Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

brzo molim rijesenje
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
bily
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 74 - 66

PostPostano: 14:09 čet, 15. 4. 2004    Naslov: brzo molim rijesenje Citirajte i odgovorite

[b]ovako muci me jedan zadatka i molila bi ako ga neko moze rijesit ali uz to da mi napise i objasnjenje kako je doso do tog rijesenja ....hvala vam unaprijed....

znaci zadatak glasi

lim kad x ide u beskon. = sinx* e^-x
inace taj zadatak je iz drugog roka od asistentice ilisevis pa ako mi ga mozete rijesit uvelike cete mi pomoc....
hvala vam unaprijed.... :wink: [/b]
ovako muci me jedan zadatka i molila bi ako ga neko moze rijesit ali uz to da mi napise i objasnjenje kako je doso do tog rijesenja ....hvala vam unaprijed....

znaci zadatak glasi

inace taj zadatak je iz drugog roka od asistentice ilisevis pa ako mi ga mozete rijesit uvelike cete mi pomoc....
hvala vam unaprijed.... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 14:27 čet, 15. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Limes je 0, jer sin x je omedjen, a e^(-x) tezi k 0.
Limes je 0, jer sin x je omedjen, a e^(-x) tezi k 0.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:05 čet, 15. 4. 2004    Naslov: Re: brzo molim rijesenje Citirajte i odgovorite

[quote="bily"]lim kad x ide u beskon. = sinx* e^-x[/quote]

Ako piše samo "beskonačno" (odnosno 'oo'), limes ne postoji. Naime, da bi postojao limes u beskonačnosti, mora postojati limes u +oo i u -oo , i oni moraju biti jednaki. Ovdje, limes gornjeg izraza u -oo ne postoji, što se može vidjeti ovako:
pretpostavimo da postoji L:=lim_{x->-oo}f(x) , gdje je f(x):=sin x * e^-x . Tada za svaki niz (x_n)_n koji neograničeno pada, f(x_n) treba po n težiti k L . No ako uzmemo niz x_n:=-2n pi , sin x_n=0 , pa je i f(x_n)=0 za svaki n , dakle teže k 0 . Dakle jedini kandidat za L je 0 . S druge strane, ako uzmemo niz x_n:=pi/2-2n pi , vidi se da je sin x_n=1 , pa je f(x_n)=e^-(pi/2-2n pi)=1/sqrt(e^pi)*(e^(2pi))^n , što se lako vidi da neograničeno raste ( 1/sqrt(e^pi)>0 , a e^(2pi)>e^0=1 ), pa nema šanse da teži u 0 . Dakle, limesa u -oo nema, pa nema ni u beskonačnosti općenito.

Ako (vjerojatnije) piše '+oo' , tad limes postoji, i jednak je 0 . Ovako: ocjenjujemo apsolutnu vrijednost od f(x) . Naravno, ona je uvijek veća od 0 , a znamo da je |sin x|<=1 i e^-x>0 :
0<=|f(x)|=|sin x*e^-x|=|sin x||e^-x|<=1*|e^-x|=e^-x=1/e^x -> 0 .
Dakle, po teoremu o sendviču, |f| ima limes 0 u +oo , pa dakle i f ima taj limes. lim_{x->+oo}f(x)=0 .

HTH,
bily (napisa):

Ako piše samo "beskonačno" (odnosno 'oo'), limes ne postoji. Naime, da bi postojao limes u beskonačnosti, mora postojati limes u +oo i u -oo , i oni moraju biti jednaki. Ovdje, limes gornjeg izraza u -oo ne postoji, što se može vidjeti ovako:
pretpostavimo da postoji L:=lim_{x→-oo}f(x) , gdje je f(x):=sin x * e^-x . Tada za svaki niz (x_n)_n koji neograničeno pada, f(x_n) treba po n težiti k L . No ako uzmemo niz x_n:=-2n pi , sin x_n=0 , pa je i f(x_n)=0 za svaki n , dakle teže k 0 . Dakle jedini kandidat za L je 0 . S druge strane, ako uzmemo niz x_n:=pi/2-2n pi , vidi se da je sin x_n=1 , pa je f(x_n)=e^-(pi/2-2n pi)=1/sqrt(e^pi)*(e^(2pi))^n , što se lako vidi da neograničeno raste ( 1/sqrt(e^pi)>0 , a e^(2pi)>e^0=1 ), pa nema šanse da teži u 0 . Dakle, limesa u -oo nema, pa nema ni u beskonačnosti općenito.

Ako (vjerojatnije) piše '+oo' , tad limes postoji, i jednak je 0 . Ovako: ocjenjujemo apsolutnu vrijednost od f(x) . Naravno, ona je uvijek veća od 0 , a znamo da je |sin x|⇐1 i e^-x>0 :
0⇐|f(x)|=|sin x*e^-x|=|sin x||e^-x|⇐1*|e^-x|=e^-x=1/e^x → 0 .
Dakle, po teoremu o sendviču, |f| ima limes 0 u +oo , pa dakle i f ima taj limes. lim_{x→+oo}f(x)=0 .

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
bily
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 74 - 66

PostPostano: 14:18 pet, 16. 4. 2004    Naslov: Re: brzo molim rijesenje Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="bily"]lim kad x ide u beskon. = sinx* e^-x[/quote]

pretpostavimo da postoji L:=lim_{x->-oo}f(x) , gdje je f(x):=sin x * e^-x . Tada za svaki niz (x_n)_n koji neograničeno pada, f(x_n) treba po n težiti k L . No ako uzmemo niz x_n:=-2n pi , sin x_n=0 , pa je i f(x_n)=0 za svaki n , dakle teže k 0 . Dakle jedini kandidat za L je 0 . S druge strane, ako uzmemo niz x_n:=pi/2-2n pi , vidi se da je sin x_n=1 , pa je f(x_n)=e^-(pi/2-2n pi)=1/sqrt(e^pi)*(e^(2pi))^n , što se lako vidi da neograničeno raste ( 1/sqrt(e^pi)>0 , a e^(2pi)>e^0=1 ), pa nema šanse da teži u 0 . Dakle, limesa u -oo nema, pa nema ni u beskonačnosti općenito.

Ako (vjerojatnije) piše '+oo' , tad limes postoji, i jednak je 0 . Ovako: ocjenjujemo apsolutnu vrijednost od f(x) . Naravno, ona je uvijek veća od 0 , a znamo da je |sin x|<=1 i e^-x>0 :
0<=|f(x)|=|sin x*e^-x|=|sin x||e^-x|<=1*|e^-x|=e^-x=1/e^x -> 0 .
Dakle, po teoremu o sendviču, |f| ima limes 0 u +oo , pa dakle i f ima taj limes. lim_{x->+oo}f(x)=0 .

HTH,[/quote] :? hvala to sam i mislila da je tako jer tako mi je i ispalo ...pozdrav
veky (napisa):
bily (napisa):

pretpostavimo da postoji L:=lim_{x→-oo}f(x) , gdje je f(x):=sin x * e^-x . Tada za svaki niz (x_n)_n koji neograničeno pada, f(x_n) treba po n težiti k L . No ako uzmemo niz x_n:=-2n pi , sin x_n=0 , pa je i f(x_n)=0 za svaki n , dakle teže k 0 . Dakle jedini kandidat za L je 0 . S druge strane, ako uzmemo niz x_n:=pi/2-2n pi , vidi se da je sin x_n=1 , pa je f(x_n)=e^-(pi/2-2n pi)=1/sqrt(e^pi)*(e^(2pi))^n , što se lako vidi da neograničeno raste ( 1/sqrt(e^pi)>0 , a e^(2pi)>e^0=1 ), pa nema šanse da teži u 0 . Dakle, limesa u -oo nema, pa nema ni u beskonačnosti općenito.

Ako (vjerojatnije) piše '+oo' , tad limes postoji, i jednak je 0 . Ovako: ocjenjujemo apsolutnu vrijednost od f(x) . Naravno, ona je uvijek veća od 0 , a znamo da je |sin x|⇐1 i e^-x>0 :
0⇐|f(x)|=|sin x*e^-x|=|sin x||e^-x|⇐1*|e^-x|=e^-x=1/e^x → 0 .
Dakle, po teoremu o sendviču, |f| ima limes 0 u +oo , pa dakle i f ima taj limes. lim_{x→+oo}f(x)=0 .

HTH,
Confused hvala to sam i mislila da je tako jer tako mi je i ispalo ...pozdrav

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
24 = 29 - 5

PostPostano: 22:43 pet, 16. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja imam novi zadatak, ja sam ga rijesio samo nisam siguran dal sam ga dobro rijesio, pa ako ga je netko isto rijesio neka podijeli svoje rjesenje sa mnom.

Rok:18.02.2004.
Ispitati konvergenciju niza an ako je a1=1, a(n+1)=1/5an+2/3
Ukoliko niz konvergira , odrediti mu limes.

Ja sam dobio da je niz padajuci i da konvergira prema 1/3 :multi:
Ja imam novi zadatak, ja sam ga rijesio samo nisam siguran dal sam ga dobro rijesio, pa ako ga je netko isto rijesio neka podijeli svoje rjesenje sa mnom.

Rok:18.02.2004.
Ispitati konvergenciju niza an ako je a1=1, a(n+1)=1/5an+2/3
Ukoliko niz konvergira , odrediti mu limes.

Ja sam dobio da je niz padajuci i da konvergira prema 1/3 #Milti

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:09 sub, 17. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pretpostavljam da si mislio (1/5)an, a ne 1/(5an). 8)

Dakle, imamo: a{n+1} = an/5 + 2/3

Ako postoji limes L, onda vrijedi: L = L/5 + 2/3 :arrow: L = 5/6

Gledamo niz bn = an - L = an - 5/6

[code:1]a{n+1} = an/5 + 2/3
b{n+1} = a{n+1} - 5/6 =
= an/5 + 2/3 - 5/6 =
= (an - 5/6)/5 + (5/6)/5 + 2/3 - 5/6 =
= bn/5 + 1/6 + 2/3 - 5/6 =
= bn/5[/code:1]

Niz bn ocito konvergira k nuli, dakle an konvergira k 5/6. 8)
Pretpostavljam da si mislio (1/5)an, a ne 1/(5an). Cool

Dakle, imamo: a{n+1} = an/5 + 2/3

Ako postoji limes L, onda vrijedi: L = L/5 + 2/3 Arrow L = 5/6

Gledamo niz bn = an - L = an - 5/6

Kod:
a{n+1} = an/5 + 2/3
b{n+1} = a{n+1} - 5/6 =
       = an/5 + 2/3 - 5/6 =
       = (an - 5/6)/5 + (5/6)/5 + 2/3 - 5/6 =
       = bn/5 + 1/6 + 2/3 - 5/6 =
       = bn/5

Niz bn ocito konvergira k nuli, dakle an konvergira k 5/6. Cool

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 0:57 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo mene opet sa jos jednim zadatkom i unparijed zahvaljujem na pomoci!

lim 1/x ln1/{1+sin[(x+1)^1/2-1]}
x->0

:klik-klak:

x→0

Klackanjeeeee!

[Vrh]
Gost

PostPostano: 9:04 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

gdje mogu naći stare ispite iz analize na netu??
link pod nastava neradi barem meni
gdje mogu naći stare ispite iz analize na netu??
link pod nastava neradi barem meni

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 14:07 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam! Ni meni ne radi taj link! To je onaj link na lions.math.hr, zar ne?
:neznam:
Mozda je server u kvaru?! :?:
Ne znam! Ni meni ne radi taj link! To je onaj link na lions.math.hr, zar ne?
Ja to stvarno ne znam
Mozda je server u kvaru?! Question

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:41 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]Mozda je server u kvaru?! :?:[/quote]

Koliko mi je poznato, lions je "obicna" masina u nekom uredu, a ne server... :? Kao i DeGiorgi. :D

Masinica je up and running, ali je ugasen (ili se srusio) webserver. :( Tu ne mogu pomoci... Probavajte, pa se mozda "probudi". :)

Btw, kakva je to nova praksa da sva pitanja trpate u isti topic? :-k
filipnet (napisa):
Mozda je server u kvaru?! Question

Koliko mi je poznato, lions je "obicna" masina u nekom uredu, a ne server... Confused Kao i DeGiorgi. Very Happy

Masinica je up and running, ali je ugasen (ili se srusio) webserver. Sad Tu ne mogu pomoci... Probavajte, pa se mozda "probudi". Smile

Btw, kakva je to nova praksa da sva pitanja trpate u isti topic? Think

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:15 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]evo mene opet sa jos jednim zadatkom i unparijed zahvaljujem na pomoci!

x->0
[/quote]

Gr. Ne volim kad moram pogađati kako je zadatak išao... :-/
Prioriteti računskih operacija su prilično jednostavna stvar... a čak i da ne znate, manji je problem probijati se kroz šumu zagradâ ako su ispravno ugniježđene, nego zaključivati što je pisac htio reći...

Pokušat ću s interpretacijom
L:=lim_{x->0}(1/x*ln(1/(1+sin(sqrt(x+1)-1))))=? . Prvo, primjećujemo da to možemo namjestiti na oblik lim_{y->0}(ln(1+y)/y*y/x) , za
y:=1/(1+sin(sqrt(x+1)-1))-1=sin(sqrt(x+1)-1)/(-(1+sin(sqrt(x+1)-1))) .
y->0 kad x->0 , jer njegov brojnik (označimo ga s b ) teži nuli, a nazivnik (označimo ga s n ) teži k -1 kad x->0 . Zbog lim_{y->0}(ln(1+y)/y)=1 , izlazi da je za L dovoljno izračunati limes od y/x
(tj. L=lim_{x->0}(b/(n*x)) _ako ovaj postoji_. Naravno, dokazat ćemo da postoji). Također, zbog n->-1 kad x->0 , stvar se svodi na limes od b/x ( L je onda suprotno od toga, uz istu napomenu o egzistenciji).

b=sin(sqrt(x+1)-1) , pa b/x možemo na sličan način namjestiti na oblik (sin z)/z*z/x množeći i dijeleći sa z:=sqrt(x+1)-1 . Lako se vidi da z->0 kad x->0 , pa je lim_{x->0}((sin z)/z)=1 , odnosno naš -L=lim_{x->0}(z/x) . No to je standardna "racionalizacija brojnika"... ako se i z i x pomnože sa sqrt(x+1)+1 , u brojniku se dobije x koji se skrati s xom iz nazivnika, pa je z/x zapravo jednako 1/(sqrt(x+1)+1) (osim u nuli), čiji limes u nuli je 1/(sqrt(0+1)+1)=1/2 .

Dakle, -L=1/2 , L je suprotno od toga, so L=-1/2 .
HTH,
filipnet (napisa):

x→0

Gr. Ne volim kad moram pogađati kako je zadatak išao... :-/
Prioriteti računskih operacija su prilično jednostavna stvar... a čak i da ne znate, manji je problem probijati se kroz šumu zagradâ ako su ispravno ugniježđene, nego zaključivati što je pisac htio reći...

Pokušat ću s interpretacijom
L:=lim_{x→0}(1/x*ln(1/(1+sin(sqrt(x+1)-1))))=? . Prvo, primjećujemo da to možemo namjestiti na oblik lim_{y→0}(ln(1+y)/y*y/x) , za
y:=1/(1+sin(sqrt(x+1)-1))-1=sin(sqrt(x+1)-1)/(-(1+sin(sqrt(x+1)-1))) .
y→0 kad x→0 , jer njegov brojnik (označimo ga s b ) teži nuli, a nazivnik (označimo ga s n ) teži k -1 kad x→0 . Zbog lim_{y→0}(ln(1+y)/y)=1 , izlazi da je za L dovoljno izračunati limes od y/x
(tj. L=lim_{x→0}(b/(n*x)) _ako ovaj postoji_. Naravno, dokazat ćemo da postoji). Također, zbog n→-1 kad x→0 , stvar se svodi na limes od b/x ( L je onda suprotno od toga, uz istu napomenu o egzistenciji).

b=sin(sqrt(x+1)-1) , pa b/x možemo na sličan način namjestiti na oblik (sin z)/z*z/x množeći i dijeleći sa z:=sqrt(x+1)-1 . Lako se vidi da z→0 kad x→0 , pa je lim_{x→0}((sin z)/z)=1 , odnosno naš -L=lim_{x→0}(z/x) . No to je standardna "racionalizacija brojnika"... ako se i z i x pomnože sa sqrt(x+1)+1 , u brojniku se dobije x koji se skrati s xom iz nazivnika, pa je z/x zapravo jednako 1/(sqrt(x+1)+1) (osim u nuli), čiji limes u nuli je 1/(sqrt(0+1)+1)=1/2 .

Dakle, -L=1/2 , L je suprotno od toga, so L=-1/2 .
HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum