (ako ne i doslovno ovaj zadatak) radilo na vježbama, možda je sad korisnije da samo neke osnovne korake i zaključke, a onda je na tebi da popuniš rupe i pitaš ako nešto nije jasno :).

Dakle, prvo ćemo "odrediti limes", tj. pretpostavimo da limes postoji i da iznosi [latex]L[/latex]. Onda za njega vrijedi [latex]\displaystyle L=\frac{L^2}{4}+\frac{1}{3}[/latex]. To je kvadratna jednadžba kojoj su korijeni [latex]\displaystyle \frac{6-2\sqrt{6}}{3}[/latex] i [latex]\displaystyle \frac{6+2\sqrt{6}}{3}[/latex].

Dokazat ćemo da su svi članovi niza manji od manjeg kandidata za limes, kao i da je niz rastuć. Tada će iz ograničenosti i monotonosti slijediti da je niz konvergentan, a limes će mu biti manji kandidat (da je limes veći kandidat, morali bismo imati članove proizvoljno blizu njemu, a to je nemoguće jer ćemo dokazati da su svi članovi niza manji od manjeg kandidata).

Sad hoćemo dokazati [latex]\displaystyle a_n\leq\frac{6-2\sqrt{6}}{3}[/latex]. Ta tvrdnja očito vrijedi za [latex]n=1[/latex] i [latex]n=2[/latex], a dalje nastavljamo jakom indukcijom, tj. pretpostavljamo da tvrdnja vrijedi za [latex]1, 2, \ldots, n-1, n[/latex] ([latex]n\geq 2[/latex]).

(Uzgred, tu implicitno koristimo i da je [latex]a_n\geq 0[/latex] za svaki prirodni [latex]n[/latex], a to je dosta očito da vrijedi, a može se formalno dokazati i indukcijom.)

Znamo da je sada [latex]\displaystyle a_{n+1}=\frac{a_na_{n-1}}{4}+\frac{1}{3}\leq\frac{1}{4}(\frac{6-2\sqrt{6}}{3})^2+\frac{1}{3}[/latex], a kad se to raspiše, dobivamo upravo traženi korak indukcije.

Još preostaje pokazati monotonost, tj. da je [latex]a_n\leq a_{n+1}[/latex] za svaki prirodni [latex]n[/latex]. Tvrdnja vrijedi za [latex]n=1[/latex] (i, možda nam zatreba, za [latex]n=2[/latex], to lako fizički provjerimo). Sad opet idemo jakom indukcijom i pretpostavljamo [latex]a_1\leq a_2\leq \ldots\leq a_{n-2}\leq a_{n-1}\leq a_n[/latex]. Želimo dokazati [latex]a_{n+1}\geq a_n[/latex] (možemo reći da je [latex]n>2[/latex]). Sad samo raspiši lijevu i desnu stranu po definicionoj rekurzivnoj relaciji i pogledaj s čime je to ekvivalentno - trebat ćeš razlikovati dva slučaja, kad je [latex]a_{n-1}=0[/latex] i kad nije, ali razlika je zapravo neznatna.

I to je to, gotovi smo :).
Zadatak nije težak, makar zbilja pretjerava s indukcijom Very Happy, a budući da smo ga (ili neki iz drugih grupa, a svi su isti) na demonstraturama više puta pokazivali, a pretpostavljam da isto vrijedi i za ostale demonstratore, a i sigurno se tako nešto (ako ne i doslovno ovaj zadatak) radilo na vježbama, možda je sad korisnije da samo neke osnovne korake i zaključke, a onda je na tebi da popuniš rupe i pitaš ako nešto nije jasno Smile.

Dakle, prvo ćemo "odrediti limes", tj. pretpostavimo da limes postoji i da iznosi . Onda za njega vrijedi . To je kvadratna jednadžba kojoj su korijeni i .

Dokazat ćemo da su svi članovi niza manji od manjeg kandidata za limes, kao i da je niz rastuć. Tada će iz ograničenosti i monotonosti slijediti da je niz konvergentan, a limes će mu biti manji kandidat (da je limes veći kandidat, morali bismo imati članove proizvoljno blizu njemu, a to je nemoguće jer ćemo dokazati da su svi članovi niza manji od manjeg kandidata).

Sad hoćemo dokazati . Ta tvrdnja očito vrijedi za i , a dalje nastavljamo jakom indukcijom, tj. pretpostavljamo da tvrdnja vrijedi za ().

(Uzgred, tu implicitno koristimo i da je za svaki prirodni , a to je dosta očito da vrijedi, a može se formalno dokazati i indukcijom.)

Znamo da je sada , a kad se to raspiše, dobivamo upravo traženi korak indukcije.

Još preostaje pokazati monotonost, tj. da je za svaki prirodni . Tvrdnja vrijedi za (i, možda nam zatreba, za , to lako fizički provjerimo). Sad opet idemo jakom indukcijom i pretpostavljamo . Želimo dokazati (možemo reći da je ). Sad samo raspiši lijevu i desnu stranu po definicionoj rekurzivnoj relaciji i pogledaj s čime je to ekvivalentno - trebat ćeš razlikovati dva slučaja, kad je i kad nije, ali razlika je zapravo neznatna.

I to je to, gotovi smo Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ante c
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 4

PostPostano: 20:03 sub, 19. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno mislim dobio sam ja rezultat ali nisam znao kako točno zadatak zapisati da sve bude dokazano kak treba malo sam prebro zaključio da je monoton ......:D to me uvijek mući šta sve treba reć da sam siguran da je monotonost dokazana .......

[size=9][color=#999999]Added after 6 minutes:[/color][/size]

da li neko zna ako se dokazuje da ako lim(f(sh^2(x))) ,x->0 ima limes da onda postoji lim (f(x)) x->0
hvala puno mislim dobio sam ja rezultat ali nisam znao kako točno zadatak zapisati da sve bude dokazano kak treba malo sam prebro zaključio da je monoton ......Very Happy to me uvijek mući šta sve treba reć da sam siguran da je monotonost dokazana .......

Added after 6 minutes:

da li neko zna ako se dokazuje da ako lim(f(sh^2(x))) ,x→0 ima limes da onda postoji lim (f(x)) x→0

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:13 sub, 19. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stvari koje ne vrijede malo se teže dokazuju :P :D.

Glavna stvar tu je primijetiti da je [latex]\sinh^2 x\geq 0[/latex], pa mi iz uvjeta eventualno možemo znati da postoji limes zdesna, a o limesu slijeva ne možemo ništa reći. Stoga, uzmi za [latex]f[/latex] funkciju [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Sign_function]signum[/url] (tj. njenu restrikciju na [latex]\mathbb{R}\backslash\{0\}[/latex], da budemo precizniji). Ta je funkcija definirana s [latex]\mathrm{sgn} (x)=1[/latex] za [latex]x>0[/latex] i [latex]\mathrm{sgn} (x)=-1[/latex] za [latex]x<0[/latex] (za [latex]0[/latex] bi bila definirana kao [latex]0[/latex], ali to nas tu ne interesira).

Sad očito postoji [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 0} f(\sinh^2 x)=\lim_{x\rightarrow 0} \mathrm{sgn} (\sinh^2 x)=1[/latex], ali [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 0} f(x)=\lim_{x\rightarrow 0} \mathrm{sgn} (x)[/latex] očito ne postoji. Dakle, našli smo traženi kontraprimjer. Naravno, signum nije jedini kontraprimjer (štoviše, sve funkcije kojima limes zdesna u [latex]0[/latex] nije jednak limesu slijeva u [latex]0[/latex] su kontraprimjeri), ali sam poprilično siguran da je najjednostavniji :).
Stvari koje ne vrijede malo se teže dokazuju Razz Very Happy.

Glavna stvar tu je primijetiti da je , pa mi iz uvjeta eventualno možemo znati da postoji limes zdesna, a o limesu slijeva ne možemo ništa reći. Stoga, uzmi za funkciju signum (tj. njenu restrikciju na , da budemo precizniji). Ta je funkcija definirana s za i za (za bi bila definirana kao , ali to nas tu ne interesira).

Sad očito postoji , ali očito ne postoji. Dakle, našli smo traženi kontraprimjer. Naravno, signum nije jedini kontraprimjer (štoviše, sve funkcije kojima limes zdesna u nije jednak limesu slijeva u su kontraprimjeri), ali sam poprilično siguran da je najjednostavniji Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ante c
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 4

PostPostano: 12:42 ned, 20. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala ti puno na ovim riješenjima budem ja napisao još koji zad ak zapnem kad ti to tak dobro objasniš :DDDDD
hvala ti puno na ovim riješenjima budem ja napisao još koji zad ak zapnem kad ti to tak dobro objasniš :DDDDD

[Vrh]
niveus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 12:55 ned, 20. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Niz je zadan rekurzivno, treba pokazati da je konvergentan i odrediti mu limes a1=2, a(n+1)=3an-1/2an za n>=1
Niz je zadan rekurzivno, treba pokazati da je konvergentan i odrediti mu limes a1=2, a(n+1)=3an-1/2an za n>=1

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 14:25 ned, 20. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@ante c: Samo ti daj, nema problema :).

@niveus: Ajde ti stavi tu neke zagrade ili nešto, kad ne pišeš u (La)TeX-u. Ja sam našao dva moguća tumačenja toga što ti želiš reći, ali u niti jednom od ta dva slučaja niz nije konvergentan.

Prva opcija je [latex]\displaystyle a_{n+1}=3a_n-\frac{1}{2a_n}[/latex], ali u njoj lako indukcijom pokažemo da vrijedi [latex]a_n\geq n[/latex] za svaki prirodni [latex]n[/latex], pa taj niz ne konvergira (osim ako ne prihvaćaš slučajno divergenciju u beskonačno). Inače, jasno je da [latex](a_n)_n[/latex] raste još i mnogo brže, taj niz generalno izgleda slično kao [latex]3^n[/latex] pomnožen s nekom konstantom, ali to nije sad bitno.

Druga opcija, koja mi se čini manje vjerojatnom, bi bila [latex]\displaystyle a_{n+1}=3a_n-\frac{1}{2}a_n[/latex], ali to je očito isto kao [latex]\displaystyle a_{n+1}=\frac{5}{2}a_n[/latex], pa je [latex]a_n=2\cdot (\frac{5}{2})^{n-1}[/latex] za sve prirodne [latex]n[/latex], što opet ne konvergira u neki realan broj.

Tako da, ako ja nisam nešto zeznuo, ajde malo razjasni zadatak :).
@ante c: Samo ti daj, nema problema Smile.

@niveus: Ajde ti stavi tu neke zagrade ili nešto, kad ne pišeš u (La)TeX-u. Ja sam našao dva moguća tumačenja toga što ti želiš reći, ali u niti jednom od ta dva slučaja niz nije konvergentan.

Prva opcija je , ali u njoj lako indukcijom pokažemo da vrijedi za svaki prirodni , pa taj niz ne konvergira (osim ako ne prihvaćaš slučajno divergenciju u beskonačno). Inače, jasno je da raste još i mnogo brže, taj niz generalno izgleda slično kao pomnožen s nekom konstantom, ali to nije sad bitno.

Druga opcija, koja mi se čini manje vjerojatnom, bi bila , ali to je očito isto kao , pa je za sve prirodne , što opet ne konvergira u neki realan broj.

Tako da, ako ja nisam nešto zeznuo, ajde malo razjasni zadatak Smile.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 14:27 ned, 20. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="niveus"]Niz je zadan rekurzivno, treba pokazati da je konvergentan i odrediti mu limes a1=2, a(n+1)=3an-1/2an za n>=1[/quote]

Sve isto kao gore rekao bih :D

Nađeš kandidata za limes (rješenja kvadratne jedn su 1 i 1/2), 1 će bit naš kandidat (ispiši prvih par članova niza, i vidi se da su sve bliže jedinici, i da padaju), pa se pokaže da je niz padajuć, i da je ograničen odozdo sa 1, što daje konvergenciju k 1 :D

edit : ja sam razumio kao: [latex]a_{n+1} = \frac{3 a_n-1}{2a_n}[/latex]
niveus (napisa):

Sve isto kao gore rekao bih Very Happy

Nađeš kandidata za limes (rješenja kvadratne jedn su 1 i 1/2), 1 će bit naš kandidat (ispiši prvih par članova niza, i vidi se da su sve bliže jedinici, i da padaju), pa se pokaže da je niz padajuć, i da je ograničen odozdo sa 1, što daje konvergenciju k 1 Very Happy

edit : ja sam razumio kao:

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 14:36 ned, 20. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ahaaa :D. Vidiš kako su te zagrade korisna stvar :lol:. (Ja bih ovo uvijek bez TeXa napisao kao a_(n+1)=3/2-1/(2a_n).)

Da, priča je zbilja ista kao u zadatku prije, samo što je nešto lakša budući da se koristi "obična", a ne jaka indukcija. Dakle, probaj postupiti kako je Luuka rekao i kako piše u gornjoj ideji (odredi kandidate za limes - odaberi onog koji ti se čini smislen - dokaži monotonost i ograničenost (ograničenost u smislu da odmah i eliminiraš drugog kandidata)), pa javi ako negdje zapneš :).
Ahaaa Very Happy. Vidiš kako su te zagrade korisna stvar Laughing. (Ja bih ovo uvijek bez TeXa napisao kao a_(n+1)=3/2-1/(2a_n).)

Da, priča je zbilja ista kao u zadatku prije, samo što je nešto lakša budući da se koristi "obična", a ne jaka indukcija. Dakle, probaj postupiti kako je Luuka rekao i kako piše u gornjoj ideji (odredi kandidate za limes - odaberi onog koji ti se čini smislen - dokaži monotonost i ograničenost (ograničenost u smislu da odmah i eliminiraš drugog kandidata)), pa javi ako negdje zapneš Smile.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum