Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Polinom (dokaz)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-2 = 4 - 6

PostPostano: 18:53 sub, 26. 12. 2009    Naslov: Polinom (dokaz) Citirajte i odgovorite

Neka je P € Z[x] koji za 4 različite cjelobrojne vrijednosti poprima vrijednost 7. Dokažite da P niti u jednom cijelom broju ne poprima vrijednost 14.

Može li netko napisati dokaz i objasniti ga po koracima.
Neka je P € Z[x] koji za 4 različite cjelobrojne vrijednosti poprima vrijednost 7. Dokažite da P niti u jednom cijelom broju ne poprima vrijednost 14.

Može li netko napisati dokaz i objasniti ga po koracima.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 14:55 ned, 27. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pogledamo polinom q(x)=p(x)-7. Taj je ocito iz Z[x] i ima barem 4 razlicite cjelobrojne nultocke (neka su to a, b, c, d).
Zbog toga ga mozemo faktorizirati u ovaj oblik:
q(x)=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)*r(x), gdje je r(x) neki polinom iz Z(x)*

*(strogo govoreci, cinjenicu da je R iz Z[x] bi trebalo dokazati jer (barem mi se tako cini) nije bas ocita, ali taj dio dokaza je na kraju radi preglednosti)

Ugl sad, kad imamo ovakav (pomocni) q, mozemo p zapisati kao
p(x)=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)*r(x) + 7. Pretpostavimo sada da postoji cijeli broj k za koji p(x) postize vrijednost 14. Tada imamo:
p(k)=(k-a)(k-b)(k-c)(k-d)*r(k) + 7 = 14, tj.
[b](k-a)(k-b)(k-c)(k-d)*r(k) = 7[/b]. Iz ovoga vidimo da su [u]cijeli[/u] brojevi (k-a), (k-b), (k-c), (k-d) (razliciti) djelitelji broja 7.
Uocimo, cjelobrojni djelitelji broja 7 su -1, 1, -7, 7, pa, buduci da imamo 4 razlicita djelitelja, mozemo zakljuciti da su k-a, k-b, k-c, k-d upravo brojevi -1, 1, -7, 7. (u bilokojem poretku)
Zbog toga je njihov umnozak (k-a)(k-b)(k-c)(k-d)=(-1)*1*(-7)*7=49, pa ako uvrstimo to u gornju jednakost (boldanu), dobivamo 49*r(k)=7,
to jest r(k)=1/7, sto je kontradikcija s tvrdnjom da je r iz Z[x] (jer polinomi iz Z[x] u cjelobrojnim tockama poprimaju cjelobrojne vrijednosti) => gotov dokaz

*Jos samo dokaz tvrdnje da je r iz Z[x]:
Neka je [latex]p \in \mathbb{Z}[x][/latex] polinom s nultockom [latex]k \in \mathbb{Z}[x][/latex].
Zbog toga p(x) mozemo zapisati kao (x-k)r(x). Dokazujemo da je tada [latex]r \in \mathbb{Z}[x][/latex].
Zapisimo r u obliku [latex]r=a_nx^{n-1}+a_{n-1}x^{n-2}+ \dots + a_2x + a_1[/latex] Iz toga dobijemo

[latex]p(x)=(x-k)(a_nx^{n-1}+a_{n-1}x^{n-2}+\dots+a_2x+a_1) =[/latex]
[latex]a_nx^n+(a_{n-1}-ka_n)x^{n-1}+\dots+(a_1-ka_2)x-ka_1[/latex]
Sad smo zapisali p(x), a za njega znamo da su mu svi koef. cijeli brojevi, pa imamo:
[latex]a_n \in \mathbb{Z}[/latex].
[latex]a_{n-1}-ka_n \in \mathbb{Z}[/latex]
[latex]\vdots[/latex] (itd)
Sada redom dobivamo da su koeficijenti polinoma r, [latex]a_i[/latex] iz Z:
[latex]a_n \in \mathbb{Z}[/latex] pa je [latex]ka_n \in \mathbb{Z}[/latex], a kako je [latex]a_{n-1}-ka_n \in \mathbb{Z}[/latex], mora biti [latex]a_{n-1} \in \mathbb{Z}[/latex].
Argumentaciju nastavljamo (u drugom koraku idemo od [latex]a_{n-1} \in \mathbb{Z}[/latex]) i vidimo da su svi koeficijenti polinoma r u Z
Pogledamo polinom q(x)=p(x)-7. Taj je ocito iz Z[x] i ima barem 4 razlicite cjelobrojne nultocke (neka su to a, b, c, d).
Zbog toga ga mozemo faktorizirati u ovaj oblik:
q(x)=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)*r(x), gdje je r(x) neki polinom iz Z(x)*

*(strogo govoreci, cinjenicu da je R iz Z[x] bi trebalo dokazati jer (barem mi se tako cini) nije bas ocita, ali taj dio dokaza je na kraju radi preglednosti)

Ugl sad, kad imamo ovakav (pomocni) q, mozemo p zapisati kao
p(x)=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)*r(x) + 7. Pretpostavimo sada da postoji cijeli broj k za koji p(x) postize vrijednost 14. Tada imamo:
p(k)=(k-a)(k-b)(k-c)(k-d)*r(k) + 7 = 14, tj.
(k-a)(k-b)(k-c)(k-d)*r(k) = 7. Iz ovoga vidimo da su cijeli brojevi (k-a), (k-b), (k-c), (k-d) (razliciti) djelitelji broja 7.
Uocimo, cjelobrojni djelitelji broja 7 su -1, 1, -7, 7, pa, buduci da imamo 4 razlicita djelitelja, mozemo zakljuciti da su k-a, k-b, k-c, k-d upravo brojevi -1, 1, -7, 7. (u bilokojem poretku)
Zbog toga je njihov umnozak (k-a)(k-b)(k-c)(k-d)=(-1)*1*(-7)*7=49, pa ako uvrstimo to u gornju jednakost (boldanu), dobivamo 49*r(k)=7,
to jest r(k)=1/7, sto je kontradikcija s tvrdnjom da je r iz Z[x] (jer polinomi iz Z[x] u cjelobrojnim tockama poprimaju cjelobrojne vrijednosti) ⇒ gotov dokaz

*Jos samo dokaz tvrdnje da je r iz Z[x]:
Neka je polinom s nultockom .
Zbog toga p(x) mozemo zapisati kao (x-k)r(x). Dokazujemo da je tada .
Zapisimo r u obliku Iz toga dobijemo

Sad smo zapisali p(x), a za njega znamo da su mu svi koef. cijeli brojevi, pa imamo:
.

(itd)
Sada redom dobivamo da su koeficijenti polinoma r, iz Z:
pa je , a kako je , mora biti .
Argumentaciju nastavljamo (u drugom koraku idemo od ) i vidimo da su svi koeficijenti polinoma r u Z

[Vrh]
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 15:14 ned, 27. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti puno. Dugo sam se zezao sa tim ali uvijek mi je falio ovaj R(x) jer sam ja mislio da Q(x) ima za nultočke samo te brojeve za koje P(x) daje 7 , a nisam shvatio da ima barem te nultočke i da može imati još neke pa da iz toga proizlazi taj R(x) koji je temelj ovog dokaza. Jako dobro objašnjeno, sve sam uspio sada shvatiti iz ovoga.
Hvala ti puno. Dugo sam se zezao sa tim ali uvijek mi je falio ovaj R(x) jer sam ja mislio da Q(x) ima za nultočke samo te brojeve za koje P(x) daje 7 , a nisam shvatio da ima barem te nultočke i da može imati još neke pa da iz toga proizlazi taj R(x) koji je temelj ovog dokaza. Jako dobro objašnjeno, sve sam uspio sada shvatiti iz ovoga.

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 15:17 ned, 27. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bas mi je drago :D
Bas mi je drago Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum