Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

nesto lagano
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
divERgenT
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 17:31 ned, 18. 4. 2004    Naslov: nesto lagano Citirajte i odgovorite

jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..
pise (~) kao potencija

kolko je f'(x) akoje
f(x)=(sinx + 1)~(cosx-1) + (sinx - 1)~(3 +cosx)
pa ti derivitraj?

valjda treba neku kompoziciju iskemijat, dalje je lako, al uopce nemam ideje. amozda nemam pojma zad iz 2mj bi trebo bit lagan :!:
pise (~) kao potencija

kolko je f'(x) akoje
pa ti derivitraj?

valjda treba neku kompoziciju iskemijat, dalje je lako, al uopce nemam ideje. amozda nemam pojma zad iz 2mj bi trebo bit lagan Exclamation

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:50 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Re: nesto lagano Citirajte i odgovorite

[quote="divERgenT"]jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..
pise (~) kao potencija[/quote]

Radije piši ^ kao potenciju... ili ** ako baš moraš bit egzotičan. ;-)

[quote]kolko je f'(x) akoje
pa ti derivitraj?

valjda treba neku kompoziciju iskemijat, dalje je lako, al uopce nemam ideje. amozda nemam pojma[/quote]

Postoje razni načini da se ovo riješi. "Službeni" je valjda nešto što se zove logaritamsko deriviranje, a svodi se na ovo:

ako je y=(sin x+1)^(cos x-1) , tada je ln y=(cos x-1)*ln(sin x+1) ,
pa je derivacija (po x ) toga
1/y*y'=... (što već je... deriviraj desnu stranu po x ). Množenjem s početnom relacijom (tj. množenjem s y i uvrštavanjem što je y ) dobiješ izraz za y' .

IMO bolji način naučit ćeš na Analizi 3 . :-)

HTH,

[quote] zad iz 2mj bi trebo bit lagan :!:[/quote]

? Kakve to veze ima ?
divERgenT (napisa):
pise (~) kao potencija

Radije piši ^ kao potenciju... ili ** ako baš moraš bit egzotičan. Wink

Citat:
kolko je f'(x) akoje
pa ti derivitraj?

valjda treba neku kompoziciju iskemijat, dalje je lako, al uopce nemam ideje. amozda nemam pojma

Postoje razni načini da se ovo riješi. "Službeni" je valjda nešto što se zove logaritamsko deriviranje, a svodi se na ovo:

ako je y=(sin x+1)^(cos x-1) , tada je ln y=(cos x-1)*ln(sin x+1) ,
pa je derivacija (po x ) toga
1/y*y'=... (što već je... deriviraj desnu stranu po x ). Množenjem s početnom relacijom (tj. množenjem s y i uvrštavanjem što je y ) dobiješ izraz za y' .

IMO bolji način naučit ćeš na Analizi 3 . Smile

HTH,

Citat:
zad iz 2mj bi trebo bit lagan Exclamation

? Kakve to veze ima ?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
divERgenT
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 18:11 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Re: nesto lagano Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="divERgenT"]jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..

[/quote]

budem onda inace ove zvjezdice jer ovo prvo mi je nestalo shift-o sam cjelu tast. i nish..

inache puno fala, juce sam unistio 2 sat trazec kompoziciju (neznam zashta valjda kofi overdose).. jedva cekam MA3

[quote="veky"]? Kakve to veze ima ?[/quote]

pa nekak mi se cini za su ovi raniji laksi, pa prema 10mj postaju sve tezi..
veky (napisa):
divERgenT (napisa):
pise (~) kao potencija

budem onda inace ove zvjezdice jer ovo prvo mi je nestalo shift-o sam cjelu tast. i nish..

inache puno fala, juce sam unistio 2 sat trazec kompoziciju (neznam zashta valjda kofi overdose).. jedva cekam MA3

veky (napisa):
? Kakve to veze ima ?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:02 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Re: nesto lagano Citirajte i odgovorite

[quote="divERgenT"][quote="veky"][quote="divERgenT"]jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..

[/quote]

budem onda inace ove zvjezdice jer ovo prvo mi je nestalo shift-o sam cjelu tast. i nish..[/quote]

Probaj altat umjesto shiftanja... ;-) AltGr+3, pa nakon toga razmak, konkretno. :-)

[quote]inache puno fala, juce sam unistio 2 sat trazec kompoziciju (neznam zashta valjda kofi overdose).. jedva cekam MA3[/quote]

Evo glimpse: U zapisu izraza funkcije lociraš sve xeve. Za svakog od njih parcijalno deriviraš po njemu (that is, shvatiš njega kao varijablu, sve ostale xeve kao konstante), i to sve zbrojiš.

Npr. imaš (1+sinx)^(cosx-1) . Imaš dva xa. Kad gledaš parcijalno po prvom, imaš (1+sinx)^nešto((konstantno)). Derivacija toga je naravno nešto*(1+sinx)^(nešto-1)*cosx , dakle (cosx-1)*(1+sinx)^(cosx-2)*cos x . Parcijalno gledano po drugom je nešto2^(cosx-1) , dakle derivirano je
nešto2^(cosx-1)*ln(nešto2)*(-sinx) . Uvrstiš nešto2=1+sinx , i zbrojiš s ovim gore. I to je to.

[quote][quote="veky"]? Kakve to veze ima ?[/quote]

pa nekak mi se cini za su ovi raniji laksi, pa prema 10mj postaju sve tezi..[/quote]

Meni se ne čini tako. Al nek ti bude... :-)
divERgenT (napisa):
veky (napisa):
divERgenT (napisa):
pise (~) kao potencija

Probaj altat umjesto shiftanja... Wink AltGr+3, pa nakon toga razmak, konkretno. Smile

Citat:

Evo glimpse: U zapisu izraza funkcije lociraš sve xeve. Za svakog od njih parcijalno deriviraš po njemu (that is, shvatiš njega kao varijablu, sve ostale xeve kao konstante), i to sve zbrojiš.

Npr. imaš (1+sinx)^(cosx-1) . Imaš dva xa. Kad gledaš parcijalno po prvom, imaš (1+sinx)^nešto((konstantno)). Derivacija toga je naravno nešto*(1+sinx)^(nešto-1)*cosx , dakle (cosx-1)*(1+sinx)^(cosx-2)*cos x . Parcijalno gledano po drugom je nešto2^(cosx-1) , dakle derivirano je
nešto2^(cosx-1)*ln(nešto2)*(-sinx) . Uvrstiš nešto2=1+sinx , i zbrojiš s ovim gore. I to je to.

Citat:
veky (napisa):
? Kakve to veze ima ?

Meni se ne čini tako. Al nek ti bude... Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
divERgenT
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 0:25 pon, 19. 4. 2004    Naslov: Re: nesto lagano Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
[/quote]

jel mogu ja tak na pismenom..

btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk
veky (napisa):

btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 9:26 pon, 19. 4. 2004    Naslov: Re: nesto lagano Citirajte i odgovorite

[quote="divERgenT"][quote="veky"]
[/quote]

jel mogu ja tak na pismenom..[/quote]

Paa, ako lijepo objasniš zašto to radi... :-o :-)
(Imaš funkciju dvije varijable f(%,$):=(sin%+1)^(cos$-1) , koju evaluiraš u točki (x,x) . Kad evaluiraš derivaciju, to je po lančanom pravilu za funkcije više varijabli (koje se uči na MA3) skalarni produkt gradijenta od f u točki (x,x) i derivacije po komponentama vektora (%,$) po x (što je (1,1) ) - dakle zbroj parcijalnih derivacijâ.)

Nemam pojma. Pretpostavljam da ovisi o asistentu koji će ispravljati. Da ja ispravljam, priznao bih ti to, naravno (uz gornje objašnjenje).

[quote]btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk[/quote]

Nemoj formatirat disk. :-o
Uključi NumLock, stisni lijevi alt, za vrijeme dok ga držiš otipkaj na numeričkom dijelu tipkovnice 94 , i pusti alt. To bi _moralo_ raditi. :-)
divERgenT (napisa):
veky (napisa):

Paa, ako lijepo objasniš zašto to radi... Surprised Smile
(Imaš funkciju dvije varijable f(%,$):=(sin%+1)^(cos$-1) , koju evaluiraš u točki (x,x) . Kad evaluiraš derivaciju, to je po lančanom pravilu za funkcije više varijabli (koje se uči na MA3) skalarni produkt gradijenta od f u točki (x,x) i derivacije po komponentama vektora (%,$) po x (što je (1,1) ) - dakle zbroj parcijalnih derivacijâ.)

Nemam pojma. Pretpostavljam da ovisi o asistentu koji će ispravljati. Da ja ispravljam, priznao bih ti to, naravno (uz gornje objašnjenje).

Citat:

Nemoj formatirat disk. Surprised
Uključi NumLock, stisni lijevi alt, za vrijeme dok ga držiš otipkaj na numeričkom dijelu tipkovnice 94 , i pusti alt. To bi _moralo_ raditi. Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum