Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
divERgenT Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 17:50 ned, 18. 4. 2004 Naslov: Re: nesto lagano |
|
|
[quote="divERgenT"]jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..
pise (~) kao potencija[/quote]
Radije piši ^ kao potenciju... ili ** ako baš moraš bit egzotičan. ;-)
[quote]kolko je f'(x) akoje
f(x)=(sinx + 1)~(cosx-1) + (sinx - 1)~(3 +cosx)
pa ti derivitraj?
valjda treba neku kompoziciju iskemijat, dalje je lako, al uopce nemam ideje. amozda nemam pojma[/quote]
Postoje razni načini da se ovo riješi. "Službeni" je valjda nešto što se zove logaritamsko deriviranje, a svodi se na ovo:
ako je y=(sin x+1)^(cos x-1) , tada je ln y=(cos x-1)*ln(sin x+1) ,
pa je derivacija (po x ) toga
1/y*y'=... (što već je... deriviraj desnu stranu po x ). Množenjem s početnom relacijom (tj. množenjem s y i uvrštavanjem što je y ) dobiješ izraz za y' .
IMO bolji način naučit ćeš na Analizi 3 . :-)
HTH,
[quote] zad iz 2mj bi trebo bit lagan :!:[/quote]
? Kakve to veze ima ?
divERgenT (napisa): | jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..
pise (~) kao potencija |
Radije piši ^ kao potenciju... ili ** ako baš moraš bit egzotičan.
Citat: | kolko je f'(x) akoje
f(x)=(sinx + 1)~(cosx-1) + (sinx - 1)~(3 +cosx)
pa ti derivitraj?
valjda treba neku kompoziciju iskemijat, dalje je lako, al uopce nemam ideje. amozda nemam pojma |
Postoje razni načini da se ovo riješi. "Službeni" je valjda nešto što se zove logaritamsko deriviranje, a svodi se na ovo:
ako je y=(sin x+1)^(cos x-1) , tada je ln y=(cos x-1)*ln(sin x+1) ,
pa je derivacija (po x ) toga
1/y*y'=... (što već je... deriviraj desnu stranu po x ). Množenjem s početnom relacijom (tj. množenjem s y i uvrštavanjem što je y ) dobiješ izraz za y' .
IMO bolji način naučit ćeš na Analizi 3 .
HTH,
Citat: | zad iz 2mj bi trebo bit lagan  |
? Kakve to veze ima ?
|
|
[Vrh] |
|
divERgenT Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 19:02 ned, 18. 4. 2004 Naslov: Re: nesto lagano |
|
|
[quote="divERgenT"][quote="veky"][quote="divERgenT"]jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..
pise (~) kao potencija[/quote]
Radije piši ^ kao potenciju... ili ** ako baš moraš bit egzotičan. ;-)
[/quote]
budem onda inace ove zvjezdice jer ovo prvo mi je nestalo shift-o sam cjelu tast. i nish..[/quote]
Probaj altat umjesto shiftanja... ;-) AltGr+3, pa nakon toga razmak, konkretno. :-)
[quote]inache puno fala, juce sam unistio 2 sat trazec kompoziciju (neznam zashta valjda kofi overdose).. jedva cekam MA3[/quote]
Evo glimpse: U zapisu izraza funkcije lociraš sve xeve. Za svakog od njih parcijalno deriviraš po njemu (that is, shvatiš njega kao varijablu, sve ostale xeve kao konstante), i to sve zbrojiš.
Npr. imaš (1+sinx)^(cosx-1) . Imaš dva xa. Kad gledaš parcijalno po prvom, imaš (1+sinx)^nešto((konstantno)). Derivacija toga je naravno nešto*(1+sinx)^(nešto-1)*cosx , dakle (cosx-1)*(1+sinx)^(cosx-2)*cos x . Parcijalno gledano po drugom je nešto2^(cosx-1) , dakle derivirano je
nešto2^(cosx-1)*ln(nešto2)*(-sinx) . Uvrstiš nešto2=1+sinx , i zbrojiš s ovim gore. I to je to.
[quote][quote="veky"]? Kakve to veze ima ?[/quote]
pa nekak mi se cini za su ovi raniji laksi, pa prema 10mj postaju sve tezi..[/quote]
Meni se ne čini tako. Al nek ti bude... :-)
divERgenT (napisa): | veky (napisa): | divERgenT (napisa): | jedan zad od prosle godine 2mj.. neznam rj..
pise (~) kao potencija |
Radije piši ^ kao potenciju... ili ** ako baš moraš bit egzotičan.
|
budem onda inace ove zvjezdice jer ovo prvo mi je nestalo shift-o sam cjelu tast. i nish.. |
Probaj altat umjesto shiftanja... AltGr+3, pa nakon toga razmak, konkretno.
Citat: | inache puno fala, juce sam unistio 2 sat trazec kompoziciju (neznam zashta valjda kofi overdose).. jedva cekam MA3 |
Evo glimpse: U zapisu izraza funkcije lociraš sve xeve. Za svakog od njih parcijalno deriviraš po njemu (that is, shvatiš njega kao varijablu, sve ostale xeve kao konstante), i to sve zbrojiš.
Npr. imaš (1+sinx)^(cosx-1) . Imaš dva xa. Kad gledaš parcijalno po prvom, imaš (1+sinx)^nešto((konstantno)). Derivacija toga je naravno nešto*(1+sinx)^(nešto-1)*cosx , dakle (cosx-1)*(1+sinx)^(cosx-2)*cos x . Parcijalno gledano po drugom je nešto2^(cosx-1) , dakle derivirano je
nešto2^(cosx-1)*ln(nešto2)*(-sinx) . Uvrstiš nešto2=1+sinx , i zbrojiš s ovim gore. I to je to.
Citat: | veky (napisa): | ? Kakve to veze ima ? |
pa nekak mi se cini za su ovi raniji laksi, pa prema 10mj postaju sve tezi.. |
Meni se ne čini tako. Al nek ti bude...
|
|
[Vrh] |
|
divERgenT Forumaš(ica)

|
Postano: 0:25 pon, 19. 4. 2004 Naslov: Re: nesto lagano |
|
|
[quote="veky"]
[/quote]
jel mogu ja tak na pismenom..
btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk
veky (napisa): |
|
jel mogu ja tak na pismenom..
btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 9:26 pon, 19. 4. 2004 Naslov: Re: nesto lagano |
|
|
[quote="divERgenT"][quote="veky"]
[/quote]
jel mogu ja tak na pismenom..[/quote]
Paa, ako lijepo objasniš zašto to radi... :-o :-)
(Imaš funkciju dvije varijable f(%,$):=(sin%+1)^(cos$-1) , koju evaluiraš u točki (x,x) . Kad evaluiraš derivaciju, to je po lančanom pravilu za funkcije više varijabli (koje se uči na MA3) skalarni produkt gradijenta od f u točki (x,x) i derivacije po komponentama vektora (%,$) po x (što je (1,1) ) - dakle zbroj parcijalnih derivacijâ.)
Nemam pojma. Pretpostavljam da ovisi o asistentu koji će ispravljati. Da ja ispravljam, priznao bih ti to, naravno (uz gornje objašnjenje).
[quote]btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk[/quote]
Nemoj formatirat disk. :-o
Uključi NumLock, stisni lijevi alt, za vrijeme dok ga držiš otipkaj na numeričkom dijelu tipkovnice 94 , i pusti alt. To bi _moralo_ raditi. :-)
divERgenT (napisa): | veky (napisa): |
|
jel mogu ja tak na pismenom.. |
Paa, ako lijepo objasniš zašto to radi...
(Imaš funkciju dvije varijable f(%,$):=(sin%+1)^(cos$-1) , koju evaluiraš u točki (x,x) . Kad evaluiraš derivaciju, to je po lančanom pravilu za funkcije više varijabli (koje se uči na MA3) skalarni produkt gradijenta od f u točki (x,x) i derivacije po komponentama vektora (%,$) po x (što je (1,1) ) - dakle zbroj parcijalnih derivacijâ.)
Nemam pojma. Pretpostavljam da ovisi o asistentu koji će ispravljati. Da ja ispravljam, priznao bih ti to, naravno (uz gornje objašnjenje).
Citat: | btw nepali alt ni ljevi ni desni , nepali ctrl(nebi ni trebo al sam probo), ni shift ni tabF1 sve je tilda imam pet nacina da napisen tilda al nema potencije..neznam formatirat cu disk |
Nemoj formatirat disk.
Uključi NumLock, stisni lijevi alt, za vrijeme dok ga držiš otipkaj na numeričkom dijelu tipkovnice 94 , i pusti alt. To bi _moralo_ raditi.
|
|
[Vrh] |
|
|