Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
lajka Forumaš(ica)

|
Postano: 19:09 sri, 6. 1. 2010 Naslov: Prošlogodišnji kolokvij(i) |
|
|
Da li netko zna kako rješiti 3. zadatak iz prošlogodišnjeg kolokvija?
Zadatak glasi: Svodjenjem na totalni diferencijal riješite jednadžbu 3xy''+2y'=2yy''+2(y')^2.
Isprobavala sam to rjesit na razne nacine, al nikako ne uspjevam to sredit kako triba :(
I da, ako netko zna di mogu naci neke zadatke vezane uz svodjenje na totalni diferencijal? Ili kako prepoznati da se jednadzba triba svesti na totalni dif.?
Mi smo na vjezbama rjesili dva zadatka tog tipa i bili su prelagani i bilo je preocito sto se triba napravit, a sumnjam da je tako uvik.. :/
I da, ako ste rjesavali prvi zadatak, koju ste zamjenu varijabli koristili? Ja sam nesto cudno dobila za rjesenja, pa virujen da sam negdi fulala, ako ne vec i kod zamjene :lol:
Da li netko zna kako rješiti 3. zadatak iz prošlogodišnjeg kolokvija?
Zadatak glasi: Svodjenjem na totalni diferencijal riješite jednadžbu 3xy''+2y'=2yy''+2(y')^2.
Isprobavala sam to rjesit na razne nacine, al nikako ne uspjevam to sredit kako triba
I da, ako netko zna di mogu naci neke zadatke vezane uz svodjenje na totalni diferencijal? Ili kako prepoznati da se jednadzba triba svesti na totalni dif.?
Mi smo na vjezbama rjesili dva zadatka tog tipa i bili su prelagani i bilo je preocito sto se triba napravit, a sumnjam da je tako uvik..
I da, ako ste rjesavali prvi zadatak, koju ste zamjenu varijabli koristili? Ja sam nesto cudno dobila za rjesenja, pa virujen da sam negdi fulala, ako ne vec i kod zamjene
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lajka Forumaš(ica)

|
Postano: 13:45 ned, 10. 1. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Ančica"]http://web.math.hr/nastava/odif/kolokviji/20090202/odjkol22008a.pdf
kako riješiti 5. zadatak?
a) dio sam valjda dobro napravila, a dalje..? Hvala![/quote]
dalje samo trazis rjesenje homogene jednadzbe kako smo na vjezbama radili, pa onda i nehomogene, a da tocno opises te skupove rjesenja homogene i nehomogene jednadzbe pogledaj predavanja za linearne jednadzbe viseg reda, tamo ti je sve super objasnjeno.
btw. Novi hvala za pomoc oko onog zadatka gore :)
Ančica (napisa): | http://web.math.hr/nastava/odif/kolokviji/20090202/odjkol22008a.pdf
kako riješiti 5. zadatak?
a) dio sam valjda dobro napravila, a dalje..? Hvala! |
dalje samo trazis rjesenje homogene jednadzbe kako smo na vjezbama radili, pa onda i nehomogene, a da tocno opises te skupove rjesenja homogene i nehomogene jednadzbe pogledaj predavanja za linearne jednadzbe viseg reda, tamo ti je sve super objasnjeno.
btw. Novi hvala za pomoc oko onog zadatka gore
Zadnja promjena: lajka; 19:23 ned, 10. 1. 2010; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lajka Forumaš(ica)

|
Postano: 19:21 ned, 10. 1. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Ančica"]očito mi onda a) nije dobar.. :(
ja sam dobila d/dx U=A(x)U + B(x) i A(x) i B(x) sam izračunala.. sada ne mogu izračunati rješenja jer nemam uvjet U0..[/quote]
Ja sam ovako izracunala a)
Ako nam je zadatak u''-3u'+2u = x, onda stavimo da je
U1 = u i U2 = u', pa imamo da je: d/dxU1 = U2 i d/dxU2 = x+3U2-2U1, odnosno, vektorski zapisano: d/dxU = A(x)U+B(x), gdje je A = [0 1; -2 3], B(x) = [0; x].
I sada, nadjes fundamentalnu matricu koja je jednaka exp(xA) i njeni stupci su baza skupa rjesenja pripadne homogene jednadzbe od jednadzbe d/dx = A(x)U+B(x). I za skup svih rjesenja rjesenja sustava d/dx = A(x)U+B(x) ti jos triba partikularno rjesenje.
Nisam ni ja sigurna da mi je to dobro, pa sve ovo uzmi s dozom opreznosti :)
Ančica (napisa): | očito mi onda a) nije dobar..
ja sam dobila d/dx U=A(x)U + B(x) i A(x) i B(x) sam izračunala.. sada ne mogu izračunati rješenja jer nemam uvjet U0.. |
Ja sam ovako izracunala a)
Ako nam je zadatak u''-3u'+2u = x, onda stavimo da je
U1 = u i U2 = u', pa imamo da je: d/dxU1 = U2 i d/dxU2 = x+3U2-2U1, odnosno, vektorski zapisano: d/dxU = A(x)U+B(x), gdje je A = [0 1; -2 3], B(x) = [0; x].
I sada, nadjes fundamentalnu matricu koja je jednaka exp(xA) i njeni stupci su baza skupa rjesenja pripadne homogene jednadzbe od jednadzbe d/dx = A(x)U+B(x). I za skup svih rjesenja rjesenja sustava d/dx = A(x)U+B(x) ti jos triba partikularno rjesenje.
Nisam ni ja sigurna da mi je to dobro, pa sve ovo uzmi s dozom opreznosti
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
eny Gost