Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

strcmp
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
hexy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 19:01 sub, 10. 4. 2004    Naslov: strcmp Citirajte i odgovorite

Moze li mi netko odati tajnu i reci sto radi funkcija strcmp ? Znam da ima veze sa stringovima :)
Hvala!
Moze li mi netko odati tajnu i reci sto radi funkcija strcmp ? Znam da ima veze sa stringovima Smile
Hvala!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:04 sub, 10. 4. 2004    Naslov: Re: strcmp Citirajte i odgovorite

[quote="hexy"]Moze li mi netko odati tajnu i reci sto radi funkcija strcmp ? Znam da ima veze sa stringovima :)
Hvala![/quote]

Uspoređuje dva stringa. Preciznije, "oduzima" ih - vraća broj koji se može interpretirati kao njihova razlika, bar po predznaku: dakle, negativan je ako je prvi manji (leksikografski, naravno) od drugog, nula ako su jednaki, te pozitivan ako je prvi veći od drugog.

http://www.mkssoftware.com/docs/man3/strcmp.3.asp
HTH,
hexy (napisa):
Moze li mi netko odati tajnu i reci sto radi funkcija strcmp ? Znam da ima veze sa stringovima Smile
Hvala!

Uspoređuje dva stringa. Preciznije, "oduzima" ih - vraća broj koji se može interpretirati kao njihova razlika, bar po predznaku: dakle, negativan je ako je prvi manji (leksikografski, naravno) od drugog, nula ako su jednaki, te pozitivan ako je prvi veći od drugog.

http://www.mkssoftware.com/docs/man3/strcmp.3.asp
HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 29 - 25

PostPostano: 20:22 sub, 10. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]... (leksikografski, naravno) ...[/quote]

Evo baš sam sad isprobaval' strcmp i skužil' da je toj funkciji prioritetnije velika i mala slova od abecede, a to baš i nije leksikografski. :)
veky (napisa):
... (leksikografski, naravno) ...

Evo baš sam sad isprobaval' strcmp i skužil' da je toj funkciji prioritetnije velika i mala slova od abecede, a to baš i nije leksikografski. Smile

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 20:43 sub, 10. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"][quote="veky"]... (leksikografski, naravno) ...[/quote]

Evo baš sam sad isprobaval' strcmp i skužil' da je toj funkciji prioritetnije velika i mala slova od abecede, a to baš i nije leksikografski. :)[/quote]

Ups... :oops: ASCIIgrafski. :-)
Hvala, Crni!
Crni (napisa):
veky (napisa):
... (leksikografski, naravno) ...

Evo baš sam sad isprobaval' strcmp i skužil' da je toj funkciji prioritetnije velika i mala slova od abecede, a to baš i nije leksikografski. Smile

Ups... Embarassed ASCIIgrafski. Smile
Hvala, Crni!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 18:48 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

stricmp leksikografski (fkors, ne hrvatskoleksikografski) :)
stricmp leksikografski (fkors, ne hrvatskoleksikografski) :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 18:04 uto, 13. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]stricmp leksikografski (fkors, ne hrvatskoleksikografski) :)[/quote]

Ad 1.) stricmp() nije funkcija iz ANSI C standardne biblioteke (<- napomena za studente!).

Ad 2.) Uopce je ilozorno govoriti o _leksikografskom_ usporedjivanju stringova kad stringovi bez problema mogu sadrzavati i ne-alfanumericke karaktere, a tada je onda jedini objektivni kriterij usporedjivanje pojedinih karaktera iz stringova obzirom na lokaciju u kodnoj tablici (dakle, za ASCII ASCII-grafski).
Inace, strcimp() (sto je slucaj i s ostalim srodnim case-insensitive funkcijama (koje su isto tako ne-ANSI)) je obicno implementirana tako da prije samog usporedjivanja konvertira oba argumenta u lowercase. To ce onda primjerice imati nezgodnu posljedicu da je:
stricmp("xyz", "xy_") > 0,
dok je
stricmp("XYZ", "XY_") < 0.
(ponavljam, ovaj rezultat ovisi o implementaciji funkcije stricmp koja nije apriori standardizirana nekim standardom.)
ahri (napisa):
stricmp leksikografski (fkors, ne hrvatskoleksikografski) Smile

Ad 1.) stricmp() nije funkcija iz ANSI C standardne biblioteke (← napomena za studente!).

Ad 2.) Uopce je ilozorno govoriti o _leksikografskom_ usporedjivanju stringova kad stringovi bez problema mogu sadrzavati i ne-alfanumericke karaktere, a tada je onda jedini objektivni kriterij usporedjivanje pojedinih karaktera iz stringova obzirom na lokaciju u kodnoj tablici (dakle, za ASCII ASCII-grafski).
Inace, strcimp() (sto je slucaj i s ostalim srodnim case-insensitive funkcijama (koje su isto tako ne-ANSI)) je obicno implementirana tako da prije samog usporedjivanja konvertira oba argumenta u lowercase. To ce onda primjerice imati nezgodnu posljedicu da je:
stricmp("xyz", "xy_") > 0,
dok je
stricmp("XYZ", "XY_") < 0.
(ponavljam, ovaj rezultat ovisi o implementaciji funkcije stricmp koja nije apriori standardizirana nekim standardom.)

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 29 - 25

PostPostano: 18:40 uto, 13. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Matko"]Ad 1.) stricmp() nije funkcija iz ANSI C standardne biblioteke (<- napomena za studente!).[/quote]

Je li onda dozvoljeno korištenje te funkcije na pismenom, ak' bu trebalo uspoređivati stringove?
Matko (napisa):
Ad 1.) stricmp() nije funkcija iz ANSI C standardne biblioteke (← napomena za studente!).

Je li onda dozvoljeno korištenje te funkcije na pismenom, ak' bu trebalo uspoređivati stringove?

[Vrh]
Matko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 0:28 sri, 14. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"][quote="Matko"]Ad 1.) stricmp() nije funkcija iz ANSI C standardne biblioteke (<- napomena za studente!).[/quote]

Je li onda dozvoljeno korištenje te funkcije na pismenom, ak' bu trebalo uspoređivati stringove?[/quote]

Zato sam i naglasio da funkcija nije iz ANSI C standardne biblioteke buduci se na kolegiju Programiranje(C) radi iskljucivo ANSI C, pa zbog toga nije dozvoljeno koristenje ikakvih drugih funkcija koje nisu definirane tim standardom.
No, to u ovom konkretnom slucaju stvarno nije nikakvo ogranicenje jer na pismenom se pod usporedjivanjem stringova redovno smatra cisto ASCIIgrafsko usporedjivanje (tj. ono ostvareno pomocu funkcije strcmp()).
Crni (napisa):
Matko (napisa):

Zato sam i naglasio da funkcija nije iz ANSI C standardne biblioteke buduci se na kolegiju Programiranje(C) radi iskljucivo ANSI C, pa zbog toga nije dozvoljeno koristenje ikakvih drugih funkcija koje nisu definirane tim standardom.
No, to u ovom konkretnom slucaju stvarno nije nikakvo ogranicenje jer na pismenom se pod usporedjivanjem stringova redovno smatra cisto ASCIIgrafsko usporedjivanje (tj. ono ostvareno pomocu funkcije strcmp()).

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum